Hitler mussolini

Ascensió de Mussolini i Hitler al poder

 • A: Nova república: República de Weimar

  A: Nova república: República de Weimar
  Amb l'abdicació del kàiser Guillem II i la desaparició del Reich II, es va crear la república de Weimar.
  Aquesta nova república, va haver d'enfrontar-se amb la insurrecció dels espartaquistes, els partidaris de seguir l'exemple bolxevic i instaurar una república socialista.
  Va passar uns anys de pressió política, econòmica i social. Aquesta república la van governar Ebert (1918-1925) i Hindenburg (1925-1934).
  Video
 • I: Mussolini funda el Fasci di Combattimento

  I: Mussolini funda el Fasci di Combattimento
  Benitto Mussolini, un militar socialista, no estava d'acord amb la seva ideologia, així que va crear-ne una. La ideologia es basava principalment en:
  ·Abolició de la monarquia i imposició d'una república.
  ·Participació dels obrers en l'evolució de les empreses.
  ·Eliminació de la banca especulativa.
  ·Recuperació del nacionalisme.
  ·Adhesió d'Itàlia a la Societat de Nacions per fomentar la pau
  Webgrafia
 • I: Ocupació de fàbriques i terres

  I: Ocupació de fàbriques i terres
  El feixisme al principi es declara anticapitalista i adversari del marxisme i del bolxevisme únicament per l'esperit internacionalista. És més, durant els anys 1919 i 1920, els feixistes no deixen passar cap acció obrera, siguin les vagues, els boicots, els desordres motivats per l’ocupació de fàbriques i terres sense manifestar l'aprovació.
 • A: Hitler com a cap de l'NSDAP

  A: Hitler com a cap de l'NSDAP
  Hitler es va afiliar al Partit Obrer Alemany el 1919, i es va convertir en el líder d'aquest el 1921.
 • I: Fundació del Partit Nacional Feixista

  I: Fundació del Partit Nacional Feixista
  El PNF o Partit Nacional Feixista, va ser creat al novembre del 1921 per Mussolini a partir del Fasci di Combattimento.
  Webgrafia
 • I: Vaga general dels socialistes

  I: Vaga general dels socialistes
  La popularitat del partit va créixer, i els socialistes van promoure una vaga general contra la violència feixista. Però la vaga va ser un fracàs i va ser la fi de l'amenaça socialista. A partir d'aquí la via cap al poder estava totalment oberta.
 • I: Marxa sobre Roma

  I: Marxa sobre Roma
  En una reunió del comandament feixista a Nàpols es va decidir fer la Marxa sobre Roma dels esquadristes, militars armats organitzats per caps locals feixistes. Amb l'objectiu d'exigir un govern amb un mínim de sis feixistes.
 • I: Mussolini com a Primer Ministre

  I: Mussolini com a Primer Ministre
  Quan van arribar a Roma, amb la marxa, el rei Víctor Manuel va nomenar Primer Ministre a Mussolini.
 • A: Putsh de Munic

  A: Putsh de Munic
  Al novembre de 1923, Hitler i els pocs seguidors del partit nazi van intentar derrocar el govern utilitzant un cop d'estat o puntsh en una cerveseria.
  Webgrafia
 • A: Hitler senteciat a 5 anys de presó

  A: Hitler senteciat a 5 anys de presó
  Hitler va ser sentenciat a cinc anys de presó a la fortalesa de Landsberg, encara que la Constitució estipulava cadena perpètua conta crim d'aquell tipus, Puntsh de Munic.
  Durant aquesta penitència va escriure el seu primer llibre, Mein Kampf.
 • I: Eleccions legislatives al Parlament

  I: Eleccions legislatives al Parlament
  La Llista Nacional de Mussolini va obtenir el 60% dels vots i 365 de diputats.
 • I: Assassinat de Matteoti

  I: Assassinat de Matteoti
  Va ser assassinat el diputat i dirigent socialista Giacomo Matteoti per bandes feixistes.
 • I: Lleis feixistíssimes

  I: Lleis feixistíssimes
  Són lleis que inclouen mesures diverses com la creació d'un tribunal de delictes polítics i una nova policia secreta, l'OVRA. L'eliminació dels altres partits polítics i dels sindicats obrers i de la implantació de la censura de la premsa.
 • I: Creació del tribunal de delictes polítics

  I: Creació del tribunal de delictes polítics
  Una de les lleis feixíssimes, que dictava que havia d'existir i crear un tribunal per tal de jutjar delictes polítics, és a dir, per tal de què no hi hagués opositors al feixisme de Mussolini.
 • A: Hidenburg president de la República

  A: Hidenburg president de la República
  Webgrafia Encara que Paul Ludwig Hans Anton von Beneckendorff und von Hindenburg, fos Prussià i acabat de retirar-se de la Primera Guerra Mundial 1925, els conservadors alemany van pressionar a Hindenburg perquè es presentés com a president de la República de Weimar. A l'abril d' aquest mateix any va ser elegit president, succeint a Friedrich Ebert. Des d'aquest moment, va ser el més fidel possible a la constitució fins a 1932.
 • A: Mein Kampf

  A: Mein Kampf
  WebgrafiaEl Mein Kampf (en alemany La meva lluita) és un llibre escrit per Adolf Hitler, combinant elements autobiogràfics amb una exposició de la ideologia política del nazisme. Després que el partit perdés les eleccions el 1928 Hitler va creure que una raó n'era que el públic no havia entès plenament les seves idees. Es va retirar a Munic per dictar la seqüela del Mein Kampf, que centrà en la política exterior.
 • I: Règim totalitari de partit únic

