Hitler mussolini

Ascens del feixisme

 • ITÀLIA - La fundació del feixisme

  ITÀLIA - La fundació del feixisme
  El fundador del feixisme va ser Benito Mussolini, que va passar de liderar l'ala radical del Partit Socialista a convertir-se en nacionalista extrem, director del diari Il Popolo d'Itàlia, des del qual s'exigia una política exterior agressiva i una política anticomunista molt dura dins d'Itàlia.
 • Period: to

  Ascens del feixisme

 • ALEMANYA - Proclamació república de Weimar

  ALEMANYA - Proclamació república de Weimar
  Desprès de l’abdicació de l’emperador Guillem II el Partit Socialdemòcrata (SPD) va proclamar la República, amb Friederich Ebert com a líder. Aquesta va haver d’afrontar una triple amenaça: les insurreccions dels espartaquistes, l’oposició de la dreta nacionalista i la greu situació econòmica i política de la postguerra fomentada per les dures indemnitzacions del Tractat de Versalles i per la hiperinflació que va desencadenar posteriorment.
 • ALEMANYA - Insurrecció espartaquistes

  ALEMANYA - Insurrecció espartaquistes
  Insurrecció espartaquistes, un grup minoritari del Partit Socialdemòcrata Alemany partidari de la revolució. Aquest va estar dirigit per Rosa Luxemburg i Liebknecht. Aquest mateix any van constituir el Partit Comunista Alemany (KPD).
  Durant aquest any també es van fundar partits nacionalistes amb propaganda antiliberal i racista, com el Partit Obrer Alemany (DAP), en el qual va ingressar Adolf Hitler.
 • ITÀLIA - Fasci Italiani di Combattimento

  ITÀLIA - Fasci Italiani di Combattimento
  Benito Mussolini creà els Fasci Italiani di Combattimento, un grup paramilitar de caràcter ultranacionalista. Els feixistes van exercir un paper rellevant a l'hora de sufocar les reivindicacions nacionalistes dins del programa socialista revolucionari, gràcies als esquadristes (militants caracteritzats per les seves camises negres)
 • ITÀLIA - Camises negres

  ITÀLIA - Camises negres
  Una de les primeres accions violentes que van fer els esquadristes va ser la destrucció de les oficines del diari socialista Avanti, perquè consideraven que difonia sentiments antinacionalistes.
 • ALEMANYA - Canvi de nom del Partit Obrer Alemany i formació SA

  ALEMANYA - Canvi de nom del Partit Obrer Alemany i formació SA
  Hitler va dirigir un comitè que va elaborar el programa de 25 punts del partit, que va canviar el del partit a Partit Obrer Nacionalsocialista (NSDAP). Dins d’aquest es va formar la SA, que era una organització paramilitar que actuava violentament en contra dels seus adversaris.
 • ITÀLIA- Augment del suport social

  ITÀLIA- Augment del suport social
  Tot i que entre 1919 i 1920 el moviment feixista era molt minoritari per la desconfiança que hi havia cap al règim parlamentari, van augmentar els seus suports socials, gràcies a la seva promesa de posa fi als conflictes socials i al socialisme revolucionari.
 • ALEMANYA - Hitler es fa lider del NSDAP

  ALEMANYA - Hitler es fa lider del NSDAP
  Hitler passa a ser el líder del Partit Obrer Nacionalsocialista, va imposar una estructura elitista i jerarquitzada, el que el führer era el suport central de l’organització (ell).
 • ITÀLIA - Fundació del Partit Nacional Feixista

  ITÀLIA - Fundació del Partit Nacional Feixista
  Mussolini va transformar els Fasci en el Partit Nacional Feixista. El feixisme es va convertir en un moviment violent de repressió de les organitzacions obreres i camperoles. Aquesta irrefrenable violència i el decantament progressiu cap a la dreta el va fer assolir el poder.
 • ITÀLIA - Del règim liberal a la dictadura feixista

