Columbus 1492

Edat Moderna

 • 1184

  Creació del Tribunal de la Inquisició

  Creació del Tribunal de la Inquisició
  Durant segles, la inquisició va atemorir i controlar els barcelonins amb la seva particular combinació de secretisme, tortures i condemnes cruels. Va ser un seguit d'institucions judicials, majoritàriament a l'Església Catòlica Romana, d'origen medieval i que tenien com a missió vetllar per la puresa de la fe cristiana i de combatre i castigar les heretgies.
 • Period: 1301 to

  Humanisme

  És una forma de pensar en la que l’ésser humà és el centre de la cultura i la ciència, al contrari que en l’edat mitjana que tot girava al voltant de Déu.
  La ciència avança; la teoria heliocèntrica de Nicolau Copèrnic, Miquel Servet descubrí la circulació pulmonar i l'invenció de la impremta del Johann Gutenberg.
  Recuperació de la cultura clàssica grecoromana, la religió es deixa de banda i es comença a donar suport a la llibertat de pensament (la rao, la recerca i l’experimentació).
 • Period: 1400 to

  Reneixement

  El Renaixement és un nou estil artístic que sorgeix a Italia. Els artistes del renaixement es van inspirar en l’art grec i romà per aconseguir reflectir en les seves obres l’ideal de bellesa clàssic.
  És divideix en:
  El Quattrocento (segle XV): etapa d’experimentació del nou llenguatge artístic.
  El Cinquecento (segle XVI) dividit en 2 subetapes: l’alt Renaixement (moment de màxim esplendor) i el Manierisme (neix en el moment que l’art participa en un trencament social i cultural).
 • 1435

  Conquesta del Regne de Nàpols

  Conquesta del Regne de Nàpols
  Va ser un estat situat al sud de la península itàlica entre el segle XIII i el segle XIX. Va ser creat a partir de la divisió del Regne de Sicília, després de la rebel·lió siciliana de les Vespres Sicilianes del 1282.
  Els conflictes entre el papat i l'Imperi van afectar el regne, i al morir Conrad V, els interessos del seu fill, van ser defensats per Manfred. Va apoderar-se del tron ​​sicilià, però va ser derrotat per Carlos d'Anjou, va perdre Sicília conquerida per la corona catalanoaragonesa.
 • 1440

  Creació del David de bronze de Donatello di Niccolò

  Creació del David de bronze de Donatello di Niccolò
  Aquesta estàtua de bronze li va ser encarregada a Donatello probablement per Cosme el Vell, que volía col·locar-la sobre un pedestal al centre del Palau Mèdici.
  És una escultura concebuda per ser observada desde diferents punts de vista, per la seva situació central dins del pati del palau.
  Va ser el primer nu de mide natural del Renaixement. El seu rostre s'inclina per contemplar el cap del vençut Goliat.
  L'heroi biblíc es va convertir en símbol del patriotisme i la lluita per la llibertat.
 • 1453

  L’Imperi Otomà conquesta Constantinoble

  L’Imperi Otomà conquesta Constantinoble
  Va ser un estat multiètnic i multiconfessional governat per la Dinastia d'Osman, la forma catalanitzada històrica de la que dóna otomà. Era conegut com l'Imperi turc o Turquia pels seus contemporanis.
  Constantinoble és el nom antic de l'actual ciutat d'Istanbul, a Turquia. El nom deriva del seu fundador, Constantí el Gran. Va ser capital de l'Imperi Romà d'Orient durante segles. El seu nom original és Constantinòpolis.
 • 1455

  Invenció de la impremta

  Invenció de la impremta
  L'inventor va ser Johannes Gutenberg.
  El mèrit de Gutenberg va ser perfeccionar les tècniques d'impressió existents, va fondre en metall cadascuna de les lletres de l'alfabet per separat, i va idear un sistema per posar-les una a continuació d'una altra i subjectar-les. D'aquesta manera es podien compondre més ràpid les pàgines i reutilitzar els motlles per compondre altres. Per reproduir els dibuixos se seguia utilitzant la xilografia i posteriorment es pintaven a mà.
 • 1469

