Edat moderna 1

Edat Moderna

 • Period: 1301 to

  L'Humanisme

  L’humanisme és un moviment de renovació cultural que va sorgir a Itàlia, que va revolucionar la manera de pensar de les persones.
 • Period: 1401 to 1501

  El Renaixament

  El Renaixement és una nova concepció de l’art va estar fortament vinculada a la revolució cultural de l’humanisme.
  Igual com els humanistes, els artistes del Renaixement es consideraven successors dels mestres grecoromans; per això buscaven la inspiració a través de la contemplació de les obres i els edificis de l’antiguitat.
 • 1440

  Creació del David de bronze de Donatello di Niccolò

  Creació del David de bronze de Donatello di Niccolò
  El David de Donatello és una escultura exempta en bronze per encàrrec de Cosme el Vell. És una escultura representativa del quattrocento italià, inspirada en l'època clàssica i amb una composició clarament praxiteliana; encara que tracta un tema bíblic, a l'escultura es pot observar la gran semblança que té amb un heroi de l'Antiguitat clàssica. És la primera estàtua exempta de l'escultura renaixentista que es va realitzar en bronze tota nua.
 • 1453

  L’Imperi Otomà conquesta Constantinoble

  L’Imperi Otomà conquesta Constantinoble
  El segle XV, va anar guanyant importància el comerç dels productes que arribaven d’Orient. Per això l’Imperi Otomà (Imperi Turc) va ocupar la ciutat de Constantinoble i va impedir així les comunicacions entre Europa i Àsia a través del Pròxim Orient.
 • 1455

  Invenció de la Impremta

  Invenció de la Impremta
  La gent era analfabeta, per tant, l’única figura que els hi transmetia el coneixement era el sacerdot, volia tenir-los dominats. Però amb l'imprenta, les bíblia és van traduir, fent que la gent les entengués, i van començar a pensar per ells mateixos.
 • 1474

  Casament d’Isabel de Castella amb Ferran d’Aragó

  Casament d’Isabel de Castella amb Ferran d’Aragó
  La unió de totes dues corones (els dos regnes més grans de la península Ibèrica). va ser només dinàstics i no territorial, perquè no va comportar la fusió dels territoris en un regne únic. Castella i Aragó van conservar les fronteres; les corts, les lleis i les institucions pròpies; el sistema fiscal de cada regne, i fins i tot monedes diferents.
 • Period: 1479 to 1516

  Regnat dels Reis Catòlics

  El matrimoni d’Isabel de Castella i Ferran d’Aragó va unir sota una mateixa corona els dos regnes més grans de la península Ibèrica.
 • 1486

  Sentència arbitral de Guadalupe

  Sentència arbitral de Guadalupe
  Per acabar amb el conflicte entre els pagesos de remença i els senyors, Ferran II va promulgar la Sentència Arbitral de Guadalupe, que protestaven per les condicions abusives de treball.
 • 1490

  Creació de l'Home de vitruvi de Leonardo da Vinci

   Creació de l'Home de vitruvi de Leonardo da Vinci
  L'Home de Vitruvi és un famós dibuix acompanyat de notes anatòmiques de Leonardo da Vinci.
  Representa una figura masculina despullada en dues posicions sobreimpreses de braços i cames i inscrita en un cercle i un quadrat. Es tracta d'un estudi de les proporcions del cos humà, realitzat a partir dels textos del tractat De Architectura de Vitruvi, arquitecte de l'antiga Roma, del qual el dibuix pren el nom.
 • 1492

  Conquesta del Regne de Granada

  Conquesta del Regne de Granada
  Després d’una guerra entre 1482 i 1492, Boabdil, l’últim rei nassarita, va acceptar la rendició, i Granada va passar a formar part del regne de Castella.
 • 1492

  Expulsió dels jueus de la Corona hispànica

  Expulsió dels jueus de la Corona hispànica
  Els Reis Catòlics van instar a tots els jueus a convertir-se al cristianisme o a abandonar els regnes. Els cristians nous van ser anomenats conversos. El tribunal de la inquisició els vigilava de prop per impedir-los practicar la seva religió anterior.
 • 1492

  Descobriment d’Amèrica

  Descobriment d’Amèrica
  S'anomena descobriment d'Amèrica l'arribada d'espanyols comandats per Cristòfor Colom a una illa del mar Carib.
  Colom inicià un viatge cap a les Índies amb una nova ruta per l'oest del continent. Des d'un començament, Colom cregué haver arribat a un arxipèlag de l'Índia, de manera que no s'havia adonat que les terres on acabava de posar els peus eren un nou continent.
 • Period: 1492 to

  Edat Moderna

  L'edat moderna és la quarta de les etapes en què es divideix tradicionalment la història a Occident segons la historiografia francesa.
 • 1493

