34f80343 28d0 4a88 8bd2 c6e9752e2e14

Edat Modrena

 • 1051

  Quart viatge de Colom a Amèrica

  Quart viatge de Colom a Amèrica
  El quart viatge de Cristòfor Colom va ser una expedició transoceànica dirigida per Cristóbal Colón amb el propòsit de trobar un pas marítim per l'oest cap a Àsia. Aquest viatge el va portar a recórrer la costa de l'Amèrica Central. Colom va acabar perdent les seves quatre naus i naufragat amb els seus homes a Jamaica. Van ser rescatats per una caravel·la enviada des de l'Espanyola. Colón va tornar finalment a Espanya com a passatger d'una nau mercant.
 • 1184

  Creació del Tribunal de la Inquisició

  Creació del Tribunal de la Inquisició
  La inquisició va ser un seguit d'institucions judicials, majoritàriament a l'Església Catòlica Romana, d'origen medieval i que tenien com a missió vetllar per la integritat dels costums i per la puresa de la fe cristiana i de combatre i castigar les heretgies (les idees que l'Església considerava falses). La primera inquisició s'estableix a Llenguadoc l'any 1184, amb la crida del papa Luci III als bisbes a establir tribunals per lluitar contra els càtars.
 • Period: 1300 to

  RENAIXEMENT

  El Renaixement és una època artística, i per extensió cultural, que dona inici a l'Edat Moderna i en què es reflecteixen els ideals del moviment humanista que va desenvolupar-se a Europa el segle XVI.
 • Period: 1301 to

  HUMANISME

  L’humanisme és un moviment de renovació cultural que va sorgir a Itàlia, al segle xiv, i que va ser expandit per Europa durant els segles XV i XVI.[1] Una de les concrecions de l'humanisme va ser el moviment europeu de retorn a l'estudi i valoració dels clàssics grecollatins, que es va desenvolupar a partir del segle xvi, el vessant cultural del qual va ser el Renaixement. L'erasmisme n'és un dels exponents més emblemàtics.
 • 1440

  Creació del David de bronze de Donatello di Niccolò

  Creació del David de bronze de Donatello di Niccolò
  És una escultura fetà de bronze per l'artista Donatello di Niccolò demanada per Cosme el Vell.
  Actualment es troba al Museu del Bargello
 • 1442

  Conquesta del Regne de Nàpols

  Conquesta del Regne de Nàpols
  La Conquesta del Regne de Nàpols foren les campanyes dutes a terme entre 1435 i 1442 que significaren la incorporació del Regne de Nàpols a la Corona d'Aragó de mans dels Anjou.
 • 1450

  Invenció de l'imprenpta

  Invenció de l'imprenpta
  Entre 1436 i 1450 se sap amb seguretat que Gutenberg construir un aparell que permetia fondre les lletres metàl·liques satisfactòriament. I seria en 1455 quan inauguraria la indústria editorial amb "La Bíblia de Gutenberg".

  L'expansió de l'invent va arribar a Itàlia i a Roma i seria en 1464 quan a França van emprar la tècnica i posteriorment a Oxford en 1479.
  La primera obra impresa a Espanya es va escriure a València i data del 1470.
 • 1469

  Casament d’Isabel de Castella amb Ferran d’Aragó

  Casament d’Isabel de Castella amb Ferran d’Aragó
  La parella va contraure matrimoni en el Palau dels Viver de Valladolid el 19 d'octubre de 1469, ella amb 18 anys i ell amb 17, passant la seva lluna de mel al Castell de Fuensaldaña situat en l'actual província de Valladolid. Com eren cosins segons, perquè el seu matrimoni fos reconegut per l'Església necessitaven una dispensa de papa, que els seus partidaris van sol·licitar de manera insistent a Paulo II
 • Period: 1479 to 1516

  REGANT DELS REIS CATÒLICS

  El matrimoni d’Isabel de Castella i Ferran d’Aragó va unir sota una mateixa
  corona els dos regnes més grans de la península Ibèrica. Tot i això, cada
  regne va conservar les fronteres, les lleis i les institucions pròpies.
  Els monarques van ampliar els territoris peninsulars dels seus regnes i van
  desenvolupar una política exterior orientada a la consolidació dels seus
  dominis al Mediterrani i a l’obertura de noves rutes atlàntiques.
 • 1486