  Casament d’Isabel de Castella amb Ferran d’Aragó

  Casament d’Isabel de Castella amb Ferran d’Aragó
  Es van casar i posteriorment serien coneguts com a Reis Catòlics. Aquest matrimoni responia a interessos polítics, com Aragó tenia molts problemes amb la corona francesa, necessitaven una aliança important per així frenar els pronlemes. I Isabel necessitava un aliat dels grans regnes de la península per aconseguir el tron de castellà.
 • Period: 1474 to 1504

  Regnat dels Reis Catòlics

  L'inici d'un període amb gran expansió i prosperitat. Espanya va protagonitzar fets tan rellevants que marcarien el rumb de la seva història, com ara la unió dels diferents regnes sota la seva Corona o també la llegenda de Cristòfol Colom al Nou Continent (Amèrica).
  Estava influenciada per dues àrees diferents: la musulmana i l'europea.
 • 1486

  Sentència arbitral de Guadalupe

  Sentència arbitral de Guadalupe
  Va ser una resolució jurídica dictada en el Monestir de Santa Maria de Guadalupe, Extremadura per Ferran el Catòlic per alliberar els pagesos remences dels mals usos a què els tenien sotmesos els seus senyors feudals a canvi del pagament d'una indemnització.
  A la primera part de la sentència es declarava "l'abolició, extinció i aniquilació" dels sis mals usos i en la segona part, es referien les Mesures que el rei dictava per liquidar completament la segona guerra.
 • 1490

  Creació de l'Home de Vitruvi de Leonardo da Vinci

  Creació de l'Home de Vitruvi de Leonardo da Vinci
  Leonardo da Vinci (1452-1519) va ser un dels artistes més complets i cèlebres del Renaixement italià.
  Va dibuixar l'Home de Vitruvi juntament amb les seves notes anatòmiques.
  Vitruvi (segle I a.C.) va ser un arquitecte romà
  que pensava que les mesures dels edificis
  s'havien de correspondre amb les mesures de
  les persones. A més,va "geometritzar" el cos i va jugar amb la seva
  inscripció en quadrats i circumferències a més
  d'intentar-lo relacionar amb l'estrella de cinc
  puntes
 • 1492

  Descobriment d'Amèrica

  Descobriment d'Amèrica
  En el segle XV es van produir grans avenços en la navegació: instruments nous, com la brúixola; embarcacions noves, com la caravel·la; i mapes més precisos. El 12 d’octubre de 1492, Cristòfol Colom va arribar a Amèrica. Espanya va conquistar la major part del continent americà i hi estenguí el castellà i la religió catòlica.
 • 1492

  Expulsió dels jueus de la Corona hispànica

  Expulsió dels jueus de la Corona hispànica
  En les ciutats dels regnes cristians era habitual trobar una comunitat jueva activa, dinàmica i pròspera.
 • 1492

  Conquesta del Regne de Granada

  Conquesta del Regne de Granada
  Va passar a formar part de la Corona de Castella. El seu símbol es va incorporar a l'escut de la Monarquia Catòlica i en l'escut d'Espanya, actualment. El descobriment d'Amèrica seria l'impuls per a Sevilla, ja que la ciutat perd el seu paper polític i l'econòmic.
 • Period: 1492 to

  Edat Moderna

  L’edat moderna és l’etapa històrica que comença amb el descobriment d’Amèrica (1492) i s’acaba amb la Revolució Francesa (1789). Dominat per ideals que es van emmarcar en el progrés de la societat, la comunicació, el domini i la raó.
  Cal destacar el descobriment d'Amèrica i Austràlia, així com l'establiment de la primera economia mundial. La societat d'aquest període estaba dividida entre el privilegiats (noblesa i clergat) i no privilegiats (artesans, comerciants i camperols)
 • 1493

