Eix Tema 3

 • LA TRIPLE ALIANÇA

   LA TRIPLE ALIANÇA
  La aliança estaba formada per Alemanya, Itàlia i Austria-Hongria.
 • LA TRIPLE ENTESA

  LA TRIPLE ENTESA
  L'aliança que esta formada per França, Rússia i Gran Bretanya.
 • ESCISSIÓ ENTRE BOLXEVICS I MENXEVICS

  ESCISSIÓ ENTRE BOLXEVICS I MENXEVICS
  Entre els obrers s’havia difós la ideologia marxista i el 1898 es va fundar el Partit Socialdemocràcia Rus, que el 1912 es va dividir en menxevics mes moderats i els bolxevics mes radicals.
 • L´ASSASINAT DE L´ARXADUC

  L´ASSASINAT DE L´ARXADUC
  La gota que va fer vassar el got va ser l’assassinat de l’arxiduc Francesc Ferran i la seva esposa, capital de Bòsnia
 • AUSTRIA DECLARA LA GUERRA A SERBIA

  AUSTRIA DECLARA LA GUERRA A SERBIA
  La guerra va començar despres de que Àustria va declarar la guerra a Sèrbia, convençuda que acabaria amb aquest territori i podria estendre el seu domini als Balcans.
 • BATALLA DE VERDUN

  BATALLA DE VERDUN
  Alemanya van intentar atacar al front occidental. A la batalla de Verdun els francesos van resistir i Alemanya no els va poder vèncer.
 • INTERVENCIÓ DELS EUA

  INTERVENCIÓ DELS EUA
  Un submarí alemany ja havia enfonsar el transatlàntic Lusitània, on van morir més de 125 ciutadans americans. EUA va decidir entrar a la guerra. La intervenció dels americans va ser decisiva pel triomf de l’Entesa.
 • RÚSSIA SURT DE LA GUERRA

  RÚSSIA SURT DE LA GUERRA
  A Rússia la revolució bolxevic i els revolucionaris preocupats pels seus problemes interns van signar la pau amb Alemanya.
 • ESCLAT DE LA REVOLUCIÓ BOLXEVIC

  ESCLAT DE LA REVOLUCIÓ BOLXEVIC
  Durant la Primera Guerra Mundial, va esclatar la revolució bolxevic a Rússia, que va enderrocar el tsar Nicolau II i hi va instaurar el primer Estat comunista del món.
 • INICI GUERRA CIVIL RUSSA

  INICI GUERRA CIVIL RUSSA
  El nou govern soviètic va haver de fer front a una guerra civil. Una fracció de l’exèrcit tsarista, integrada per membres de les antigues classes privilegiades i per pagesos benestants, va organitzar l’anomenat Exèrcit Blanc, que es va alçar en armes. Els bolxevics van crear l’Exèrcit Roig, que sota la direcció de Lev Trotski,
 • REPÚBLICA DE WEIMAR

  REPÚBLICA DE WEIMAR
  A punt de finalitzar la Primera Guerra Mundial, el kàiser Guillem II va abdicar del seu càrrec i es va proclamar la República, que va establir la Lal capital a Weimar i que es va fonamentar sobre una constitució democràtica.
 • ALEMANYA ES RENDEIX

  ALEMANYA ES RENDEIX
  els alemanys van ser derrotats i hi va haver revoltes al seu exèrcit i manifestacions obreres en contra del seu govern. Alemanya, derrotada i tement l’esclat d’una revolució al seu país, signarà l’armistici . L’emperador alemany, Guillem II marxarà del país i s’hi proclama la República.
 • TRACTAT DE VERSALLES

  TRACTAT DE VERSALLES
  El Tractat de Versalles, en el qual es va signar la pau amb Alemanya,es declarava culpable del conflicte, que havia de pagar fortes reparacions de guerra, tan en diners com en productes, sobretot a França i Bèlgica.També reduiria el seu exèrcit i la prohibició de rearmament.
 • CREACIÓ DELS FASCI DI COMBATIMENTO

  CREACIÓ DELS FASCI DI COMBATIMENTO
  En aquesta situació de crisi, va sorgir la figura de Benito Mussolini, va crear els fasci de combat, els anomenats camises negres. Eren uns grups paramilitars amb els quals es pretenia frenar la puixança del moviment obrer a base d’atacar de manera violenta els sindicats obrers i els seus líders.
 • CREACIÓ DE LA SDN

  CREACIÓ DE LA SDN
  La Societat de Nacions (SDN) va ser un organisme internacional creat pel Tractat de Versalles,amb seu a Ginebra (Suïssa). Va començar les seves funcions a l'entrar en vigència el tractat, el 10 de gener de 1920
 • FUNDACIÓ NSDAP

  FUNDACIÓ NSDAP
  Adolf Hitler era un soldat de la Primera Guerra Mundial, que no havia acceptat la derrota alemanya i que va fundar el Partit Nacionalsocialista dels Treballadors d’Alemanya (NSDAP) i se’n va erigir líder indiscutible. El partit va elegir com a emblema la bandera vermella amb la creu gammada i es va proveir d’una organització paramilitar, les seccions d’assalt (SA).
 • CREACIÓ DE LA URSS