  Sentència arbitral de Guadalupe

  Sentència arbitral de Guadalupe
  La Sentència de Guadalupe és una disposició adoptada per Ferran II al Monestir de Santa Maria de Guadalupe al 1486. El seu objectiu era donar solució als conflictes entre els pagesos de remença i els seus senyors, conflictes que van motivar les dues Guerres dels remences.
 • 1490

  Creació de l'home de Vitruvi

  Creació de l'home de Vitruvi
  L'Home de Vitruvi és un famós dibuix acompanyat de notes anatòmiques de Leonardo da Vinci realitzat prop de l'any 1492 en un dels seus diaris. Representa una figura masculina despullada en dues posicions sobreimpreses de braços i cames i inscrita en un cercle i un quadrat.
 • 1492

  Conquesta del Regne de Granada

  Conquesta del Regne de Granada
  L'emirat, taifa, Regne de Granada o Gharnata va ser un regne andalusí amb capital a Granada. El seu últim rei va ser Boabdil, que va perdre el tron davant els reis Catòlics el 2 de gener de 1492. Quan els àrabs van arribar a la península, existia ja en aquest lloc un assentament amb dues petites poblacions: Iliberis, que avui es coneix com a Albaicín i Alcazaba, i Gharnata al pujol del davant, que era més aviat un barri d'Iliberis. Els àrabs van anomenar aquest lloc Gharnata al-Yahud
 • 1492

  Expulsió dels jueus de la Corona hispànica

  Expulsió dels jueus de la Corona hispànica
  L'expulsió dels jueus d'Espanya va ser ordenada el 1492 pels Reis Catòlics mitjançant el Decret de l'Alhambra de Granada amb la finalitat, segons el decret, d'impedir que continuessin influint en els cristians nous perquè aquests judaïtzessin. La decisió d'expulsar els jueus o de prohibir el judaisme està relacionada amb la instauració de la Inquisició catorze anys abans en la Corona de Castella i nou en la Corona d'Aragó.
 • 1492

  Descobriment d’Amèrica

  Descobriment d’Amèrica
  El terme descobriment d'Amèrica s'utilitza per a referir-se a la primera arribada documentada d'europeus a Amèrica amb grans conseqüències històriques Al segle xv, el terme descobriment era sinònim de cristianització. Per les raons anteriors, s'anomena descobriment d'Amèrica l'arribada d'espanyols comandats per Cristòfor Colom a una illa del mar Carib.
 • Period: 1492 to

  EDAT MODERNA

  L'edat moderna és la quarta de les etapes en què es divideix tradicionalment la història a Occident segons la historiografia francesa. L'edat moderna seria el període dels valors de la modernitat (el progrés, la comunicació, la raó) enfront del període anterior, l'edat mitjana, que el tòpic identifica amb un parèntesi històric dominat per l'endarreriment cultural i social, i l'obscurantisme.
 • 1493

  L’Imperi Otomà conquesta Constantinoble

  L’Imperi Otomà conquesta Constantinoble
  Just abans de la conquesta turca, Constantinoble era una capital sense país: l'Imperi Romà d'Orient, que antigament s'estenia des de Pèrsia fins als Alps, i també pels deserts d'Àsia, havia quedat reduït al clos de les muralles de la ciutat, encerclada per la força de la nova nació turca. Constantí XI Paleòleg, darrer emperador de Bizanci, intueix el perill que Constantinoble, ciutat de cultura europea mil·lenària, caigui davant la supremacia militar de la jove nació turca.
 • 1493

  Segon viatge de Colom a Amèrica

  Segon viatge de Colom a Amèrica
  El segon viatge de Cristòfor Colom va ser una expedició transoceànica per començar la colonització espanyola d'Amèrica, descoberta per Colom en el seu primer viatge. En ella va començar la colonització espanyola de l'illa L'Espanyola, es va pacificar als indígenes taínos de l'illa i, a més, es va dur a terme el descobriment de diverses illes, entre elles l'illa Jamaica i de Puerto Rico.
 • 1497

  Conquesta de Melilla

  Conquesta de Melilla
  L'Ocupació de Melilla va esdevenir al setembre de 1497 quan la flota enviada pel duc de Medina Sidonia Juan Alonso Pérez de Guzmán va ocupar la ciutat nord-africana de Melilla, per mandat dels Reis Catòlics, com a continuació de la Reconquesta.
 • 1498

