Segona guerra mundial

La Segona Guerra Mundial

 • Començament d'una inestabilitat política

  Començament d'una inestabilitat política
  Canvis constants de govern que duren des de 1919 fins a 1922 i que dificulten la recuperació italiana de després de la Primera Guerra Mundial.
 • República de Weimar

  República de Weimar
  Alemanya es proclama la República de Weimar, un régim polític amb fonaments democràtics que en poc es veurà amenaçada pels moviments revolucionaris d’esquerra (Espartaquistes) i per els intents de cop d'Estat per part de l'extrema dreta.
 • Tractat de Versalles

  Tractat de Versalles
  Es signa el tractat de Versalles que deixà a Alemanya en condicions humiliants: se li pren territoris, es redueix l’exèrcit i se li imposa reparacions econòmiques importants. A més a més, hi ha una greu crisi econòmica de misèria i atur. Es produeix una gran inflació acompanyada d'una gran caiguda del marc alemany.
 • Partit Nacionalista dels Treballadors d’Alemanya (NSDAP)

  Partit Nacionalista dels Treballadors d’Alemanya (NSDAP)
  Hitler crea el NSDAP juntament amb les seccions d'assalt o SA, una l'organització paramilitar.
 • Partit Nacional Feixista

  Partit Nacional Feixista
  És fundat a Roma pels "fasci de combat" o els camises negres, un grup creat per Benito Mussolini com a grup paramilitar per frenar la revolta obrera. El Partit Nacional Feixista compta amb el suport de la petita burgesia, el finançament de grans propietaris i amb la tolerància de l’església catòlica i del monarca Víctor Manuel III.
 • Inicis de les accions de Mussolini (1922-1925)

  Inicis de les accions de Mussolini (1922-1925)
  Mussolini, també anomenat "II Duce" (guia de la nació), activa un procés de restricció de les llibertats i persecució dels seus adversaris. Els partits polítics que no siguin el Partit Nacional Feixista, queden eliminats i aquest domina tot els aspectes socials, de comunicació, d'economia... i dona suport a empreses privades. Des del govern es vol controlar la forma de pensar de tota la població a base d'adoctrinament en la educació i manipulació dels més joves per tal de crear un 'Nou Italià'.
 • Marxa sobre Roma

  Marxa sobre Roma
  Els camises negres fan esclafar una vaga general, Mussolini exigeix al rei que li lliuri el govern i fa una exhibició de força amb la Marxa sobre Roma del seu grup paramilitar. Finalment el rei cedeix i el nomena cap de govern.
 • La raça ària segons Hitler

  La raça ària segons Hitler
  La seva opinió sobre la raça ària queda recollida a la nova publicació del seu llibre "Mein kampf".
 • La meva lluita (Mein Kampf)

  La meva lluita (Mein Kampf)
  Es publica el primer volum de varis del llibre La meva lluita (Mein Kampf) d'Adolf Hitler, on es recull tota la seva ideologia, el seu menyspreu per la democràcia, també defensa l'antisemitisme, la superioritat de la raça ària i la necessitat de forjar un gran imperi.
 • Les eleccions del 32

  Les eleccions del 32
  El partit nazi aconsegueix el 37'27% dels vots, uns 13 milions, a les eleccions. Poc després els esquadrons nazis provocaran un incendi al parlament alemany (Reichstag) i acusaran als comunistes, eliminant d'aquesta manera els seus adversaris als que havia acusat de ser responsables de la crisi (Comunistes, Jueus i Demòcrates) i també exigirà poders plens.
  Al 1932 hi ha més de 6 milions d’aturats. El malestar social decanta part de la població cap a les propostes dels partits extremistes.
 • Camps de concentració nazis

  Camps de concentració nazis
  Es desenvolupen fins el 1939. Es confinen els opositors al règim. Són detinguts per una durada indefinida en virtut dels poders que Hitler concedeix a la policia segons el sistema de la “Schutzhaft" o detenció protectiva, que permet actuar de manera arbitrària a la policia. A l'inici de la guerra, el 1939 als camps de concentració nazis ja hi havia unes 8.000 persones.
 • Hitler com a Canceller

  Hitler com a Canceller
  Hitler és proclamat canceller del III Reich
 • Camp de concentració de Dachau

