Emoderna

L'edad moderna

 • 980 BCE

  Descobriment d’Amèrica

  Descobriment d’Amèrica
  El terme descobriment d'Amèrica s'utilitza per a referir-se a la primera arribada documentada d'europeus a Amèrica amb grans conseqüències històriques Al segle xv, el terme descobriment era sinònim de cristianització. Per les raons anteriors, s'anomena descobriment d'Amèrica l'arribada d'espanyols comandats per Cristòfor Colom a una illa del mar Carib.
 • Period: 1300 to

  Renaixament

  El Renaixement és un moviment cultural que va sorgeir en Itàlia, es caracteritza pel rebuig de molts dels principis de el coneixement medieval i per l'admiració d'antiguitat grecoromana. El Renaixement va ser fruit de la difusió de les idees de l'humanisme, que van determinar una nova concepció de l'home i de el món.
 • Period: 1301 to

  Humanisme

  L’humanisme és un moviment de renovació cultural que va sorgir a Itàlia. L'humanisme, significa valorar a l'ésser humà i la condició humana. En aquest sentit, està relacionat amb la generositat, la compassió i la preocupació per la valoració dels atributs i les relacions humanes.
  Es caracteritza per diverses coses, com ara l'origen, els factors històrics, el antropocentrisme, el classicisme, el comerç, la glòria, la ginecolatría. l'humanisme espanyol, la il·lustració i l'humanisme secular
 • 1435

  Creació del Tribunal de la Inquisició

  Creació del Tribunal de la Inquisició
  La Inquisició del Tribunal del Sant Ofici de la Inquisició va ser una institució fundada pels Reis Catòlics per mantenir l'ortodòxia catòlica en els seus regnes.
  La Inquisició reial es va implantar a la Corona de Castella per la butlla de papa Sixto IV Exigit sincerae devotionis amb la finalitat de combatre les pràctiques judaïtzants dels judeoconversos de Sevilla, un dels condemnats es deia: 'Iussif Franco', cas del que més tard van veure irregularitats processals.
 • 1435

  Conquesta del Regne de Nàpols

  Conquesta del Regne de Nàpols
  En 1442 Alfons V, rei d'Aragó, conquesta Nàpols, que havia Estat un domini de la dinastia Angevina des de l'any 1.266.
  Els dos regnes Nàpols i Sicília es van mantenir units sota comandament espanyol des de 1504 fins a 1713, any en què Nàpols va passar a ser austríaca fins 1734.
  Des del segle XV, Nàpols va estar en poder d'Aragó, de França, d'Espanya i d'Àustria, i finalment va ser independent des de 1734 fins a 1860, any en què va quedar incorporat a el procés d'unificació d'Itàlia.
 • 1440

  Creació del David de bronze de Donatello di Niccolò

  Creació del David de bronze de Donatello di Niccolò
  El David de Donatello és una escultura de bronze de 158 cm, per encàrrec de Cosme el Vell, que la volia situar als jardins del seu palau a Florència. Actualment es troba al Museu del Bargello. En l'escultura es pot observar la gran semblança que té amb un heroi de l'Antiguitat clàssica. És la primera estàtua exempta de l'escultura renaixentista que es va realitzar en bronze tota nua.
 • 1453

  L'imperi Otomà conquesta Constantinoble

  L'imperi Otomà conquesta Constantinoble
  L'imperi Otomà va ocupar la ciutat de Constantinoble i va limitar les comunicacions entre Europa i Àsia.
 • 1455

  Invenció de la Impremta

  Invenció de la Impremta
  Una imprenta és un dispositiu mecànic que permet, per mitjà de la pressió a una superfície entintada, la reproducció de textos escrits i imatges per una impressió com pot ser el paper, tela, pergamí o altres materials.
  A qui generalment se li atribueix la invenció de la impremta moderna és Johann Gutenberg. Anteriorment a l'invent de la impremta, els llibres i documents es produïen realitzant còpies manuscrites, en la major part de les ocasions per monjos, resultant ser un treball lent.
 • 1469

