Castell

EDAT MITJANA

By mch
 • 476

  Fi de l'imperi romà d'occident

  Fi de l'imperi romà d'occident
  cau l'imperi romà l'any 476 d.C, on es creu que és quan la ciutat de roma cau definitivament.
 • Period: 476 to Jan 1, 1000

  Alta Edat Mitjana

 • 525

  Inici era cristiana

  Inici era cristiana
  En l'any 525, el Papa Hormisdes I va encarregar a Dionís l'Exigu, un astrònom abat d'un monestir romà, establir com any primer de la era cristiana, el de l'encarnació de Jesús.
 • Jan 1, 600

  Monarquia visigoda

  Monarquia visigoda
  Del segle VI al VII.
  Alguns reis visigots es van dir: Wamba, Recesvinto, Leovigildo, Recaredo, Liuva II, Witerico, Gundemaro, Recaredo II i Suintila.
 • Jan 1, 622

  aparició de l'Islam

  aparició de l'Islam
  La zona oest del continent asiàtic i el terç nord del continent africà configuren la zona islàmica.
  Més endavant, la cultura islàmica tindria un gran poder.
 • Jan 1, 711

  Arribada dels musulmans a la Península Ibèrica

   Arribada dels musulmans a la Península Ibèrica
  Les tropes d'Uqba ibn Nafi van entrar a Ifriqiya, nom donat a aquesta antiga província romana, però es va topar amb la resistència de Kusaila. El 683 en una batalla Uqba va morir.
 • Jan 1, 722

  Inici de la reconquesta cristiana

  Inici de la reconquesta cristiana
  Es considera que va començar el 722 com a resistència de les societats muntanyenques del nord a l'avanç dels musulmans, amb la batalla de Covadonga, i va finalitzar el 1492 amb la conquesta del regne de Granada.
 • Jan 1, 732

  Derrota dels musulmans a Poitiers

  Derrota dels musulmans a Poitiers
  La Batalla de Tours (moltes vegades anomenada Batalla de Poitiers, però que no s'ha de confondre amb la Batalla de Poitiers del 1356) i coneguda en el mon àrab com Balat aix-Xuhadà (Calçada dels Màrtirs), va tenir lloc l'any 732 entre les forces comandades pel líder franc Carles Martell i un exèrcit islàmic comandat per l'emir Abd-ar-Rahman ibn Abd-Al·lah al-Ghafiqí a prop de la ciutat de Tours, a França. Durant la batalla, els francs derrotaren l'exèrcit islàmic i Al-Ghafiqí es va morir.
 • Jan 1, 1000

  Les croades

  Les croades
  L’imperi cristià contra l’imperi musulmà: Les croades i els croats.
  El 1074 el Papa Gregori VII havia creat un pla que tenia com a objectiu ajudar als cristians orientals que havien de lluitar contra els musulmans, alliberar el Sant Sepulcre i els territoris ocupats pels seljúcides ja que les peregrinacions a Terra Santa havien topat amb l’hostilitat dels seljúcides, i finalment, aconseguir la unió entre l’Església romana i grega.
 • Period: Jan 1, 1000 to Jan 1, 1492

  Baixa Edat Mitjana

 • Jan 1, 1100

  S.VII amor cortès

  S.VII amor cortès
  Amor cortès (o fina amor) es el nom que rep el ritual amorós expressat al gènere de la cançó. Trobem a : Guillem de Cabestany, Guillem de Berguedà,...
  Va ser cantada per molts trobadors durant aquesta època.
 • Jan 1, 1100

  Forum iudicum

  Forum iudicum
  Primer escrit en català, altrament dit les homilies d'Organyà.
  És un dels documents literaris més antics escrits en llengua catalana i es tracta d'un fragment de sermonari destinat a la predicació de l'evangeli. Van ser descobertes a la rectoria d'Organyà el 1904.
 • Jan 1, 1117

  conquesta de Tarragona

  conquesta de Tarragona
  Ramon Berenguer III conquesta Tarragona l'any 1117.
 • Jan 1, 1148

  Conquesta de Tortosa

  Conquesta de Tortosa
  La conquesta de la ciutat de Turtuixa (que antigament s'anomenava així la ciutat de Tortosa) era una vella aspiració dels cristians.
 • Jan 1, 1149

  Reconquesta de Lleida

  Reconquesta de Lleida
  El setge de Lleida va durar molts anys i la va poder reconquerir en Ramon Berenguer IV i el seu exèrcit.
 • Jan 1, 1150

  Guillem de Berdegà

  Guillem de Berdegà
  Trobador català d'origen noble que va ser vasall del Rei Alfons el Trobador amb qui es va enemistar i enfrontar en diverses ocasions.
 • Jan 1, 1162

