34f80343 28d0 4a88 8bd2 c6e9752e2e14

Eix Cronologic de l'Edat Moderna

 • Period: 1301 to

  Humanisme

  És un moviment que té el seu naixement a la Itàlia de segle XIV, que trenca amb la fèrria influència medieval de l'Església Catòlica en tots els ordres de la vida per valorar com a centre de l'univers a l'ésser humà i la seva condició, i no tant a una deïtat.
 • 1440

  Creació del David de bronze de Donatello di Niccolò

  Creació del David de bronze de Donatello di Niccolò
  El David de Donatello és una escultura exempta en bronze de 158 cm, realitzada per encàrrec de Cosme el Vell, que la volia situar als jardins del seu palau a Florència.
 • 1442

  Conquesta del Regne de Nàpols

  Conquesta del Regne de Nàpols
  La Conquesta del Regne de Nàpols foren les campanyes dutes a terme entre 1435 i 1442 que significaren la incorporació del Regne de Nàpols a la Corona d'Aragó de mans dels Anjou.
 • 1450

  Invenció de la imprenta

  Invenció de la imprenta
  La impremta és un mètode mecànic destinat a reproduir textos i imatges sobre paper, tela o altres materials.
 • 1453

  L’Imperi Otomà conquesta Constantinoble

  L’Imperi Otomà conquesta Constantinoble
  La caiguda de Constantinoble en mans dels turcs otomans el 29 de maig de 1453 va ser un succés històric que, en la periodització clàssica, marca la fi de l'edat mitjana a Europa i la fi del darrer vestigi de l'Imperi Romà d'Orient i de la cultura clàssica.
 • Period: 1453 to

  Renaixement

  Un moviment que té el seu naixement a la Itàlia de segle XIV, i que trenca amb la fèrria influència medieval de l'Església Catòlica en tots els ordres de la vida per valorar com a centre de l'univers a l'ésser humà i la seva condició, i no tant a una deïtat.
 • 1469

  Casament d’Isabel de Castella amb Ferran d’Aragó

  Casament d’Isabel de Castella amb Ferran d’Aragó
  El resultat d’aquesta unió dinàstica va ser un nou model de monarquia dual, que conservava l’autonomia i la independència dels monarques a cadascun dels seus regnes.
  Tot i actuar de manera diferent a cada regne, els Reis Catòlics van treballar conjuntament en política exterior i en matèria religiosa i militar.
 • 1478

  Creació del Tribunal de la Inquisició

  Creació del Tribunal de la Inquisició
  Es va crear el tribunal de la Inquisició espanyola (1478) per assegurar el predomini del cristianisme. La seva missió era jutjar els sospitosos d’heretgia o delictes de fe i sancionar els condemnats amb càstigs exemplars.
 • Period: 1479 to 1516

  Regnat dels Reis Catòlics

  A partir de la segona meitat del segle XV, es produí en tota Europa un progressiu enfortiment del poder monàrquic, que aconsegueix imposar la seva autoritat sobre la noblesa i l’Església, sense
  que això signifiqués un pèrdua dels privilegis d’aquells, que continuaren continuaren gaudint de la possessió de la major part de la terra i de l’accés a càrrecs privilegiats, a més de l’exempció de
  tributs al rei.
 • 1486

  Sentència arbitral de Guadalupe

  Sentència arbitral de Guadalupe
  La Sentència de Guadalupe és una disposició adoptada per Ferran II al Monestir de Santa Maria de Guadalupe el 21 d'abril de 1486. El seu objectiu era donar solució als conflictes entre els pagesos de remença i els seus senyors, conflictes que havien motivat les dues Guerres dels remences.
 • 1490

  Creació de l'Home de vitruvi de Leonardo da Vinci

  Creació de l'Home de vitruvi de Leonardo da Vinci
  L'Home de Vitruvi és un famós dibuix acompanyat de notes anatòmiques de Leonardo da Vinci realitzat en un dels seus diaris. Es tracta d'un estudi de les proporcions de les proporcions del cos humà.
 • 1492

  Conquesta del Regne de Granada

  Conquesta del Regne de Granada
  La Guerra de Granada són el conjunt de campanyes militars que van tenir lloc a l'Emirat de Gharnata entre 1482 i 1492, durant el regnat dels Reis Catòlics, i que acabà amb les Capitulacions de Granada del rei Boabdil, que en el transcurs de la guerra havia oscil·lat entre l'aliança, el doble joc, la contemporització i l'enfrontament obert.
 • 1492