  Casament d’Isabel de Castella amb Ferran d’Aragó

  Casament d’Isabel de Castella amb Ferran d’Aragó
  El casament d'Isabel i Ferran va ser quan ella tenia 18 anys mentre que ell tenia 17. A l'hora de celebrar l'enllaç que li donaria a Espanya la unitat, Isabel i Ferran encara no eren reis, ni tenien garantit l'accés als seus respectius trons. Ella va trencar el tractat signat amb el seu mig germà, el rei Enrique IV, pel qual es comprometia a no casar-se sense el seu consentiment, com a condició per a eventualment succeir-ho.
 • Period: 1476 to 1516

  Regnat dels Reis Catòlics

  El regnat dels reis catòlics es considera com la transició de l'Edat Mitjana a l'Edat Moderna. Amb el seu enllaç matrimonial es van unir provisionalment, a la dinastia dels Trastàmara, dues corones: la Corona de Castella i la Corona d'Aragó, originant la Monarquia Hispànica i, recolzats per les ciutats i la petita noblesa, van establir una monarquia forta enfront de les apetències de poder d'eclesiàstics i nobles.
 • 1482

  Conquesta del Regne de Granada

  Conquesta del Regne de Granada
  La conquesta de Granada va significar la integració de l'últim regne musulmà de la península ibèrica en la Corona de Castella, finalitzant així la Reconquesta, iniciada al segle VIII.
  La guerra de Granada és considerada com l'última guerra medieval i la primera de l'època moderna. La conquesta de Granada es va perllongar durant 10 anys, des de l'1 de març 1482 quan les tropes cristianes van atacar Alhama fins al dia 2 de gener de 1492 quan Boabdil va signar les capitulacions.
 • 1486

  Sentència arbitral de Guadalupe

  Sentència arbitral de Guadalupe
  La sentència arbitral és una disposició adoptada per Ferran II al Monestir de Santa Maria de Guadalupe (Extremadura) el 21 d'abril de 1486. El seu objectiu era donar solució als conflictes entre els pagesos de remença i els seus senyors, conflictes que havien motivat les dues Guerres dels remences.
 • 1490

  Creació de l'Home de vitruvi de Leonardo da Vinci

  Creació de l'Home de vitruvi de Leonardo da Vinci
  L'Home de Vitruvi és un famós dibuix acompanyat de notes anatòmiques de Leonardo da Vinci realitzat en un dels seus diaris. Representa una figura masculina despullada en dues posicions sobreimpreses de braços i cames i inscrita en un cercle i un quadrat. Es tracta d'un estudi de les proporcions del cos humà, realitzat a partir dels textos del tractat De Architectura de Vitruvi, arquitecte de l'antiga Roma, del qual el dibuix pren el nom.
 • 1492

  Expulsió dels jueus de la Corona hispànica

  Expulsió dels jueus de la Corona hispànica
  L'expulsió dels jueus va ser ordenada pels Reis Catòlics mitjançant el Decret de l'Alhambra de Granada amb la finalitat, segons el decret, d'impedir que continuessin influint en els cristians nous perquè aquests judaïtzessin. La decisió d'expulsar els jueus està relacionada amb la instauració de la Inquisició catorze anys abans en la Corona de Castella i nou en la Corona d'Aragó, perquè precisament va ser creada per perseguir els judeoconversos que continuaven practicant la seva antiga fe.
 • Period: 1492 to

  Edad moderna

  L'edat moderna és la quarta de les etapes en què es divideix tradicionalment la història a Occident segons la historiografia francesa. En aquesta perspectiva, l'edat moderna seria el període dels valors de la modernitat.
  Va ser un període de transició del Feudalisme al Capitalisme. Enfortiment de les monarquies nacionals europees. Prevalença d'un règim polític caracteritzat, principalment, per la centralització del poder en mans del monarca (rei).
 • 1493

  Segon viatge de Colom a Amèrica

  Segon viatge de Colom a Amèrica
  El segon viatge de Colom arriba a Amèrica. La flota de disset naus va partir de la badia de Cadis en l'alba de el 25 de setembre de 1493 prenent rumb a les Illes Canàries. Allà tenien previst fer una parada per reposar aigua, aliments i recollir alguns animals.
 • 1497

  Conquesta de Melilla

  Conquesta de Melilla
  L'Ocupació de Melilla va esdevenir al setembre de 1497 quan la flota enviada pel duc de Medina Sidonia Juan Alonso Pérez de Guzmán va ocupar la ciutat nord-africana de Melilla, per mandat dels Reis Catòlics, com a continuació de la Reconquesta.
 • 1498

