Esdeveniments més importants de la Primera Guerra Mundial

Timeline created by joseppons7
In History
 • Assassinat de Francesc Ferran

  Assassinat de Francesc Ferran
  L'arxiduc Francesc Ferran va ser assassinat a Sarajevo per un nacionalista serbiobosnià, Gavrilo Princip. Això va ocórrer per la invasió d'Àustria-Hongria a Bòsnia. Aquest fet va ser el detonant de l'esclat de la Primera Guerra Mundial.
 • Àustria-Hongria declara la guerra a Sèrbia

  Àustria-Hongria declara la guerra a Sèrbia
  Després de l'assassinat de Francesc Ferran, que va ser el detonant de l'esclat de la Primera Guerra Mundial, Àustria-Hongria va enviar un ultimàtum als serbis, i el van ignorar. Per aquest motiu, Àustria-Hongria va declarar la guerra.
 • Alemanya declara la guerra a Rússia

  Alemanya declara la guerra a Rússia
  Rússia va començar a mobilitzar les tropes al veure que Àustria-Hongria havia entrat en guerra amb Sèrbia, i Alemanya va enviar un ultimàtum a Rússia dient que si no aturaven la mobilització, entrarien en guerra ells també, i ho van fer.
 • Alemanya envaeix Bèlgica i França, Anglaterra entra en guerra

  Alemanya envaeix Bèlgica i França, Anglaterra entra en guerra
  El 4 d'agost de 1914, Alemanya va envair Bèlgica, que havia dit que es mostraria neutral en la guerra. Més tard, els alemanys van envair França, però els francesos van aconseguir aturar l'atac. Aquest fet va provocar que els anglesos declaressin la guerra a Alemanya.
 • Primera Batalla del Marne

  Primera Batalla del Marne
  Les tropes britàniques i franceses van bloquejar l'avanç d'Alemanya, que cada dia avançaven entre 30 i 40 km al territori francès, i els van fer retrocedir al nord. Va ser la primera gran victòria de la Triple Entesa
 • Itàlia s'uneix als aliats

  Itàlia s'uneix als aliats
  Itàlia declara la guerra a Àustria-Hongria, a Alemanya, a Bulgària i a l'imperi otomà. Un mes abans, havien firmat el tractat de Londres, en el que Itàlia renunciava a les seves obligacions amb la Triple Aliança
 • Bulgària pacta amb Alemanya l'entrada en guerra

  Bulgària pacta amb Alemanya l'entrada en guerra
  El 6 de setembre de 1915 Bulgària es va aliar amb Alemanya per a la guerra. Va ser l'únic país de la regió que es va unir amb les Potències Centrals.
  Un mes després, van atacar el Regne de Sèrbia.
 • Inici de la Batalla de Verdun

  Inici de la Batalla de Verdun
  Aquesta batalla també és coneguda com "L'infern de Verdun", que va causar més de 700000 víctimes. Es va iniciar quan Alemanya va llançar una ofensiva a la ciutat de Verdun (Mosa) que representava per França un important símbol de la seva capacitat de resistència. L'objectiu dels francesos era bloquejar l'atac alemany.
 • Portugal entra en guerra

  Portugal entra en guerra
  Portugal va voler mantenir-se neutral a principi de la Primera Guerra Mundial. Però en nom de l'antiga aliança luso-britànica, els anglesos van demanar als portuguesos que prenguessin els vaixells alemanys que flotaven en els ports del riu Tajo. Llavors l'entrada a la guerra va ser immediata. Alemanya li va declarar automàticament la guerra a Portugal.
 • Inici de la Batalla del Somme

  Inici de la Batalla del Somme
  La batalla del Somme va ser una de les més llargues i sagnants de la Primera Guerra Mundial, amb més d'un milió de morts. Les forces britàniques i franceses van intentar rompre les línies alemanyes al llarg d'un front de 40 quilòmetres al nord i al sud del riu Somme, al nord de França. El principal objectiu de la batalla era distreure a les tropes germàniques de la batalla de Verdun; però, les baixes de la batalla del Somme van acabar sent superiors a les de Verdun.
 • Tractat secret rus-japonès sobre Xina

  Tractat secret rus-japonès sobre Xina
  En aquest tractat les potències russes i japoneses van evitar provocar la guerra als territoris que tenien a Xina.
 • Romania entra en guerra

