L'EDAT CONTEMPORÀNIA. Segle XX

 • Period: to

  La Pau armada

  Nom del període previ a l'esclat de la guerra. En aquest període es desenvolupen les causes de la guerra per un seguit de tensions entre potències europees.
 • Creació de la Triple Aliança

  Creació de la Triple Aliança
  La Triple Aliança va ser una coalició creada l'any 1882 integrada per l'Imperi Alemany i l'Imperi Austrohongarès per iniciativa del canceller Otto Von Bismarck, a la que més tard es va sumar Itàlia. L'objectiu de Bismarck era aillar a França.
 • Alemanya ajuda al Sultà del Marroc contra França i Espanya

  Alemanya ajuda al Sultà del Marroc contra França i Espanya
  L'Imperi Alemany va entrar en conflicte diplomàtic amb França i Espanya. Alemanya va fer costat al sultà Marroquí en una lluita per la independència que duria Marroc.
 • Conferència d'Algesires

  Conferència d'Algesires
  Va tenir lloc a Algesires entre el 16 de gener i el 7 d'abril de 1906. L'objectiu de la conferència va ser solucionar la primera crisi marroquina que enfrontava França amb Alemanya.
 • Creació de la Triple Entesa

  Creació de la Triple Entesa
  Va ser la coalició formada entre Grança, Gran Bretanya y Rússia per tal de contrarestar la Triple Aliança d'Alemanya, âustria i Itàlia.
 • Alemanya ajuda als marroquins durant una insurrecció popular contra el domini francès

  Alemanya ajuda als marroquins durant una insurrecció popular contra el domini francès
  Es produeix la segona crisi marroquí. Alemanya acusa França de sobrepassar l'acordat a l'acta d'Algesires i envia un buc de guerra alemany a Agadir com a mesura de pressió per fer valdre les seves exigències territorials davant del desplegament de les tropes franceses a l'interior del Marroc.
 • Primera Guerra Balcànica

  Primera Guerra Balcànica
  Conflicte armat entre l'imperi otomà i els països que conformaven la Lliga Balcànica (Grècia, Sèrbia, Montenegro i Bulgària).
 • Segona Guerra Balcànica

  Segona Guerra Balcànica
  Breu conflicte que va esclatar quan Bulgària, insatisfeta amb la seva part del botí de la la Primera Gerra Balcànica en el repartiment de Tràcia i Macedònia, i incitada per austríacs i alemanys, va atacar els seus antics aliats, Sèrbia i Grècia.
 • Assasinat de l'arxiduc Francesc Ferran

  Assasinat de l'arxiduc Francesc Ferran
  Va ser assassinat a Sarajevo per Gavrilo Princip, un nacionalista serbobosnià, membre del grup nacionalista serbi Jove Bòsnia, amb l'objectiu que l'imperi austrohongarès abandonés Bòsnia per unificar-se amb Sèrbia.
 • Inici de la Primera Guerra Mundial

  Inici de la Primera Guerra Mundial
  Conflicte bèl·lic centrat en Europa que va començar l'any 1914 i va finalitzar l'any 1918 quan Alemanya va acceptar les condicions de l'armistici. Es va iniciar el 28 de Juliol amb un conflicte localitzat entre l'Imperi Austrohongarès i Sèrbia.
 • Period: to

  Guerra de moviments

  Fase de la Primera Guerra Mundial, duta a terme per Alemanya, que volia derrotar a França per posteriorment centrar-se en Rússia, a través d'una estratègia de desplaçaments ràpids de material i de tropes.
 • Batalla de Tannenberg

  Batalla de Tannenberg
  Batalla del front oriental de la Primera Guerra Mundial que va enfrontar el II exèrcit rus sota el comandament d'Alekksandr Samsónov i el VIII exèrcit alemany a les ordres de Paul Von Hindenburg.
 • Period: to

  Guerra de trinxeres

  Guerra en la qual els exèrcits combatents mantenien línies estàtiques i de fortificacions excavades a terra i enfrontades entre elles. Va sorgir a partir d'una revolució a les armes de foc i a un increment en el seu poder, sense la necessitat d'un augment de la mobilitat i les comunicacions.
 • Batalla de Verdún

  Batalla de Verdún
  Va ser la batalla més gran i més llarg de la Primera Guerra Mundial al front occidental entre els exèrcits alemany i francès.
 • Batalla del Somme