  Tercer viatge de Colom a Amèrica

  Tercer viatge de Colom a Amèrica
  El tercer viatge de Cristòfor Colom va ser una expedició transoceànica comandada per Cristòfor Colom que va tenir com a objectiu continuar l'exploració de les noves terres en nom dels reis d'Espanya. En el seu tercer viatge a les Índies va trobar les costes de nord de l'actual Veneçuela, sent el primer europeu que va arribar a la massa continental americana. En els seus tres primers viatges havia visitat gairebé totes les illes de l'Carib, però l'única colonitzada pels espanyols era l'Espanyola.
 • 1502

  Expulsió dels musulmans de la Corona hispànica

  Expulsió dels musulmans de la Corona hispànica
  Després de la conquesta de Granada, es va garantir als musulmans la pràctica de la seva religió i el manteniment de les seves costums, però a partir del 1502 van ser obligats a convertir-se i anar-se'n.
 • 1502

  Quart viatge de Colom a Amèrica

  Quart viatge de Colom a Amèrica
  El quart viatge de Cristòfor Colom va ser una expedició transoceànica dirigida per Cristóbal Colón amb el propòsit de trobar un pas marítim per l'oest cap a Àsia.
  En el seu quart viatge Colom va explorar les costes d'Amèrica Central Hondures, Nicaragua, Costa Rica i Panamà. Durant el viatge, les caravel·les de Colom van patir els atacs de l'huracà, quedant tres d'elles a la deriva.
 • 1504

  Creació del David de Michelangelo Buonarroti

  Creació del David de Michelangelo Buonarroti
  El David de Michelangelo és una obra renaixentista que es troba a la Galleria dell'Accademia de Florència. Esculpida entre 1501 i principis del 1504 en marbre blanc de Carrara, és, junt amb el Moisès i la Pietat, una de les tres obres més conegudes de Miquel Àngel, i obra mestra de l'art universal. L'escultura representa a l'heroi bíblic, el Rei David, quan s'està preparant per a enfrontar-se a Goliat. Originalment era a la Piazzale Michelangelo.
 • 1509

  Conquesta d’Alger i Bugia

  Conquesta d’Alger i Bugia
  Per frenar els pirates barbarescos ( pirates musulmans del nord d'Àfrica ) que amenaçaven el Mediterrani, la monarquia va conquistar Alger i Bulgia.
 • 1511

  Raffaello Sanzio pinta l'Escola d'Atenes

  Raffaello Sanzio pinta l'Escola d'Atenes
  L'escola d'Atenes (en italià: Scuola di Atene) és una de les pintures més famoses de l'artista renaixentista italià Rafael. Va ser pintada entre el 1509 i el 1510 com a part de l'encàrrec a Rafael de decorar amb frescos tots els salons del Palau Apostòlic del Vaticà que ara es coneixen com les Stanze di Raffaello.
  En aquesta obra, Rafael adapta l'espai a les lleis de la superfície, ordenant les figures d'esquerra a dreta i trencant la perspectiva amb els murs laterals.
 • 1515

  Conquesta del Regne de Navarra

  Conquesta del Regne de Navarra
  El regne de Navarra va sorgir d'un petit territori que, després d'un període d'expansió, va ser minvant paulatinament en extensió i poder, soscavat per les disputes entre les classes dirigents i les conquestes realitzades pels regnes veïns.
 • Period: 1516 to 1556

  Regnat de Carles I d’Espanya

  Carles I era el rei d'Espanya i emperador d'Alemanya, amb ell quedaria implantada a Espanya la Casa d'Habsburg. Fill de Juana la Boja i de Felip el Bell de Castella, va ser educat en els Països Baixos per Adriano d'Utrecht (el futur pare Adrià VI) i Guillermo de Croy, rebent la influència dels humanistes de el Renaixement, com Erasme de Rotterdam.
 • 1517

  Inici de la Reforma Protestant

  Inici de la Reforma Protestant
  La reforma protestant va ser un moviment religiós i polític que va acabar amb la unitat de l'església cristiana d'occident. Va ser iniciada per Martí Luter. Va sorgir en el Sacre Imperi Romà Germànic durant els segles XV i XVI.
  Les principals causes de l'aparició de la reforma protestant van ser: La venda d'indulgències per part de les autoritats de l'església catòlica i l'acumulació progressiva de béns materials, brindant un missatge totalment contradictori.
 • 1519

