ELS RÈGIMS TOTALITARIS A L'EUROPA D'ENTREGUERRES

 • Period: to

  República de Weimar

  La República de Weimar va ser el règim polític i el període de la història d'Alemanya comprès entre 1918 i 1933, després de la derrota del país en la Primera Guerra Mundial.
 • Creació dels Fasci di combattimento

  Creació dels Fasci di combattimento
  Els Fasci italiani di combattimento van ser un moviment polític creat per Benito Mussolini a Milà el 23 de març de 1919. Es van dissoldre el 9 de Novembre de 1921. Aquesta organització forma el nucli del qual serà el Partit Nacional Feixista de Mussolini.
 • Programa Nazi

  Programa Nazi
  Va ser el programa del Partit Nacionalsocialista Obrer Alemany (NSDAP). Originalment, el nom del partit era Partit Obrer Alemany (DAP), però en el mateix dia en què es va anunciar el programa del partit, es va canviar el nom.
  Adolf Hitler va anunciar el programa del partit el 24 de febrer de 1920, davant de 2.000 espectadors en el Festival de Munic del Hofbräuhaus.
 • Partit Nacional Feixista

  Partit Nacional Feixista
  El PNF va ser un partit polític italià i la màxima expressió del feixisme. Va ser l'únic partit legal durant la dictadura de Benito Mussolini entre 1928 i 1943. El PNF va ser fundat a Roma, el 7 de novembre de 1921 per iniciativa de Mussolini al convertir-se en partit els Fasci italiani di combattimento.
 • Marxa sobre Roma

  Marxa sobre Roma
  El 27 d'Octubre de 1922, tres enormes columnes de Camises Negres van iniciar l'avanç cap a Roma, procedents des de Civiatavecchica, Tívoli i Monterotondo. Pel camí, la gent de totes les classes socials s'hi va unir emocionada, tant pagesos i obrers, com industrials i comerciants, i fins i tot ex soldats de la Primera Guerra Mundial descontents amb l'injust resultat.
 • Period: to

  Feliços anys vint

  Els feliços anys vint van començar als Estats Units i van ser impulsats per la prosperitat econòmica que es va registrar en aquest país en finalitzar la Primera Guerra Mundial. Amèrica va substituir com a primera potència al Regne Unit i als països europeus que, com França i Alemanya, havien quedat destruïts i fortament endeutats.
 • Period: to

  Ocupació del Ruhr pels francesos

  L'ocupació del Ruhr entre l'11 de gener de 1923 i el 25 d'agost de 1925 per tropes franceses i belgues va ser la resposta al fracàs de la República de Weimar, presidida per Friedrich Ebert en la seva obligació d'assumir les indemnitzacions econòmiques als aliats després de la derrota de l'Imperi alemany en la Primera Guerra Mundial.
 • Creació de la SS

  Creació de la SS
  Les Waffen-SS eren el cos de combat d'elit de les Schutzstaffel (més conegudes com les SS o esquadres de protecció). Dirigides pel Reichsführer-SS Heinrich Himmler, les Waffen-SS van participar en la Segona Guerra Mundial. Finalitzada la guerra, alguns dels seus líders van ser jutjats per crims de guerra.
 • Mein Kampf

  Mein Kampf
  Mein Kampf (La meva lluita) és un llibre escrit per Adolf Hitler, que combina elements autobiogràfics amb una exposició de la ideologia política del socialisme nacional.
 • Stalin líder de l'URSS

  Stalin líder de l'URSS
  Stalin aconsegueix el poder de la URSS després de la mort de Lenin.
 • Crac del 29

  Crac del 29
  El crac del 29 va ser una crisi financera que va tenir lloc l'octubre de 1929 i va ser la caiguda més devastadora de la borsa als Estats Units.
  Va tenir terribles conseqüències socials no sols sobre els nord-americans, sinó sobretot el món. Va provocar un dur període de crisi econòmica conegut com la Gran Depressió.
 • Pactes del Laterà