  Segon viatge de Colom a Amèrica

  Segon viatge de Colom a Amèrica
  Colom va fer un segon viatge, i va anar amb una gran expedició integrada de 17 vaixells i 1200 homes va crear la primera colònia comercial a Hispaniola.
 • 1497

  Conquesta de Melilla

  Conquesta de Melilla
  Per frenar els pirates barbarescos (pirates musulmans del nord d’Africa) que amenaçaven el Mediterrani, la monarquia va conquerir Melilla.
 • 1498

  Tercer viatge de Colom a Amèrica

  Tercer viatge de Colom a Amèrica
  Colom va fer un tercer viatge i va arribar a la costa nord d’Amèrica del Sud, va descobrir la desembocadura de l’Orinoco i les illes de Martinica i Trinitat.
 • 1502

  Quart viatge de Colom a Amèrica

  Quart viatge de Colom a Amèrica
  Per últim Colom va fer el quart viatge va recórrer les illes del Carib i després van explorar les costes d’Amèrica Central.
 • 1502

  Expulsió dels musulmans de la Corona hispànica

  Expulsió dels musulmans de la Corona hispànica
  Després de la conquesta de Granada, els musulmans van ser obligats a convertir-se i anar-se’n. Es va anomenar moriscos als musulmans que van acceptar ser batejats.
 • 1504

  Creació del David de Michelangelo Buonarroti

  Creació del David de Michelangelo Buonarroti
  El David de Miquel Àngel és una obra renaixentista. és l'obra mestra de l'art universal. L'escultura representa a l'heroi bíblic, el Rei David, quan s'està preparant per a enfrontar-se a Goliat.
 • 1504

  Conquesta del Regne de Nàpols

  Conquesta del Regne de Nàpols
  Els Reis Catòlics aspirava a convertir la monarquia en una potència al Mediterrani. Per això Ferran va continuar la política aragonesa tradicional d’intervenció al Mediterrani i es va enfrontar amb França, el seu rival de sempre, que aspirava a conquerir el Regne de Nàpols, governat per un descendent de la casa d’Aragó. Ferran va vèncer els francesos a Nàpols i els va obligar a abandonar el sud d’Itàlia.
 • 1510

  Conquesta d’Alger i Bugia

  Conquesta d’Alger i Bugia
  Van conquerir Alger i Bugia per frenar el pirates musulmans del nord d’Africa, que amenaçaven el Mediterrani.
 • 1511

  Raffaello Sanzio pinta l'Escola d'Atenes

  Raffaello Sanzio pinta l'Escola d'Atenes
  L'escola d'Atenes és una de les pintures més famoses de l'artista renaixentista italià Rafael.
  La pintura representa un gran nombre de persones de l'antiguitat, filòsofs i científics. El tema és la veritat adquirida a través de la raó.
 • 1515

  Conquesta del Regne de Navarra

  Conquesta del Regne de Navarra
  Davant l’aliança de Navarra amb França, Ferran va envair el regne al capdavant d’un exèrcit castellà amb la pretensió de fer valer drets dinàstics hereditaris.
  El 1515, Navarra va quedar incorporada a Castella, però va conservar els furs, les lleis i les institucions pròpies.
 • Period: 1516 to 1556

  Regnat de Carles I d’Espanya

  Amb els territoris heretats, i a més el nomenament com a emperador del Sacre Imperi, Carles I de la Corona Hispànica
  i V d’Alemanya va esdevenir el monarca més poderós del seu temps. La defensa dels territoris de l’Imperi i el manteniment del catolicisme van marcar la política exterior de Carles I.
 • 1517

  Inici de la Reforma Protestant

  Inici de la Reforma Protestant
  La Reforma protestant va ser un moviment de reforma cristiana a Europa, que generalment es considera que comença amb les 95 tesis de Martí Luter, el 1517.
  La intenció era la renovació de l'Església catòlica, els moviments van acabar amb l'escissió dels grups reformistes i amb l'establiment de noves institucions, principalment, el luteranisme, el calvinisme i l'anabaptisme.
 • 1521

  Revolta de les comunitats

  Revolta de les comunitats
  La revolta de les comunitats va tenir lloc a diferents ciutats de Castella (Toledo, Segòvia, Àvila, Burgos) com a protesta dels hidalgos (nobles), els artesans i els comerciants per la política econòmica i la manca de respecte a les lleis del regne.
 • 1521

  Batalla de Villalar

  Batalla de Villalar
  El conflicte es va escampar i al camp s’hi van produir revoltes antisenyorials. L’exèrcit comuner va ser derrotat per les tropes de imperials a Villalar i els dirigents principals, Padilla, Bravo i Maldonado, van ser executats.
 • 1521

