Descarga

Eix cronològic 1914-1939

 • TRIPLE ALIANÇA

  TRIPLE ALIANÇA
  Els Països son Alemanya, Italia, Austria-Hongria, encara que al cap d'uns anys Italia canvia de bandol.
 • TRIPLE ENTENSA

  TRIPLE ENTENSA
  rança, Rússia i Gran Bretanya. França temia el poder d’Alemanya i per això es va aliar amb Rússia i va millorar les relacions amb Gran Bretanya.
 • ESCISSIÓ ENTRE BOLXEVICS I MENXEVICS

  ESCISSIÓ ENTRE BOLXEVICS I MENXEVICS
  Els menxevics defensaven un partit de masses, amb diverses tendències, segons el model socialdemòcrata europeu. Estaven encapçalats per Julius Martov, sostenien que era preferible tenir una base partidària ampla, a diferència del model de partit únic que proposava Lenin. Els bolxevics concebien el partit com una organització de combat, dotada d'una gran disciplina i capaç d'enfrontar-se al tsarisme. Van mantindre la seua estratègia radical per l'establiment d'una dictadura d'obrers i llauradors.
 • ESCLAT DE LA REVOLUCIÓ BOLXEVIC

  ESCLAT DE LA REVOLUCIÓ BOLXEVIC
  Va enderrocar el tsar nicolau ii i hi va instaurar el primer estat comunista del món
 • RÚSSIA SURT DE LA GUERRA

  RÚSSIA SURT DE LA GUERRA
  Rússia hi va intervenir per defensar Sèrbia, i Alemanya, aliada de d’Àustria, va declarar la guerra a Rússia i a França.
 • ASSASSINAT DE L’ARXIDUC FRANCESC FERRAN

  ASSASSINAT DE L’ARXIDUC FRANCESC FERRAN
  L’arxiduc Francesc Ferran, hereu del tron d’Àustria-Hongria, i la seva esposa, a Sarajevo, capital de Bòsnia.
 • ÀUSTRIA DECLARA LA GUERRA A SÈRBIA

  ÀUSTRIA DECLARA LA GUERRA A SÈRBIA
  Àustria va declarar la guerra a Sèrbia, convençuda que acabaria amb aquest territori i podria estendre el seu domini als Balcans.
  La guerra va començar el 28 de juliol despres d'aquest fet.
 • BATALLA DE VERDUN

  BATALLA DE VERDUN
  Alemanya va intentar acatacar al front occidental,quan els francessos van resistir en mesos sense que Alemnya els pogués vèncer.
 • INTERVENCIÓ DELS EUA

  INTERVENCIÓ DELS EUA
  Un submarí alemany havia enfonsat el vaixell Lusitània, on van morir més de 125 ciutadans americans. EUA, finalment, va decidir entrar a la guerra. La intervenció dels americans va ser decisiva pel triomf de l’Entesa.
 • INICI GUERRA CIVIL RUSSA

  INICI GUERRA CIVIL RUSSA
  Una fracció de l’exèrcit tsarista, integrada per membres de les
  antigues classes privilegiades i per pagesos benestants, va organitzar l’anomenat Exèrcit Blanc, que es va alçar en armes.
  Els bolxevics van crear l’Exèrcit Roig, que sota la direcció de Lev Trotski, va aconseguir imposar-se, que d’ençà del 1918 havia pres el nom de Partit Comunista de la Unió Soviètica.
 • REPÚBLICA DE WEIMAR

  REPÚBLICA DE WEIMAR
  El 1918, a punt de finalitzar la Primera Guerra Mundial, el kàiser Guillem II va abdicar del seu càrrec i es va proclamar la República, que va establir la La capital a Weimar i que es va fonamentar sobre una constitució democràtica.
 • ALEMANYA ES RENDEIX

  ALEMANYA ES RENDEIX
  Alemanya, derrotada i tement l’esclat d’una revolució al seu país, signarà l’armistici l’11 de novembre de 1918. L’emperador alemany , Guillem II marxarà del país i s’hi proclama la República.
 • TRACTAT DE VERSALLES

  TRACTAT DE VERSALLES
  El tractat es va signar la pau amb Alemanya i les potències vencedores, es declarava Alemanya culpable que havia de pagar fortes reparacions de guerra, tan en diners com en productes, sobretot a França i Bèlgica
 • CREACIÓ DE LA SDN

  CREACIÓ DE LA SDN
  És un organisme internacional per discutir i resoldre les disputes entre països i no recórrer a la guerra.
 • CREACIÓ DELS FASCI DI COMBATIMENTO

  CREACIÓ DELS FASCI DI COMBATIMENTO
  En aquesta situació de crisi, va sorgir la figura de Benito Mussolini, que, el 1919, va crear els fasci de combat, els anomenats camises negres
 • FUNDACIÓ NSDAP