  ITÀLIA - Del règim liberal a la dictadura feixista
  Entre els anys 1922 i 1925 es va passar del règim liberal a la dictadura feixista. Al principi, semblava que Mussolini mostrava un cert respecte cap al règim liberal. Va organitzar un govern de coalició (feixistes, liberals i populars) i es va aprovar una nova llei electoral que els afavoria.
 • ITÀLIA - Marxa sobre Roma

  ITÀLIA - Marxa sobre Roma
  Es va decidir fer la Marxa sobre Roma dels esquadristes amb l'objectiut d'exigir un govern amb un mínim de sis ministres feixistes. El poder dels feixistes no hagués estat possible sense la tolerància de les forces d'estat i sobretot sense el rei Victor Manuel lll, que el 29 d'octubre va sol·licitar que Mussolini fos el cap del govern.
 • ALEMANYA - Putsch de Munic

  ALEMANYA - Putsch de Munic
  En mig de la crispada situació d’hiperinflació i d’exaltació nacionalista, Hitler i el seu partit van fer un cop d’estat conegut com putsch de Munic, que va fracassar i Hitler va ser empresonat.
 • ALEMANYA - Pla Dawes

  ALEMANYA - Pla Dawes
  Es va signar amb Estats Units els pla Dawes que normalitzava l’economia alemanya.
 • ITÀLIA - Implantació de la dictadura

  ITÀLIA - Implantació de la dictadura
  El 1924 els feixistes van assassinar el diputat i dirigent socialista Matteotti perquè havia proposat la nul·litat de les eleccions ja que el feixisme havia utilitzat la violència i la intimidació. Mussolini va implantar la dictadura i va prohibir l’entrada dels socialistes al Parlament.
 • ITÀLIA - Lleis feixistíssimes

  ITÀLIA - Lleis feixistíssimes
  Des dels anys 1925-1926, Mussolini va imposar les lleis feixistíssimes: creació d’un tribunal de delictes polítics i una nova policia política secreta (OVRA), l’eliminació dels altres partits polítics i dels sindicats obrers, i la implantació de la censura de premsa. Això va portar un règim totalitari de partit únic: el Partit Nacional Feixista. Un altre fet que va consolidar el règim va ser la firma dels pactes del Laterà amb l’Església catòlica. Mussolini va rebre el suport del Papa perquè va
 • ALEMANYA - Refundació del NSDAP

  Després de que Hitler sortís de la presó, tornà a fundar el partit Nazi amb l’objectiu d’ampliar els suports socials: limitant l’oposició al capitalisme, utilitzant el corrent profund antisemita i anticomunista, i es va transformar el partit en un moviment de masses, utilitzant la propaganda.
 • Pacte de Locarno

  Es va signar el pacte de Locarno que assegurava la pau internacional després de la Primera Guerra Mundial.
 • ALEMANYA - Ingrés d'Alemanya a la Societat de Nacions

  Ingrés d’Alemanya a la Societat de Nacions, aquest fet va normalitzar la situació internacional.
 • ITÀLIA - Sistema corporativista

  ITÀLIA - Sistema corporativista
  En la política laboral i econòmica, el feixisme va optar pel sistema corporativista. L’estat feixista pretenia organitzar l’economia i controlar les organitzacions socials. El corporativisme es va iniciar amb lleis laborals com ara la Carta del Treball (1927), que només permetia els sindicats feixistes i que va declarar il·legals les vagues.
 • Period: to

  Gran Depressió

  Es va donar la Gran Depressió que va impulsar el nazisme al poder. Va tenir efectes devastadors perquè Alemanya depenia de la inversió estrangera, sobretot de EEUU. En conseqüència va pujar l’atur i la misèria era habitual.
 • Eleccions alemanyes de setembre de 1930