  Tercer viatge de Colom a Amèrica

  Tercer viatge de Colom a Amèrica
  El tercer viatge de Cristòfol Colom fou una expedició transoceànica comandada per Cristòfol Colom que tingué com a objectiu continuar l'exploració de les noves terres en nom dels Reis Catòlics, descobrint el nord de Veneçuela i convertint-se Colom en el primer descobridor europeu del continent americà.
 • 1504

  Creació del David de Michelangelo Buonarroti

  Creació del David de Michelangelo Buonarroti
  És una de les escultures més famoses de Michelangelo Buonarroti,aquesta escultura es troba a Galleria dell'Accademia de Florència.L'escultura està feta en marbre blanc de Carrara.
 • 1510

  Raffaello Sanzio pinta l'Escola d'Atenes

  Raffaello Sanzio pinta l'Escola d'Atenes
  És una de les pintures mes famoses del art del Renaixamrent pintada per el famós pintor Raffaello Sanzio ,aquesta pintura està pintada amb pintura i guix.
 • Period: 1516 to 1556

  REGNAT DE CARLES I D'ESPANYA

  Carlos I d'Espanya i V d'el Sacre Imperi Romà Germànic, , va regnar juntament amb la seva mare, Juana I de Castella -aquesta última de forma només nominal i fins 1555-, en tots els regnes i territoris hispànics amb el nom de Carles i des 1516 fins 1556, reunint així per primera vegada en una mateixa persona les Corones de Castella-el Regne de Navarra inclusivament- i Aragó. Va ser emperador d'el Sacre Imperi Romà Germànic com Carles V de 1520 a al a 1558.
 • 1517

  Inici de la reforma protestant

  Inici de la reforma protestant
  La Reforma protestant va ser un moviment de reforma cristiana a Europa. El moviment va començar com un intent de reforma de l'Església catòlica.Molts catòlics occidentals estaven preocupats pel que consideraven falses doctrines i pràctiques indegudes en l'Església,en particular l'ensenyament i la venda d'indulgència.
 • 1519

  Primera volta al món

  Primera volta al món
  L'Expedició de Magalhães-Elcano va ser una expedició marítima comandada per Fernão de Magalhães i, després de la seva mort, per Juan Sebastián Elcano. Fou finançada per la corona espanyola i és coneguda per haver estat la primera circumnavegació reeixida del planeta.
 • 1521

  Revolta de les comunitats

  Revolta de les comunitats
  La revolta de les Comunitats de Castella, també coneguda com a revolta dels Comuners, va ser un aixecament contra la Corona que va tenir lloc entre 1520 i 1521, protagonitzat per les ciutats de l'interior de la Corona de Castella al començament del regnat de Carles I.
 • 1521

  Caiguda de Tenochtitlan

  Caiguda de Tenochtitlan
  La capital de l'Imperi Asteca, va ser portat a terme mitjançant la negociació entre els clans locals i les divisions anti-mexicas existents i el conqueridor espanyol Hernán Cortés. Moltes batalles van existir entre els mexicas i els espanyols, que van ocórrer principalment a les ciutats de Cempoala, Texcoco i Tlaxcala.
 • 1521

  Batalla de Villalar

   Batalla de Villalar
  La batalla de Villalar va ser l'episodi decisiu de la Revolta de les Comunitats de Castella en què es van enfrontar les forces imperials de l'Emperador Carles V i les de la Junta Comunera capitanejades per Juan de Padilla, Juan Bravo i Francisco Maldonado, ocorreguda el 23 d'abril de 1521 a la localitat de Villalar
 • 1524

  Conquesta del Regne de Navarra

  Conquesta del Regne de Navarra
  La Incorporació de Navarra a la corona de Castella va ser un procés iniciat en el segle XII, un cop reinstaurat el regne per voluntat de la noblesa navarresa el 1134, amb els tractats entre el Regne de Castella i la Corona d'Aragó, en els quals es va acordar repartir-se el Regne de Navarra, amb una conquesta parcial el 1200, i que va culminar amb la incorporació completa en el segle XVI per formar més endavant la Corona d'Espanya
 • 1525

  Batalla de Pavia

  Batalla de Pavia
  La batalla de Pavia fou una batalla mantinguda el 25 de febrer de 1525 entre tropes franceses i espanyoles, amb victòria d'aquestes últimes, en les proximitats de la ciutat italiana de Pavia
 • 1541

  Conquesta d’Alger i Bugia

  Conquesta d’Alger i Bugia
  Bugía es una de las ciudades más antiguas de Argelia. Fue fundada en 26/27 a. C. por el emperador romano Augusto con el nombre de Julia Augusta Saldensium Septimana Immunis, y fue incorporada a la Mauritania Cesariense en 42 d. C. En la Edad Media fue uno de los puertos más prósperos del Mediterráneo y se hizo famosa por la calidad de su cera de abeja para candelas (bujías)
 • 1543

  Proposa l’heliocentrisme de l’Univers.

