Ascens feixisme i nacisme —Mar Hernández Gemma Masclans—

 • La crisi de les democràcies

  La crisi de les democràcies
  La crisi econòmica dels anys 30 va produir una convulsió general. Els terribles efectes es van traduir en una profunda desconfiança de la població envers els governants i en la radicalització de les posicions polítiques. Els principis liberals van ser qüestionats i un retrocés polític i cultural dramàtic dels valors democràtics es va estendre pertot arreu. Això va provocar la necessitat de buscar un govern més fort i autoritari com eren el feixisme i el nazisme.
 • La República de Weimar

  La República de Weimar
  La República de Weimar va ser el règim polític que va tenir lloc a Alemanya des del final de la Primera Guerra Mundial i la desaparició del Segon Imperi Alemany, fins a l'arribada al poder d'Adolf Hitler. Integrant la república subsistien alguns dels estats anteriors a la unificació. Porta el nom de Weimar, perquè és la ciutat on va tenir lloc l'Assemblea Constituent.
 • Creació Fasci Italiani di Combattimento

  Creació Fasci Italiani di Combattimento
  Després d'una agitada reunió, es va acordar un programa polític. Es va crear el Fasci italiani di combattimento, un moviment polític creat, entre altres, per Benito Mussolini, a Milà el 23 de març de 1919. Aquesta organització forma el nucli del que serà el Partit Nacional Feixista.
 • Period: to

  Hitler a la presó

  L'1 d'abril de 1924, Hitler va ser sentenciat a 5 anys de presó a la fortalesa de Landsberg, encara que la Constitució estipulava cadena perpètua contra crims. Hitler va rebre un tracte privilegiat dels guàrdies i va poder rebre cartes i visites dels seus admiradors. Va ser absolt i alliberat el 20 de desembre d'aquell mateix any, com a part d'una amnistia massiva cap a presoners polítics. En total havia passat nou mesos a la fortalesa d'entre tota la condemna.
 • Fundació del Partit Comunista Italià

  Fundació del Partit Comunista Italià
  El Partit Comunista Italià va ser un important partit polític d'Itàlia al segle XX situat a l'esquerra política. Va néixer al gener de 1921 a Livorno com Partit Comunista d’Itàlia de la mà principalment de Amadeo Bordiga i Antonio Gramsci, mitjançant una escissió a l'esquerra del Partit Socialista Italià en el XVII Congrés socialista.
  Només quatre anys després de la seva fundació, el 1925, va ser il•legalitzat pel règim feixista de Benito Mussolini.
 • Hitler líder d'NSDAP

  Hitler líder d'NSDAP
  El 1919, a Munic, es va fundar un més dels nombrosos partits nacionalistes que difonien una propaganda antiliberal i racista: el Partit Obrer Alemany (DAP). Amb l'ingrès de Hitler aquest partit va començar pròpiament la història del nacionalsocialisme o moviment nazi. El 1920 va dirigir un comitè que va elaborar el programa de 25 punts del partit, que va canviar el nom pel de Partit Obrer Nacionalsocialista Alemanys (NSDAP).
 • Fundació Partit Nacional Feixista

  Fundació Partit Nacional Feixista
  Mussolini va canviar de tàctica. D'una banda, va abandonar la lluita revolucionària i va preparar el feixisme per a la lluita parlamentària. Amb aquest objectiu el 1921 va transformar el Fasci Italiani di Combattimento en el Partit Nacional Feixista. De l'altra, el feixisme es va convertir en un moviment violent de repressió de les organitzacions obreres i camperoles.
 • Marxa sobre Roma

  Marxa sobre Roma
  En una reunió del comandament feixista a Nàpols, es va decidir fer la Marxa sobre Roma dels esquadristes, amb l'objectiu d'exigir un govern amb un mínim de sis ministres feixistes. Els feixistes no haurien aconseguit el poder sense la connivència de les forces de l'estat.
 • Putsch de Munic

  Putsch de Munic
  Conegut en alemany com el Hitlerputsch o Hitler-Ludendorff-Putsch,va ser un intent fallit de cop d'estat que es va produir entre el 8 i el 9 de novembre de 1923, quan el líder del NSDAP Adolf Hitler, el militar Erich Ludendorff, i d'altres militants nazis van tractar sense èxit de prendre el poder a Munic, Baviera i Alemanya.
 • Assassinat de Giacomo Matteotti

  Assassinat de Giacomo Matteotti
  El 1924 es va produir la crisi més greu del feixisme arran de l'assassinat del diputat i dirigent socialista Mattetotti per les bandes feixistes. Aquest diputat hi havia recomanat la nul·litat de les eleccions perquè el feixisme havia utilitzat la violència i la intimidació. Mussolini va respondre accelerant la implantació de la dictadura.
 • Lleis Feixistíssimes

  Lleis Feixistíssimes
  Des dels anys 1925-1926, Mussolini va desenvolupar les anomenades lleis feixistíssimes, que incloïen mesures diverses: la creació d'un tribunal de delictes polítics i una nova política secreta, l'OVRA; l'eliminació dels altres partit polítics i dels sindicats obrers, i la implantació de la censura de premsa. A més, els poders de Mussolini des d'aleshores van ser il·limitats i només n'era responsable davant del rei.
 • Paul von Hindenburg president de la república