  Eleccions alemanyes de setembre de 1930
  Enmig de la crisi de la República es van intensificar les activitats de violència de les SA. Es van doner les eleccions, en les que el partit nazi comença a agafar poder, i es convertí en el segon partit més votat. El partit alemany intensificà els seus contactes amb la dreta tradicional, l’exèrcit, les grans industries i els grans propietaris; tots estaven d’acord per posar fi a la política democràtica i amb les revolucions dels obrers.
 • Fallida sistema bancari alemany

  Fallida sistema bancari alemany
  Fallida sistema bancari alemany a causa de la crisi de la Gran Depressió.
 • Eleccions precidencials d'Alemanya

  Eleccions precidencials d'Alemanya
  Moment més intens de la crisi política. El canceller Brüning va dimitir. Es van donar unes eleccions presidencials en les que només hi havia dos candidats amb possibilitat de vèncer Hindenburg i Hitler. Tant els partidaris de la dreta moderada com els socialdemòcrates van donar a Hindenburg per evitar l’ascens dels nazis a la presidència. Va vèncer Hindenburg. Aquest va nombrar a Von Papen com a canceller i es van convocar noves eleccions al juliol de 1932.
 • Eleccions de juliol d'Alemanya

  Eleccions de juliol d'Alemanya
  A les eleccions el partit nazi va ser el més votat però no va aconseguir la majoria absoluta. Von Papen va proposar a Hitler de formar govern, però aquest es va negar dient que només ho faria si ell era el canceller. Llavors Von Papen va intentar debilitar els nazis i va convocar noves eleccions al novembre del mateix any.
 • ALEMANYA - Eleccions de novemebre d'Alemanya

  En aquestes eleccions el NSDAP va ser el partit més votat tot i que no va aconseguir la majoria absoluta.
 • Hitler es nombrat canceller

  Hitler es nombrat canceller
  Hidenburg va nomenar a Hitler canceller i a ell mateix vicecanceller. El govern estava format per una coalició entre nazis i la dreta clàssica. Tot i que Von Papen creia que fent això el partit nazi reduiria les seves intencions es va equivocar molt.
 • Incendi Reichstag

  Incendi Reichstag
  Es va produir el incendi del Reichstag el 27 de febrer de 1933, organitzat pels comunistes segons els nazis, que van aprofitar la situació per destituir-los del parlament.
 • Eleccions març d'Alemanya

  Eleccions març d'Alemanya
  Hindenburg va dissoldre el parlament i va convocar les eleccions de març del 1933, moment en que el clima era violent i crispat, en part gràcies a les SA i SS. A les eleccions de març la NSDAP no va obtenir la majoria absoluta però el Parlament, sobretot gràcies als partits de dretes, que van aprovar la llei que atorgava a Hitler plens poders durant quatre anys per promulgar lleis sense permís del parlament.
 • Alemanya abandona la Societat de Nacions

  Alemanya abandona la Societat de Nacions
  El Tercer Reich decide abandonar la Sociedad de Naciones.
 • Nit dels ganivets llargs

  Nit dels ganivets llargs
  Amb el suport de l’exèrcit i de l’oligarquia econòmica va acabar amb els líders de les SA com a mesura de seguretat per mantenir el seu poder absolut i únic.
 • Proclamació Tercer Reich

  Proclamació Tercer Reich
  Gràcies a la mort de Hidenbug va associar la cancelleria a la presidència de la República i va proclamar el Tercer Reich i es va proclamar Reichführer. Això va significar la subordinació del nou exèrcit i de la policia nacional. Les SS i la Gestapo (policia política), dirigides per Himmler (coix), van ser els que van garantir la política del Tercer Reich.
 • ITÀLIA - Economia de guerra

  ITÀLIA - Economia de guerra
  El feixisme, al principi, va aplicar una política econòmica liberal que va donar pas, a partir del 1925, a una política intervencionista. Després del 1929, la intervenció de l’estat en l’economia va augmentar i es va optar per l’autarquia (autosuficiència). A partir del 1936 es va dissenyar una autèntica economia de guerra.