  Proposa l’heliocentrisme de l’Univers.
  Aquest model va ser proposat a l'antiga Grècia. Quan va aparéixer aquest model va ser disputat pel model geocéntric que hi havia aleshores.
 • 1543

  Descriu l’anatomia, anota i realitza les primeres disseccions del cos humà.

  Descriu l’anatomia, anota i realitza les primeres disseccions del cos humà.
  Els científics van començar a experimentar el cos humà i es van fer les primeres disseccions humanes
 • 1553

  Descobreix la circulació pulmonar (o menor) de la sang.

  Descobreix la circulació pulmonar (o menor) de la sang.
  La circulació pulmonar va ser decoberta en el 1242 Miguel Servet.
  Com a part de la seva obra titulada Comentari sobre Anatomia en el Cànon d'Avicenna, pel que és considerat el pare de la fisiologia de la circulació sanguínia
 • 1555

  Pau d’Augsburg

  Pau d’Augsburg
  La Pau d'Augsburg fou un important tractat de 1555 que posà fi al conflicte entre les faccions protestants i catòliques del Sacre Imperi Romanogermànic, a més de ser essencial per a l'avanç del protestantisme i un dels motius de la futura Guerra dels Trenta Anys.
 • Period: 1556 to 1580

  REGNAT DE FELIP II

  Va ser també el primer monarca de la casa d'Àustria a esdevenir rei de Portugal, a partir de 1580. El seu regnat es va veure marcat per l'esclat de la revolta als Països Baixos espanyols, que va iniciar la Guerra dels Vuitanta Anys, així com les relacions exteriors amb França i Anglaterra, que acabaren amb la Pau de Cateau-Cambrésis i la desfeta de l'Armada Invencible, respectivament.
 • 1561

  Madrid es converteix en la capital de l’Imperi.

  Madrid es converteix en la capital de l’Imperi.
  El 8 de maig de 1561 Felip II va prendre la decisió d'establir la cort de forma permanent a Madrid. D'aquesta manera va començar la història de la ciutat com a capital, i al seu torn un procés de canvi que la transformaria en la ciutat vibrant i vital que és actualment.
 • 1571

  Insurrecció de les Alpujarras

   Insurrecció de les Alpujarras
  La Rebel·lió de les Alpujarras va ser un conflicte esdevingut a Espanya entre 1568 i 1571 durant el regnat de Felip II. L'abundant població morisca del regne de Granada es va alçar en protesta contra la Pragmàtica Sanció de 1567, que limitava les llibertats religioses i culturals d'aquesta població.
 • 1571

  Fundació de la ciutat de Manila

  Fundació de la ciutat de Manila
  El 3 de juny de 1571 Miguel López de Legazpi atorgava el títol de ciutat de Manila amb la seva corresponent escut d'armes. L'autor relata les dificultats dels espanyols que van acompanyar a Legazpi per la resistència d'alguns principals, sobretot dels moros que dominaven la regió i dels pirates xinesos.
 • 1571

  Batalla de Lepant

  Batalla de Lepant
  La batalla naval de Lepant ocorreguda el 7 d'octubre de 1571 al golf de Lepant, al Peloponès. S'hi van enfrontar els turcs otomans contra una coalició cristiana, anomenada Lliga Santa.
 • Derrota de l’Armada Invencible

  Derrota de l’Armada Invencible
  La Grande y Felicísima Armada, denominada sarcàsticament l'Armada Invencible pels anglesos, va ser el nom que va rebre la gran flota que va armar Felip II de Castella el 1588 per a la conquesta d'Anglaterra.
 • Execució de Juan de Lanuza

   Execució de Juan de Lanuza
  La seua curta edat i inexperiència li ho posarien difícil en aquelles jornades tumultuoses a Saragossa. En temps de Felip II de Castella (Felip I d'Aragó), tenses les relacions de la Corona castellana amb la d'Aragó, es va acusar l'ex-secretari aragonès del rei, Antonio Pérez del Hierro, d'assassinat. En un principi, l'acusat podria haver-se protegit en els Furs d'Aragó i haver estat jutjat pel Justícia.
 • Idea un sistema de representació cartogràfica de la Terra.