  Segon viatge de Colom a Amèrica

  Segon viatge de Colom a Amèrica
  Va ser una expedició transoceànica per començar la colonització espanyola d'Amèrica, descoberta per Colom en el seu primer viatge.
  En ella va començar la colonització espanyola de l'illa L'Espanyola, es va pacificar als indígenes i, a més, es va dur a terme el descobriment de diverses illes, entre elles l'illa Jamaica i de Puerto Rico.
 • 1497

  Conquesta de Melilla

  Conquesta de Melilla
  El rei don Fernando el Catòlic va ordenar reconeixements de la plaça de Melilla i de la costa, amb intenció d'apoderar-se d'ella i posar fi a aquest refugi. Però els informes que va rebre van ser poc afavoridors, va desistir de l'empresa i va posar la seva atenció en altres problemes. Poc després va passar a la corona de Castella, el regne del Marroc no existia en aquell any.
  Melilla va ser dels fenicis, dels cartaginesos, dels romans, dels visigots, i fins i tot dels víkings.
 • 1498

  Tercer viatge de Colom a Amèrica

  Tercer viatge de Colom a Amèrica
  Va ser una expedició transoceànica comandada per Cristòfol Colom que disposés com a objectiu continuar l'exploració de les noves terres en nom dels Reis Catòlics, descobrint el nord de Veneçuela i convertint-se Colom en el primer descobridor europeu del continent americà.
 • 1502

  Quart viatge de Colom a Amèrica

  Quart viatge de Colom a Amèrica
  Va ser una expedició transoceànica amb el propòsit de trobar un pas marítim en el que avui coneixem com Amèrica per trobar alguna cosa que definitivament fóra el continent asiàtic. En el viatge descobreix diverses illes a les Antilles Majors: Caiman Brac i Little Cayman, i la costa d'Amèrica Central per la zona on actualment es troben Hondures, Nicaragua, Costa Rica i Panamà, fins a arribar al Golf d'Urabá, entre Panamà i Colòmbia.
 • 1504

  Creació del David de Michelangelo Buonarroti

  Creació del David de Michelangelo Buonarroti
  L'autor d'aquesta escultura va ser el gran Miquel Àngel (1475-1564)
  David va ser realitzat entre els anys 1501-1504, a partir d'un bloc de marbre de Carrara que havia quedat sense utilitzar per un altre escultor. M. Àngel va renunciar a representar aquesta escultura de manera tradicional, així que va fer una figura colossal i nua, com un atleta o heroi de l'antiguitat.
 • 1510

  Conquesta d'Alger i Bugia

  Conquesta d'Alger i Bugia
  A partir de 1496, els espanyols es van llançar a la conquesta de nombroses places a la costa de el nord d'Àfrica per tal de protegir el seu comerç dels pirates Berberiscos, entre elles la Bugia.
  Aruj, el germà de Barba-rossa, va capturar Alger en 1516, a excepció de la zona de el Penyal d'Alger, controlada pels espanyols.
 • 1511

  Raffaello Sanzio pinta l'Escola d'Atenes

  Raffaello Sanzio pinta l'Escola d'Atenes
  A petició del Papa Juli II, Rafael va viatjar el 1508 a Roma on li va encarregar la decoració pictórica de les estances del Vaticà.
  Es considera una obra cim del Renaixement i de la història universal de la pintura.
  L'Escola d'Atenes representaria la filosofia, i en el seu centre es tenen dos grans filòsofs de l'Antiga Grècia: Plató i Aristòtil, els que estan envoltats per altres grans pensadors, filòsofs o matemàtics.
 • 1512