  Camp de concentració de Dachau
  És el primer de tots camps de concentració que s'obren des de 1933 fins a 1939. Està situat a la població de Dachau.
  Poc després es van obrir dos més: Sachsenhausen i Buchenwald.
 • Comença la dictadura

  Comença la dictadura
  Els nazis van transformar Alemanya en una dictadura. No pot existir res que no encaixi amb la ideologia nazi o el model Hitlerià. Qui els porta la contraria és perseguit. La política econòmica nazi es basa en la militarització i l'expansió dels projectes de Hitler. Es dona prioritat a la indústria de l’armament i l’exèrcit és reforçat. Per fer front l’atur es va portar a terme un programa d’obres públiques.
 • Lleis de Nuremberg

  Lleis de Nuremberg
  Es dicten les Lleis de Nuremberg com a mètode legal clar per definir qui és jueu o qui no mereixi la nacionalitat alemanya. Continua la persecució de jueus causada pel manteniment de la idea de puresa racial.
 • L'organització del camps de concentració

  L'organització del camps de concentració
  Als inicis l'organització i el manteniment dels camps van ser confiats a les SA o Sturmabteilung (tropes d'assalt), però a partir de 1937 passen a ser responsabilitat de les SS o Schutzstaffel (escamots de protecció) que estan a càrrec del seu cap, Heinrich Himmler.
 • Augmenten els camps

  Augmenten els camps
  Comencen a ser deportats els resistents dels territoris incorporats pel Reich el que requereix l'obertura de nous camps: Neuengamme, Ravensbrück i Mauthausen. En el camp de Mauthausen, Francesc Boix, un fotògraf català que testificarà en els judicis de Nuremberg, queda reclòs.
 • Itàlia en la posteguerra

  Itàlia en la posteguerra
  Itàlia va patir moltes pèrdues econòmiques, socials/humanes... després de la primera guerra mundial. A més a més, la inestabilitat del govern durant anys anteriors encara té repercussions en l'economia i la societat de la Itàlia d'abans de la segona guerra mundial. Per una altra banda, al nord es comença a mobilitzar la classe treballadora a base de vagues i ocupacions de terrenys i fàbriques.
 • Augmenten els camps

  Augmenten els camps
  S'obre un nou camp a Stutthof, prop de Danzig
 • Guerra llampec

  Guerra llampec
  Comença la segona guerra mundial amb la invasió de Polònia per les tropes hitlerianes. L’anomenem guerra llampec perquè es va basar en l’ús d’atacs sorpresa, s’avançava amb atacs ràpids i responien amb defenses també ràpides.
 • França i Anglaterra contra Alemanya

  França i Anglaterra contra Alemanya
  França i Anglaterra li declaren la guerra a Alemanya.
 • Any d'invasions

  Any d'invasions
  Alemanya va envair la major part d’Europa occidental.
 • La Batalla d’Anglaterra

  La Batalla d’Anglaterra
  La Batalla d’Anglaterra es troba en el seu moment més intens a l'agost. Gran Bretanya és la que més se li està resistint a Alemanya.
 • Nous camps

  Nous camps
  Flössenbürg i Auschwitz
 • Invasió de Dinamarca i Noruega per les tropes Alemanyes

  Invasió de Dinamarca i Noruega per les tropes Alemanyes
 • Luxemburg, Països Baixos i Bèlgica

  Luxemburg, Països Baixos i Bèlgica
  S’inicia la invasió de Luxemburg, Països Baixos i Bèlgica per poder arribar fins a França
 • Itàlia contra França

  Itàlia contra França
  Itàlia, a càrrec de Mussolini, declara la guerra a França.
 • Alemanya i els EUA

  Alemanya li declara la guerra als EUA. El conflicte s'estén també a l'Àsia i al Pacífic convertint-se en una verdadera guerra mundial.
 • Antisemitisme (Odi cap als jueus)

  Antisemitisme (Odi cap als jueus)
  L'Alemanya nazi implanta una política de persecució dels jueus. Les mesures cada vegada són més dures i provoquen l'exili de molts jueus alemanys. Durant la Segona Guerra Mundial, Hitler aplica la "solució final" (Holocaust) amb la que extermina de forma massiva i planificada els jueus. Tots els jueus seran deportats a camps d'extermini. En els camps de concentració juntament amb els jueus, moren gitanos, discapacitats, homosexuals i opositors polítics.
 • Més camps de concentració