  Idea un sistema de representació cartogràfica de la Terra.
  La projecció de Mercator és una projecció cartogràfica cilíndrica conforme però no és equivalent. Fou ideada per Gerardus Mercator el 1569. L'escala és constant al llarg de l'equador però la distorsió creix moltíssim cap a les zones polars.
 • Construeix el primer microscopi.

  Construeix el primer microscopi.
  Zacharias Janssen va ser un holandés fabricant de d'ulleres de Middelburg, associat amb la invenció del primer telescopi òptic
 • Period: to

  BARROC

  Com a corrent artístic va influir la literatura, l'escultura, la pintura, l'arquitectura i les arts escèniques. L'art espectacular del barroc recordava la gran òpera del moment.Van començar a fer-se servir per a anomenar l'art i l'arquitectura del segle XVII, amb què es van crear alguns dels edificis, escultures i quadres més grans i dramàtics de la història de l'art.
 • Construeix el primer telescopi.

  Construeix el primer telescopi.
  En 1609 Galileu va revolucionar el món amb el seu nou invent, un telescopi capaç d'aconseguir fins a la lluna i descobrir els satèl·lits que orbiten al voltant de Júpiter, cosa impensable en plena època de la Santa Inquisició, contrària als avenços científics i de el progrés.
 • Expulsió dels musulmans de la Corona hispànica

  Expulsió dels musulmans de la Corona hispànica
  Els decrets d'expulsió dels moriscos (1609-1614), van ser promulgats per Felip III, i ordenaven als moriscos dels diferents regnes o territoris de la Monarquia Catòlica el seu exili perpetu.
 • Descobreix la circulació sanguínia.

  Descobreix la circulació sanguínia.
  Va ser un metge anglès a qui se li atribueix descriure correctament, per primera vegada, la circulació i les propietats de la sang en ser distribuïda per tot el cos a través del bombament del cor.
 • Judici a Galileu Galilei

  Judici a Galileu Galilei
  Quan Galileu Galilei va compadeixer davant el Sant Ofici, la Inquisició romana,per donar compte d'un llibre que havia publicat un any enrere, el Diàleg sobre els dos màxims sistemes de el món, en què defensava el model heliocèntric proposat per Copèrnic.
 • Elabora el mètode de raonament científic i fa progressar les matemàtiques.

  Elabora el mètode de raonament científic i fa progressar les matemàtiques.
  Els documents de les primeres cultures que han arribat fins als nostres dies contenen poques referències a metodologies científiques. No obstant això, es troben algunes descripcions d'investigacions que fan referència a la natura.
 • Construeix una calculadora mecànica.

  Construeix una calculadora mecànica.
  Al 1642 un jove de tan sols 19 anys, Blaise Pascal va crear una màquina per ajudar al seu pare en els càlculs. Despres de mes de 50 prototips la va presentar al públic el 1645.
 • Mesura la pressió atmosfèrica.

  Mesura la pressió atmosfèrica.
  Evangelista Torricelli, al 1643, va descobrir com mesurar la pressió atmosfèrica amb un tub de vidre d'un metre de llarg ple de mercuri, és a dir el principi del baròmetre,gràcies això ha estat famós, doncs va demostrar l'existència de la pressió atmosfèrica.
 • Independència d’Holanda

  Independència d’Holanda
  La història dels Països Baixos comença com la d'un poble mariner que va prosperar en una plana al mar de el Nord, al nord-oest d'Europa. Quan van arribar els romans, i amb ells la història escrita en el 59 a. C., la regió estava escassament poblada per diversos grups tribals a la perifèria de l'imperi.
 • Descobreix la dilatació dels gasos.

  Descobreix la dilatació dels gasos.
  La llei de Boyle és una de les lleis dels gasos. La llei de Boyle, rep el seu nom del naturista irlandès Robert Boyle (1627-1691) que la va descobrir al any 1661.
 • Formula la llei de la gravitació universal

  Formula la llei de la gravitació universal
  Newton estava assegut sota un arbre del seu jardí, quan de sobte, una poma cau sobre el seu cap. Llavors va pensar: "Per què aquesta poma sempre cau perpendicularment fins a terra?" I d'aquesta manera es va descobrir la gravetat