Edad moderna

Edat Moderna

 • Period: 1301 to

  Humanisme

  Durant els segles XV i XVI es va desenvolupar una nova manera d’entendre el món. El moviment de renovació cultural que provoca aquest desenvolupament s’anomena Humanisme. Tenien unes idees clares que volien cumplir.
 • Period: 1401 to 1501

  Renaixement

  Nom que designa el període històric europeu, tradicionalment fixat entre mitjan segle XV i mitjan segle XVI, en el qual hom assistí a un refloriment de la civilització, de les arts, dels estudis i també de qualsevol altra activitat humana.
 • 1440

  Creació del David de bronze de Donatello di Niccolò

  Creació del David de bronze de Donatello di Niccolò
  El David de Donatello és una escultura exempta en bronze, realitzada per un encàrrec de Cosme el Vell, que la volia situar als jardins del seu palau a Florència. inspirada en l'època clàssica i amb una composició clarament praxiteliana; encara que tracta un tema bíblic, a l'escultura es pot observar la gran semblança que té amb un heroi de l'Antiguitat clàssica.
 • 1442

  Conquesta del Regne de Nàpols

  Conquesta del Regne de Nàpols
  La Conquesta del Regne de Nàpols van ser les campanyes dutes a terme entre 1435 i 1442 que significaren la incorporació del Regne de Nàpols a la Corona d'Aragó de mans dels Anjou.
 • Apr 6, 1453

  L’Imperi Otomà conquesta Constantinoble

  L’Imperi Otomà conquesta Constantinoble
  La caiguda de Constantinoble en mans dels turcs otomans va ser un succés històric que, en la periodització clàssica, marca la fi de l'edat mitjana a Europa i la fi del darrer vestigi de l'Imperi Romà d'Orient i de la cultura clàssica.
 • 1455

  Invenció de la Impremta

  Invenció de la Impremta
  Una impremta o premsa d’impremta és un dispositiu mecànic que permet, per mitjà de la pressió a una superfície entintada, la reproducció de textos escrits i imatges per un mitjà d'impressió com pot ser el paper, tela, pergamí o altres materials. Va ser inventada per Johannes Gensfleisch, l'any 1455.
 • Oct 19, 1469

  Casament d’Isabel de Castella amb Ferran d’Aragó

  Casament d’Isabel de Castella amb Ferran d’Aragó
  Es va produir al palau dels Viver de Valladolid un dels matrimonis que més transcendència han tingut per a la història de la península ibèrica; el de Ferran d'Aragó i Isabel de Castella, que més endavant serien coneguts com els Reis Catòlics. Tenien 17 i 18 anys respectivament, uns jovenets encara, i per descomptat no ho van tenir fàcil.
 • Nov 1, 1478

  Creació del Tribunal de la Inquisició

  Creació del Tribunal de la Inquisició
  Es va crear el Tribunal de la Inquisició per assegurar el predomini del cristianisme, amb la finalitat de combatre als jueus, es crea la Inquisició espanyola, depenent directament de la corona. Va ser l'única institució comuna d'Aragó i Castella durant molt de temps. Aquest fet va enfortir la monarquia.
 • Period: 1479 to 1516

  Reis Catòlics

  El regnat dels Reis Catòlics marca el pas de l'Edat Mitjana a l'Edat Moderna a la Península Ibèrica. Aquest matrimoni va unir sota una mateixa corona els dos regnes més grans de la Península Ibèrica. Aquest matrimoni estaba compost per Isabel Castella i Ferran d'Aragó.
 • Apr 21, 1486

  Sentència arbitral de Guadalupe

  Sentència arbitral de Guadalupe
  La Sentència de Guadalupe o Sentència Arbitral de Guadalupe és una disposició adoptada per Ferran II al Monestir de Santa Maria de Guadalupe. El seu objectiu era donar solució als conflictes entre els pagesos de remença i els seus senyors, conflictes que havien motivat les dues Guerres dels remences.
 • 1490

  Creació de l'Home de vitruvi de Leonardo da Vinci

  Creació de l'Home de vitruvi de Leonardo da Vinci
  Representa una figura masculina despullada en dues posicions sobreimpreses de braços i cames i inscrita en un cercle i un quadrat. Es tracta d'un estudi de les proporcions del cos humà.
 • Period: 1492 to

  Edat Moderna

  L'edat moderna és la quarta etapa en què es divideix tradicionalment la història a Occident segons la historiografia francesa. El seu inici esta entre la Caiguda de Constantinoble l'any 1453 o el Descobriment d'Amèrica l'any 1492, i termina en la Revolució Francesa l'any 1789.
 • Jan 2, 1492

  Conquesta del Regne de Granada

  Conquesta del Regne de Granada
  Després d'una guerra entre 1482 i 1492, Boabdil, l'últim rei nassarita, va acceptar la rendició i Granada va formar part del Regne de Castella.
 • Mar 31, 1492

