La fi del mon antic

 • 409

  VISIGOTS ARRIBADA A HISPANIA

  VISIGOTS ARRIBADA A HISPANIA
  Els visigots van arribar a hispania al segle V
 • 410

  SAQUEIG DE ROMA

  SAQUEIG DE ROMA
  Els Visigots, després de saquejar la ciutat de Roma , esdevenen aliats amb l’objectiu de fer fora els altres pobles germànics de la península Ibèrica. Expulsen els vàndals i arraconen sueus i vascons al nord.
 • 476

  FUNDACIO DE L'IMPERI BITZANTI

  FUNDACIO DE L'IMPERI BITZANTI
  L’Imperi bizantí va ser l’hereu de l’Imperi romà d’orient, que va sobreviure fins que va ser ocupat pels turcs a la meitat del segle XV.
 • Period: 476 to 507

  caiguda de l'Imperi Roma

  Amb la caiguda de l’Imperi Romà d’Occident, els Visigots es fan amb el control d’un ampli territori (sud de l’actual França i territori peninsular) i estableixen la capital del regne a la ciutat de Tolouse. Per aquest motiu, coneixem aquest període com a Regne de Tolosa.
 • 570

  NEIXEMENT DE MAHOMA

  NEIXEMENT DE MAHOMA
  Mahoma va néixer a la Meca cap al 570. Es dedicà al comerç i va continuar el negoci familiar.
 • 610

  REVELACIONS DE MAHOMA

  REVELACIONS DE MAHOMA
  El 610 se sentí cridat per Déu i va considerar que Al·là (“déu”, en àrab) l’havia escollit com a profeta i missatger per combatre els pagans.
 • 622

  HÈGIRA

  HÈGIRA
  Va ser quan Mahoma i els seus seguidors van escapar de Meca perque els estaven perseguin i van anar a Yatrib.Aixi va començar el calendari dels musulmans.
 • Period: 622 to 661

  Mahoma i els Califes Rashidun

  Despres de l'Hehira, Mahoma i els seus seguidors van formar l'Imperi Islamic i van conquerir la Meca i altres regnes.
 • 632

  Mort de Mahoma

  Mort de Mahoma
  Mahoma va morir al any 632 despres de haver conquerit la Meca.
 • 654

  LIBER IUDICLORUM

  LIBER IUDICLORUM
  Recesvint va establir, cap al 654, un nou codi de lleis .
 • Period: 661 to 750

  Califat Omeia

  Califat Omeia era l'emperador de l'imperi Islamic va reprengue l'expensio pel Nord d'Àfrica i per l'Orient fins al riu Indus i també van conquerir la peninsula Iberica on estaven els Bizantis.
 • 710

  Desemabarcament de Gibraltar

  Desemabarcament de Gibraltar
  A l'any 710 l'excercit musluma va creuar l'estret de gibraltar per conquerir els visigots.
 • 711

  CAIGUDA DELS VISIGOTS(BATALLA DE GUADELETE)

  CAIGUDA DELS VISIGOTS(BATALLA DE GUADELETE)
  El regne visigot va caure l’any 711 quan els musulmans van entrar a la península Ibèrica travessant l’estret de Gibraltar, derrotant Roderic, l’últim rei visigot, a la Batalla de Guadalete.
 • Period: 711 to 718

  La conquesta

  Els musulmans van entrar a la Peninsula Iberica i van derrotar els visigots amb el capdavant Tariq i Musa.
 • 713

  Conquesta musulmana de Barcelona

  Conquesta musulmana de Barcelona
  Va ser quan els musulman van entrar a conquerir barcelona
 • 714

  La conquesta musulmana de la Peninsula Iberica

  La conquesta musulmana de la Peninsula Iberica
  Va ser quant els musulmans van entrar a la Peninsula Iberica i van conquerir els visigots
 • Period: 714 to 814

  IMPERI CAROLINGI

  Va suposar un intent de recuperació en els àmbits polític, religiós i cultural de l'època medieval a Europa occidental, i és un fet rellevant i important la coronació de Carlemany
 • Period: 718 to 756

  Emirat dependent

  Quan van acabar de conquerir la Peninsula Iberica la van anomenar Al-andalus.Van intentar segui conquerint a França a la batalla de Poitiers, pero no van poder.
 • 722

  Batalla de Covadonga

  Batalla de Covadonga
  La batalla de Cuadonga va ser la primera victòria militar de la cristiandat, a Ibèria, des de la conquesta musulmana del 711-718. Va ser lliurada a Cuvadonga, probablement l'estiu del 722.
 • 732

  BATALLA DE POITiERS

  BATALLA DE POITiERS
  Francs i musulmans es van enfrontar a la Batalla de Poitiers i l’exèrcit franc va vèncer el musulmà.
 • Period: 750 to 1258

  Califat Abbàssida

  L’avenç musulmà cap a orient es va veure frenat a la Batalla de Talas davant les tropes xineses. Tot i així, poc després, a mitjans segle IX, el califat abbàssida va entrar en crisi, entrant en un procés de fragmentació que va veure la independència dels territoris de la península Ibèrica, el Marroc, Egipte i Tunísia. Finalment, els turcs i els mongols van acabar amb el califat ocupant i saquejant la ciutat de Bagdad en dues ocasions, l’any 1055 i 1258 respectivament.
 • 751

