E moderna

L'edat Moderna

 • 1134

  Conquesta del Regne de Navarra

  Conquesta del Regne de Navarra
  La Incorporació de Navarra a la corona de Castella va ser un procés que va començar al segle XII, un cop reinstaurat el regne per voluntat de la noblesa navarresa el 1134, amb els tractats entre el Regne de Castella i la Corona d'Aragó, en els quals es va acordar repartir-se el Regne de Navarra, amb una conquesta parcial el 1200, i que va culminar amb la incorporació completa en el segle XVI per formar més endavant la Corona d'Espanya.
 • 1184

  Creació del Tribunal de la Inquisició

  Creació del Tribunal de la Inquisició
  La inquisició va ser un seguit d'institucions judicials, majoritàriament a l'Església Catòlica Romana, d'origen medieval i que tenien com a missió vetllar per la integritat dels costums i per la puresa de la fe cristiana i de combatre i castigar les heretgies que eren les idees que la esglèsia deia que eren falses. La primera inquisició va ser l'any 1184 a Llenguadoc
 • Period: 1301 to

  L'humanisme

  És un moviment de renovació cultural que va sorgir a itàlia, al segle XIV i que es va expandir per Europa durant els segles XV i XVI.
 • Period: 1401 to 1501

  El Renaixement

  És una època artística i per extensió cultural que va donar inici a l'edat moderna
 • 1438

  Creació del David de bronze de Donatello di Niccolò

  Creació del David de bronze de Donatello di Niccolò
  Aquesta escultura va ser la primera on apareixia la figura despullada.El significat d´aquesta era simbolitzar al nou home del Renaixament.Home inteligent i humanista que amb la seva sabiduria era capaç de véncer la força bruta.
 • 1442

  Conquesta del Regne de Nàpols

  Conquesta del Regne de Nàpols
  La Conquesta del Regne de Nàpols foren les campanyes dutes a terme entre 1435 i 1442 que significaren la incorporació del Regne de Nàpols a la Corona d'Aragó de mans dels Anjou.
 • 1453

  L’Imperi Otomà conquesta Constantinoble

  L’Imperi Otomà conquesta Constantinoble
  La caiguda de Constantinoble en mans dels turcs otomans el 29 de maig de 1453 va ser un succés històric que, en la periodització clàssica, marca la fi de l'edat mitjana a Europa i la fi del darrer vestigi de l'Imperi Romà d'Orient i de la cultura clàssica.
 • 1455

  Invenció de la Impremta

  Invenció de la Impremta
  El procés de copiat es va accelerar i en qüestió d'uns pocs anys els escrits van abastar un públic enorme gràcies a la difusió de coneixements i l'abaratiment dels costos de producció. Va suposar la revolució més important en contra dels poders absoluts (monarquies i església) ja que va estendre el coneixement, alguna cosa que aquests poders van guardar per a si mateixos durant els deu segles que va durar l'Edat Mitjana.
 • 1469

  Casament d’Isabel de Castella amb Ferran d’Aragó

  Casament d’Isabel de Castella amb Ferran d’Aragó
  Isabel de Castella i Ferran d'Aragó es van cassar en secret l'any 1469 i van donar origen a la unió de les corones de Castella i Aragó l'any 1474.
 • Period: 1475 to 1504

  Regnat dels reis catòlics

  Els reis catòlics és el nom que van rebre Isabel l de Castella i Ferran ll d'Aragó. Al casar-se en secret al 1475 van donar orígen a la unió de les corones de Castella i Aragó al 1504.
 • 1486

  Sentència arbitral de Guadalupe

  Sentència arbitral de Guadalupe
  La sentència de guadalupe és una disposició adoptada per Ferran II al Monestir de Santa Maria de Guadalupe (Extremadura) el 21 d'abril de 1486. El seu objectiu era donar solució als conflictes entre els pagesos de remença i els seus senyors, conflictes que havien motivat les dues Guerres dels remences.
 • 1490

  Creació de l'Home de vitruvi de Leonardo da Vinci

  Creació de l'Home de vitruvi de Leonardo da Vinci
  Markus Vitruvi va ser un arquitecte Romà que va definir(per escrit) les proporcions ideals de la figura humana.Catorze segles més tard Leonardo da Vinci les va dibuixar com les coneixem ara amb la seva obra.
  El dibuix està rodejat per un cercle que representa l´Univers i a dins un quadrat que simbolitza la Terra.A la vegada el centre de la circumferència coincideix amb el melic de l´home dibuixat i el centre de la terra una mica més avall.
 • 1492

  Descobriment d’Amèrica

  Descobriment d’Amèrica
  El descobriment d'amèrica es va produir l'any 1492.
 • 1492