  Conquesta del Regne de Navarra

  Conquesta del Regne de Navarra
  El duc d'Alba, a les ordres de Fernando d'Aragó i Castella va rendir Pamplona el 25 de juliol de 1512 amb un exèrcit de més de 12.000 soldats. Va ser un dels Nuclis dels Pirineus a la marca hispànica de resistència cristiana davant de la dominació islàmica de la península Ibèrica, igual que el Regne d'Aragó i a els comtats catalans, o el Regne d'Astúries a la serralada Cantàbrica.
 • Period: 1516 to 1556

  Regnat de Carles I d'Espanya

  Va dur a terme l'últim intent per mantenir la unitat d'Europa al voltant del cristianisme catòlic. Va heretar la Corona d'Aragó i la Corona de Castella dels seus avis materns (els Reis Catòlics) va ser elegit com a rei d'Espanya.
  Quan es va convertir en rei va haver d'enfrontar-se a dos importants problemes, la rebel·lió de les Comunitats i la rebel·lió de les Germanies. També fora d'Espanya va tenir guerres amb França, amb l'Imperi otomà i l'aparició del protestantisme.
  Va morir el 21-09-1558.
 • 1517

  Inici de la Reforma Protestant

  Inici de la Reforma Protestant
  El moviment de la Reforma Protestant és una part important de la història cristiana. Va ser l'origen d'una sèrie de canvis necessaris per a la reforma catòlica. Aquest moviment es va originar al segle XVI instigat per la necessitat de millorar l'església cristiana. Va començar exactament en el 1517 quan Martí Luter va publicar les seves famoses 95 Tesis, una peça molt polèmica que abordava qüestions relacionades amb les indulgències de l'Església Catòlica.
 • 1519

  Primera volta al món

  Primera volta al món
  L’expedició va ser finançada per la Corona Espanyola, que volia tenir accés a les espècies, teixits i joies que procedien de l’Orient Llunyà i eren molt valorades a Europa.
  Per liderar el viatge, el rei Carles I va triar el portuguès Fernando Magalhães, un navegant experimentat. Magallanes va morir durant el viatge, quan l’expedició ja havia arribat a les Índies Orientals (actual Indonèsia i Filipines). Llavors, el mariner espanyol Juan Sebastián Elcano va prendre el comandament.
 • 1520

  Revolta de les comunitats

  Revolta de les comunitats
  Va protagonitzar per les ciutats de l'interior de la Corona de Castella al començament del regnat de Carles I.
  La revolta va ser encapçalada per diverses ciutats de l'interior de Castella, especialment les de Toledo i Valladolid. El seu caràcter ha estat objecte d'agitat debat historiogràfic, amb postures i enfocaments contradictoris.
 • 1521

  Caiguda de Tenochtitlan

  Caiguda de Tenochtitlan
  Va iniciar la història de la vila mestís. Aquest dia Cuauhtémoc es va rendir davant el setge dels conqueridors espanyols en la caiguda de Tenochtitlán.
  La capital de l'Imperi Asteca, va ser portat a terme mitjançant la negociació entre els clans locals i les divisions anti-mexicas existents i el conqueridor espanyol Hernán Cortés. Moltes batalles van existir entre els mexicas i els espanyols, que van ocórrer principalment a les ciutats de Cempoala, Texcoco i Tlaxcala.
 • 1521

  Batalla de Villalar

  Batalla de Villalar
  L'exèrcit del rei Carles I va aixafar la insurrecció dels comuners contra un rei estranger en un xoc que va poder haver canviat el destí de Castella. Els Reis Catòlics van aconseguir concentrar el poder mitjançant una unió dinàstica que va minimitzar la creixent influència i poder econòmic de la noblesa i dels gremis de les ciutats.
 • 1525

  Batalla de Pavia

  Batalla de Pavia
  Entre l'exèrcit francès el comandament del rei Francesc I i les tropes germano-espanyoles de l'emperador Carles V. En el primer terç de segle XVI, França es veia envoltada per les possessions de Carlos I d'Espanya. Francesc I va veure la possibilitat d'annexionar el ducat de Milà, més conegut com Milanesat, de manera que va esclatar el conflicte entre les dues monarquies entre 1521 i 1524.
 • 1543

