La fi del mon antic

LA FI DEL MÓN ANTIC

 • 1 CE

  EL NAIXAMENT DE CRIS

  EL NAIXAMENT DE CRIS
  Jesús de Natzaretn neix
 • Period: 1 CE to 300

  INICIS DEL CRSTIANISME

  Període que comprèn el temps en què els cristians eren perseguits i havien de dur la seva pràctica en clandestinitat
 • Period: 301 to 500

  EL BAIX IMPERI

  Període que marca la decadència de l’Imperi romà des de la crisi del segle III d.C fins la caiguda de roma a mans dels germànics a finals del segle V d.C
 • 303

  PERSECUSIONS DE DIOCLECIÀ

  PERSECUSIONS DE DIOCLECIÀ
  L’emperador Dioclecià va ordenar les persecucions de cristians més dures que es van produir. Va ser durant el seu regnat que es van produir els martiris de Sant Cugat, Santa Eulàlia i Sant Feliu.
 • 313

  EDICTE DE MILÀ

  EDICTE DE MILÀ
  L’emperador Constantí va promulgar aquest edicte segons el qual el Cristianisme deixava de ser una religió perseguida. Aquest fet va posar fi a les persecucions que els cristians van patir, sobretot durant el regnat de l’emperador Dioclecià, i va permetre que sortissin de la clandestinitat.
 • 330

  FUNDACIÓ DE CONSTANTINOBLE

  FUNDACIÓ DE CONSTANTINOBLE
  Constantinoble va ser fundada per l'Emperador Constantí I d'acord amb criteris estratègics.
 • Period: 330 to 1453

  IMPERI BIZANTÍ

  Va ser capaç de resistir les invasions germàniques, es va mantenir amb el seu nom durant deu segles. La seva capital era Constantinoble, que abans s'anomenava Bizanci.
 • 360

  CONSTRUCCIÓ ESGLÈSIA SANTA SOFIA

  CONSTRUCCIÓ ESGLÈSIA SANTA SOFIA
  És una de les obres mestres de l' art bizantí . El seu significat és Divina Saviesa i està dedicada a la segona persona de la Santíssima Trinitat. Durant gairebé un segle va ser el centre espiritual de l'Imperi bizantí.
 • 390

  EDICTE DE TESSALÒNICA

  EDICTE DE TESSALÒNICA
  Amb aquest edicte, l’emperador Teodosi va convertir el Cristianisme en religió oficial de l’Imperi.
 • 395

  DIVISIÓ DE L'IMPERI ROMÀ

  DIVISIÓ DE L'IMPERI ROMÀ
  L’emperador Teodosi va dividir l’imperi en dos parts i les va donar als seus dos filla. La part oriental la va donar a Arcadi i l’occidental a Honori
 • 410

  PRIMER SAQUEIG DE ROMA

  PRIMER SAQUEIG DE ROMA
  Els Visigots, comandats pel cabdill Alaric, van entrar i saquejar la ciutat de Roma. Això va ser un cop molt dur ja que la ciutat de Roma no havia estat expugnada des de la seva fundació el 753 a.C
 • 415

  VISIGOTS PACTEN AMB ROMA

  VISIGOTS PACTEN AMB ROMA
  Els Visigots van aconseguir pactar amb les autoritats romanes el seu establiment a l’interior de l’Imperi, concretament a les terres de la Gàl·lia.
 • 455

  SEGON SAQUEIG DE ROMA

  SEGON SAQUEIG DE ROMA
  Aquest cop van ser els Vàndals que durant quinze dies van sotmetre la ciutat de Roma a un saqueig tant dur que ha portat a fer servir l’expressió vàndal per referir-se a un acte violent i reprobable.
 • 476

  CAIGUDA DE L'IMPERI ROMA D'OCCIDENT

  CAIGUDA DE L'IMPERI ROMA D'OCCIDENT
  Un poble germànic comandat pel cabdill Odoacre va entrar a Roma i va vèncer l’últim emperador d’Occident, Ròmul August, posant punt i final a l’Imperi romà. Aquest fet va ocasionar l’establiment dels regnes germànics.
 • 527