  Batalla del Somme
  Batalla del front occidental de la Primera Guerra Mundial. Fou una de les més llargues i de les que provocà més baixes de tota la història. Durant cinc mesos, els exèrcits britànics i francesos van combatre als alemanys en una brutal batalla de desgast en un front de 24km.
 • Triomf de la Revolució Soviètica

  Triomf de la Revolució Soviètica
  El triomf de la revolució Russa va culminar amb l'establiment d'una república que substituí el sistema tsarista anterior i que portà a l'establiment de la Unió Soviètica.
 • Period: to

  Entrada dels EUA i final de guerra

  EUA declara la guerra a Alemanya. Els alemanys es van veure obligats a demanar l'armistici per terra, mar i aigua.
 • Period: to

  Guerra Civil Russa

  Va ser un conflicte armat múltiple que va tenir lloc entre 1917 i 1923 en el territori del dissolt imperi rus, entre el govern bolxevic i el seu Exèrcit Roig i els militars de l'exercit tsarista i els opositors al bolxevisme.
 • Naixement de la República de Weimar

  Naixement de la República de Weimar
  Va ser el règim polític que va tenir lloc a Alemanya des del final de la Primera Guerra Mundial i la desaparició del Segon imperi Alemany, fins a l'arribada al poder d'Adolf HItler.
 • Period: to

  Entreguerres

  És el període transcorregut entre la Primera Guerra Mundial i la Segona Guerra Mundial. Va estar marcat per l'esclat de la Revolució Russa, el crac de la Borsa de Nova York i l'ascens dels règims totalitaris.
 • Segona Batalla del Marne

  Segona Batalla del Marne
  Fou la última gran ofensiva alemanya al front occidental durant la Primera Guerra Mundial.
 • Alemanya signa l'armistici

  Alemanya signa l'armistici
  Fou un tractat signat a Le Francport, que va finalitzar la lluita per terra, mar i aire en la Primera Guerra Mundial entre els Aliats i l'Imperi Alemany.
 • Aixecament Espartaquista

  Aixecament Espartaquista
  Fou la vaga general i les lluites armades que van tenir lloc a Berlín del 5 al 12 de gener de 1919 i que tenia com a finalitat instaurar un règim similar al de la Rússia comunista.
 • Benito Mussolini crea els Fasci di Combattimento

  Benito Mussolini crea els Fasci di Combattimento
  Els Fasci de Combattimento fou un moviment polític feixista italià creat per Benito Musolini a Milà. Aquesta organització serà el nucli del que serà el Partit Nacional Feixista de Mussolini.
 • Signatura del Tractat de Versalles

  Signatura del Tractat de Versalles
  És un tractat de pau signat entre els països Aliats i Alemanya al Palau de Versalles que va posar fi oficialment a la Primera Guerra Mundial.
 • Hitler es torna líder del NSDAP

  Hitler es torna líder del NSDAP
  L'any 1920 Hitler liderà el Partit Nacional Socialista dels treballadors Alemanys i fou canceller del Tercer Reich.
 • Period: to

  Feliços anys 20

  Període de prosperitat econòmica que va tenir lloc als EUA. La vida nord-americana es basava en el consumisme i en gastar molt, generant una bombolla especulativa. Aquesta prosperitat finalitzarà amb el Crack de 1929 donant lloc a la Gran Depressió.
 • Period: to

  La Nova Política Econòmica (NEP)

  Volia evitar el col·lapse de l'economia russa. Va intentar revertir la crisi en la qual es trobava Rússia a conseqüència de la guerra civil i de l'agressió estrangera. Va permetre algunes pràctiques capitalistes com l'obertura de petits negocis.
 • Transformació dels Fasci di Combattimento en el Partit Nacional Feixista

  Transformació dels Fasci di Combattimento en el Partit Nacional Feixista
  Benito Mussolini crea a Roma el Partit Nacional Feixista, un partit polític italià, al convertir-se en partit els Fasci di Combattimento, El Partit Nacional Feixista va ser la màxima expressió del feixisme i únic partit legal durant la dictadura de Mussolini.
 • Marxa sobre Roma

  Marxa sobre Roma
  Va ser el nom donat a l'acte pel qual Benito Mussolini i el Partit Naciona Feixista van arribar a prendre el poder a Itàlia l'octubre de 1922.
 • Mussolini puja al poder

  Mussolini puja al poder
  Benito Mussolini assumeix el càrrec de primer ministre d'Itàlia el desembre de 1922.
 • Putsch de Munich