  Andreas Vesal

  Andreas Vesal
  Descriu l’anatomia, anota i realitza les primeres
  disseccions del cos humà.
 • 1555

  Pau d’Augsburg

  Pau d’Augsburg
  Va ser un tractat que va ficar fi al conflicte entre les faccions protestants i catòliques del Sacre Imperi Romanogermànic.
  Un dels motius de la guerra dels 30 anys.
  Era concedit el dret de reformar els estats de l’imperi i de disposar que la religió de cada príncep fos obligatòria per als seus súbdits; el qui no l’acceptava podia emigrar sense danys ni en l’honor ni en els béns; les ciutats imperials reformades havien de respectar les minories catòliques.
 • Period: 1556 to

  Regnat de Felip II

  Va ser l'imperi més poderós de la seva època. Felip II va decidir d'ocupar-se de tots els perills dels seu Estats, va establir la Cort Madrid per rebre notícies dels seus regnes i analitzava les situacions amb l'ajuda dels seus secretaris.
 • 1561

  Madrid es converteix en la capital de l’Imperi.

  Madrid es converteix en la capital de l’Imperi.
  La província es va constituir administrativament en el segle XIX i, a finals del segle XX, es configura com una comunitat autònoma uniprovincial. El territori de l'actual Comunitat de Madrid va ser una regió no gaire important durant l'Imperi Romà, llevat de la ciutat de Complutum, amb la categoria de municipi, per la qual creuava la calçada que connectava Tarraco amb Emerita Augusta.
 • 1564

  Execució de Juan de Lanuza

  Execució de Juan de Lanuza
  Va ser el cinquè Justícia Major d'Aragó amb aquest nom. Malgrat la seva curta durada, és un dels Justícies més coneguts de la història d'Aragó per haver estat executat sense que hi hagués un procés previ.
 • 1568

  Insurrecció de les Alpujarras

  Insurrecció de les Alpujarras
  Va ser un conflicte que va enfrontar a el regne d'Espanya contra la població morisca que vivia en aquesta zona de l'antic regne de Granada. Aquesta insurrecció va esclatar en una zona amb elevat percentatge de població morisca, la qual es va alçar com a protesta de la promulgació de la Pragmàtica de 1567, que exigia als moriscos, musulmans convertits a l'cristianisme, a abandonar la seva cultura d'origen musulmà.
 • 1571

  Fundació de la ciutat de Manila

  Fundació de la ciutat de Manila
  És un dels ports més grans i actius de l’Extrem Orient. La ciutat és dividida en dues parts pel riu Pasig: el nou centre comercial i industrial, al N del riu i la ciutat antiga fortificada i les millors àrees residencials, al S.
 • 1571

  Batalla de Lepant

  Batalla de Lepant
  l’exèrcit turc va desembarcar a Xipre sorprenent els venecians que controlaven l’illa. L’expansió de Turquia per la Mediterrània oriental era una amenaça per la cristiandat i pel comerç. La presa de Nicòsia i l’amenaça d’un atac contra Venècia va portar el Papat a articular una aliança contra els otomans: la Santa Lliga, integrada per la Monarquia Hispànica, Venècia i els Estats Pontificis.
 • Derrota de l’Armada Invencible

  Derrota de l’Armada Invencible
  Va ser un dels fracassos més grans de la història d'Espanya. El que havia de ser una esplèndida i majestuosa demostració de força contra Anglaterra i els rebels de Flandes va resultar en un dels desastres nacionals històrics més recordats. L'Armada Invencible va sortir de Lisboa, vorejant amb dificultats la costa fins a la Corunya, on es va proveir d'aigua i aliments.
 • Projecte de Mercator

  Projecte de Mercator
  Gerardus Mercator idea un sistema de representació cartogràfica de la Terra.
 • Zacharias Janssen