  Expulsió dels jueus de la Corona hispànica

  Expulsió dels jueus de la Corona hispànica
  Els Resi Catòlics expulsen a tots els jueus dels seus regnes tras veure com aquests no creien el cristianisme i feien altres rituals.
 • Oct 12, 1492

  Descobriment d’Amèrica

  Descobriment d’Amèrica
  a primera arribada documentada d'europeus a Amèrica amb grans conseqüències històriques, tot això quan van buscar una nova manera d'arriba al continent Asiatic.
 • 1493

  Segon viatge de Colom a Amèrica

  Segon viatge de Colom a Amèrica
  Una gran expedició de 17 vaixells i 1200 homes van crear la primera colònia comercial Hispànica.
 • 1497

  Conquesta de Melilla

  Conquesta de Melilla
  La flota enviada pel duc de Medina Sidonia Juan Alonso Pérez de Guzmán va ocupar la ciutat nord-africana de Melilla, per mandat dels Reis Catòlics, com a continuació de la Reconquesta.
 • 1498

  Tercer viatge de Colom a Amèrica

  Tercer viatge de Colom a Amèrica
  Colom arriba a la costa nord d'Amèrica del Sud, descobrint la desembocadura de l'Orinoco i les illes Martinica i Trinitat.
 • 1502

  Quart viatge de Colom a Amèrica

  Quart viatge de Colom a Amèrica
  Després de recorrer les illes del Carib, van explorar les costes de l'Amèrica Central.
 • 1504

  Creació del David de Michelangelo Buonarroti

  Creació del David de Michelangelo Buonarroti
  És una obra renaixentista que es troba a la Galleria dell'Accademia de Florència. L'escultura va ser acollida com un símbol de la República de Florència després de la mort de Lorenzo de Médici al qual va seguir el període fosc del frare Girolamo Savonarola, que volia convertir la República de Florència en una República teocràtica i l'amenaça dels estats adjacents, especialment els Estats Pontificis.
 • 1510

  Conquesta d’Alger i Bugia

  Conquesta d’Alger i Bugia
  El rei d'Aragó i de Castella, Ferran el Catòlic, va enviar Pedro Navarro per conquerir la ciutat. Els expedicionaris van desembarcar i la van ocupar i saquejar; va restar en poder de la corona d'Aragó.
 • 1511

  Raffaello Sanzio pinta l'Escola d'Atenes

  Raffaello Sanzio pinta l'Escola d'Atenes
  L'escola d'Atenes és una de les pintures més famoses de l'artista renaixentista italià Rafael. Com a part de l'encàrrec a Rafael de decorar amb frescos tots els salons del Palau Apostòlic del Vaticà que ara es coneixen com les Stanze di Raffaello. El fresc es va fer sobre la secció de filosofia de la llibreria del Papa Juli II, l'Escola d'Atenes representa els més grans filòsofs de l'antiguitat clàssica.
 • 1515

  Conquesta del Regne de Navarra

  Conquesta del Regne de Navarra
  Ferran va envair el regne de Navarra al capdavant d'un exèrcit castellà amb la pretensió de fer valer drets dinàstics hereditaris.
 • Period: 1516 to 1556

  Regnat de Carles I d'Espanya

  Carles I d'Hasburg, fill de Joana de Castella o el príncep Felip d'Hasburg i net dels Reis Catòlics va rebre grans territoris per part d'Europa i Amèrica.
 • 1517

  Inici de la Reforma Protestant

  Inici de la Reforma Protestant
  La Reforma protestant va ser un moviment de reforma cristiana a Europa, que generalment es considera que comença amb Les 95 tesis de Martí Luter, el 1517, tot i que existeixen una sèrie de precursors com Johannes Hus anteriors a aquest esdeveniment.
 • Sep 20, 1519

  Primera volta al món

  Primera volta al món
  L'Expedició de Magalhães-Elcano va ser una expedició marítima comandada per Fernão de Magalhães i, després de la seva mort, per Juan Sebastián Elcano. Fou finançada per la corona espanyola i és coneguda per haver estat la primera circumnavegació reeixida del planeta.
 • 1520

  Revolta de les comunitats

  Revolta de les comunitats
  La revolta de les Comunitats de Castella va ser un aixecament contra la Corona per part dels nobles, els artesans i els comerciats per la política econòmica.
 • 1521

  Caiguda de Tenochtitlan

  Caiguda de Tenochtitlan
  El Lloc de Tenochtitlan, la capital de l'Imperi Asteca, va ser portat a terme mitjançant la negociació entre els clans locals i les divisions anti-mexicas existents i el conqueridor espanyol Hernán Cortés. Moltes batalles van existir entre els mexicas i els espanyols, que van ocórrer principalment a les ciutats de Cempoala, Texcoco i Tlaxcala.
 • Apr 23, 1521