  Primera volta al món

  Primera volta al món
  Així va ser la primera volta a el món. Al setembre de 1519 va salpar de Sanlúcar de Barrameda una expedició a el comandament de l'portuguès Fernando de Magallanes, a l'servei d'Espanya, amb l'objectiu d'arribar a Àsia sense circumval Àfrica i trobar un pas a través d'Amèrica. Va partir amb cinc naus i 234 homes a bord.
 • 1520

  Revolta de les comunitats

  Revolta de les comunitats
  La revolta de les Comunitats de Castella, també coneguda com a revolta dels Comuners, va ser un aixecament contra la Corona que va tenir lloc entre 1520 i 1521, protagonitzat per les ciutats de l'interior de la Corona de Castella al començament del regnat de Carles I.
 • 1521

  Caiguda de Tenochtitlan

  Caiguda de Tenochtitlan
  L'inici de la vila mestís que avui és Mèxic. Va ser el 13 d'agost de 1521 quan va iniciar la història de la vila mestís. Aquest dia Cuauhtémoc es va rendir davant el setge dels conqueridors espanyols en la caiguda de Tenochtitlán.
 • 1521

  Batalla de Villalar

  Batalla de Villalar
  La batalla de Villalar va ser un enfrontament armat lliurat durant la Guerra de les Comunitats de Castella que va enfrontar el 23 d'abril de 1521 a Villalar a les forces realistes partidàries del rei Carles I d'Espanya, capitanejades per Íñigo Fernández de Velasco i Mendoza, condestable castellà que exercia de governador de el regne per l'absència de monarca, i les comuneras de la Santa Junta conformada a Àvila al juliol de l'any anterior.
 • 1525

  Batalla de Pavia

  Batalla de Pavia
  La batalla de Pavia va ser una batalla mantinguda el 25 de febrer de 1525 entre tropes franceses i espanyoles, amb victòria d'aquestes últimes, en les proximitats de la ciutat italiana de Pavia.
 • 1543

  Copèrnic proposa l'heliocentrisme de l'Univers

  Copèrnic proposa l'heliocentrisme de l'Univers
  El monjo polonès Nicolau Copèrnic, gairebé un segle abans de la vexació de Galileu, va suposar que el Sol era el centre de l'Univers (teoria heliocèntrica) i que la Terra i els altres planetes giren al seu voltant.
  Copèrnic va demostrar que la teoria dels grecs era vertadera amb calculs matemàtics
 • 1543

  Vesalius i la anatomia del cos humà

  Vesalius i la anatomia del cos humà
  Andreas Vesalius va ser un notable metge d'origen brabançó del s.XVI. Vesalius representa el trencament amb el pensament de Galè sobre l'anatomia humana mitjançant l'observació directa de disseccions anatòmiques de cossos humans.
 • 1553

  Servet descobreix la circulació pulmonar de la sang

  Servet descobreix la circulació pulmonar de la sang
  Miguel Servet va ser un teòleg i científic espanyol.
  El seu descobriment més important va ser la circulació pulmonar o també anomenada circulació menor. Servet va explicar que la sang arriba a el cor provinent de les diferents parts del cos, aquesta sang transporta el diòxid de carboni, el cor la impulsa cap als pulmons, allà es produeix l'intercanvi de gasos, carregant aquesta sang d'oxigen, torna al cor i allà la bomba a la resta de el cos.
 • 1555

  Pau d’Augsburg

  Pau d’Augsburg
  La Pau d'Augsburg va ser com es va cridar a l'acord signat l'any 1555 per Fernando d'Àustria, germà de l'emperador Carles V, amb els prínceps alemanys, en la qual es reconeixia la llibertat religiosa de la que podien gaudir els prínceps alemanys en els seus corresponents estats.
 • Period: 1556 to

  Regnat de Felip II

  El seu regnat es va caracteritzar per l'exploració global i l'expansió territorial a través dels oceans Atlàntic i Pacífic. Amb Felip II, la monarquia espanyola va arribar a ser la primera potència d'Europa i l'Imperi espanyol va aconseguir el seu apogeu. Va ser el primer imperi d'àmbit mundial. Per primera vegada en la història, un imperi integrava territoris de tots els continents habitats.
 • 1561

