36798a92 a929 4878 906c ee9927145edc

Eix cronològic Edat Moderna

 • Period: 1301 to

  Humanisme

  L’humanisme va ser una activitat de reforma cultural i educativa. Era un moviment renaixentista através del qual es va proposar retornar a la cultura grecolatina per a restaurar els valors humans. En definitiva la seva finalitat era recuperar les disciplines que provenien de l’Antiguitat Clàsica i la filosofia grecolatina per formar un nou home i un nou món. Durant aquesta època es van fer molts avenços i descobriments científics.
 • Period: 1401 to

  Renaixement

  Es pot denominar Renaixement a un ampli moviment cultural que es va produir a l’Europa Occidental. Va ser un periode de transició entre l’Edad Mitjana i l’Edat Moderna. Aquest moviment cultural va nèixer a partir de la difusió de les idees de l’humanisme. Va sorgir a Italia al segle XV. El Renaixement es coneix per característiques com: La busqueda de nous coneixements, valorització de la ciencia i la raó, el creixement de la burgesía, el recolçament econòmic cap els artistes...
 • 1440

  Creació del David de bronze de Donatello di Niccolò

  Creació del David de bronze de Donatello di Niccolò
  El David de bronze de Donatello es una escultura de bronze, com bé indica el seu nom que va ser realitzada per encàrrec pel Cosme de Médici, que volía colocarla als jardins del seu palaci de Florencia. Mesura 158 cm i actualment es troba al palau de Bargello, Florfencia.
 • 1442

  Conquesta del Regne de Nàpols

  Conquesta del Regne de Nàpols
  Al 1442 Alfonso V, rey d’Aragó va conquestar Nàpols que había sigut un domini de la Dinastía Angevina desde l’any 1266.
  Des del segle XV, Nàpols va estar sota el poder d’Aragó. Finalment l’any 1734 va començar a ser independent fins al 1860 quan va ser incorporada a la nova Itàlia unificada.
 • May 29, 1453

  L’imperi Otomà conquesta Constantinoble

  L’imperi Otomà conquesta Constantinoble
  Aquest fet va marcar la fi de l’Edat Mitjana a Europa i la fi de l’últim vestigi de l’imperi romà d’Orient. Els turcs van conquestar aquest territori i el van renombrar amb el nom d’Istanbul.
 • 1455

  Invenció de la Impremta

  Invenció de la Impremta
  L’inventor de l’Impremta va ser l’alemany Johannes Gutenberg, la va fer a la ciutat germànica de Maguncia. Gràcies a l’invenció d’aquesta es van poder difundir els coneixements i la cultura dels pobles cap a distintes parts del món molt més ràpid i facilment. L’impremta va portar amb ella una gran revolució cultural gràcies a la facil difusió de coneixements que aquesta permetia.
 • Oct 19, 1469

  Casament d’Isabel de Castella amb Ferran d’Aragó

  Casament d’Isabel de Castella amb Ferran d’Aragó
  El seu matrimoni va esta procedit de molts obstàcles. Va ser un matrimoni de conveniencia entre cosins segons. Quan es va programar l’enllaç els nuvis ni tan sols es coneixien, però compartien un projecte polític en comú, completar l’unificació d’Espanya unint els seus regnes i expulsar als últims moros de Granada. El casament es va realitzar gràcies a una falsa bula pontifícia, ja que al ser cosins segons necesitaben l’aprobació del papa per a que el matrimoni fos reconegut per l’esglèsia.
 • Period: 1475 to 1516

  Regnat Reis Catòlics

  Els Reis Catòlics eren Isabel I de Castella i Fernando II d’Aragó, el seu matrimoni va unir la Corona d’Aragó i la de Castella, que eren dos dels regnes més poderosos d’aquella època. Isabel i Fernando eres cosins segons, i es van casar amb 18 i 16 anys. Al ser cosins segons necessitaben una dispensa del papa per a que sigues reconegut per l’esglèsia, però aquest mai se la va concedir. Van intervenir en importants fets històrics com; La Guerra de Succesió, el descobriment d’Amèrica...
 • Nov 1, 1478

