1

L'Edat Moderna

 • 1100

  Conquesta del Regne de Navarra

  Conquesta del Regne de Navarra
  La Incorporació de Navarra a la corona de Castella va ser un procés iniciat en el segle XII, un cop reinstaurat el regne per voluntat de la noblesa navarresa el 1134, amb els tractats entre el Regne de Castella i la Corona d'Aragó, en els quals es va acordar repartir-se el Regne de Navarra, amb una conquesta parcial el 1200, i que va culminar amb la incorporació completa en el segle XVI per formar més endavant la Corona d'Espanya.
 • Period: 1301 to

  Humanisme

  L’humanisme és un moviment de renovació cultural que va sorgir a Itàlia. Una de les concrecions de l'humanisme va ser el moviment europeu de retorn a l'estudi i valoració dels clàssics grecollatins.
 • Period: 1401 to 1501

  Renaixament

  El Renaixement o Renaiximent és una època artística, i per extensió cultural, que dona inici a l'Edat Moderna i en què es reflecteixen els ideals del moviment humanista que va desenvolupar-se a Europa.
 • 1435

  Conquesta del Regne de Nàpols

  Conquesta del Regne de Nàpols
  La Conquesta del Regne de Nàpols foren les campanyes dutes a terme entre 1435 i 1442 que significaren la incorporació del Regne de Nàpols a la Corona d'Aragó de mans dels Anjou.
 • 1453

  L’Imperi Otomà conquesta Constantinoble

  L’Imperi Otomà conquesta Constantinoble
 • 1455

  Invenció de la Impremta

  Invenció de la Impremta
  Una impremta és un dispositiu mecànic que permet, per mitjà de la pressió a una superfície entintada, la reproducció de textos escrits i imatges per un mitjà d'impressió com pot ser el paper, tela, pergamí o altres materials.
  A Europa la va començar a utilitzar Johannes Gutenberg cap al 1440, al Sacre Imperi Romanogermànic, com un conjunt d'innovacions en premses de cargol existents.
 • 1469

  Casament d'Isabel de Castella amb Ferran d'Aragó

  Casament d'Isabel de Castella amb Ferran d'Aragó
  El 14 d’Octubre de 1469,Isabel I i Ferran el Catòlic contrauen matrimoni a Valladolid, un enllaç que canviaria per sempre la història d’Espanya. Aquest casament, però, es va dur a terme clandestinament degut a les fortes oposicions cap al mateix: el rei Enric IV, germà d’Isabel, havia previst per a ella una aliança amb Portugal, i es mostrava contrari a qualsevol altra alternativa municipal.
 • 1478

  Creació del Tribunal de la Inquisició

  Creació del Tribunal de la Inquisició
  La inquisició espanyola va ser establerta amb la butlla del papa Sixt IV, que autoritzava als Reis Catòlics a nomenar inquisidors en els seus regnes i un tribunal controlat per la monarquia hispànica (1478). Aquest nou tipus d'inquisició es va estendre per tota la península, convertint-se en l'única institució comuna a tots els súbdits de la monarquia hispànica, a banda de la mateixa monarquia, a qui servia com a instrument del poder reial.
 • Period: 1479 to 1516

  Regnat dels Reis Catòlics

  Els Reis Catòlics és el nom que van rebre Isabel I de Castella i Ferran II d'Aragó. En casar-se en secret en 1469, van donar origen a la unió de les corones de Castella i Aragó en 1474. Aquest matrimoni va consumar la unitat dinàstica entre Castella i Aragó, però totes dues corones van conservar els mateixos sistemes d'organització, independents i clars.
 • 1482

  Conquesta del Regne de Granada

  Conquesta del Regne de Granada
  La conquesta de Granada va iniciar-se el 1482, un cop la guerra de successió castellana havia entronitzat definitivament Isabel la Catòlica com a reina. La necessitat de conquerir el regne de Granada, el regne musulmà dels nassarites, formava part de la cultura política de la corona de Castella. Des de la memòria de la Hispània dels visigots, Castella va articular una cultura política fonamentada en la conquesta d’unes terres que considerava de la seva propietat.
 • 1486