  I: Règim totalitari de partit únic
  A partir de la feixistitzacio de l'estat va aportar un règim totalitari de partit únic: el Partit Nacional Feixista. El poder estava reduït a un grup encarregat de la propaganda i del control d'ideologia de masses, però el poder real estava en Mussolini, el Duce.
 • I: OVRA

  I: OVRA
  Organizzacione di Vigilanza e Repressione dell'Antifascismo, va ser una policia secreta creada per tal de defendre el feixisme i combatre els elements opositors.
 • I: Pacte del Laterà

  I: Pacte del Laterà
  Acords diplomàtics entre el regne d’Itàlia i l’estat del Vaticà signats l’11 de febrer de 1929 per Mussolini i el secretari d’estat, cardenal Gasparri, pels quals hom posava fi al conflicte entre la Itàlia unificada i els Estats Pontificis desapareguts de fet amb l’ocupació de Roma el 1870.
  Webgrafia
 • A: Gran Depresió

  A: Gran Depresió
  La Gran Despressió començada a Estats Units, el 1929 fins el 1936 per culpa del Crack del 29'. Va ser un cop devastador per a la "democràcia" alemanya i va impulsar el nazisme al poder.
 • A: Creació de les SA

  A: Creació de les SA
  Les Sturmabteilung o SA, eren coneguts com a "camises pardas" pel color del seu uniforme. Aquest grup, era com una organització paramilitar del partit nazi. Va ajudar de forma eficaç a Hitler al arribar al poder alemany.
 • A: Crisi política

  A: Crisi política
  El conseller Brüning dimiteix i per tant hi ha una demanda de governs autoritaris.
 • A: Eleccions

  A: Eleccions
  Van atorgar una majoria molt simple als nazis del NSDAP, i una coalició de les esquerres socialistes i comunistes haurien estat suficient per barrar-li el pas del poder als nazis.
 • A: Hitler és anomenat canceller

  A: Hitler és anomenat canceller
  Hindenburg torna a guanyar el govern alemany, però aquesta vegada va ser davant de Hitler. El partit nazi era el més votat del Reichstag. Franz von Papen, el que fins aquell moment va ser canceller, va convèncer a Hindenburg perquè nomenés a Hitler com a Canceller de la República.
 • A: Incendi del Reichstag

  A: Incendi del Reichstag
  Es creu que aquest incendi va ser produït pels nazis, però no està demostrat al cent per cent. Això s'hauria provocat per tal d'expulsar els comunistes del Reichstag i poder canviar ells mateixos les lleis perquè fossin més totalitàries.
 • A: Proclamació del tercer Reich

  A: Proclamació del tercer Reich
  Amb l'incendi del Reichstag, Hitler va anar guanyant punts sobre la població alemanya i a partir de l'atorgament dels plens poders durant quatre anys va comportar-se en una dictadura de partit únic.
 • A: Llei de plens poder al Führer

  A: Llei de plens poder al Führer
  Hitler va aconseguir plens poders durant un període de quatre anys i l'aprovació d'una Llei "per a la supressió de la misèria del poble i el Reich (Imperi)" que li permetia promulgar lleis sense la necessitat de tenir l'aprovació del Parlament.
 • A: Creació de la Gestapo

  A: Creació de la Gestapo
  Creació de la policia oficial secreta nazi d'Alemanya, dirigida des de 1936 per Reinhard Heydrich.
 • A: Nit dels Ganivets llargs

  A: Nit dels Ganivets llargs
  Hitler va ordenar l'assassinat del cap de les SA, per tal de tenir menys competència ni reveladors.
 • A: Mort de Hinderburg

  A: Mort de Hinderburg
  La concentració de poders es va completar quan el 1934, a més de canceller, va assumir les funcions de president (per la mort del president Hindenburg) i es va proclamar Führer i Canceller del Reich.
 • A: Lleis de Nurenberg

  A: Lleis de Nurenberg
  WebgrafiaLes lleis de Nuremberg van ser unes lleis antisemites de l'Alemanya nazi, que es van instaurar el 1935 en el míting anual de Nuremberg, les lleis van classificar les persones. Aquestes lleis van classificar les persones segons:
  - Tenir tres avis jueus i un avi alemany era considerat jueu al 100%.
  - Tenir dos avis jueus i dos alemanys era considerat mestís jueu al 50%.
  - Tenir un avi jueu era considerat Mischlinge o mestís al 25%
 • I: Invasió d'Etiòpia

  I: Invasió d'Etiòpia
  Tropes italianes procedents d'Eritrea van travessar el riu Mareb i envaeixen Etiòpia.
  Webgrafia
 • A-I: Formació de l'eix Roma-Berlín

  A-I: Formació de l'eix Roma-Berlín
  Webgrafia La desconfiança entre Mussolini i Hitler basada en els seus interessos contraposats sobre Àustria, va impedir una aliança entre les dues potències feixistes. La labor del Conde Ciano va propiciar la signatura d'una declaració en la qual tots dos països proclamaven la seva amistat i el manteninimiento de punts de vista comunes en política internacional. Aquest acord es va veure posteriorment reforçatpel Pacte Anti-Komintern.
 • A: Conferència de Munich

  A: Conferència de Munich
  L'Acord de Munic es va acordar a Munic en una conferència internacional a la ciutat capital de Baviera (Alemanya), el 1938, per tal de resoldre la «crisi dels Sudets», acordant la incorporació d'aquest territori de Txecoslovàquia a l'Alemanya nazi.
  Webgrafia
 • A: Nit dels vidres trencats

  A: Nit dels vidres trencats
  Aquesta nit, la nit del 9 al 10 de novembre va ser terrible. Les botigues i les sinagogues jueves van ser saquejades i destruïdes per les SA i les SS. Seguidament els jueus, van ser detinguts i deportats a camps de concentració.