  Pactes del Laterà
  Els Pactes del Laterà van ser un conjunt d'acords o pactes signats a Roma l'11 de febrer del 1929 entre el Regne d'Itàlia (representat per Benito Mussolini) i la Santa Seu (representada pel cardenal i secretari d'Estat Pietro Gasparri). Són anomenats així perquè van ser signats al Palau del Laterà, antic palau dels papes. Aquesta signatura va tancar el conflicte polític de la Qüestió Romana, iniciat a mitjans del segle XIX.
 • Inici del gulag

  Inici del gulag
  El Gulag era la branca del NKVD que dirigia el sistema penal de camps de treballs forçats. Encara que els camps de treballs forçats van operar a Rússia abans d'aquesta data i de l'establiment de la Unió Soviètica, el Gulag va ser oficialment creat el 25 d'abril de 1930 i dissolt el 13 de gener de 1960.
 • Period: to

  Període de fam a l'URSS

  La fam soviètica de 1932-1933 va afectar les majors àrees productores de gra de l'URSS, en particular a les repúbliques socialistes soviètiques d'Ucraïna i el Kazakhstan.
  Va tenir lloc en el propi territori de la Rússia bolxevic i la informació sobre els anys 1932-1933 va ser suprimida de la historiografia soviètica, no sols pel règim de Iósif Stalin sinó pel dels seus successors.
 • Hitler canceller

  Hitler canceller
  El 30 de gener de 1933 el president Paul von Hindenburg va anomenar a Hitler canceller després d'una sèrie d'eleccions parlamentàries. La llei de plens poders (si s'aplicava de manera despietada i autoritària) donava a Hitler la capacitat d'exercir constitucionalment, a partir d'aquell moment, un poder dictatorial i sense objeccions legals.
 • Creació de la Gestapo

  Creació de la Gestapo
  La Gestapo va ser creada el 26 d'abril de 1933 pel nazi Hermann Göring, fidel amic d'Hitler. Va arribar a controlar a centenars de milions d'europeus.
 • Period: to

  Dictadura nazi

  El nazisme és una ideologia que va sorgir a l'Alemanya als anys 20 però que no va aconseguir importància fins als anys 30, moment en què les dures condicions de pau imposades en el Tractat de Versalles (1919) s'ajunten amb la greu crisi mundial del Dijous Negre en 1929.
 • Lleis de Núremberg

  Lleis de Núremberg
  Van ser una sèrie de lleis de caràcter racista i antisemita a l'Alemanya nazi adoptades per unanimitat el 15 de setembre de 1935 durant el setè congrés anual del NSDAP.
  Les lleis de Nuremberg van ser redactades pel jurista i polític Wilhelm Frick en el seu càrrec de Ministre d'Interior del Reich, sota l'anuència d'Adolf Hitler i Julius Streicher com a coautor. Aquestes lleis impedien que el col·lectiu jueu es relacionés racialment amb el poble alemany.
 • Period: to

  Invasió d'Etiòpia

  La invasió italiana d'Etiòpia, també anomenada segona guerra italo-etíop, va ser un conflicte armat de set mesos, entre l'octubre de 1935 i el maig de 1936.
  És vista com una mostra de la política expansionista que va caracteritzar a les Potències de l'Eix i de la ineficiència de la Societat de Nacions abans de l'esclat de la Segona Guerra Mundial.
 • Invasió de Polònia

  Invasió de Polònia
  La invasió alemanya de Polònia va ser una acció militar de l'Alemanya nazi encaminada a annexar-se amb el territori polonès. L'operació tècnica, coneguda com a «Cas Blanc», es va iniciar l'1 de setembre de 1939 i les últimes unitats de l'exèrcit polonès es van rendir el 6 d'octubre d'aquest mateix any. Va ser el detonant de la Segona Guerra Mundial a Europa i va acabar amb la Segona República Polonesa.
 • Period: to

  L'Albània Italiana

  L'Albània Italiana és el nom donat al règim imposat per la Itàlia Feixista sobre el Regne d'Albània entre abril de 1939 i setembre de 1943. Oficialment va continuar denominant-se Regne d'Albània. Durant aquest període, Albània va deixar d'existir com un país independent i va quedar convertida en un territori autònom dins de l'Imperi italià, dirigida pels Governadors italians.