  Putsch de Munich
  Va ser un intent fallit de cop d'estat que es va produir entre el 8 i el 9 de novembre de 1923, quan Adolf Hitler, el militar Erich Ludendorff i d'altres militants nazis van tractar sense èxit de prendre el poder a Munic, Baviera i Alemanya.
 • Inici de la dictadura feixista italiana

  Inici de la dictadura feixista italiana
  A partir de 1924 Mussolini va accelerar el procés d'implantació de la dictadura feixista. Va abolir els partits i sindicats, va suprimir qualsevol llibertat política i es va proclamar Duce.
 • Stalin es converteix en el dirigent principal del PCUS

  Stalin es converteix en el dirigent principal del PCUS
  S'expulsa a Trotski i Zinoviev del PCUS i Stalin es converteix en el principal dirigent del PCUS
 • Period: to

  Estatalització de l'economia soviètica

  Stalin va imposar una forma de dirigir l'economia: la planificació i la centralització. L'Estat a través del Gosplan, controla tota l'activitat i estableix les directrius a seguir tant al sector industrial i agrícola.
 • Crac Borsari a Wall Street

  Crac Borsari a Wall Street
  Representa la fallida del mercat de valors que va ocórrer a finals d'octubre de 1929 a la Borsa de Nova York.
 • Creació dels gulags

  Creació dels gulags
  Es creen els gulags, una xarxa de camps de presoners on es recloïa als opositors al règim stalinista i se'ls obligava a fer treballs forçats.
 • Period: to

  La Gran Depressió

  Va ser un període caracteritzat per la major recessió econòmica global tant en profunditat com en duració. Es va originar als EUA coincidint amb el crac borsari d'octubre de 1929 a Wall Street.
 • Creació del New Deal

  Creació del New Deal
  Van ser un conjunt de mesures polítiques posades en marxa pel partit Demòcrata dels Estats Units i pel seu president, Roosevelt, que tenia com objectiu actuar de forma enèrgica sobre el que es consideraven les causes de la crisi provocada pel Crac del 29 de Wall Street. Aquestes mesures es basaven en la teoria de l'intervencionisme de l'estat.
 • Period: to

  L'Era feixista

  L'any 1932 arriba el feixisme al poder a Alemanya. Alemanya es transforma en una dictadura que es caracteritza per la repressió de tota oposició, l'economia centralitzada, l'expansionisme militar, el control ideològic i social, el racisme i antisemistisme.
 • Hitler és nomenat canceller d'Alemanya

  Hitler és nomenat canceller d'Alemanya
  El 30 de gener de 1933, el president d'Alemanya, el general Paul von Hindenburg, influït pel polític conservador Franz von Papen, va nomenar canceller a Adolf Hitler.
 • Incendi del Reichstag

  Incendi del Reichstag
  Va començar a les 9.14 de la tarda del 27 de febrer de 1933, quan els bombers van rebre l'alarma informant que el Reichstag estava en flames. El canceller Adolf Hitler va aprofitar aquest fet per executar els seus meditats plans.
 • Hitler és proclamat Führer

  Hitler és proclamat Führer
  El 2 d'agost de 1934 mor el president d'Alemanya Paul von Hindenburg.. Hitler, canceller des de gener de 1933, assumeix el càrrec de cap d'Estat, de comandant de les forces armades i es proclama Führer, líder del III Reich.
 • Inici de l'era nazi

  Inici de l'era nazi
  El Tercer Reich és l'inici de l'era nazi. Va acabar amb la república de Weimar i va transformar l'Estat amb una línia a les doctrines del nazisme,
 • Creació de la Gestapo

  Creació de la Gestapo
  La Gestapo va ser creada el 26 d'abril de 1933 pel nazi Hermann Göring, fidel amic de Hitler. Va arribar a controlar a milions d'europeus.
 • Italia envaeix Etiòpia

  Italia envaeix Etiòpia
  Fou un conflicte armat de set mesos de duració que es va iniciar l'octubre de 1935 quan l'exèrcit italià va irrompre a Abisinia.
 • Inici dels processos de Moscú

  Inici dels processos de Moscú
  S'inicien una sèrie de judicis contra els adversaris polítics de Stalin durant la Gran Purga. Foren jutjats antics membres del PCUS
 • Nit dels vidres trencats

  Nit dels vidres trencats
  Va ser la nit del 9 al 10 de novembre de 1938 en què, promoguts pel govern nazi, tingueren lloc una sèrie d'atacs coordinats contra els jueus, els seus domicilis i les seves propietats, a Alemanya i als estats recentment annexats d'Àustria i Txecoslovàquia.