   FUNDACIÓ NSDAP
  Adolf Hitler era un soldat de la Primera Guerra Mundial, que no havia acceptat la derrota alemanya i que el 1920 va fundar el Partit Nacionalsocialista dels Treballadors d’Alemanya (NSDAP) i se’n va erigir líder indiscutible.
 • MARXA SOBRE ROMA

  MARXA SOBRE ROMA
  La Marxa sobre Roma va ser el nom donat a l'acte pel qual Benito Mussolini i el Partit Nacional Feixista van arribar a prendre el poder a Itàlia l'octubre de 1922
 • CREACIÓ DE LA URSS

  CREACIÓ DE LA URSS
  Un estat federal que reunia totes les nacionalitats del vell Imperi dels tsars (armenis, ucraïnesos, georgians....). L’URSS es governava amb un Parlament (Soviet Suprem), i un sol partit, el PCUS, controlava la vida política. Es tractava d’un sistema totalitari
 • MORT DE LENIN

   MORT DE LENIN
  El líder indiscutible de la Revolució, va morir el 1924 en un moment en què es debatia quin era el millor camí per consolidar-la.
 • IL DUCE ARRIBA AL PODER

   IL DUCE ARRIBA AL PODER
  Després de 1924 l’Estat i el partit feixista van quedar totalment identificats en un règim en el qual Mussolini es va atribuir plens poders i es va fer anomenar el Duce.
 • CRISI DE SOBREPRODUCCIÓ

  CRISI DE SOBREPRODUCCIÓ
  La sobreproducció, es refereixen a l’excés d’oferta per sobre de la demanda de productes que s’ofereixen al mercat. Això porta a preus més baixos i / o béns no venuts, juntament amb la possibilitat d’atur.
 • DIJOUS NEGRE

  DIJOUS NEGRE
  El dijous negre va tenir lloc el 24 d'octubre del 1929, aquí va ser on va començar la caiguda de la borsa. El dijous negre va produir una situació de verdader pànic que va dur a una gran crisi bancària a Estats Units.
 • 13 MILIONS D’ATURATS ALS EUA

  13 MILIONS D’ATURATS ALS EUA
  Moltes fàbriques van tancar perquè no van poder vendre la seva producció. El nombre d'aturats va augmentar i moltes families van caure en la misèria.
 • ARRIBA AL PODER FRANKLIN D. ROOSEVELT

  ARRIBA AL PODER FRANKLIN D. ROOSEVELT
  El 1932, un dels pitjors anys de la Gran Depressió, va guanyar les eleccions un demòcrata. Franklin D. Roosevelt, que proposava un nou programa per afavorir la recuperació econòmica i treure el país de la crisi.
 • NEW DEAL

  NEW DEAL
  New Deal (Nou Repartiment), defensava la intervenció de l’Estat per reactivar l’economia.
 • REDUCCIÓ JORNADA LABORAL A 40 SETMANALS

  REDUCCIÓ JORNADA LABORAL A 40 SETMANALS
  Per lluitar contra l’atur, l’Estat va impulsar la realització d’un pla d’obres públiques de gran abast A més, per augmentar la capacitat adquisitiva dels treballadors, va afavorir una política de suport als preus agrícoles i l’augment dels salaris, alhora que reduïa la jornada laboral a 40 hores setmanals.
 • EL PARTIT NAZI ACONSEGUEIX 13 MILIONS DE VOTS

  EL PARTIT NAZI ACONSEGUEIX 13 MILIONS DE VOTS
  En les eleccions del 1932, el partit nazi ha va aconseguir 13 milions de vots i, el gener del 1933, va aconseguir que el president Hindenburg nomenés Hitlercanceller
 • LLEIS DE NUREMBERG

  LLEIS DE NUREMBERG
  Després que Hitler va arribar al poder el 1933, hi va haver un ràpid creixement en la legislació alemanya dirigida als jueus, però l'existència de molts alemanys laics i ateus d'origen jueu i l'adhesió dels nazis a definicions racials van crear la necessitat d'un mètode legal clar per definir qui era jueu.
 • CREACIÓ CAMPS DE CONCENTRACIÓ I HOLOCAUST

   CREACIÓ CAMPS DE CONCENTRACIÓ I HOLOCAUST
  Els camps de concentració nazis foren els camps de concentració que s'utilitzaren inicialment com a element dissuasiu a l'Alemanya nazi davant la possible oposició comunista i com a presons dels quadres dirigents de les forces subversives. La doctrina totalitarista del nazisme no tolerava l'existència de cap manifestació d'independència en relació a la ideologia del règim.
 • HITLER ES PROCLAMA FÜHRER

  HITLER ES PROCLAMA FÜHRER
  els nazis van desplegar una política que combinava noves lleis, propaganda i ús de la violència per acabar des de dins amb la República de Weimar, el sistema democràtic instaurat a Alemanya després de la derrota de 1918.