  Creació del Tribunal de la Inquisició

  Creació del Tribunal de la Inquisició
  La Inquisició espanyola o Tribunal del Sant Ofici de l’Inquisició va ser una institució fundada l’any 1478 pels Reis Catòlics per a mantindre l’ortodòxia catòlica als seus regnes. Tot aquest sistema d’Inquisició va durar al voltant d’uns 6 segles a Espanya.
 • Apr 21, 1486

  Sentencia arbitral de Guadalupe

  Sentencia arbitral de Guadalupe
  La sentencia arbitral de Guadalupe va ser una resolució jurídica dictada al Monestiri de Santa María de Guadalupe per Fernando el catòlic per alliberar als campesins remenses del principat de Catalunya.
 • 1490

  Creació de l’home de vitruvi de Leonardo da Vinci

  Creació de l’home de vitruvi de Leonardo da Vinci
  L’home de vitruvi és l’estudi de les proporcions ideals del cos de l’home, és un famòs dibuix de Leonardo da Vinci amb notes anatòmiques del mateix al voltant d’aquest. Aquest dibuix tracta de definir la simetría utilitzada a l’arquitectura per tal de definir a l’home perfecte.
 • 1492

  Expulsiódels jueus de la corona hispànica

  Expulsiódels jueus de la corona hispànica
  A partir del segle XV la situació dels jueus a Espanya es va fer cada cop més difícil. El sentiment d’intolerància dels cristians respecte a a les minories religioses no parava de crèixer. Tot allo va acabar amb la creació de la Inquisició i amb l’expulsió dels jueus dels regnes hispànics peninsulars.
 • 1492

  Conquesta del Regne de Granada

  Conquesta del Regne de Granada
  La Conquesta del Regne de Granada es considerada com a l’última guerra medieval i la primera de l’època moderna. Aquesta guerra es va prolongar 10 anys, de l’1 de març de 1482 al 2 de gener de 1492. Granada finalment va ser entregada als Reis Catòlics pel sultán Boabdil. La Conquesta de Granada va significar l’integració de l’últim regne musulmà de la península ibérica a la Corona de Castella i amb això finalitza la reconquesta i expulsió dels musulmans d’Espanya.
 • Period: 1492 to

  Edat Moderna

  Es coneix a l’Edad Moderna com al període històric que succeeix a l’Edad Mitjana. El seu inici es marcat a l’any 1492 amb el descobriment d’Amèrica i el seu fi es l’any 1789 amb la Revolució Francesa. Es la tercera época de la història. Durant aquesta es van produir transformacions significatives a la vida econòmica, política, social i cultural de la societat.
 • Oct 12, 1492

  Descobriment d’Amèrica

  Descobriment d’Amèrica
  El viatge va ser finançat per la reina Isabel I amb l' ajuda dels banquers i burgesos valencians.
  El cost va ser d'uns 2.000.000 de maravedisos (un maravedí era una moneda de coure de l’època).
  Colom intentava viatjar cap a les Índies per una nova ruta cap a l’oest i demostrar que la terra era rodona. Però uns calculs erronis van fer que acabès a un nou troç de terra mai abans vist, al qual anomenarien Amèrica.
 • Sep 25, 1493

  Segon viatge de Colom a Amèrica

  Segon viatge de Colom a Amèrica
  El segon viatge de Colom a Amèrica va ser una expedició transoceánica cap al continent Americà, terra descoberta per ell mateix al seu primer viatge.
 • Sep 17, 1497