  Més camps de concentració
  Gross-Rosen, a Struthof (als Vosges), Majdanek i Theresienstadt
 • Operació Barba-Roja

  Hitler ataca a Rússia. Alemanya és una de les potències de l’Eix juntament amb Japó i Itàlia mentre que Rússia forma part de les potències aliades: Gran Bretanya, Estats Units, Rússia, França (una part)
 • Atacs Japonesos

  Els avions japonesos ataquen, de sorpresa per als americans, la base naval nord-americana de Pearl Harbor, a l'illa Oahu de Hawaii. Els americans pateixen a prop de 2.400 baixes. A més a més, l'Imperi japonès va declarar la guerra als Estats Units i al Regne Unit i s'hi afegeixen els Australians.
 • Més camps a...

  Més camps a...
  Belzec i Treblinka
 • "Camps de la mort"

  Fins el 1945 els camps de concentració reben l'apel·latiu de camps de la mor. S'exterminava a base de fer-los/les treballar fins a la mort a part de les dutxes de gas i altres mètodes. Una disposició de 30 d'abril de 1942 prescriu el treball de les persones que es troben al camp. No hi ha límit d'hores laborals perquè l'única cosa que es vol és aconseguir el màxim de producció sense tenir en compte la salut de els detinguts i les detingudes.
 • La batalla de Stalingrad

  Comença el 23 d’agost de 1942 i es desenvolupa fins el 2 de febrer de 1943 després de que el juny de 1942 l’URSS i els Estats Units reforcessin els aliats: els nord-americans van frenar els japonesos al Pacífic i els britànics als alemanys al nord d’Àfrica. Va esdevenir el primer fracàs d'aquella batalla per a Hitler.
 • Nous camps

  Bergen-Belsen
 • Tropes britàniques i nord-americanes a Sardenya

  Les tropes britàniques i nord-americanes desembarquen al sud-est de l'illa de Sardenya i l'ocupen en poc més d'un mes.
 • Resposta d'Itàlia a l'atac

  La invasió aliada de territori italià provoca que el rei italià Víctor Manuel III ordeni la detenció de Mussolini i nomeni el mariscal Badoglio nou president del país.
 • Itàlia signa la rendició

  El nou govern italià inicia de seguida converses de pau amb els aliats que arriben a la fi el 3 de setembre, quan Itàlia signa la rendició. Les negociacions i la rendició es mantindran en secret per amagar-les a Hitler.
 • Camps com el d'Auschwitz

  Alguns camps són especialment determinats per exterminar de manera sistemàtica a persones jueves com el famós camp d'Auschwitz. S'assessina des de que arriben al camp i es cremen els cossos a un crematori. Al voltant de 6 milions moren d'aquesta manera, així com gitanos i altres grups el 1944.
 • Batalla de Normandia

  Els aliats comencen una gran ofensiva amb el desembarcament nord-americà a Normandia per avançar des de l’oest europeu, mentre els russos tanquen els alemanys per l’est.
 • La mort de Hitler

  Hitler es suïcida i Alemanya es rendeix.
 • La primera bomba atòmica

  La primera bomba atòmica amb finalitats bèl·liques explota sobre Hiroshima i provoca uns 75.000 mortsi encara més ferits. La ciutat japonesa queda destruïda per complet.
 • L'Imperi Japonés es rendeix

  Una altra bomba és llençada sobre Nagasaki, que provocà una mortaldat i una destrucció semblants. Finalment els japonesos es rendeixen.
 • L'emperador Japonés respecte a la rendició

  L'emperador del Japó, Hirohito pren la decisió d'anunciar per ràdio la rendició del país. Una part del govern japonès encara està decidida a seguir lluitant.
 • La rendició oficial del Japó

  La rendició oficial del Japó es signa el 2 de setembre i porta al final de la Segona Guerra Mundial, tot i que algunes unitats japoneses aïllades continuaran lluitant algunes setmanes més.
 • Les Nacions Unides

  Es va crear un nou organisme internacional anomenat les Nacions Unides després del fracàs de la Societat de Nacions. A diferència del seu predecessor, les Nacions Unides prenen un paper més actiu en el món. Van ser responsables en part com a resposta a l'Holocaust.
 • La Guerra Freda

  Comença la Guerra Freda que durarà fins el 1991 a causa de les discrepàncies de les dues divisions i potències polítiques que dividien el món.