  Zacharias Janssen
  Construeix el primer microscopi
 • Period: to

  Barroc

  El barroc és un estil artístic que va dominar l'arquitectura, la pintura, la literatura i la música a Europa. La delimitació dels anys es feta per dos fets importants referents a la música: la primera òpera publicada (1600) i la mort de Johann Sebastian Bach (1750). Cal destacar que en cap època com a la barroca s'ha construït un nombre tan gran d'esglésies i capelles, estàtues de sants i monuments sepulcrals.
 • Galileu Galilei

  Galileu Galilei
  Galileu va ser un físic que va construir el primer telescopi
 • Expulsió dels musulmans de la Corona hispànica

  Expulsió dels musulmans de la Corona hispànica
  El rei Felip III d'Aragó, va confirma la seva descició d'expulsar als moriscos (muslmans convertits en cristians, cristians nous) del Regne d'Aragó. Desde els temps dels Reis Catòlics i la conquesta de Granada, la obsesió de la unificació religiosa de tota la població de les seves diferents Estats. En aquest sentit, el primer pas va ser l'expulsió dels jueus en 1492.
 • William Harvey

  William Harvey
  Harvey va ser un metge anglès que va ser el primer a descriure correctament i en detall el sistema circulatori i les propietats de la sang bombejada al cos pel cor.
 • Judici a Galileu Galilei

  Judici a Galileu Galilei
  12 d'abril de 1633 el científic italià Galileu Galilei va comparèixer, a l'edat de 69 anys, davant el Sant Ofici, la Inquisició romana, per donar compte d'un llibre que havia publicat un any enrere, el Diàleg sobre els dos màxims sistemes de el món, en què defensava el model heliocèntric proposat per Copèrnic. En ell plantejava que la Terra i els planetes giraven al voltant de el Sol, i ridiculitzava el geocentrisme, que col·locava a la Terra en el centre fix de l'univers.
 • René Descartes

  René Descartes
  René va ser un dels grans filòsofs (racionalisme) i matemàtics.
  Elabora el mètode del raonament científic i progressar les matemàtiques.
 • Blaise Pascal

  Blaise Pascal
  Pascal fou un filòsof, matemàtic, físic, inventor, escriptor, moralista, místic i teòleg occità, considerat un dels personatges més brillants de la saviesa occidental i probablement l'únic que ocupa llocs de primera línia en els manuals de totes les disciplines que conreà.
  Va construir la Pascalina, la primera calculadora mecànica.
 • Evangelista Torricelli

  Evangelista Torricelli
  Va realitzar el descobriment, que demostrava l'existència de la pressió atmosfèrica. Torricelli va omplir de mercuri un tub de 1 m de llarg, (tancat per un dels extrems) i el va invertir sobre un cubeta plena de mercuri. La columna de mercuri va baixar diversos centímetres, romanent estàtica a uns 76 cm
  Ell va arribar a la conclusió que la columna de mercuri no queia pel fet que la pressió atmosfèrica exercida sobre la superfície del mercuri era capaç d'equilibrar la pressió exercida pel seu pes
 • Robert Boyle

  Robert Boyle
  Robert va ser un gran físic, químic i filòsof que va descubrir la dilatació dels gasos.
 • Isaac Newton

  Isaac Newton
  Newton fou un físic, matemàtic i filòsof anglès.
  Newton és l'autor dels Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (1687), en què descriu la llei de la gravitació universal i les tres lleis del moviment (lleis de la inèrcia), base de la mecànica clàssica. Newton fou el primer que demostrà que les lleis naturals governen els moviments de la Terra i dels objectes celestes.
 • Independència d’Holanda

  Independència d’Holanda
  A l'edat mitjana, molt abans que la família Orange es convertís en dirigent de país, el que avui és Holanda estava dividida en nombrosos comtats i ducats. Més tard van ser els monarques austríacs i espanyols els que van governar sobre totes les regions que després formarien Holanda.
  El Rei és el Cap d'Estat, i forma el Govern juntament amb els ministres.