  Caiguda de Tenochtitlan

  Caiguda de Tenochtitlan
  Els asteques van resistir a la capital, Tenochtitlán, però Cortés va aconseguir prendre com a ostatge Moctezuma, l’emperador asteca, i va derrotar finalment els asteques a la batalla d’Otumba.
 • 1522

  Primera volta al món

  Primera volta al món
  La corona de Castella va organitzar l’any 1519 una expedició amb l’objectiu d’arribar a les illes de les Espècies navegant cap a l’oest.
  Al cap de tres anys de navegació, i després de passar per molts perills, el 1522 es va completar la primera volta al món gràcies a la qual es va poder demostrar que la terra era esfèrica.
 • 1525

  Batalla de Pavia

  Batalla de Pavia
  França, que rivalitzaven amb els Hasburg pel control de la península Itàlica. Francesc I de Borbó va ser un dels grans rivals de Carles però va ser derrotat a la batalla de Pavia. Com a conseqüència, el Milanesat va quedar incorporat a l’Imperi Hispànic.
 • 1543

  L'heliconcentrista de l'Univers

  L'heliconcentrista de l'Univers
  El model heliocentrisme és el model cosmològic segons en el qual el Sol és el centre del sistema solar i tots els planetes orbiten al seu voltant.
 • 1543

  L'anatomia del cos humà

  L'anatomia del cos humà
  Andreas Vesalius fou un notable metge d'origen brabançó.
  Vesal representa el trencament amb el pensament de Galè sobre l'anatomia humana mitjançant l'observació directa de disseccions anatòmiques de cossos humans.
 • 1553

  La circulació pulmonar de la sang

  La circulació pulmonar de la sang
  Miguel Servet va ser teòleg i metge, el seu descobriment més important va ser la circulació pulmonar o també anomenada circulació menor. Servet va explicar que la sang arriba a el cor provinent de les diferents parts de el cos, aquesta sang transporta el diòxid de carboni, el cor la impulsa cap als pulmons, allà es produeix l'intercanvi de gasos, carregant aquesta sang d'oxigen, torna a el cor i allà la bomba a la resta de el cos.
 • 1555

  Pau d’Augsburg

  Pau d’Augsburg
  Els Estats alemanys, on els prínceps van recolzar el protestantisme. Malgrat els intents de negociació, hi va esclatar la guerra. Després de les victòries inicials, Carles I va signar la pau d’Augsburg (1555), que acceptava l’expansió del protestantisme.
 • Period: 1556 to

  Regnat de Felip II

  Va heretar i governar aquest extens imperi i el va ampliar amb les noves conquestes a Amèrica i a Àsia. A més, la política matrimonial dels seus avantpassats va fer possible la incorporació de Portugal i els seus territoris americans a la monarquia hispànica.
 • 1561

  Madrid es converteix en la capital de l’Imperi

  Madrid es converteix en la capital de l’Imperi
  Va centralitzar el govern, va crear noves institucions per als regnes hispànics i per a les Índies occidentals (Amèrica) i orientals (Filipines i els diversos territoris del sud est asiàtic). Va fer de Madrid la capital i es va ocupar personalment de la feina del govern.
 • 1568

  Insurrecció de les Alpujarras

  Insurrecció de les Alpujarras
  Els problemes més greus es van produir a partir de la persecució dels moriscos granadins, als quals es va prohibir utilitzar la llengua, els vestits i els costums propis. Això va desencadenar la insurrecció de Las Alpujarras, que va ser sufocada al cap de tres anys de lluita i va comportar la dispersió d’uns 80.000 moriscos cap a altres zones de la Península.
 • 1571

  Fundació de la ciutat de Manila

  Fundació de la ciutat de Manila
  Núñez de Balboa va ser el primer en divisar l’oceà Pacífic des de Panamà, però van passar alguns anys fins que Miguel López de Legazpi i Andrés Urdaneta van obrir una ruta que arribava al sud-est asiàtic. El 1571 van fundar la ciutat de Manila i van batejar l’arxipèlag conquerit com a illes Filipines, en honor al rei Felip II.
 • 1571

  Batalla de Lepant

  Batalla de Lepant
  Per tal de frenar l’expansió musulmana al Mediterrani, va organitzar una gran flota aliada (el papat, Venècia i la Corona Hispànica) que es va enfrontar als turcs i els va derrotar a la batalla de Lepant.
 • 1579

  Independència d’Holanda

  Independència d’Holanda
  Als Països Baixos (Holanda), on s’havia difós el calvinisme (branca del protestantisme) i els ciutadans es negaven a pagar impostos a la corona espanyola. Després de forts combats entre els holandesos i els terços hispànics, una part del territori es va independitzar i va crear les Províncies Unides
 • Derrota de l’Armada Invencible