  Conquesta de Melilla

  Conquesta de Melilla
  La causa d’aquesta conquesta era que Melilla era un refugi ideal pels pirates turcs i argelins que asolaven les costes andaluses. Allà contaben amb l’ajuda i simpatía dels moriscos que vivien sota els poders cristians de la península. Fernando el catòlic, per les raons anteriors va decidir apoderar-se de Melilla per a que això deixes de succeir. Finalment el 17 de setembre de 1479 el contador del duc, Pedro Estopiñan Virmés va atacar la ciutat per sorpresa i així la van conquestar.
 • May 30, 1498

  Tercer viatge de Colom a Amèrica

  Tercer viatge de Colom a Amèrica
  El tercer viatge va ser una nova expedició tranoceànica comandada per Colom que tenia com a objectiu continusar l’exploració de les noves terres conquerides en nom dels reis d’Espanya.
 • Apr 3, 1502

  Quart viatge de Colom a Amèrica

  El Quart Viatge de Cristòfor Colom va ser una expedició transoceànica dirigida per Cristòfor Colom amb el propòsit de trobar un pas marítim en el que avui coneixem com Amèrica per trobar alguna cosa que definitivament fóra el continent asiàtic. Durant el viatge també va descobrir algunes illes com Caiman Brac i Little Cayman.
 • 1504

  Creació del David de Michelangelo Buonarroti

  Creació del David de Michelangelo Buonarroti
  Aquesta escultura es un símbol del Renaixement italià, creada pel pintor i escultor florentí Miguel Ángel Buonarroti. David representa al David bíblic que enfronta y guanya al gegant Goliat amb només algunes pedres i la seva inteligencia. Aquesta estatua porta a la seva mà esquerre una honda i a la dreta una pedra. L’altura d’aquesta peça es de 5’17 metres d’altura i 5572 kg.
 • 1510

  Conquesta d’Alger i Bugia

  Conquesta d’Alger i Bugia
  Es coneix com la Jornada d’Alger a l’expedició efectuada per l’Emperador Carles V per prendre Alger a Khair ed-Din Barba-Rossa.
 • 1511

  Raffaello Sanzio pinta l’Escola d’Atenes

  Raffaello Sanzio pinta l’Escola d’Atenes
  L’Escola d’Atenes va ser una obra pintada per Raffaello Sanzio coma part de la decoració de les habitacions avui conegudes com “les estancies de Rafael” i va concluir durant l’alt Renaixement. En aquesta obra es veuen representats els pares del pensament clàssic i per aquest motiu es una obra important per a la filosofía.
 • 1512

  Conquesta del Regne de Navarra

  Conquesta del Regne de Navarra
  La Conquesta es va produir perqué s’acusaba als reis de Navarra de ser “Cismàtics”, es a dir d’estar en contra del papa. Finalment l’any 1512 després d’anys anteriors de preparació Fernando II va ordenar al Duc d’Alba que marxés sobre Navarra amb un important exèrcit format per més de 12.000 homes, els quals van penetrar en el territori navarrès cap a finals de juliol de 1512. Cap esmentar que Pamplona va oferir molta resistencia contra aquest atac.
 • Period: 1516 to 1556

  Regnat de Carles I d’Espanya

  Durant el seu regnat España va viure una etapa de màxima prosperitat econòmica. La colonització i conquesta d’Amèrica van obrir molts mercats, i l’arribada de metalls preciosos va servir per impulsar a totes les activitats econòmiques del moment. Carles era net d’Isabel i Felipe i els seus pares eren Juana de Castilla i Felipe I “El hermoso”. Va regnar sobre territoris com; Holanda, Luxemburg, Aragó, Navarra, Castella, Napols, Sílicia, Cerdenya... També va ser Carles V d’Alemayna.
 • 1517

  Inici de la Reforma Protestant

  Inici de la Reforma Protestant
  La Reforma Protestant va ser un moviment religiós i polític que va acabar amb l’unitat de l’esglèsia cristiana d’Occident. Aquesta va ser iniciada per Martín Lutero i va sorgir al Sacre Imperi Romà Germànic. Algunes de les causes d’aquesta van ser: La venta d’indulgencies per part de les autoritats de l’esglèsia catòlica i l’acumulació progresiva de bens materials donant un missatge totalment contradictori.
 • Sep 20, 1519