  Expulsió dels jueus de la Corona hispànica

  Expulsió dels jueus de la Corona hispànica
  'expulsió dels jueus d'Espanya va ser ordenada el 1492 pels Reis Catòlics mitjançant el Decret de l'Alhambra de Granada amb la finalitat, segons el decret, d'impedir que continuessin influint en els cristians nous perquè aquests judaïtzessin.
 • Period: 1492 to

  Edat Moderna

  L'inici de l'Edat Moderna es fixa en el Descobriment d'Amèrica (any 1492), i la seva fi en la Revolució Francesa (any 1789), va començar a néixer un nou sistema econòmic, el mercantilisme.
 • Jan 2, 1492

  Conquesta del Regne de Granada

  Conquesta del Regne de Granada
  Després de la fi de la Guerra de Granada el 2 de gener de 1492, l'antic regne de Granada va passar a formar part de la Corona de Castella. El seu símbol, el fruit de la magrana, es va incorporar a l'escut de la Monarquia Catòlica i continua figurant en l'escut d'Espanya en l'actualitat.
 • 1493

  Segon viatge de Colom a Amèrica

  Segon viatge de Colom a Amèrica
  El segon viatge de Cristòfor Colom va ser una expedició transoceànica per començar la colonització espanyola d'Amèrica, descoberta per Colom en el seu primer viatge.
 • 1497

  Conquesta de Melilla

  Conquesta de Melilla
  La conquesta de Melilla va ser el septembre del 1497 quan la flota enviada pel duc de Medina Sidonia Juan Alonso Pérez de Guzmán va ocupar la ciutat nord-africana de Melilla, per mandat dels Reis Catòlics, com a continuació de la Reconquesta.
 • 1498

  Tercer viatge de Colom a Amèrica

  Tercer viatge de Colom a Amèrica
  El 30 de maig de 1498, Colom partí des de Sanlúcar de Barrameda. Va capitanejar vuit vaixells (Santa Cruz, Santa Clara, La Castilla, La Gorda, La Rábida, Santa Maria de Guia, La Gaza i la Vaqueña) amb una tripulació de 226 persones.
 • 1502

  Quart viatge de Colom a Amèrica

  Quart viatge de Colom a Amèrica
  El Quart Viatge de Cristòfor Colom (Sortida de Sevilla, 3 abril de 1502 - Retorn a Sanlúcar de Barrameda, 7 novembre 1504) va ser una expedició transoceànica dirigida per Cristòfor Colom amb el propòsit de trobar un pas marítim en el que avui coneixem com Amèrica per trobar alguna cosa que definitivament fóra el continent asiàtic.
 • 1504

  Creació del David de Michelangelo

  Creació del David de Michelangelo
  D'un bloc de màrmol de Carrara de 5 metres d´alçada varis artistes van intentar crear alguna obra sense gens d´èxit fins que Michelangelo va crear aquesta majestuosa obra.Ho va fer sota un secretisme absolut doncs no li agradava que el veiéssin treballar. Una obra molt detallista i lligada més als valors de la bellesa i menys a la religió. Simbolitza un home en armonia amb la naturalesa i que en aquella època va ser vist com símbol de llibertat.
 • 1510

  Conquesta d’Alger i Bugia

  Conquesta d’Alger i Bugia
  Per frenar els pirates Barbarescos que amenaçaven el mediterrani van conquerir melilla
 • 1511

  Raffaello sanzio pinta l'Escola d'Atenes

  Raffaello sanzio pinta l'Escola d'Atenes
  Va ser una de les pintures més famoses de l'artista renaixentista italià Rafael. Com que el fresc es va fer sobre la secció de filosofia de la llibreria del Papa Juli II, l'Escola d'Atenes representa els més grans filòsofs de l'antiguitat clàssica. En aquesta obra, Rafael adapta l'espai a les lleis de la superfície, ordenant les figures d'esquerra a dreta i trencant la perspectiva amb els murs laterals.
 • Oct 31, 1517

  Inici de la reforma protestant

  Inici de la reforma protestant
  Va ser un moviment de reforma cristiana a Europa, que comença amb les 95 tesis. Les creences i pràctiques que van ser més atacades pels reformistes protestants van ser la política de l'Església sobre el purgatori, la devoció a Maria , i la intercessió i la devoció als sants, la majoria dels sagraments, el celibat obligatori com a requisit per al clergat i l'autoritat del papa
 • 1519

  Primera volta al món

  Primera volta al món
  La primera volta al món va ser l'any 1519 per Magalhães i Elcano
 • 1521

  Caiguda de Tenochtitlan

  Caiguda de Tenochtitlan
  La caiguda de tenochtitlan es va produir l'any 1521
 • 1521

  Revolta de les comunitats

  Revolta de les comunitats
  La revolta de les Comunitats de Castella, també coneguda com a revolta dels Comuners, va ser un aixecament contra la Corona que va tenir lloc entre 1520 i 1521, protagonitzat per les ciutats de l'interior de la Corona de Castella al començament del regnat de Carles I.
 • 1521