  Romania entra en guerra
  Romania s'havia mantingut neutre a la Primera Guerra Mundial des del 1914, i volien sumar-se a la guerra amb el bàndol que oferís més recompenses. La Triple Entente anava amb avantatge ja que podia oferir els territoris de Transilvania i Bucovina. Finalment, al 1916, el país romanès va entrar amb la Entente, a canvi de grans concessions territorials. A més, es van unir amb el bàndol que creien que guanyaria la guerra.
 • Fi de la Batalla de Verdun

  Fi de la Batalla de Verdun
  El 18 de desembre de 1916 va acabar la batalla més llarga de la Primera Guerra Mundial, que va durar més de deu mesos. La batalla va acabar amb més de 300000 morts contant els dos bàndols. En aquesta batalla la victòria va ser francesa.
 • Abdica el tsar Nicolau II

  Abdica el tsar Nicolau II
  Nicolau II, l'últim tsar de Rússia, va abdicar degut a la mala situació del país, ja que va ser incapaç de controlar-lo. Ell anava a cedir-li el tron al seu fill Alexis, però per la immaduresa i les condicions de salut de l'hereu no va poder ser així. Aleshores, Nicolau II va voler cedir-li el tron al seu germà Miquel I, però el va rebutjar. Aquest fet va proclamar la fi de la dinastia Romanov i va iniciar l'era dels Soviets.
 • Estats Units declara la guerra a Alemanya

  Estats Units declara la guerra a Alemanya
  Durant dos anys, el president nord-americà Woodrow Wilson havia aconseguit mantenir-se neutre durant la guerra, i aquest concepte de la neutralitat s'havia convertit en el lema de Wilson, fins que Alemanya va enviar un telegrama a Mèxic dient que els ajudarien econòmicament perquè entressin en guerra amb EUA. D'aquesta manera, el president Woodrow Wilson i el seu govern ho van interpretar com una declaració de guerra contra el seu govern i el seu poble.
 • Inici de la Batalla de Cambrai

  Inici de la Batalla de Cambrai
  Aquesta batalla, entre Gran Bretanya i Alemanya en el Front Occidental, va provocar la primera utilització de vehicles cuirassats (tancs) de forma massiva i en operació combinada amb les altres armes participants: la infanteria, l'artilleria i l'aviació. També fou la primera vegada en què l'artilleria creava una cortina mòbil sense un registre previ, és a dir, sense trets de prova per ajustar les posicions. La batalla va acabar amb victòria tàctica alemanya.
 • Tractat de Brest-Litovsk

  Tractat de Brest-Litovsk
  El tractat de Brest-Litovsk fou un tractat de pau que es va signar el 3 de març de 1918 a Brest-Litovsk, entre les Potències Centrals i Rússia, que va suposar la retirada de Rússia de la Primera Guerra Mundial. Encara que el tractat va quedar pràcticament obsolet abans d'acabar l'any, va alleujar els bolxevics que continuaven lluitant en la seva guerra civil i va afirmar la independència de Finlàndia, Letònia, Estònia, Lituània i Ucraïna.
 • Execució del tsar Nicolau II

  Execució del tsar Nicolau II
  El 17 de juliol de 1918 l'últim tsar Nicolau II i tota la seva família van ser assassinats a la casa Ipàtiev, juntament amb el seu metge i el gos del fill del tsar. Iàkov Yurovski i 17 soldats més es van encarregar d'assassinar-los amb fusells i baionetes.
 • Independència de Txecoslovàquia

  Independència de Txecoslovàquia
  La independència de Txecoslovàquia va ser proclamada oficialment a Praga el 28 d'octubre de 1918 al Saló Smetana del Palau Municipal, un espai físic fortament associat amb el sentiment nacionalista. Es va adoptar una constitució temporal i Tomáš Masaryk va ser nomenat president el 14 de novembre. El Tractat de Saint-Germain-en-Laye, signat el 10 de setembre de 1919 entre les potències aliades i Àustria, va reconèixer formalment a el nou estat.
 • Fi de la Guerra

  Fi de la Guerra
  L'Armistici de Compiegne va ser un tractat de pau signat l'11 de novembre de 1918 entre els Aliats de la Primera Guerra Mundial i Alemanya, en un vagó de tren al bosc de Compiègne per posar fi a les hostilitats en el front occidental de la Primera Guerra Mundial. Tot i que l'armistici va posar fi a la lluita real, es van necessitar sis mesos de negociacions a la Conferència de Pau de París per concloure el tractat de pau, Tractat de Versalles, que es va celebrar el 28 de juny de 1919.