  Primera volta al món

  Primera volta al món
  Una expedició de cinc vaixells i 239 homes van salpar del port de Sanlúcar de Barrameda amb una missió: arribar a les Índies Orientals navegant cap a l’oest. El que aquells mariners i exploradors no sabien era que acabarien completant la primera circumnavegació, és a dir, la primera volta al món navegant.
  L’expedició va ser finançada per la Corona Espanyola, que volia tenir accés a les espècies, teixits i joies que procedien de l’Orient Llunyà i eren molt valorades a Europa.
 • 1520

  Revolta de les comunitats

  Revolta de les comunitats
  La revolta de les Comunitats de Castella, també coneguda com a revolta dels Comuners, va ser un aixecament contra la Corona que va tenir lloc entre 1520 i 1521, protagonitzat per les ciutats de l'interior de la Corona de Castella al començament del regnat de Carles I.
 • 1521

  Caiguda de Tenochtitlan

  Caiguda de Tenochtitlan
  Moltes batalles van existir entre els mexicans i els espanyols, que van ocórrer principalment a les ciutats de Cempoala, Texcoco i Tlaxcala.
  La batalla final va tenir lloc a Tenochtitlan, aquesta va marcar la caiguda de l'Imperi Asteca, el que seria el Mèxic mestís d'avui i que marca el final de la primera etapa de la unió del món europeu i el mesoamericà, sent la victòria dels aliats part de la colonització espanyola d'Amèrica.
 • 1521

  Batalla de Villalar

  Batalla de Villalar
  La batalla de Villalar va ser l'episodi decisiu de la Revolta de les Comunitats de Castella en què es van enfrontar les forces imperials de l'Emperador Carles V i les de la Junta Comunera capitanejades per Juan de Padilla, Juan Bravo i Francisco Maldonado, ocorreguda el 23 d'abril de 1521 a la localitat de Villalar. La batalla va ser guanyada per les forces imperials i va posar fi a la Guerra de les Comunitats al nord de Castella, on van ser decapitats els tres capitans comuners.
 • Feb 25, 1525

  Batalla de Pavia

  Batalla de Pavia
  La batalla de Pavia fou una batalla mantinguda el 25 de febrer de 1525 entre tropes franceses i espanyoles, amb victòria d'aquestes últimes, en les proximitats de la ciutat italiana de Pavia.
 • 1543

  Copèrnic proposa l’heliocèntrisme de l’Univers.

  Copèrnic proposa l’heliocèntrisme de l’Univers.
  El model heliocèntric o heliocentrisme és el model cosmològic segons en el qual el Sol és el centre del sistema solar i tots els planetes orbiten al seu voltant, inclosa la Terra.
 • 1543

  Vesalius descriu l’anatomia, anota i realitza les primeres diseccions del cos humà

  Vesalius descriu l’anatomia, anota i realitza les primeres diseccions del cos humà
  Vesalius va ser participant en expedicions als cementiris on els estudiants recollien material (ossos i parts de cossos) per a l’estudi, on va constatar amb estupor que una bona part dels coneixements anatòmics que s’aprenien a la facultat de medicina eren erronis.
 • 1553

  Servet descobreix la circulació pulmonar (o menor) de la sang

  Servet descobreix la circulació pulmonar (o menor) de la sang
  Miguel Servet va ser teòleg i metge, encara que es va dedicar a l’estudi d’altres ciències com l’astronomia, meteorologia, geografia, física o matemàtiques. Ell va publicar el seu descobriment sobre la circulació pulmonar o doble circulació de la sang. Com molts altres homes del Renaixement, els seus coneixements van abastar molts aspectes humanístics i científics i justament aquest descobriment el va publicar en un llibre de teologia anomenat: La restitució del cristianisme.
 • 1555