  JUSTINIÀ I

  JUSTINIÀ I
  Justinià I va ser nomentat emperador de l’Imperi romà d’Orient. Sota el seu regnat l’imperi va recuperar una gran importància i va permetre que somniés amb el reestabliment de l’Imperi romà
 • 527

  REGNE DE JUSTINIÀ

  REGNE DE JUSTINIÀ
  El regnat de Justinià I destaca per el seu ambiciós projecte de restauració de l'Imperi Romà
 • 570

  NAIXEMENT DE MAHOMA

  NAIXEMENT DE MAHOMA
  Mahoma va néixer a la Meca l’any 570. Es va dedicar al comerç i va continuar el negoci familiar. Va morir l'any 635 a Medina.
 • 612

  REVELACIONS DE MAHOMA

  REVELACIONS DE MAHOMA
  Mahoma va experimentar l'aparició sobrenatural d'una veu que afirmava parlar-li en nom de Déu, que posteriorment s'identificaria amb l'arcàngel Gabriel.
  A partir del 613, Mahoma va començar a predicar públicament el contingut d'aquestes revelacions.
 • 622

  HÉGIRA

  HÉGIRA
  Va ser la fugida de Mahoma i els seus seguidors de la Meca després d’enfrontar-se contra el mercaders, i que va marcar l’inici del calendari musulmà o islàmic.
 • 630

  MAHOMA CONQUESTA LA MECA

  MAHOMA CONQUESTA LA MECA
  Va ser el fet de la caiguda de la Meca, en l'actual Aràbia Saudita en mans dels musulmans, liderats pel profeta Mahoma, el 11 de gener de l'any 630.
 • 632

  MORT DE MAHOMA

  MORT DE MAHOMA
  Mahoma va morir el 8 de Juny de l'any 632 d.C a Medina, Arabia saudita. Els musulmans van considerar a Mahoma com el darrer profeta i missatger enviat per Déu.
 • Period: 632 to 661

  MAHOMA I ELS CALIFES RASHIDUN

  Després de que Mahoma morís, van completar la unificació d'Aràbia i van conquerir Palestina, Síria i Egipte. I també Mesopotàmia i Pèrsia territoris de l'actual Iran i Irak.
 • 653

  LIBER IUDICIORUM

  LIBER IUDICIORUM
  El Liber Iudiciorum va ser un cos de lleis, lleis visigot , de caràcter territorial , disposat pel rei Recesvint i promulgat probablement l'any 654.
 • Period: 661 to 750

  CALIFAT OMEIA

  Es van extendre cap al nord d'Àfrica i per l'Orient fins al riu Iindús, actuals Afganistan i Pakistan. El 711 van entrar a la Península Ibérica, on van ser aturats per els Francs, a la Batalla de Poiteirs.
 • 711

  BATALLA DE GUADALETE

  BATALLA DE GUADALETE
  La batalla de Guadalete és una batalla que va tenir lloc l'any 711 entre els musulmans i els visigots, amb la derrota dels darrers, i com a conseqüència les tropes del Califat van expandir-se i conduïren la invasió musulmana d'Hispània.
 • Period: 711 to 718

  LA CONQUESTA MUSULMANA DE LA PENÍNSULA IBÈRICA

  Un exèrcit format majoritàriament per berbers pero dirigits per una majoria àrab van travessar l'estret de Gibraltar, iniciant la conquesta del regne visigot.
  Els visigots van ser incapaços d'oposar-hi resistència.
  Els exèrcits musulmans van controlar tota la Península Ibèrica i van travessar els Pirineus. La regió asturiana va restar al marge de la ocupació i alguns nobles on clergues hispanoisigots s'hi van refugiar. La noblesa va pactar amb els musulmans per conservar el poder i les terre.
 • Period: 718 to 756

  EMIRAT DEPENDENT DE CÒRDOVA

  Els musulmans van anomernar el territori peninsular Al-Àndalus i el van convertir en una província de l’Imperi omeia, nomenant un valí que governaria el territori en nom del califa.
  Els exèrcits musulmans van intentar continuar la conquesta a l’altra costat dels Pirineus. Allà es van trobar amb el regne franc que va poder fer front i derrotar els musulmans a la batalla de Poitiers (732), obligant les tropes islàmiques a replegar-se al sud dels Pirineus.
 • 722