  Expulsió dels jueus de la Corona hispànica

  Expulsió dels jueus de la Corona hispànica
  L'expulsió dels jueus d'Espanya va ser ordenada el 1492 pels Reis Catòlics mitjançant el Decret de l'Alhambra de Granada amb la finalitat, segons el decret, d'impedir que continuessin influint en els cristians nous perquè aquests judaïtzessin.
 • 1492

  Descobriment d’Amèrica

  Descobriment d’Amèrica
  El terme descobriment d'Amèrica s'utilitza per a referir-se a la primera arribada documentada d'europeus a Amèrica amb grans conseqüències històriques Al segle xv, el terme descobriment era sinònim de cristianització. Per les raons anteriors, s'anomena descobriment d'Amèrica l'arribada d'espanyols comandats per Cristòfor Colom a una illa del mar Carib.
 • Period: 1492 to

  Edat Moderna

  L'Edat Moderna és el tercer dels períodes històrics en què es divideix convencionalment la història universal, comprès entre el segle XV i el XVIII.
 • 1493

  Segon viatge de Colom a Amèrica

  Segon viatge de Colom a Amèrica
  El segon viatge de Cristòfor Colom va ser una expedició transoceànica per començar la colonització espanyola d'Amèrica, descoberta per Colom en el seu primer viatge. En ella va començar la colonització espanyola de l'illa L'Espanyola, es va pacificar als indígenes taínos de l'illa i, a més, es va dur a terme el descobriment de diverses illes, entre elles l'illa Jamaica i de Puerto Rico.
 • 1497

  Conquesta de Melilla

  Conquesta de Melilla
  La Ocupación de Melilla aconteció en septiembre de 1497 cuando la flota enviada por el duque de Medina Sidonia Juan Alonso Pérez de Guzmán ocupó la ciudad norteafricana de Melilla, por mandato de los Reyes Católicos, como continuación de la Reconquista.
 • 1498

  Tercer viatge de Colom a Amèrica

  Tercer viatge de Colom a Amèrica
  El 30 de maig de 1498, Colom partí des de Sanlúcar de Barrameda. Va capitanejar vuit vaixells (Santa Cruz, Santa Clara, La Castilla, La Gorda, La Rábida, Santa Maria de Guia, La Gaza i la Vaqueña) amb una tripulació de 226 persones. El frare Bartomus Casaus va acompanyar Colom.
 • 1502

  Quart viatge de Colom a Amèrica

  Quart viatge de Colom a Amèrica
  El 13 d'abril de 1502 s'inicià el viatge a Sevilla,[23] fent escala a Cadis el 9 de maig i el 25 de maig a Gran Canaria. En total, eren dues caravel·les i dues naus i 139 homes (cap dona). D'aquests homes, 38 no tornaren mai a la península, 35 moriren en combats, i 4 desertaren per les illes. La tripulació va arribar el 29 de juny a Santo Domingo. Allà, el nou governador Nicolas de Ovando els va prohibir desembarcar, seguint les ordres dels Reis Catòlics.
 • 1504

  Creació del David de Michelangelo Buonarroti

  Creació del David de Michelangelo Buonarroti
  El David de Miquel Àngel és una obra renaixentista que es troba a la Galleria dell'Accademia de Florència. És una de les escultures més famoses del món.
 • 1510

  Conquesta d’Alger i Bugia

  Conquesta d’Alger i Bugia
 • 1511

  Raffaello Sanzio pinta l'Escola d'Atenes

  Raffaello Sanzio pinta l'Escola d'Atenes
  L'escola d'Atenes és una de les pintures més famoses de l'artista renaixentista italià Rafael. Va ser pintada com a part de l'encàrrec a Rafael de decorar amb frescos tots els salons del Palau Apostòlic del Vaticà que ara es coneixen com les Stanze di Raffaello.
 • 1513

  Fundació de la ciutat de Manila

  Fundació de la ciutat de Manila
  El 1513, Núñez de Balboa va ser el primer en divisar l’oceà Pacífic des de Panamà, però van passar alguns anys fins que Miguel López de Legazpi i Andrés Urdaneta van obrir una ruta que arribava al
  sud-est asiàtic. El 1571 van fundar la ciutat de Manila i van batejar
  l’arxipèlag conquerit com a illes Filipines, en honor al rei Felip II.
 • 1515