  Pau d’Augsburg

  Pau d’Augsburg
  La Pau d'Augsburg fou un important tractat de 1555 que posà fi al conflicte entre les faccions protestants i catòliques del Sacre Imperi Romanogermànic, a més de ser essencial per a l'avanç del protestantisme i un dels motius de la futura Guerra dels Trenta Anys.
 • Period: 1556 to

  Regnat de Felip II

  Felip va gobernar l’imperi de territoris com Castella, Aragó, Catalunya, Valencia i Silicia entre altres entre els quals es trobaven tota l’Amèrica descoberta i Filipines. La monarquia de Felip II es va basar en un gobern de consells, secretaris reials i una poderosa administració. Tot i així durant el regnat hi van haber varies dificultats econòmiques i problemes fiscals. Es va casar 4 vegades per tal de proporcionar descendencia i apoder continuar amb el llinatge.
 • 1560

  Madrid es converteix en la nova capital de l’Imperi

  Madrid es converteix en la nova capital de l’Imperi
  La ciutat de Toledo era considerada la capital de Castella durant bona part de l'Edat Mitjana i la primera meitat del segle XVI. Toledo, però, tenia encara massa influència catalana per al gust dels castellanitzadors d'Espanya. Felip II és qui s'inventa Madrid, que des de llavors es converteix en la capital.
 • 1568

  Insurrecció de les Alpujarras

  Insurrecció de les Alpujarras
  La Rebel·lió de les Alpujarras va ser un conflicte esdevingut a Espanya entre l’any 1568 i el 1571 durant el regnat de Felip II. L'abundant població morisca del regne de Granada es va alçar en protesta contra la Pragmàtica Sanció de 1567, que limitava les llibertats religioses i culturals d'aquesta població.
 • Jun 24, 1571

  Fundació de la ciutat de Manila

  Fundació de la ciutat de Manila
  La ciutat de Manila va ser fundada el 24 de juny de 1571 paper conqueridor espanyol Miguel López de Legazpi. L’antiga ciutat emmurallada és conserva a l'actual districte d'Intramuros.
 • Oct 7, 1571

  Batalla de Lepant

  Batalla de Lepant
  En aquesta batalla s'hi van enfrontar els turcs otomans contra una coalició cristiana, anomenada Lliga Santa. Els cristians van resultar guanyadors, i només 30 galeres turques es van salvar, així aturaren l'expansionisme turc pel Mediterrani Occidental.
 • Derrota de l’armada invencible

  Derrota de l’armada invencible
  La derrota de la "Armada Invencible" va ser un dels fracassos més grans de la història d'Espanya. El que havia de ser una esplèndida i majestuosa demostració de força contra Anglaterra i els rebels de Flandes va resultar en un dels desastres nacionals històrics més recordats.
 • Execució de Juan Lanuza

  Execució de Juan Lanuza
  La Justícia va anar al davant dels "fueristas" que protestaven i pretenien aturar la invasió de les tropes reials, van acabar detenint-lo i el van executar el 20 de desembre de 1591, sense cap avís ni procés previ, decapitant-lo a la plaça del Mercat de Saragossa.
 • Mercator idea un sistema de representació cartogràfica de la terra

  Mercator idea un sistema de representació cartogràfica de la terra
  Aquesta projecció és un artefacte matemàtic, no una representació d'una construcció geomètrica. Amb aquesta projecció no es poden representar les latituds molt altes. En un mapa amb l'equador al llarg del centre del mapa, els pols quedarien a l'infinit.
 • Jansen construeix el primer microscopi

  Jansen construeix el primer microscopi
  Janssen provenía d’una familia de fabricadors d’ulleres i va ser ell qui va crear el primer miscroscopi.
 • Period: to