  Batalla de Villalar

  Batalla de Villalar
  La batalla de Villalar va ser l'episodi decisiu de la Revolta de les Comunitats de Castella en què es van enfrontar les forces imperials de l'Emperador Carles V i les de la Junta Comunera capitanejades per Juan de Padilla, Juan Bravo i Francisco Maldonado.
 • Feb 24, 1525

  Batalla de Pavia

  Batalla de Pavia
  La batalla de Pavia va ser una batalla entre les tropes franceses i espanyoles, amb la victòria dels espanyols, en les proximitats de la ciutat italiana de Pavia.
 • 1543

  L'heliocentrisme de l'Univers

  L'heliocentrisme de l'Univers
  El model heliocèntric o heliocentrisme és el model cosmològic segons en el qual el Sol és el centre del sistema solar i tots els planetes orbiten al seu voltant. Gran part dels problemes d'acceptació del model heliocèntric venien per motius religiosos. Si a la Bíblia surt que l'ésser humà és el centre de la creació perquè està fet a imatge i semblança de Déu, no podia ser que la terra on ell habitava no fos el centre de l'univers.
 • 1543

  L'anatomia

  L'anatomia
  Vesal representa el trencament amb el pensament de Galè sobre l'anatomia humana mitjançant l'observació directa de disseccions anatòmiques de cossos humans. Galè havia basat les seves aportacions en la dissecció d'animals, que trasposava per homologia a l'anatomia humana.
 • 1553

  Descobriment de la circulació pulmonar de la sang

  Descobriment de la circulació pulmonar de la sang
  Segons la tradició bíblica, l’anima es troba a la sang. Amb aquesta idea, Servet es va dedicar a estudiar la circulació de la sang per comprendre millor la naturalesa de l’ànima. Així va descobrir que, contràriament a el que es pensava a la medecina galènica, la sang no passava del ventricle dret a l’esquerre a través d’uns porus a la paret del cor, sinó que anava fins els pulmons per a oxigenar-se i tornava després al ventricle esquerre.
 • 1555

  Pau d’Augsburg

  Pau d’Augsburg
  Pau d’Augsburg va ser un tractat que va posar fi al conflicte entre les faccions protestants i catòliques del Sacre Imperi Romanogermànic.
 • Period: 1556 to

  Regnat Felip II

  Felip II, fill de Carles I d'Espanya, va heretar i governar aquest extens imperi i el va ampliar amb les noves conquestes d'Amèrica i Àsia.
 • 1561

  Madrid es converteix en la capital de l’Imperi.

  Madrid es va tornar la capital de la Península Ibèrica quan Felip II va voler centralitzar el seu govern, fent canvis.
 • 1568

  Insurrecció de les Alpujarras

  Insurrecció de les Alpujarras
  La Rebel·lió de les Alpujarras va ser un conflicte esdevingut a Espanya durant el regnat de Felip II. L'abundant població morisca del regne de Granada es va alçar en protesta contra la Pragmàtica Sanció, que limitava les llibertats religioses i culturals d'aquesta població.
 • Jun 3, 1571

  Fundació de la ciutat de Manila

  Fundació de la ciutat de Manila
  Miguel López de Legazpi atorgava el títol de ciutat de Manila amb la seva corresponent escut d'armes. L'autor relata les dificultats dels espanyols que van acompanyar a Legazpi per la resistència d'alguns principals, sobretot dels moros que dominaven la regió i dels pirates xinesos.
 • Oct 7, 1571

  Batalla de Lepant

  Batalla de Lepant
  La batalla naval de Lepant, s'hi van enfrontar els turcs otomans contra una coalició cristiana, anomenada Lliga Santa.
 • 1579

  Independència d’Holanda

  Independència d’Holanda
  Els ciutadans dels Països Baixos es negaven a pagar impostos a la corona espanyola. Després de moltes batalles, un terreny es va independitzar i es van crear les Províncies Unides.
 • Derrota de l’Armada Invencible

  Derrota de l’Armada Invencible
  a Grande y Felicísima Armada, denominada sarcàsticament l'Armada Invencible pels anglesos, va ser el nom que va rebre la gran flota que va armar Felip II de Castella per conquestar Anglaterra. El resultat; victòria de la coalició d'Anglaterra i les Províncies Unides.
 • Execució de Juan de Lanuza

  Execució de Juan de Lanuza
  Felip II de Castella va enviar l'exèrcit a Saragossa. Com que el Justícia va anar al davant dels "fueristas" que protestaven i pretenien aturar la invasió de les tropes reials, van acabar detenint-lo i el van executar, sense cap avís ni procés previ, decapitant-lo a la plaça del Mercat de Saragossa. Tota aquesta sèrie d'esdeveniments rep el nom d'Alteracions d'Aragó.
 • Idea de un sistema de representació cartogràfica de la Terra