  BATALLA DE COVADONGA

  BATALLA DE COVADONGA
  La batalla de Cuadonga va ser la primera victòria militar de la cristiandat, a Ibèria, des de la conquesta musulmana del 711-718. Després de la batalla es va crear un principat cristià independent, que posteriorment es convertiria en el regne d'Astúries, convertint-se en un bastió de la resistència cristiana a l'expansió del domini musulmà.
 • 732

  BATALLA DE POITIERS

  BATALLA DE POITIERS
  Els més d'Octubre un exèrcit franc a les ordres de Carlos Martel es va enfrontar als musulmans d'al-Andalus que havien creuat els Pirineus envaint el Regne Franc.
 • Period: 732 to 843

  IMPERI CAROLINGI

  L’Imperi Carolingi és un terme historiogràfic utilitzat per referir-se a un període de la història europea derivat de la política dels reis francs, Pipí i Carlemany.
 • 742

  CARLEMANY

  CARLEMANY
  Carlemany va ser el rei dels francs, reis dels llombards i emperador d'Occident.
 • Period: 750 to 1258

  CALIFAT ABBÀSSIDA

  A partir del 750 van dominar el món islàmic. El 751, l'avenç musulmà es va veure frenat per les tropes xineses a la Batalla de Talàs. Van entrar en un procés de fragmentació, i van haver-se d'independitcarse de la península Ibérica, el Marroc, Egipte i Tunísia
 • 751

  BATALLA DE TALAS

  BATALLA DE TALAS
  La batalla de talas va ser un enfrontament militar entre el califat abbàssida i el seu aliat, l'Imperi tibetà, contra la dinastia xinesa Tang.
 • Period: 756 to 929

  EMIRAT INDEPENDENT DE CÒRDOVA

  Les disputes entres les famílies nobles establertes a Al-Àndalus van ser feqüents, així com les baralles amb la població hispànica.
  El príncep Abderrahman va trencar els vincles polítics amb el califat, mantenint només la depèndencia religiosa i es va proclamar emir de Còrdova.
  L’any 750 la família Omeia va ser destronada i assassinada pels Abbàssides de Bagdad . Només l’últim descendent va poder escapar-se refugiant-se a l’Al-Àlandalus, conseguint fer-se amb el poder del territori.
 • 800

  CARLEMANY ES CORONAT EMPERADOR

  CARLEMANY ES CORONAT EMPERADOR
  Carlemany va ser el rei dels francs, rei dels llombards i emperador d’Occident.
  Va expandir els diferents regnes francs fins a transformar-los en un imperi, al qual va incorporar gran part d'Europa occidental i central.
 • 843

  TRACTAT DE VERDUN

  TRACTAT DE VERDUN
  El Tractat de Verdun va ser signat el dia 11 d'agost del 843 per Lotari I, Carles el Calb i Lluís el Germànic, fills de Lluís el Pietós i néts de Carlemany per tal de repartir-se els territoris de l'Imperi Carolingi i posar fi als anys d'hostilitat per la guerra civil franca.
 • 929

  ABDERRAM III ES PROCLAMAT CALIFA

  ABDERRAM III ES PROCLAMAT CALIFA
  Al segle X semblava que l'Àndalus s'havia de desmembrar a causa de les contínues revoltes i l'avenç dels regnes cristians. Va ser aleshores quan el jove príncep Abd-ar-Rahman va posar fi a les rebel·lions internes, va enfortir el poder polític i va vèncer diverses vegades els enemics del nord (els cristians).
 • Period: 929 to 1031

  CALIFAT DE CÒRDOVA

  L’any 929 Abderramán III s’independitza religiosament del califat de Bagdad, iniciant el període més conegut com Califat de Còrdova
  Va ser el període de màxima esplendor i estabilitat de l’Al-Àndalus. Durant aquest període es va produir un comerç marítim molt actiu, es frenà l’expansió dels regnes del nord que va organitzar Almansor i una gran expansió econòmica.
 • 985

  CONQUESTA MUSULMANA DE BARCELONA

  CONQUESTA MUSULMANA DE BARCELONA
  La conquesta de "Barxiluna" (actual Barcelona) va ser l'operació militar realitzada per un exèrcit franc amb tropes d'Aquitània, Bascònia, Borgonya i Gòtia amb l'objectiu de reconquerir Madínat Barxiluna, que havia estat vuitanta anys sota domini del Califat de Còrdova. El setge i posterior conquesta s'emmarca dins la conquesta carolíngia d'Hispània.
 • Period: 1031 to 1238