  CREACIÓ DE LA URSS
  El 1922 es va crear l’URSS (Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques), un Estat federal que reunia totes les nacionalitats del vell Imperi dels tsars L’URSS es governava amb un Parlament (Soviet Suprem), i un sol partit, el PCUS, controlava la vida política.
 • MARXA SOBRE ROMA

   MARXA SOBRE ROMA
  Mussolini va exigir al rei que li lliurés el govern i va fer una exhibició de força, amb la Marxa sobre Roma dels camises negres. Finalment, el monarca, pressionat pels conservadors, el va anomenar cap del govern.
 • MORT DE LENIN

   MORT DE LENIN
  Lenin, el líder indiscutible de la Revolució, va morir el 1924 en un moment en què es debatia quin era el millor camí per consolidar-la.
 • IL DUCE ARRIBA AL PODER

   IL DUCE ARRIBA AL PODER
  Després de l’Estat i el partit feixista van quedar totalment identificats enun règim en el qual Mussolini es va atribuir plens poders i es va fer anomenar el Duce
 • CRISI DE SOBREPRODUCCIÓ

  CRISI DE SOBREPRODUCCIÓ
  Va arribar un moment en el que la producció va créixer més de pressa que el mercat i les fàbriques produien més del que podien vendre. L'acumulació d'estocs va fer disminuir els preus i moltes empreses van caure en la ruina i les van tancar. L'atur obrer va augmentar i com que la població tenia una capacitat de compra menor, el consum va disminuir.
 • DIJOUS NEGRE

  DIJOUS NEGRE
  El dijous negre va ser el dia en el que va començar la caiguda de la bossa de Nova York i amb ella el crack del 29 i la gran depresió .El dijous negre va produir la posterior crisi bancària als Estats Units.Molts accionistes eren concients que la cotització de les accions era molt superior al valor real i que no continuarien pujant de manera indefinida,de sobte tothom volia vendre les seves accions i ningú volia comprar-ne.
 • 13 MILIONS D'ATURATS ALS EUA

  13 MILIONS D'ATURATS ALS EUA
  En pocs anys la crisi es va propagar en gran part de la industria i va provocar una recessió enconòmica generant la gran depresió.El consum va disminuir i moltes fàbriques van tancar perquè no podien vendre el que produien.El nombre d'aturats va augmentar a 13 milions el 1932 i moltes families van caure en la miseria.
 • ARRIBA AL PODER FRANKLIN D.ROOSEVELT

  ARRIBA AL PODER FRANKLIN D.ROOSEVELT
  Un dels pitjors anys de la Gran Depressió, va guanyar les eleccions un demòcrata. Franklin D. Roosevelt, que proposava un nou programa per afavorir la recuperació econòmica i treure el país de la crisi. Fou l’anomenat New Deal, que defensava la intervenció de l’Estat per reactivar l’economia.
 • EL PARTIT NAZI ACONSEGUEIX 13 MILIONS DE VOTS

  EL PARTIT NAZI ACONSEGUEIX 13 MILIONS DE VOTS
  En les eleccions del 1932, el partit nazi ha va aconseguir 13 milions de vots i, el gener del 1933, va aconseguir que el president Hindenburg nomenés Hitler canceller. Al cap de pocs dies, els esquadrons nazis van provocar un incendi al Reichstag (Parlament) i en van acusar els comunistes.
 • REDUCCIÓ DE JORNADA LABORAL A 40 SETMANES

  REDUCCIÓ DE JORNADA LABORAL A 40 SETMANES
  Per lluitar contra l’atur, l’Estat va impulsar la realització d’un pla d’obres públiques de gran abast . A més,per augmentar la capacitat adquisitiva dels treballadors, va afavorir una política de suport als preus agrícoles i l’augment dels salaris, alhora que reduïa la jornada laboral a 40 hores setmanals.
 • HITLER ES PROCLAMA FÜHRER

  HITLER ES PROCLAMA FÜHRER
  Al cap de pocs dies, els esquadrons nazis van provocar un incendi al Reichstag (Parlament) i en van acusar els comunistes. Aquest incident va servir de pretext a Hitler per eliminar els seus adversaris i exigir plens poders. El 1934, Hitler es va proclamar Führer i Canceller del III Reich (Imperi).
 • LLEIS DE NUREMBERG

  LLEIS DE NUREMBERG
  Les lleis de Nuremberg (Nürnberger Gesetze en alemany) van ser una sèrie de lleis de caràcter racista i antisemita a l'Alemanya nazi adoptades per unanimitat el 15 de setembre de 1935 durant el setè congrés anual de l'NSDAP (Reichsparteitag) celebrat a la ciutat de Nuremberg ( Alemanya).
 • NEW DEAL

  NEW DEAL
  Es el nom donat pel 32º president dels EUA a la seva política intervencionista posada en marxa per lluitar contra els efectes de la Gran Depresió als EUA.
 • CREACIÓ CAMPS DE CONCENTRACIÓ I HOLOCAUST

   CREACIÓ CAMPS DE CONCENTRACIÓ I HOLOCAUST
  Els camps de concentració nazis foren a els camps de concentració que s'utilitzaren inicialment com a element dissuasiu a l'Alemanya nazi Davant la possible OPOSICIÓ comunista i com a presons dels quadres dirigents de les forces subversives. . Els camps de concentració serviren per a l'ELIMINACIÓ de la societat alemanya de les persones Dissidents o Bé declarades enemigues de l'RÈGIM mitjançant la reclusió preventiva