  Batalla de Villalar

  La batalla de Villalar va ser l'episodi decisiu de la Revolta de les Comunitats de Castella en què es van enfrontar les forces imperials de l'Emperador Carles V i les de la Junta Comunera capitanejades per Juan de Padilla, Juan Bravo i Francisco Maldonado, ocorreguda el 23 d'abril de 1521 a la localitat de Villalar, avui en dia la probincia de villalar es diu valladolid.
 • 1525

  Batalla de Pavia

  Batalla de Pavia
  La batalla de Pavia fou una batalla mantinguda el 25 de febrer de 1525 entre tropes franceses i espanyoles, amb victòria d'aquestes últimes, en les proximitats de la ciutat italiana de Pavia.
 • 1543

  Copèrnic va proposar l'heliocentrisme de l'univers

  Copèrnic va proposar l'heliocentrisme de l'univers
 • 1555

  Pau d’Augsburg

  Pau d’Augsburg
  La pau d'Augsburg va ser un tractat important de l'any 1555 que va posr fi al conflicte entre les faccions protestants i catòliques del Sacre Imperi Romanogermànic, a més de ser essencial per a l'avanç del protestantisme i un dels motius de la futura Guerra dels Trenta Anys.
 • Period: 1556 to

  Regnat de Felip ll

  Va ser monarca d'Espanya des de 1556 fins al 1598. També va ser el primer monarca de la casa d'Àustria a esdevenir rei de portugal a partir de 1580. El seu regnat va veures marcat per l'esclat per la revolta als PaÏsos baixos espanyols, que va iniciar la guerra dels 80 anys
 • 1561

  Madrid es converteix en la capital de l’Imperi.

  Madrid es converteix en la capital de l’Imperi.
  Mardid es va convertir en la capital de l'imperi al segle XX, es configura com una comunitat autònoma uniprovincial.
 • 1571

  Fundació de la ciutat de Manila

  Fundació de la ciutat de Manila
  Va ser fundada l'any 1571 pel conquistador espanyol Miguel López de Legazpi
 • 1571

  Batalla de Lepant

  Batalla de Lepant
  Aquesta batalla es va produir l'any 1571 al peloponès, l'actual grècia.
 • 1571

  Insurrecció de les Alpujarras

  Insurrecció de les Alpujarras
  va ser un conflicte esdevingut a Espanya entre 1568 i 1571 durant el regnat de Felip II. L'abundant població morisca del regne de Granada es va alçar en protesta contra la Pragmàtica Sanció de 1567, que limitava les llibertats religioses i culturals d'aquesta població.
 • Derrota de l’Armada Invencible

  Derrota de l’Armada Invencible
  l'Armada Invencible pels anglesos, va ser el nom que va rebre la gran flota que va armar Felip II de Castella el 1588 per a la conquesta d'Anglaterra.
 • Execució de Juan de Lanuza

  Execució de Juan de Lanuza
  Com a càstig per haver donat protecció al pròfug Antonio Pérez, el Justícia d’Aragó Juande Lanuza va ser executat el i el rei va imposar la seva autoritat per damunt de les antigues lleis aragoneses.
 • Period: to

  El Barroc

  En els paÏsos de religió protestant, la burgesia va desenvolupar-se i va imposar els seus valors i gustos.
  En l'àmbit de la ciència, alguns científics i pensadors van criticar les creences basades en la tradició ivan defensar el metode experimental (base única del coneixement). Guerres civíls arreu d'Europa de protestants contra católics, males collites, epidémies, crisi en la economia mediterrania, reforçamentde l'Esglesia contra científic, progrès científic s'assenta a la societat.
 • Galileu va construir el primer telescopi

  Galileu va construir el primer telescopi
 • Expulsió dels musulmans de la Corona hispànica

  Expulsió dels musulmans de la Corona hispànica
  La expulsió dels musulmans va ser ordenada per Felip lll i ordenaven als moriscos dels diferents regnes o territoris de la Monarquia Catòlica el seu exili perpetu.
 • Judici a Galileu Galilei

  Judici a Galileu Galilei
  Amb 70 anys el científic Italià Galileu Galilei va comparèixer davant el Sant Ofici per explicar el significat d´un llibre publicat un any enrera on defensaba el model heliocèntric(la Terra girava al voltant del sol) i ridiculitzava el Geocentrisme que colocava la Terra fixe al centre de l´Univers.
  Anar en contra les teories de l´esglèsia era com anar en contra la voluntat de Déu i això comportaba càstigs durs.
 • Independència d’Holanda

  Independència d’Holanda
  va ser una guerra que va enfrontar les Disset Províncies amb el seu sobirà, el rei d'Espanya, amb la finalitat d'aconseguir la independència i la llibertat religiosa. La rebel·lió contra el monarca hispànic va començar el 1568 i finalitzà el 1648.