  Es forma la corona d'Aragó

  Es forma la corona d'Aragó
  Fou el conjunt de territoris que estigueren sota la jurisdicció del rei d'Aragó des del 1162 i fins el 1715. Aquest conjunt territorial estigué format inicialment pel regne d'Aragó i el comtat de Barcelona, i malgrat que al llarg dels segles s'hi incorporaren d'altres territoris, el conjunt patrimonial d'Aragó i Barcelona restà sempre unit.
 • Jan 1, 1200

  Art gòtic

  Art gòtic
  L'art gòtic és l'estil predominant de la baixa edat mitjana europea, entre els segles segle XIII i segle XV. A l'Illa de França es comencen a construir les primeres catedrals gòtiques i, al segle XIII, el nou estil adopta un caràcter internacional difonent-se per Anglaterra, els regnes de la península ibèrica i als territoris que actualment conformen Itàlia.
 • Jan 1, 1200

  Literatura de cavallers S. XIII

  Literatura de cavallers S. XIII
  Amb Ramon Llull s’inicia una rica tradició medieval que arriba a la plenitud amb el ‘Tirant lo Blanc’ i la poesia d’Ausiàs March. Amb la Renaixença del segle XIX, la literatura catalana recupera l’embranzida per projectar-se amb força, malgrat els entrebancs, al segle XX i encarar el futur amb normalitat.
 • Jan 1, 1200

  Cròniques i cavallers S. XIII

  Cròniques i cavallers S. XIII
  Llibre dels fets de Jaume I (s.XIII) Crònica del rei en Pere (S.XIV) ->Bernat Desclot Cronica escrita per Ramon Muntaner (s.XIV) Cronica escrita pel rei Pere el Cerimonios(s.XIV)
 • Jan 1, 1229

  Reconquesta de Mallorca

  Reconquesta de Mallorca
  La Conquesta de Mallorca és el nom amb què és coneguda la croada de l'any 1229 contra Al-Mayūrqa. La croada fou comandada per Jaume I d'Aragó i tingué com a conseqüència la destrucció del poder almohade a l'illa, l'esclavització de la població andalusí autòctona, la repoblació de l'illa amb població cristiana sota un règim feudal i la creació del Regne de les Mallorques.
 • Jan 1, 1230

  Es forma la corona de Castella

  Es forma la corona de Castella
  La Corona de Castella, com entitat històrica, comença el 1230, any en el qual Ferran III de Castella es corona rei de Castella i rei de Lleó, el qual incloïa els vells regnes de Galícia i Astúries.La unió entre els dos regnes ja s'havia produït en ocasions anteriors, el 1037 gràcies a Ferran I de Castella i el 1072 amb Alfons VI de Lleó per separar-se de nou el 1157, però aquesta en fou l'última i definitiva.
 • Jan 1, 1232

  Reconquesta de València

  Reconquesta de València
  Jaume I conquesta València, incorpora Mallorca, Aragó i Catalunya. Té una ambició política, territorial i religiosa.
 • Jan 1, 1232

  Ramon Llull

  Ramon Llull
  Feia una vida cortesana i escrivia poesia trovadoresca. Una experiència mística va canviar el rumb de la seua existència, va abandonar tot i va començar una nova vida religiosa centrada en l'estudi i en la difusió de la fe cristiana. Algunes de les seues obres són: Llibre de contemplació de Déu, Blanquerna i Lo Desconhort.
 • Jan 1, 1327

  Francesc Eixiemenis

  Francesc Eixiemenis
  Frare franciscà que estudià per diverses ciutats d'Europa i va viure de prop el Cisma d'Occident. La seva tasca literària comprèn una obra de gran empenta i volum (Lo Chrestià) i altres obres menys ambicioses com el Llibre dels àngels, Llibre de les dones i Vita Christi. Destaca també el seu pensament polític, especialment sobre l'ordre de la societat: el Regiment de la cosa pública.
 • Jan 1, 1340

  Bernat Metge

  Bernat Metge
  Bernat Metge (Barcelona entre 1340 i 1346 - 1413) fou un escriptor, traductor i primer representant de l'humanisme a les lletres catalanes. És considerat un dels millors prosistes catalans, introductor de l'estil renaixentista a la literatura catalana, amb una fina intel·ligència, i una gran sornegueria.
 • Jan 1, 1348

  pesta negra

  pesta negra
  La pesta negra de l'any 1348 va arrasar un terç de la població europea. Va ser devastadora.
 • Jan 1, 1350

  St. Vicenç Ferrer

  St. Vicenç Ferrer
  Frare dominic que ha passat a la nostra història literària per les seves predicacions i no pels lllibres que va escriure. Va tenir un paper important al Compromís de Casp i al Cisma d'Occident. Els seus sermons han arribat gràcies a les notes que prenien els reportadors.
 • Jan 1, 1352

  Anselm Turmeda

  Anselm Turmeda
  Frare franciscà que es va convertir a l'islamisme als 35 anys a Tunis on va ocupar càrrecs molt importants que li van permetre fer una bida benestant. En aquesta situació va escriure gran part de la seua producció com el Llibre de bons amonestaments o Disputa de l'ase contra frare Anselm Turmeda.
 • Jan 1, 1378