  Conquesta del Regne de Navarra

  Conquesta del Regne de Navarra
  Davant l’aliança de Navarra amb França,
  Ferran va envair el regne al capdavant d’un exèrcit castellà amb la pretensió de fer valer drets dinàstics hereditaris.
  El 1515, Navarra va quedar incorporada a Castella, però va conservar els furs, les lleis i les institucions pròpies.
 • Period: 1516 to 1554

  Regnat de Carles I d'Espanya

  Segon fill de la reina Joana la Boja i Felip el Bell, va néixer el 24 de febrer de 1500 a Gant.
  El 1506 fou designat hereu del seu pare, el qual morí per febres aquell mateix any, mentre que el 1504 ja havia estat nomenat hereu de la seva mare amb el títol de príncep d'Astúries, la qual embogí a la mort del seu espòs. Fins al 1516 tingué la regència del seu avi Ferran el Catòlic.
 • 1517

  Inici de la reforma protestant

  Inici de la reforma protestant
  Es el moviment religiós cristià iniciat a Alemanya al segle XVI per Martí Luter, que va portar a un cisma de l'Església catòlica per donar origen a nombroses esglésies agrupades sota la denominació de protestantisme.
 • 1521

  Revolta de les comunitats

  Revolta de les comunitats
  La revolta de les Comunitats de Castella, també coneguda com a revolta dels Comuners, va ser un aixecament contra la Corona que va tenir lloc entre 1520 i 152, protagonitzat per les ciutats de l'interior de la Corona de Castella al començament del regnat de Carles I.
 • 1521

  Batalla de Villalar

  Batalla de Villalar
  La batalla de Villalar va ser l'episodi decisiu de la Revolta de les Comunitats de Castella en què es van enfrontar les forces imperials de l'Emperador Carles V i les de la Junta Comunera capitanejades per Juan de Padilla, Juan Bravo i Francisco Maldonado, ocorreguda el 23 d'abril de 1521 a la localitat de Villalar (avui Villalar de los Comuneros, província de Valladolid, Espanya).
 • 1521

  Caiguda de Tenochtitlan

  Caiguda de Tenochtitlan
  Muchas batallas existieron entre los mexicas y los españoles, que ocurrieron principalmente en las ciudades de Cempoala, Texcoco y Tlaxcala.
  El episodio final tuvo lugar en Tenochtitlan, batalla que marcó la caída del Imperio Azteca lo que sería el México mestizo de hoy y que marca el final de la primera etapa de la unión del mundo europeo y el mesoamericano, siendo la victoria de los aliados parte de la colonización española de América.
 • 1522

  Primera volta al món

  Primera volta al món
  Fa exactament 500 anys, el 20 de setembre de 1519, una expedició de cinc vaixells i 239 homes van salpar del port de Sanlúcar de Barrameda amb una missió: arribar a les Índies Orientals navegant cap a l’oest.
 • 1525

  Batalla de Pavia

  Batalla de Pavia
  La batalla de Pavia fou una batalla mantinguda el 25 de febrer de 1525 entre tropes franceses i espanyoles, amb victòria d'aquestes últimes, en les proximitats de la ciutat italiana de Pavia.
 • 1543

  Copèrnic i Vesalius

  Copèrnic i Vesalius
  Copèrnic: Proposa l' heliocentrisme de l'Univers.
  Vesalius: Descriu l’anatomia, anota i realitza les primeres disseccions del cos humà.
 • 1553

  Servet

  Servet
  Descobreix la circulació pulmonar (o menor) de la sang.
 • 1555

  Pau d’Augsburg

  Pau d’Augsburg
  La Pau d'Augsburg fou un important tractat de 1555 que posà fi al conflicte entre les faccions protestants i catòliques del Sacre Imperi Romanogermànic, a més de ser essencial per a l'avanç del protestantisme i un dels motius de la futura Guerra dels Trenta Anys.
 • Period: 1556 to

  Regnat de Felip II

  Felip II de Castella, dit el Prudent, va ser monarca d'Espanya des de 1556 fins a 1598. Va ser també el primer monarca de la casa d'Àustria a esdevenir rei de Portugal, a partir de 1580. El seu regnat es va veure marcat per l'esclat de la revolta als Països Baixos espanyols, que va iniciar la Guerra dels Vuitanta Anys. Així com les relacions exteriors amb França i Anglaterra, que acabaren amb la Pau de Cateau-Cambrésis i la desfeta de l'Armada Invencible, respectivament.
 • 1561

  Madrid es converteix en la capital de l’Imperi.