  Sentència arbitral de Guadalupe

  Sentència arbitral de Guadalupe
  La Sentència de Guadalupe o Sentència Arbitral de Guadalupe és una disposició adoptada per Ferran II al Monestir de Santa Maria de Guadalupe (Extremadura) el 21 d'abril de 1486. El seu objectiu era donar solució als conflictes entre els pagesos de remença i els seus senyors, conflictes que havien motivat les dues Guerres dels remences.
 • 1490

  Creació de l'Home de vitruvi de Leonardo da Vinci

  Creació de l'Home de vitruvi de Leonardo da Vinci
  L'Home de Vitruvi és un famós dibuix acompanyat de notes anatòmiques de Leonardo da Vinci, representa una figura masculina despullada en dues posicions sobreimpreses de braços i cames i inscrita en un cercle i un quadrat. Es tracta d'un estudi de les proporcions del cos humà
 • 1492

  Expulsió dels jueus de la Corona hispànica

  Expulsió dels jueus de la Corona hispànica
  L'expulsió dels jueus d'Espanya va ser ordenada el 1492 pels Reis Catòlics, amb la finalitat d'impedir que continuessin influint en els cristians nous perquè aquests judaïtzessin. El 2015, el Parlament espanyol va aprovar una llei per la que es reconeixia com a espanyols als descendents directes dels jueus expulsats el 1492.
 • 1492

  Descobriment d’Amèrica

  Descobriment d’Amèrica
  El terme descobriment d'Amèrica s'utilitza per a referir-se a la primera arribada documentada d'europeus a Amèrica amb grans conseqüències històriques Al segle xv, el terme descobriment era sinònim de cristianització. Per les raons anteriors, s'anomena descobriment d'Amèrica l'arribada d'espanyols comandats per Cristòfor Colom a una illa del mar Carib.
 • Period: 1492 to

  Edat Moderna

  L'edat moderna és la quarta de les etapes en què es divideix tradicionalment la història a Occident segons la historiografia francesa. L'inici de l'Edat Moderna es pot fixar entre la Caiguda de Constantinoble (any 1453) i el Descobriment d'Amèrica (any 1492), i la seva fi en la Revolució Francesa (any 1789),va començar a néixer un nou sistema econòmic.
 • 1493

  Segon viatge de Colom a Amèrica

  Segon viatge de Colom a Amèrica
  L'objectiu d'aquest viatge fou explorar, colonitzar, i predicar la fe catòlica pels territoris que havien descobert sota l'aixopluc de les butlles alexandrines que protegien els territoris descoberts de les reclamacions portugueses.
 • 1497

  Conquesta de Melilla

  Conquesta de Melilla
  La Conquesta de Melilla es va produir el setembre de 1497, quan una flota enviada pel duc de Medina Sidonia es va apoderar de la ciutat nord-africana de Melilla.
 • 1498

  Tercer viatge de Clom a Amèrica

  Tercer viatge de Clom a Amèrica
  Va fer una primera escala a les illes portugueses de Cabo Verde. Arribà el 31 de juliol a l'illa Trinitat. L'1 d'agost de 1498, va tocar per primera vegada terra continental, que ell va anomenar Illa Santa.
 • 1502

  Quart viatge de Colom a Amèrica

  Quart viatge de Colom a Amèrica
  El 13 d'abril de 1502 s'inicià el viatge a Sevilla,[23] fent escala a Cadis el 9 de maig i el 25 de maig a Gran Canaria. En total, eren dues caravel·les i dues naus (Santa Maria, Santiago, La Gallega i Vizcaino), i 139 homes (cap dona). D'aquests homes, 38 no tornaren mai a la península, 35 moriren en combats, i 4 desertaren per les illes.
 • 1504