  Madrid es converteix en la capital de l’Imperi

  Madrid es converteix en la capital de l’Imperi
  El 8 de maig de 1561 Felip II va prendre la decisió d'establir la cort de forma permanent a Madrid. D'aquesta manera va començar la història de la ciutat com a capital, i al seu torn un procés de canvi que la transformaria en la ciutat vibrant i vital que és actualment.
 • 1568

  Insurrecció de les Alpujarras

  Insurrecció de les Alpujarras
  La insurrecció de les Alpujarras va ser un conflicte que va enfrontar a el regne d'Espanya contra la població morisca que vivia en aquesta zona de l'antic regne de Granada entre els anys 1568 i 1570, durant el regnat de Felip II.
 • 1571

  Batalla de Lepant

  Batalla de Lepant
  El 7 d'octubre de 1571 va tenir lloc una batalla naval al golf de Lepant, entre el Peloponès i Epir, que va enfrontar als turcs otomans contra una coalició cristiana, anomenada Lliga Santa, integrada pel Papa, la República de Venècia i la monarquia de Felip II.
 • 1579

  Independència d’Holanda

  Independència d’Holanda
  Els holandesos van lluitar per la seva independència d'Espanya, el que va originar la guerra dels Vuitanta Anys (1568-1648). Set províncies rebels es van unir a la Unió d'Utrecht en 1579 i van formar la República dels Set Països Baixos Units (també coneguda com les "Províncies Unides").
 • Derrota de l’Armada Invencible

  Derrota de l’Armada Invencible
  Va ser el nom que va rebre la gran flota que va armar Felip II de Castella el 1588 per a la conquesta d'Anglaterra. La intenció de Felip II amb aquesta flota era envair l'illa, destronar la reina Isabel I, imposar-hi el catolicisme i controlar la política exterior anglesa. El començament de les hostilitats entre Espanya i Anglaterra s'havia produït el 1585 i duraren fins al Tractat de Londres (1604), favorable als interessos de la Monarquia Hispànica.
 • Execució de Juan de Lanuza

  Execució de Juan de Lanuza
  Joan de Lanuza el Jove va ser el cinquè Justícia Major d'Aragó amb aquest nom. Malgrat la seva curta durada, és un dels Justícies més coneguts de la història d'Aragó per haver estat executat sense que hi hagués un procés previ.
  El seu lloc d'origen no és clar. Fill de Joan IV de Lanuza, el justícia anterior, n'heretà el càrrec després de la mort del seu pare, amb només vint-i-set anys, d'aquí el sobrenom de el Jove.
 • El sistema de representació cartogràfica de la Terra de Mercator

  El sistema de representació cartogràfica de la Terra de Mercator
  La projecció de Mercator, és un tipus de projecció cilíndrica, que manté paral·lels l'eix terrestre i la del cilindre, permet representar tota la superfície terrestre i la deformació és mínima només a la regió equatorial.
  La característica més important d'aquesta projecció consisteix en què el sistema de meridians i paral·lels es transforma en un sistema de coordenades del tipus cartesià, línies rectes que es tallen perpendicularment.
 • Jansen construeix el primer microscopi

  Jansen construeix el primer microscopi
  Zacharias Janssen va ser un holandés fabricant de d'ulleres de Middelburg, associat amb la invenció del primer telescopi òptic. A vegades, a Janssen també se li atribueix la invenció del primer veritable microscopi compost. No obstant això, l'origen del microscopi, igual que l'origen del telescopi, és sovint tema de debat.
 • Period: to

  Barroc

  El barroc és un període cultural i artístic, que es va iniciar a Itàlia pos renaixentista.
  És un art exagerat, la distorsió de les formes clàssiques, els contrastos de llums i ombres el distingeixen. El Barroc va ser un moviment que es va contraposar a l'art de el Renaixement i a el classicisme. El seu caràcter exagerat es reflecteix en la seva arquitectura, que tenia un excés d'ornaments.
 • Galileu construeix el primer telescopi