  Paul von Hindenburg president de la república
  Paul von Hindenburg, va ser un mariscal alemany durant el II Reich alemany i la Primera Guerra Mundial, i el president de la Primera República alemanya del 1925 al 1934.
 • Pacte del Laterà

  Pacte del Laterà
  Els Pactes del Laterà van ser un conjunt d'acords o pactes signats a Roma l'11 de febrer del 1929 entre el Regne d'Itàlia i la Santa Seu. Són anomenats així perquè van ser signats al Palau del Laterà, antic palau dels papes. Aquesta signatura tancà el conflicte polític de la Qüestió Romana iniciat a mitjans del segle XIX.
 • Period: to

  La Gran Depressió; la crisi dels anys 30

  Després d'un breu període d'estabilització, la Gran Depressió dels anys 1929-1932 va produir un cop devastador per a la democràcia Alemanya i va impulsar el nazisme al poder.
 • Eleccions NSDAP

  Eleccions NSDAP
  L'nsdap va passar de 12 a 107 escons i es va convertir en el segon partit més important del Reichstag. Va aprofitar aquest èxit electoral per intensificar els contactes amb la dreta tradicional, inclosos els nacionalistes, l'exèrcit, els magnats de la indústria passant i els grans propietaris.
 • Franz Von Papen anomenat canceller

  Franz Von Papen anomenat canceller
  Hindenburg va anomenar cancellerVon Papen i es van convocar noves eleccions en què l'nsdap es va convertir en el primer partit del país, tot i que encara era lluny de la majoria absoluta.
  Von Papen va intentar debilitar els nazis, tot i això els esdeveniments van afavorir a Hitler per les rivalitats que hi havia entre els polítics de dretes.
 • Hitler anomenat canceller

  Hitler anomenat canceller
  El President d'Alemanya Paul von Hindenburg va nomenar-lo finalment Canceller d'Alemanya. Immediatament, va posar en marxa els seus plans ben preparats per a apropiar-se de tot el poder, allunyar els jueus de la vida pública i preparar Alemanya per a una guerra de conquesta. La vetlla de la mort de Hindenburg, va publicar la llei per fusionar en la seva persona ambdós càrrecs: el de president i el de canceller.
 • Èxit del Partit Nazi

  Èxit del Partit Nazi
  L'èxit del partit nazi, que va portar a Hitler al poder d'Alemanya i que va donar un nou impuls als moviments feixistes, va ser gràcies a la crisi econòmica i la inestabilitat de les democràcies del moment.
 • Period: to

  Construcció Estat Totalitari NAZI

  Un cop el govern, Hitler va mantenir el radicalisme i es va afanyar per aconseguir totes les parcel·les del poder, ignorant els socis de coalició. En aquest període es va desenvolupar un clima de violència extrem en què les organitzacions paramilitars nazis (S.A. i S.S.) van agredir contínuament als partits d'esquerres.
 • Incendi del Reichstag

  Incendi del Reichstag
  Es va produir l'incendi del Reichstag, el 27 de febrer de 1933. Els nazis van dir que formava part d'un suposat complot comunista i van aprofitar la situació per suspendre els drets fonamentals de la constitució i expulsar els comunistes del Reichstag.
 • Nit dels ganivets llargs

  Nit dels ganivets llargs
  El 30 de juny de 1934, durant la nit dels ganivets llargs, Hitler va ordenar l'assassinat del cap de les S.A, Röhm, i dels seus principals dirigents i també d'opositors destacats.
 • Hitler president d'Alemanya

  Hitler president d'Alemanya
  Avui 4 d'Agost de 1934 Hitler es converteix en Führer i President d'Alemanya.
  La mort del president Hindenburg seria aprofitada pel canceller del partit nazi per instaurar la dictadura. Tal dia com avui de 1934 moria el president de la República alemanya, Paul von Hindenburg. Aquest, que havia estat un gran heroi de la Primera Guerra Mundial, havia encarregat al gener de l'any anterior la formació de gabinet al líder del Partit Nazi, Adolf Hitler.
 • Lleis de Nuremberg

  Lleis de Nuremberg
  Les lleis de Nuremberg de 1935 van ser les lleis antisemites a l'Alemanya nazi que es van introduir en el míting anual de Nuremberg. Les lleis van classificar les persones amb quatre avis alemanys com de «sang alemany o afí», mentre que les persones van ser classificades com a jueus si eren descendents de tres o quatre avis jueus.
 • Nit dels vidres trencats

  Nit dels vidres trencats
  La Nit dels Vidres Trencats va ser un pogrom organitzat per les SS a l'Alemanya nazi contra la població jueva, a la qual consideraven causant de tots els problemes dels alemanys. En la nit del 9 al 10 de novembre de 1938, es van incendiar i destruir unes 300 sinagogues, es van profanar cementiris, es van destruir indústries i comerços, etc.