  Cisma d'Occident

  Cisma d'Occident
  Període de crisi viscut entre 1378 i 1417 durant el qual dos papes rivals, l'un establert a Roma i l'altre a Avinyó, es consideraven l'únic i legítim papa; a partir del Concili de Pisa els papes rivals foren tres. El cisma es va resoldre finalment amb el Concili de Constança, que establí de nou un únic papa reconegut per tota la Cristiandat.
 • Jan 1, 1400

  Ausias March

  Ausias March
  El situem al Segle d'Or de les lletres valencianes on trobem certa renovació de l'amor cortes gràcies a Dante Alighieri i Francesco Petrarca. Ausias March es el poeta valencià que reix per damunt de tots.
 • Jan 1, 1405

  Joanot Martorell

  Joanot Martorell
  Autor de Tirant lo Blanch
 • Jan 1, 1412

  Compromís de Casp

  Compromís de Casp
  La mort de Martí l'Humà sense descendència va originar "El Compromís de Casp", un pacte entre Aragó, València, Catalunya i Balears per a triar un nou rei. Finalment una nissaga castellana, els Trastàmara, es va entronitzar en la Corona d'Aragó.
 • Jan 1, 1433

  Joan Rois de Corella

  Joan Rois de Corella
  Esta considerat com un modern escriptor medieval al segle d'Or de les lletres valencianes. És importaant per l'alta qualitat de la seva obra, per la varietat de temes i gèneres que tracta, pel seu domini de l'estil i traduccions molt cultes. Incorpora noves característiques renaixentistes de influència italiana amb elements personals i originals.
 • Jan 1, 1450

  Invenció de la imprempta

  Invenció de la imprempta
  Va suposar un desenvolupament per a la progació dels escrits de l'època, fet que va revolucionar la literatura, sent la gran protagonista als moviments intel·lectuals, literaris, econòmics, tecnològics i polítics que s'anticiparen al Renaixement
 • Jan 1, 1452

  Caiguda de l'Imperi romà a Orient

  Caiguda de l'Imperi romà a Orient
  Ja a finals del segle XIV l’imperi bizantí havia quedat reduït a la ciutat de Constantinoble i la seva àrea d’influència més propera.
  L’imperi bizantí havia perdut ja tot el seu esplendor i tota la seva força. A últim moment va intentar unificar les dues esglésies, la de Roma i la de Constantinoble, per tal d’obtenir ajuda vers els turcs, fet que encara va causar més recel als otomans, que amb aquest fet s’esperaven un intent occidental d’avançar cap a terres orientals.
 • Jan 1, 1453

  Conquesta de Constantinoble per part dels turcs

  Conquesta de Constantinoble per part dels turcs
  El 1453 d.C., II, cap dels Otomans, reuní una gran quantitat de soldats prop de Constantinoble. La lluita contra els bizantins fou desproporcionada ja que aquests comptaven amb un nombre de soldats molt inferiors. Davant la impotència, Constantí XI, últim emperador de l’imperi bizantí, llançà un darrer atac suïcida vers els turcs, que li suposà la mort i la caiguda de Constantinoble a mans de Mehmet II.
 • Jan 1, 1492

  Final reconquesta cristiana

  Final reconquesta cristiana
  S'acaba quan els cristians recuperen el regne de Granada.
 • Oct 12, 1492

  Cristòfor Colom arriba a Amèrica

  Cristòfor Colom arriba a Amèrica
  Colom intentava viatjar cap a les Índies per una nova ruta cap a l'oest, que li portà a topar-se amb Amèrica el 12 d'octubre de 1492. En un principi cregué haver arribat a un arxipèlag de l'Índia. Amerigo Vespucci va publicar Novus Mundus, el 1504, sent el primer en explicar obertament que es tractava d'un nou món. La publicació va tenir un gran èxit a Europa. El cartògraf Waldseemueller es va precipitar acreditant-lo com el descobridor d'un continent.
 • Reconquesta de girona

  Reconquesta de girona
  Va ser al 785 les mateixes elits locals que havien capitulat als musulmans, van lluirar la ciutat de Djarunda, que estava governada per Madinat Barshiluna, Matruh ibn Sulayman, a les tropes de Carlemany, que no va intervenir en la campanya.
 • Reconquesta de Barcelona

  Reconquesta de Barcelona
  Barcelona va ser conquerida pel visir al-Hurr donant origen a un període de gairebé un segle de dominació musulmana, que va concloure l'any 801 en ser presa la ciutat per Ludovico Pío al comandament d'un exèrcit franc a les ordres de Carlemany.
 • Fundació ordre de sant Benet

  Fundació ordre de sant Benet
  Ordre Benedictina que defensava el "ora et labora". Aquests monjos van desenvolupar als monestirs una important tasca de preservació cultural copiant i il·lustrant llibres.