  Barroc

  El Barroc va ser un període cultural i artístic, que es va iniciar a l’Italia pre-renaixentista. El Barroc va ser un període de la història molt important per a l’art, algunes de les característiques d’aquest eren el seu sentit del moviment, la energía i tensió, l’ostentositat, els forts contrastos de llums... Aquest període va ser profitós per l’Esgèsia ja que a les obres d’art d’aquest període es buscaba l’exaltació de l’idiologia religiosa o dels gobernants.
 • Galileu construeix el primer telescopi

  Galileu construeix el primer telescopi
  La invenció del telescopi se sol atribuir a Galileu, però això no és exacte. Galileu va ser dels primers d’aplicar-lo a mirar els astres -i de treure’n un profit que revolucionaria l’astronomia- però no el primer en idear-lo. Ja que el primer va ser construit per un holandès.
 • Expulsió dels musulmans de la corona hispànica

  Expulsió dels musulmans de la corona hispànica
  Algunes de les causes per la qual es va produïr aquesta expulsió són; La presió de l’opinió pública i el prestigi de la corona, ja que una gran part de la població tenia un gran resentiment cap als moriscos que encara mantenien velles costums islàmiques. La lluita contra l’Islam, cosa que alguns polítics encara utilitzaben per executar accions. Problemes d’integració dels moriscos, ja que en majoria seguien vivint apartats de la resta de la població.
 • Harvey descobreix la circulació sanguinea

  Harvey descobreix la circulació sanguinea
  William Harvey va ser un metge anglès que va ser el primer a descriure correctament i en detall el sistema circulatori i les propietats de la sang bombejada al cos pel cor.
 • Judici a Galileu Galilei

  Judici a Galileu Galilei
  Galileu va ser sotmès a judici, el qual finalment va perdre per desafiar la paraula de la biblia, l’esglèsia i per tant de deu. Més concretament va ser jutjat per defensar la creencia considerada heliocèntrica, la qual consistia en que la terra no és el centre de l’univers, sino que ho és el sol, i que per tant la terrames qui dona voltes al voltant del sol i no a l’inversa.
 • Descartes elabora el mètode de raonament científic i fa progressar les matemàtiques

  Descartes elabora el mètode de raonament científic i fa progressar les matemàtiques
  Va crear la teoría del racionalisme i les seves teoríes es basaven generalment en la raó.
 • Pascal constitueix una calculadora mecànica

  Pascal constitueix una calculadora mecànica
  Pascal va dissenyar i construir la primera calculadora del món de la qual n'hi ha constància. Era una petita caixa de fusta bastant incòmoda que tenia a la tapa una filera de discos numerats, amb els forats per introduir els dits i fer-los girar.
 • Torricelli mesura la pressió atmosfèrica

  Torricelli mesura la pressió atmosfèrica
  Torricelli va descobrir com mesurar la pressió atmosfèrica amb un tub de vidre d'un metre de llarg ple de mercuri, és a dir el principi del baròmetre,gràcies això ha estat famós, doncs va demostrar l'existència de la pressió atmosfèrica.
 • L’Independència d’Holanda

  L’Independència d’Holanda
  Tot i la Guerra dels Vuitanta anys deslligà part d'aquest territori neerlandès de la corona hispànica i mercès a això sorgeix un territori més o menys estable amb què posteriorment s'hi crea un estat independent, primerament sota forma de República, després sota monarquia constitucional...
 • Boyle descobreix la dilatació de gasos

  Boyle descobreix la dilatació de gasos
  Enuncià l'any 1662, la llei de compressibilitat dels gasos, anomenada llei de Boyle-Mariotte, ja que també el científic francès Edme Mariotte publicà les mateixes conclusions de forma independent.
 • Newton formula la llei de la gravitació universal

  Newton formula la llei de la gravitació universal
  La llei de la gravitació universal de Newton ens diu que la força d'atracció entre dos cossos, amb masses m1 i m2 respectivament, és proporcional al producte de les masses m1 i m2 i inversament proporcional al quadrat de la distància que separa els dos cossos.