  Madrid es converteix en la capital de l’Imperi.
  El 1556, Carles I va abdicar pel seu fill Felip II, que va heretar tots els seus territoris a Europa i a Amèrica, llevat d’Àustria i el títol d’emperador del Sacre Imperi. Felip II es va esforçar a mantenir i ampliar l’imperi i a trobar la manera de gestionar-lo.
  Va fer de Madrid la capital el 1561 i es va ocupar personalment de la feina del govern.
 • 1568

  Insurrecció de les Alpujarras

  Insurrecció de les Alpujarras
  La Rebel·lió de les Alpujarras va ser un conflicte esdevingut a Espanya entre 1568 i 1571 durant el regnat de Felip II. L'abundant població morisca del regne de Granada es va alçar en protesta contra la Pragmàtica Sanció de 1567, que limitava les llibertats religioses i culturals d'aquesta població.
 • 1571

  Batalla de Lepant

  Batalla de Lepant
  La batalla naval de Lepant ocorreguda el 7 d'octubre de 1571 al golf de Lepant, al Peloponès. S'hi van enfrontar els turcs otomans contra una coalició cristiana, anomenada Lliga Santa. Els cristians van resultar guanyadors, i només 30 galeres turques es van salvar, així aturaren l'expansionisme turc pel Mediterrani Occidental.
 • 1579

  Independència d’Holanda

  Independència d’Holanda
  Als Països Baixos, on s’havia difós el calvinisme i els ciutadans es negaven a pagar impostos a la corona espanyola. Després de forts combats entre els holandesos i els terços hispànics, una part del territori es va independitzar i va crear les Províncies Unides.
 • Execució de Juan de Lanuza

  Execució de Juan de Lanuza
  Va ser el cinquè Justícia Major d'Aragó amb aquest nom. Malgrat la seva curta durada, és un dels Justícies més coneguts de la història d'Aragó per haver estat executat sense que hi hagués un procés previ.
 • Mercator

  Mercator
  Idea un sistema de representació cartogràfica de la Terra.
 • Jansen

  Jansen
  Construeix el microscopi
 • Period: to

  Barroc

  El Barroc és un moviment cultural, un estil artístic desenvolupat entre el segle XVII i mitjan el segle XVIII, aconseguint diverses disciplines com l'arquitectura, la pintura, la música i la literatura i la característica que més de defineix és per l'ornamentació excessiva.
 • Galileu

  Galileu
  Construeix el primer telescopi.
 • Expulsió dels musulmans de la Corona hispànica

  Expulsió dels musulmans de la Corona hispànica
  Els decrets d'expulsió dels moriscos, foren promulgats per Felip III, i ordenaven als moriscos dels diferents regnes o territoris de la Monarquia Catòlica el seu exili perpetu.
 • Harvey

  Harvey
  Descobreix la circulació sanguínea
 • Judici a Galileu Galilei

  Judici a Galileu Galilei
  La Inquisició volia que Galileu es retractés i considerés el seu model una simple hipòtesi matemàtica. La pena va ser conmutada i va ser condemnat a viure sota arrest domiciliari, però Galileu va romandre fidel al seu mètode fins a la seva mort, en 1642, any en què va néixer Isaac Newton.
 • Descartes

  Descartes
  Elabora el mètode de raonament científic i fa progressar les matemàtiques.
 • Derrota de l’Armada Invencible

  Derrota de l’Armada Invencible
  La Grande y Felicísima Armada, denominada sarcàsticament l'Armada Invencible pels anglesos, va ser el nom que va rebre la gran flota que va armar Felip II de Castella el 1588 per a la conquesta d'Anglaterra.
 • Pascal

  Pascal
  Construeix una calculadora mecànica.
 • Torriceli

  Torriceli
  Mesura la pressió atmosfèrica.
 • Boyle

  Boyle
  Descobreix la dilatació dels gasos.
 • Newton

  Newton
  Formula la llei de la gravitació universal