  Derrota de l’Armada Invencible
  Contra Anglaterra, que emparava els protestants i atacava la flota espanyola que comerciava amb Amèrica, hi va enviar l’Armada Invencible, una gran flota que va ser destruïda per una tempesta davant de la costa anglesa.
 • Execució de Juan de Lanuza

  Execució de Juan de Lanuza
  L’altre conflicte greu va tenir lloc a la corona d’Aragó, on el rei volia imposar la seva autoritat per damunt de les lleis pròpies. en En el cas d’Antonio Pérez, secretari de Felip II, que va ser acusat de conspiració i va fugir a Aragó. Com a càstig per haver donat protecció al pròfug Antonio Pérez, el Justícia d’Aragó Juan de Lanuza va ser executat i el rei va imposar la seva autoritat per damunt de les antigues lleis aragoneses.
 • Sistema de representació cartogràfica de la Terra

  Sistema de representació cartogràfica de la Terra
  La projecció de Mercator és una projecció cartogràfica cilíndrica conforme. L'escala és constant al llarg de l'equador però la distorsió creix moltíssim cap a les zones polars.
 • El primer microscopi

  El primer microscopi
  El microscopi va ser construït per Zacharias Janssen, amb l'ajuda del seu pare Hans Janssen.
  El microscopi de Janssen consisteix en tres tubs d'estirament amb lents inserides en els extrems dels tubs laterals. La lent de l'ocular era biconvexa i la lent objectiva era pla-convexa, un disseny de microscopi compost molt avançat per a aquest període de temps.
 • Period: to

  El Barroc

  El barroc és, a la vegada, un període històric i un moviment cultural. Com a corrent artístic va influir la literatura, l'escultura, la pintura, l'arquitectura i les arts escèniques. L'art espectacular del barroc recordava la gran òpera del moment. L'estil barroc va sorgir a mitjans del segle xvi, després del Concili de Trento. Va ser un moviment que va impulsar un estil artístic que es dirigia no sols a les elits sinó al poble illetrat.
 • El primer telescopi

  El primer telescopi
  Gràcies a aquest aparell, Galileu va veure que el Sol, considerat fins llavors símbol de perfecció, però tenia taques. L'astrònom va realitzar observacions directes de l'estrella, quan la intensitat lluminosa era més suportable, una pràctica que li va deixar totalment cec a la fi de la seva vida.
 • Circulació sanguínia

  Circulació sanguínia
  William Harvey va ser un metge anglès que va ser el primer a descriure correctament el sistema circulatori i les propietats de la sang bombejada al cos pel cor.
 • Judici a Galileu Galilei

  Judici a Galileu Galilei
  La Inquisició romana, el va condemnar pel llibre que havia publicat un any enrere, el diàleg sobre els dos màxims sistemes de el món, en què defensava el model heliocèntric proposat per Copèrnic. En ell plantejava que la Terra i els planetes giraven al voltant de el Sol, i ridiculitzava el geocentrisme, que col·locava a la Terra en el centre fix de l'univers.
 • El mètode de raonament científic

  El mètode de raonament científic
  René Descartes va ser un important filòsof racionalista francès del segle xvii, també conegut per les seves obres de matemàtiques i de diferents branques de la ciència. És considerat el pare de la filosofia moderna, en ser el primer a proposar el problema de la validesa del coneixement com a primera qüestió filosòfica, i una de les figures clau de la revolució científica.
 • La calculadora mecànica

  La calculadora mecànica
  La Pascalina va ser una de les primeres calculadores mecàniques. Va ser inventada per Blaise Pascal. Va crear una màquina per ajudar al seu pare en els càlculs que aquest havia de fer com a recaptador d'impostos que era. La màquina era totalment mecànica i estava impulsada per diferents rodes que possibilitaven el càlcul de sumes; es va donar a conèixer com a Pascalina.
 • La pressió atmosfèrica

  La pressió atmosfèrica
  L'experiment de Torricelli va ser inventat a Pisa el 1643 pel científic italià Evangelista Torricelli. El propòsit del seu experiment era provar que la font de buit ve de la pressió atmosfèrica.
 • La dilatació dels gasos

  La dilatació dels gasos
  Robert Boyle va ser un físic i químic angloirlandès. Destacat per haver descobert la llei de compressibilitat dels gasos "A temperatura constant si es produeix una dilatació o compressió d'un gas el producte de la pressió pel volum es manté constant".
 • La llei de la gravitació universal

  La llei de la gravitació universal
  Amb la llei de la gravitació universal, Newton va aconseguir reproduir les lleis de Kepler, donant així una explicació més fonamental de les tres lleis, que fins llavors només s'havien pogut derivar de manera empírica.
  La gravetat és la força d'atracció mútua que experimenten dos objectes amb massa.