Energia eolica 01

ENERGIA EÒLICA

 • Period: 1 BCE to 7 BCE

  Primers molins

 • 3

  PRIMER ÚS

  PRIMER ÚS
  Va ser en els primers vaixells velers a l'antic Egipte. Els primers molins de vent daten de el segle VII i es van localitzar a Sistan, en l'actual Afganistan (antiga Pèrsia). Aquells molins, d'eix vertical i amb sis o vuit espelmes de tela, s'usaven per moldre gra o per bombar aigua.
 • Period: 12 to 14

  EUROPA

  A Europa els primers molins van aparèixer el segle XII a França i Anglaterra i es van distribuir pel continent. Eren unes estructures de fusta, conegudes com a torres de molí, que es feien girar a mà al voltant d'una columna central per a aixecar les seves aspes al vent. El molí de torre es va desenvolupar a França al llarg del segle XIV
 • REVOLUCIÓ INDUSTRIAL

  REVOLUCIÓ INDUSTRIAL
  durant la Revolució Industrial, els molins van perdre sentit i el següent pas en la història de l'energia eòlica va arribar en els primers anys d'aquest segle XIX.
 • Period: to

  LA IDEA DE LORD KELVIN

  1802 Lord Kelvin tuvo la idea de acoplar un generador eléctrico a una máquina que aprovechara el viento.
 • Period: to

  POUL LA COUR

  Poul la Cour , meteoròleg danès. Se'l considera el pare de l'energia eòlica moderna. Els seus primers aerogeneradors comercials es van instal·lar després de la primera guerra mundial, com a conseqüència de l'escassetat de combustibles. Va fundar la primera acadèmia d'energia eòlica, d'on van sortir els primers enginyers especialitzats. Paral·lelament va fundar el primer diari exclusiu amb aquesta temàtica.
 • Period: to

  ALBERT BETZ

  Albert Betz , Físic alemany. En la seva etapa de director de l'institut aerodinàmic en Göttingen, va formular la llei Betz, que establia el màxim valor que es pot aprofitar de l'energia cinètica de vent, 59,3%. La seva teoria sobre la formació de les ales encara serveix de fonament per a la construcció d'aerogeneradors.
 • Period: to

  CHARLES F. BRUSH

  Charles F. Brush, un dels fundadors de la companyia elèctrica americana. En l'estiu de 1887-1888 va construir una màquina considerada com el primer aerogenerador per a generador d'electricitat. Les dimensions eren en aquella època enormes: Diàmetre de rotor de 17m i 144 fulls de fusta de cedre. Va estar en funcionament durant 20 anys, durant el aliment una bateria col·locada en el seu soterrani. Tot i les dimensions del motor, la potència de l'aerogenerador era solament de 12kw.
 • Period: to

  JOHANNES JUUL

  Johannes Juul , enginyer danès. Estudiant de Poul la Cour. Va construir el primer aerogenerador per a corrent altern de 200 kW, a Dinamarca, el 1957. És el predecessor dels aerogeneradors actuals.
 • PRIMERA TURBINA

  PRIMERA TURBINA
  L'inventor Charles F. Brush va crear el 1888 la primera turbina eòlica per generar electricitat.
 • EN MARXA LA PRIMERA MÀQUINA

  EN MARXA LA PRIMERA MÀQUINA
  Dos años después Poul la Cour puso en marcha la primera máquina diseñada específicamente para generar electricidad a partir de la energía eólica.
 • Period: to

  PALMER COSSLETT PUTNAM

  Palmer Cosslett Putnam (1910-1986), enginyer americà, va desenvolupar en 1941 el aerogeneradr Smith Putman, de 1,25MW. Aquest aerogenerador va treballar fins a 1945 sense interrupcions, fins que una fallada en el material va fer que deixés de funcionar. En aquella època no existien materials en el mercat aptes per a aquest objectiu.
 • Period: to

  ULRICH W HÜTTNER

  Ulrich W Hüttner , enginyer alemany. El seu aerogenerador StGW-34 en l'any 1957 es considera la primera pedra de la tecnologia eòlica moderna.
 • PRIMERA CRISIS

  PRIMERA CRISIS
  Quan la primera crisi del petroli va obligar a investigar sobre noves formes de proveïment.
 • Period: to

  ELS 70 I ELS 80

  La crisi de l'petroli va portar a un canvi en la manera de pensar de les política energètica. En interès en les energies alternatives va créixer i va portar a la creació de programes d'investigació i de subvencions.
  Pioners alemanys i danesos van desenvolupar els primers aerogeneradors rendibles econòmicament, que van portar a una revolució de l'energia eòlica, tant en l'aspecte industrial com en el tecnològic.
 • PRIMERS AEROGENERADORS

  PRIMERS AEROGENERADORS
  A la fi d'aquesta dècada van aparèixer els primers aerogeneradors comercials, que el 1980 van arribar a generar 55 kW. Va ser en aquests anys 80 quan l'energia eòlica va començar a créixer de manera imparable, sobretot a partir dels movients contra l'energia nuclear.
 • DINAMARCA PROTAGONISTA

  DINAMARCA PROTAGONISTA
  El 2001 es va crear a Dinamarca l'Associació Mundial d'Energia Eòlica (World Wind Energy Association), amb seu a Bonn (Alemanya) i concebuda com una organització internacional per a la promoció mundial d'aquesta font d'energia. Compta actualment amb uns 500 membres en més de cent països.