  Creació del David de Michelangelo Buonarroti

  Creació del David de Michelangelo Buonarroti
  El David de Miquel Àngel és una obra renaixentista, l'escultura representa a l'heroi bíblic, el Rei David, quan s'està preparant per a enfrontar-se a Goliat. Originalment era a la Piazzale Michelangelo. va ser acollida com un símbol de la República de Florència després de la mort de Lorenzo de Médici, que volia convertir la República de Florència en una República teocràtica i l'amenaça dels estats adjacents, especialment els Estats Pontificis.
 • 1507

  Inici de la Reforma Protestant

  Inici de la Reforma Protestant
  La Reforma protestant va ser un moviment de reforma cristiana a Europa, com a període històric, la Reforma es considera que acaba amb la pau de Westfàlia el 1648. Els moviments van acabar amb l'escissió dels grups reformistes i amb l'establiment de noves institucions, principalment, el luteranisme, el calvinisme i l'anabaptisme.
 • 1510

  Conquesta d’Alger i Bugia

  Conquesta d’Alger i Bugia
  Aquesta situació es va allargar tot el segle XV i el 1510 el rei d'Aragó i de Castella, Ferran el Catòlic, hi va enviar Pedro Navarro per conquerir la ciutat. Els expedicionaris van desembarcar i la van ocupar i saquejar; va restar en poder de la corona d'Aragó fins al 1555.
 • 1511

  Raffaello Sanzio pintura l'Escola d'Atenes

  Raffaello Sanzio pintura l'Escola d'Atenes
  L'escola d'Atenes (en italià: Scuola di Atene) és una de les pintures més famoses de l'artista renaixentista italià Rafael. L'Escola d'Atenes representa els més grans filòsofs de l'antiguitat clàssica.
 • Period: 1516 to 1556

  Regnat de Carles I d’Espanya

  Va regnar Espanya. A més a més va ser emperador del Sarc Imperi Romà Germànic des del 1519 fins el 1558. Va portar a fi l'últim intent per mantenir l'unitat d'Europa entorn al cristianisme catòlic.
 • 1519

  Primera volta al Món

  Primera volta al Món
  Van començar l'expedició per trobar el pas marítim que comunicava els oceans Atlàntic i Pacífic. Va sortir de Sanlúcar de Barrameda i va vorejar la costa d'Amèrica del Sud fins a trobar l'estret que donava a l'oceà Pacífic. Anomenat Estret de Magallanes. Un cop creuat l'estret, va navegar fins a les Filipines, on va morir Magallanes. El seu capità, Juan Sebastián Elcano va agafar la direcció de l'expedició i va tornar a Espanya.
 • 1520

  Revolta de Comunitats

  Revolta de Comunitats
  La revolta de les Comunitats de Castella, també coneguda com a revolta dels Comuners, va ser un aixecament contra la Corona que va tenir lloc entre 1520 i 1521, protagonitzat per les ciutats de l'interior de la Corona de Castella al començament del regnat de Carles I.
 • 1521

  Caiguda de Tenochtitlan

  Caiguda de Tenochtitlan
  La caiguda de Tenochtitlan, la capital de l'Imperi Azteca, va ser un esdeveniment decisiu en la conquesta espanyola de l'Imperi Azteca
 • 1521

  Batalla de Villalar

  Batalla de Villalar
  La batalla de Villalar va ser l'episodi decisiu de la Revolta de les Comunitats de Castella en què es van enfrontar les forces imperials de l'Emperador Carles V i les de la Junta Comunera capitanejades per Juan de Padilla, Juan Bravo i Francisco Maldonado, ocorreguda el 23 d'abril de 1521 a la localitat de Villalar (avui Villalar de los Comuneros, província de Valladolid, Espanya).
 • 1525

  Batalla de Pavia

  Batalla de Pavia
  La batalla de Pavia fou una batalla mantinguda el 25 de febrer de 1525 entre tropes franceses i espanyoles, amb victòria d'aquestes últimes, en les proximitats de la ciutat italiana de Pavia.
 • 1543