  REGNES DE TAIFES

  A partir del segle XI la unitat de califat es va desfer i es van anar formant territoris independents anomenats “Taifes”.
  Les Taifes van viure una època de gran prosperitat econòmica pero no van ser capaces de frenar l'avens dels regnes cristians haven de pagar uns tributs per tal de mantenir la pau i no ser conquerides.
  Al llarg d’aquest període es va produir l’arribada de dos exèrcits musulmans a l'Al-Àndalus, primer va ser els almoràvits i després els almohades.
 • 1054

  CISMA D'ORIENT

  CISMA D'ORIENT
  La seva cultura estava influïda pel cristianisme la literatura i l'art, sota el control d'un poder imperial de l'església. Els emperadors van afavorir els altres càrrecs tot i que no depenguès de Roma això va finalitzar l'any 1054 quan el cristianisme oriental es va separar definitivament de l'església romana, formant l’església ortodoxa.
 • 1212

  BATALLA DE LAS NAVAS DE TOLOSA

  BATALLA DE LAS NAVAS DE TOLOSA
  La batalla de Las Navas de Tolosa la Batalla en les cròniques de l'època, fou una batalla decisiva dins el conflicte conegut com la Reconquesta, perquè és el punt en què l'hegemonia musulmana dóna pas a l'hegemonia dels regnes cristians. Segons els autors musulmans, la batalla es va lliurar dimarts 15 de sàfar del 609, que correspon al 17 de juliol del 1212.
 • 1248

  RECONQUESTA DE SEVILLA

  RECONQUESTA DE SEVILLA
  La conquesta de Sevilla va tenir lloc entre agost de 1247 i el 23 de novembre de 1248 per part de les tropes cristianes de Ferran III de Castella . La ciutat es trobava sota el domini musulmà de l' caid Axataf .
 • Period: 1248 to 1492

  REGNE NASSARITA DE GRANADA

  Va ser l'últim territori musulmà a la Península Ibèrica dirigit per la dinastia nassarita.
  Aquest regne ocupava un ampli territori amb importants ciutats portuàries motiu pel qual tenia una important activitat comencial amb altres ciutats europees.
  Això li va permetre seguir pagant les pàries als regnes cristians fins que van ser conquerits pels Reis Catòlics.
 • 1258

  ELS MONGOLS SAQUEGEN BAGDAD

  ELS MONGOLS SAQUEGEN BAGDAD
  El setge de Bagdad va ser un fet d'armes que va concloure amb la victòria del cap mongol Hülegü, nét de Gengis Khan i germà del cap suprem mongol Mongke, sobre el Califat abbàssida i que va culminar en la presa, saqueig i incendi de Bagdad.
 • 1492

  RECONQUESTA DE BARCELONA

  RECONQUESTA DE BARCELONA
  La conquesta de "Barxiluna" (actual Barcelona) va ser l'operació militar realitzada per un exèrcit franc amb tropes d'Aquitània, Bascònia, Borgonya i Gòtia amb l'objectiu de reconquerir Madínat Barxiluna, que havia estat vuitanta anys sota domini del Califat de Còrdova. El setge i posterior conquesta s'emmarca dins la conquesta carolíngia d'Hispània.
 • DESAMBARCAMENT DE GIBRALTAR

  DESAMBARCAMENT DE GIBRALTAR
  Un exercit format majoritàriament per berbers però dirigits per una minoria àrab van travessar l'estret de Gibraltar, iniciant la coquesta del regne visigot
 • RENDICIÓ DE GRANADA

  RENDICIÓ DE GRANADA
  Les Capitulacions de Granada, de vegades conegudes com el Tractat de Granada, van ser signades i ratificades el 25 de novembre de 1491 davant el rei de l'Emirat de Gharnata Abu 'Abd Allah Muhammad Boabdil i els Reis Catòlics, en aquell temps monarques d'Aragó, de Castella, de Lleó, i de Sicília.[1] Pel tractat es renunciava a la sobirania musulmana del Regne de Granada (fundat diversos segles abans) a favor dels monarques catòlics.