  Batalla de Talas

  Batalla de Talas
  La batalla de l'Talas va ser un enfrontament militar que va tenir lloc a l'any 751 a Àsia Central, a la vora de l' riu Tales i a nord del riu Sir Daria. La batalla va enfrontar als exèrcits àrabs de l'Califat abbàssida, juntament amb el seu aliat l'Imperi tibetà, i els Turcs i els exèrcits xinesos.
 • Period: 756 to 929

  Emirat independent

  Els abassides son destronats i assesinats al 750 pels califat omeia.El princep va sobreviure i va anar a Al-andalus.Va guanyar poder i va poder tornar a recuperar la corona.
 • 768

  CARLEMANY(INICIA REGNAT)

  CARLEMANY(INICIA REGNAT)
  L’època de major esplendor de l’imperi va ser sota el regnat del rei Carlemany, fill de Pipí el Breu, qui va conquerir gran part d’Europa.
 • 800

  CARLEMANY ES CORONAT EMPERADOR

  CARLEMANY ES CORONAT EMPERADOR
  Va convertir al cristianisme la resta de pobles germànics que encara no ho havien fet i, a canvi, va ser coronat emperador pel papa de Roma l’any 800, rememorant l’Imperi Romà d’Occident.
 • 801

  Reconquesta de Barcelona

  Reconquesta de Barcelona
  La conquesta de Barxiluna va ser l'operació militar realitzada per un exèrcit franc amb tropes d'Aquitània, Bascònia, Borgonya i Gòtia amb l'objectiu de reconquerir Madínat Barxiluna que havia estat vuitanta anys sota domini del Califat de Còrdova.
 • 843

  TRACTAT DE VERDUN

  TRACTAT DE VERDUN
  A la mort de Carlemany va hereta l’imperi el seu fill, Lluís el Pietós, qui, a la seva mort, el va dividir entre els seus tres fills , acabant amb l’intent de Carlemany de refer l’Imperi Romà d’Occident
 • 929

  Abderraman III es proclemat califa

  Abderraman III es proclemat califa
  Al segle x semblava que l'Àndalus s'havia de desmembrar a causa de les contínues revoltes i l'avenç dels regnes cristians. Va ser aleshores que el jove príncep Abd-ar-Rahman va posar fi a les rebel·lions internes, va enfortir el poder polític i va vèncer diverses vegades els enemics del nord.
 • Period: 929 to 1031

  El califat de Cordova

  Abderram III va sentir-se prou fort com per indenditzar-se religiosament.Va ser el periode de maxim esplendor perque es va produir una gran expansió econòmica i amb un comerç maritim molt actiu.
 • Period: 1031 to 1238

  Els regnes de Taifes

  Va ser quan els Taifes estaven molt baixes defenses i tenien que pagar impostos als pàries per poder sobreviure i no els ataquesin.Van intentar conquerir-los dos vegades pero na van poder.
 • 1054

  CISMA D'ORIENT

  CISMA D'ORIENT
  Culturalment, Bizanci es va hel·lenitzar, substituint el llatí per la cultura grega. La societat bizantina era profundament cristiana però els emperadors perseguien la independència respecte el papa de Roma i finalment, l’any 1054, van aconseguir separar-se’n definitivament (Cisma d’Orient). Des d’aleshores existeixen dues esglésies: l’ortodoxa (oriental) i la catòlica (occidental).
 • 1212

  Batalla de Las Navas de Tolosa

  Batalla de Las Navas de Tolosa
  La batalla de Las Navas de Tolosa, anomenada també batalla d'al-'Uqab o batalla d'al-Ikab o, simplement, la Batalla en les cròniques de l'època, fou una batalla decisiva dins el conflicte conegut com la Reconquesta, perquè és el punt en què l'hegemonia musulmana dóna pas a l'hegemonia dels regnes cristians.
 • Period: 1238 to 1492

  El regne nassarita de Granada

  L'últim territori musulmà a la Peninsula Iberica va ser la taifa de GRANADA que a l'any 1238 estava governant per la dinastia nassarita.Ja que van guanyar molra riqueza van poder-li pagar els impostos als pàries, fins que el 1492 els van conquerir acabant amb la dinastia nassarita.
 • 1248

  Reconquesta de Sevilla

  Reconquesta de Sevilla
  La conquesta de Sevilla va tenir lloc entre agost de 1247 i el 23 de novembre de 1248 per part de les tropes cristianes de Ferran III de Castella. La ciutat es trobava sota el domini musulmà de l'caid Axataf.
 • 1258

  Els mongols saquegen Bagdad

  Els mongols saquegen Bagdad
  Finalment, els turcs i els mongols van acabar amb el califat ocupant i saquejant la ciutat de Bagdad en dues ocasions, l’any 1055 i 1258 respectivament.
 • 1453

  CAIGUDA DE L'IMPERI BITZANTI

  CAIGUDA DE L'IMPERI BITZANTI
  A partir del segle XI, l’imperi bizantí entra en una forta crisi. Perdrà molts territoris sobretot front el creixent imperi islàmic i serà a mitjans del segle XV que els turcs finalment conqueriran Constantinoble, rebatejant-la amb el nom que té avui dia, Istambul.
 • 1492

  Rendició de Granada

  Rendició de Granada
  La Guerra de Granada són el conjunt de campanyes militars cristianes a territori musulmà que van tenir lloc a l'Emirat de Gharnata entre 1482 i 1492, durant el regnat dels Reis Catòlics, i que acabà amb les Capitulacions de Granada del rei Boabdil, que en el transcurs de la guerra havia oscil·lat entre l'aliança, el doble joc, la contemporització i l'enfrontament obert