  Anatomia

  Anatomia
  L' anatomia és la branca de la biologia que estudia l'estructura i organització interna dels éssers vius, sovint basant-se en la dissecció. Els orígens de l'anatomia es remunten a l'antiguitat, i constitueix una de les primeres i més antigues ciències mèdiques de les que existeixen en l'actualitat. Els estudis de la medicina moderna van començar al segle XVI amb l'estudi de l'anatomia humana per part d'Andreas Vesal a partir de l'estudi de cossos dels reus ajusticiats.
 • 1543

  L'heliocentrisme de l'Univers

  L'heliocentrisme de l'Univers
  El model heliocentrisme és el model cosmològic segons en el qual el Sol és el centre del sistema solar i tots els planetes orbiten al seu voltant. Va ser proposat per primera vegada a l'Antiga Grècia per Aristarc de Samos, com a resposta al model geocèntric, i va anar evolucionant a través dels anys i de diferents filòsofs que el van defensar. Després de ser ressuscitat per Nicolau Copèrnic, va ser motiu d'una important disputa amb el model geocèntric.
 • 1553

  Descobriment de la circulació pulmonar (menor) de la sang.

  Descobriment de la circulació pulmonar (menor) de la sang.
  Miguel Servet, la gran part de la seva fama i reconeixement posterior és causa del seu treball sobre la circulació pulmonar descrita en la seva obra Christianismi Restitutio.
  Va participar en la Reforma Protestant i va desenvolupar una cristologia contrària a la Trinitat. Repudiat tant pels catòlics com pels protestants, va ser arrestat a Ginebra, sotmès a judici i condemnat a morir a la foguera per ordre de Consell de la ciutat i les esglésies Reformades dels cantons.
 • 1555

  Pau d'Augsburg

  Pau d'Augsburg
  La Pau d'Augsburg fou un important tractat de 1555 que posà fi al conflicte entre les faccions protestants i catòliques del Sacre Imperi Romanogermànic, a més de ser essencial per a l'avanç del protestantisme i un dels motius de la futura Guerra dels Trenta Anys.
 • Period: 1556 to

  Regnat de Felip II

  Va ser monarca d'Espanya. També el primer monarca de la casa d'Àustria a esdevenir rei de Portugal. El seu regnat es va veure marcat per l'esclat de la revolta als Països Baixos espanyols, que va iniciar la Guerra dels Vuitanta Anys, així com les relacions exteriors amb França i Anglaterra, que acabaren amb la Pau de Cateau-Cambrésis i la desfeta de l'Armada Invencible, respectivament.
 • 1564

  Execució de Juan de Lanuza

  Execució de Juan de Lanuza
  Va ser el cinquè Justícia Major d'Aragó amb aquest nom. Malgrat la seva curta durada, és un dels Justícies més coneguts de la història d'Aragó per haver estat executat sense que hi hagués un procés previ.
 • 1571

  Batalla de Lepant

  Batalla de Lepant
  La batalla naval de Lepant ocorreguda el 7 d'octubre de 1571 al golf de Lepant, al Peloponès (actual Grècia). S'hi van enfrontar els turcs otomans contra una coalició cristiana, anomenada Lliga Santa. Els cristians van resultar guanyadors, i només 30 galeres turques es van salvar, així aturaren l'expansionisme turc pel Mediterrani Occidental.
 • Derrota de l’Armada Invencible

  Derrota de l’Armada Invencible
  Va ser el nom que va rebre la gran flota que va armar Felip II de Castella el 1588 per a la conquesta d'Anglaterra. La intenció de Felip II amb aquesta flota era envair l'illa, destronar la reina Isabel I, imposar-hi el catolicisme i controlar la política exterior anglesa. El començament de les hostilitats entre Espanya i Anglaterra s'havia produït el 1585 i duraren fins al Tractat de Londres (1604), favorable als interessos de la Monarquia Hispànica.
 • Primer Microscopi

  Primer Microscopi
  Zacharias Janssen, va ser un fabricant de lents holandès, associat a la invenció del primer microscopi.
 • Primer Telescopi

  Primer Telescopi
  Galileu va ser un físic, matemàtic, i filòsof toscà que va tenir un paper important durant la revolució científica. Va millorar el telescopi i, per tant, l'observació astronòmica, i va donar suport a la teoria heliocèntrica de Nicolau Copèrnic.
 • Period: to