  Galileu construeix el primer telescopi
  Galileu va ser un dels que el van utilitzar per observar el cel. El telescopi que va construir Galileu en 1609 era un telescopi de refracció, amb lent convexa davant i una lent ocular còncava. Amb ell va descobrir les fases de Venus, fenomen que indicava que aquest planeta gira al voltant de el Sol.
  El descobriment que Galileu va considerar més important es refereix als satèl·lits de Júpiter.
 • Harvey descobreix la circulació sanguínia

  Harvey descobreix la circulació sanguínia
  William Harvey va ser un metge anglès que va ser el primer a descriure correctament i en detall el sistema circulatori i les propietats de la sang bombejada al cos pel cor. Tanmateix, el metge nascut a Damasc Ibn an-Nafís va ser el primer a descriure al Caire al 1242, el procés de circulació de la sang, i en particular la circulació pulmonar, en el cos humà.
 • Descartes i el renaixement de la geometria

  Descartes i el renaixement de la geometria
  Després de la frenada intel·lectual que va suposar l'Edat Mitjana per a Occident, al segle XVII, Europa va viure un renaixement matemàtic amb epicentre a França. En aquest ressorgir de coneixement sobresortir Descartes, que com a bon filòsof es va atrevir a qüestionar els pensaments científics predominants i va apostar per la raó, l'experimentació i l'observació enfront de la tradició i l'autoritat.
 • Pascal i la calculadora mecànica

  Pascal i la calculadora mecànica
  La primera màquina de calcular va ser construïda per Pascal, que la va dissenyar per a ajudar al seu pare en els seus càlculs monetaris.
  Consisteix en una caixa que conté sis equips de cilindres i rodes dentades. Cada cilindre porta els números de el 0 a el 9 al voltant del seu eix, disposats de tal manera que només un d'ells és visible a través d'un forat de la caixa. Les rodes dentades estan connectades a sis comandaments horitzontals i quan es gira el comandament, el cilindre gira amb ell.
 • Torricelli mesura la pressió atmosfèrica.

  Torricelli mesura la pressió atmosfèrica.
  L'experiment de Torricelli va ser un projecte realitzat pel físic i químic italià Evangelista Torricelli en un laboratori que va aconseguir mesurar la pressió atmosfèrica per primera vegada.
  Torricelli va arribar a la conclusió que la columna de mercuri queia pel fet que la pressió atmosfèrica exercida sobre la superfície del mercuri era capaç d'equilibrar la pressió exercida pels seus pesos.
 • Boyle descobreix la dilatació dels gasos

  Boyle descobreix la dilatació dels gasos
  Robert Boyle va ser un físic i químic angloirlandès. Destaca per haver descobert la llei de compressibilitat dels gasos o llei de Boyle-Mariotte i per haver introduït la noció d'element químic.
  La llei de Boyle estableix que la pressió d'un gas en un recipient tancat és inversament proporcional a el volum del recipient, quan la temperatura és constant. El volum és inversament proporcional a la pressió: Si la pressió augmenta, el volum disminueix.
 • Newton formula la llei de la gravitació universal

  Newton formula la llei de la gravitació universal
  La llei de la gravitació universal de Newton ens diu que la força d'atracció entre dos cossos, amb masses m1 i m2 respectivament, és proporcional al producte de les masses m1 i m2 i inversament proporcional al quadrat de la distància que separa els dos cossos.
  Amb la llei de la gravitació universal, Newton va aconseguir reproduir les lleis de Kepler, donant així una explicació més fonamental de les tres lleis, que fins llavors només s'havien pogut derivar de manera empírica.
 • Judici a Galileu Galilei

  Judici a Galileu Galilei
  Galileu havia estat enviat a Roma per sotmetre a judici per sostenir la creença, considerada herètica, de que la Terra gira al voltant del Sol. En 1633, Galileu Galilei va ser condemnat a presó i se li va imposar recitar un cop per setmana dels Set Salms Penitencials.
  La Inquisició volia que Galileu es retractés i considerés el seu model una simple hipòtesi matemàtica.
 • Fundació de la ciutat de Manila

  Fundació de la ciutat de Manila
  Miguel López de Legazpi atorgava el títol de ciutat de Manila amb la seva corresponent escut d'armes. L'autor relata les dificultats dels espanyols que van acompanyar a Legazpi per la resistència d'alguns principals, sobretot dels moros que dominaven la regió i dels pirates xinesos.