  Idea de un sistema de representació cartogràfica de la Terra
  La projecció de Mercator és una projecció cartogràfica cilíndrica conforme (manté les formes i els angles localment) però no és equivalent (distorsiona molt les àrees relatives). Fou ideada per Gerardus Mercator. L'escala és constant al llarg de l'equador però la distorsió creix moltíssim cap a les zones polars.
 • Primer microscopi

  Primer microscopi
  S'ha associat a Janssen amb la invenció del microscopi òptic de lent única (microscopi simple) i del microscopi òptic compost (2 o més lents) de 9x augments. De vegades s'ha afirmat que el va idear amb l'ajut del seu pare (i, de vegades s'ha dit que va ser construït íntegrament pel seu pare)
 • Period: to

  Barroc

  Època de la cultura europea, i de les terres de colonització europea, tradicionalment caracteritzada per l’estil artístic barroc; comprèn des de la fi del segle XVI fins al començament del segle XVIII.
 • Primer telescopi

  Primer telescopi
  El telescopi de Galileu ofereix una imatge dreta dels objectes, al contrari del que succeeix amb el telescopi refractor, per tant és més convenient per observar objectes situats sobre la Terra.
 • Expulsió dels musulmans de la Corona hispànica

  Expulsió dels musulmans de la Corona hispànica
  Els decrets d'expulsió dels moriscos (1609-1614), van ser expulsats per Felip III, i ordenaven als moriscos dels diferents regnes o territoris de la Monarquia Catòlica el seu exili perpetu. L'ordre d'expulsió dels moriscos del Regne de València fou publicada pel marquès de Caracena i lloctinent de València, Luis Carrillo de Toledo
 • Descobriment de la circulació sanguínia

  Descobriment de la circulació sanguínia
  William Harvey va ser un metge anglès que va ser el primer a descriure correctament i en detall el sistema circulatori i les propietats de la sang bombejada al cos pel cor. Tanmateix, va ser el primer a descriure al Caire el 1242, el procés de circulació de la sang, i en particular la circulació pulmonar, en el cos humà.
 • Judici de Galileu Galilei

  Judici de Galileu Galilei
  El seu llibre en el qual defensava l'heliocentrisme va ser prohibit a l'església l'any 1632. Va ser condemnat a judici per un tribunal de Sant Ofici, el qual li va obligar a declarar públicament que les seves idees eren falses.
 • Elaboració mètode de raonament científic i pogressió de les matemàtiques

  Elaboració mètode de raonament científic i pogressió de les matemàtiques
  Descripció del problema, de manera explícita, suportat per l'observació i per l'experimentació comprovadora.
  Prova i crítica d'hipòtesis, mitjançant experimentació.
  Interpretació de les dades i formulació de conclusions, emprant les matemàtiques.
  Publicació dels resultats.
 • Calculadora mecànica

  Calculadora mecànica
  Una calculadora mecànica és un objecte o sistema de còmput i càlcul que basa el seu funcionament en un principi mecànic per retornar els resultats d'una operació aritmètica. Pascal va dissenyar i construir la primera calculadora del món de la qual n'hi ha constància. Era una petita caixa de fusta que tenia a la tapa una filera de discos numerats, amb els forats per introduir els dits i fer-los girar. Cada disc tenia una finestreta de dreta a esquerra s'alineaven les unitats.
 • Unitat de mesura de la pressio atmosferica

  Unitat de mesura de la pressio atmosferica
  El 1643 va realitzar el descobriment del principi del baròmetre, que demostrava l'existència de la pressió atmosfèrica. Torricelli va arribar a la conclusió que la columna de mercuri no queia pel fet que la pressió atmosfèrica exercida sobre la superfície del mercuri era capaç d'equilibrar la pressió exercida pel seu pes. L'altura de la columna de mercuri (i el coneixement de la seva densitat) li va permetre calcular la pressió atmosfèrica.
 • Dilatació de gasos

  Dilatació de gasos
  La llei de Boyle és una de les lleis dels gasos. El físic francès Edme Mariotte la descobrí de manera independent el 1676. La llei anuncia que, per als gasos ideals, si la temperatura (T) és constant, pressió (P) i volum (V) són inversament proporcionals.
 • Formula de la llei de la gravitació universal

  Formula de la llei de la gravitació universal
  La llei de la gravitació universal de Newton ens diu que la força d'atracció entre dos cossos, amb masses m1 i m2 respectivament, és proporcional al producte de les masses m1 i m2 i inversament proporcional al quadrat de la distància que separa els dos cossos. El 5 de juliol del 1687 va treure la seva cèlebre Philosophiae Naturalis Principia Mathematica. En aquesta obra, Newton enunciava les tres lleis universals del moviment.