  Barroc

  El barroc és, a la vegada, un període històric i un moviment cultural que es va estendre a Europa i a llurs colònies. Com a corrent artístic va influir la literatura, l'escultura, la pintura, l'arquitectura i les arts escèniques. L'art espectacular del barroc recordava la gran òpera del moment.
 • Expulsió dels musulmans de la Corona hispànica

  Expulsió dels musulmans de la Corona hispànica
  Els decrets d'expulsió dels moriscos (1609-1614), foren promulgats per Felip III, i ordenaven als moriscos dels diferents regnes o territoris de la Monarquia Catòlica el seu exili perpetu.
 • Descobriment de la circulació sanguínia

  Descobriment de la circulació sanguínia
  William Harvey va ser un metge anglès a qui se li atribueix descriure correctamentei per primera vegada, la circulació i les propietats de la sang a l'ésser distribuïda per tot el cos a través de l'bombament de el cor.
 • Judici de Galileu Galilei

  Judici de Galileu Galilei
  Galileu va ser obligat a pronunciar de genolls l'abjuració de la seva doctrina davant la comissió d'inquisidors, sota les ordres de papa Urbà VIII.
  El judici es va produir en una sala d'el convent dominic de Santa Maria sopra Minerva (Roma). La Inquisició volia que Galileu es retractés i considerés el seu model una simple hipòtesi matemàtica.
  La pena va ser commutada i va ser condemnat a viure sota arrest domiciliari.
 • Mètode de raonament científic i progres de les matemàtiques.

  Mètode de raonament científic i progres de les matemàtiques.
  René Descartes va ser un important filòsof racionalista francès del segle XVII, també conegut per les seves obres de matemàtiques i de diferents branques de la ciència. És considerat el pare de la filosofia moderna, en ser el primer a proposar el problema de la validesa del coneixement com a primera qüestió filosòfica, i una de les figures clau de la revolució científica.
 • Calculadora mecànica

  Calculadora mecànica
  Pascal va dissenyar i construir la primera calculadora del món de la qual hi ha constància. Era una petita caixa de fusta bastant incòmoda que tenia a la tapa una filera de discos numerats, amb els forats per introduir els dits i fer-los girar. Cada disc tenia una finestreta, i hi havia tota una filera de finestretes sota la filera de discos: de dreta a esquerra s'alineaven les unitats, desenes, centenes, mil·lèsimes, etc.
 • Mesura de la pressió atmosfèrica

  Mesura de la pressió atmosfèrica
  Evangelista Torricelli va ser el primer que va aconseguir mesurar la pressió atmosfèrica mitjançant un curiós experiment. Com segons s'observa la pressió era directament proporcional a l'altura de la columna de mercuri (h), es va adoptar com a mesura de la pressió el mm de mercuri.
 • Descobriment de la dilatació dels gassos

  Descobriment de la dilatació dels gassos
  Robert Boyle va ser un físic i químic angloirlandès. Destaca per haver descobert la llei de compressibilitat dels gasos o llei de Boyle-Mariotte i per haver introduït la noció d'element químic.
 • Formula de la gravitació universal

  Formula de la gravitació universal
  Isaac Newton va fer la formula de la gravitació universal. Amb la llei de la gravitació universal, Newton va aconseguir reproduir les lleis de Kepler, donant així una explicació més fonamental de les tres lleis, que fins llavors només s'havien pogut derivar de manera empírica.
 • Madrid Madrid es converteix en la capital de l’Imperi.

  Madrid Madrid es converteix en la capital de l’Imperi.
  La província es va constituir administrativament en el segle XIX i, a finals del segle XX, es configura com una comunitat autònoma uniprovincial. El territori de l'actual Comunitat de Madrid va ser una regió no gaire important durant l'Imperi Romà. Durant l'època d'Al-Àndalus, s'hi va establir la fortalesa de Mayrit. Després de la reconquesta de l'àrea, el territori va passar a mans del Regne de Castella.