EIX CRONOLOGIC 1914 - 1939

 • Triple aliança

  Triple aliança
  La Triple Aliança fou una coalició inicialment integrada per l'imperi Alemany i l'imperi Austrohongarès per iniciativa d'Otto von Bismarck per evitar un conflicte entre l'imperi Rus i l'imperi Austrohongarès.
 • Triple Entesa

  Va unir l'Imperi rus, la Tercera República Francesa i el Regne Unit de Gran Bretanya i Irlanda unir l'Imperi rus, la Tercera República Francesa i el Regne Unit de Gran Bretanya i Irlanda.
 • ESCISSIÓ ENTRE BOLXEVICS I MENXEVICS

  ESCISSIÓ ENTRE BOLXEVICS I MENXEVICS
  Entre els obrers s’havia difós la ideologia marxista i el 1898 es va fundar el Partit Socialdemocràcia Rus, que el 1912 es va dividir en menxevics i bolxevics. Els menxevics eren més moderats que el bolxevics. Els bolxevics, liderats pel Lenin, van impulsar a Rússia una revolució social, que va acabar triomfant.
 • ASSASINAT DE L'ARXIDUC FRANSESC FERRAN

  ASSASINAT DE L'ARXIDUC FRANSESC FERRAN
  Nacionalistes serbi bosnians van assassinar a l'arxiduc Francesc Ferran d'Àustria. L'atemptat, que va detonar una crisi internacional que va acabar en la Primera Guerra Mundial, va anar acuradament orquestrat, encara que en la seva consecució va intervenir de manera determinant l'atzar.
 • AUSTRIA DECLARA LA GUERRA A SERBIA

  AUSTRIA DECLARA LA GUERRA A SERBIA
  La guerra va començar el 28 de juliol quan després d’aquest fet, Àustria va declarar la guerra a Sèrbia, convençuda que acabaria amb aquest territori i podria estendre el seu domini als Balcans.
 • Period: to

  BATALLA DE VERDUN

  Va ser la major i més llarga batalla de la Primera Guerra Mundial en el front occidental entre els exèrcits alemany i francès.Victòria de França. L'avanç alemany falla, i el territori va ser defensat pels francesos.
 • Intervenció del EUA

  Intervenció del EUA
  Un submarí alemany ja havia enfonsar el transatlàntic Lusitània, on van morir més de 125 ciutadans americans (1915). EUA, finalment, va decidir entrar a la guerra. La intervenció dels americans va ser decisiva pel triomf de l’Entesa (aportà molts soldats, subministraments..).
 • Esclat de la revolució Boxevic

  Esclat de la revolució Boxevic
  Durant la Primera Guerra Mundial, el 1917, va esclatar la revolució bolxevic a
  Rússia, que va enderrocar el tsar Nicolau II i hi va instaurar el primer Estat
  comunista del món.
 • INICI GUERRA CIVIL RUSSA

   INICI GUERRA CIVIL RUSSA
  La guerra civil russa va ser un conflicte armat múltiple que va tenir lloc entre 1917 i 1923 en el territori del dissolt Imperi rus, entre el nou govern bolxevic i el seu Exèrcit Roig.
 • Alemanya es rendeix

  Alemanya es rendeix
  Alemanya, derrotada i tement l’esclat d’una revolució al seu país, signarà l’armistici l’11 de novembre de 1918. L’emperador alemany (el kàiser), Guillem II marxarà del país i s’hi proclama la República.
 • REPÚBLICA DE WEIMAR

  REPÚBLICA DE WEIMAR
  El 1918, a punt de finalitzar la Primera Guerra Mundial, el kàiser Guillem II va abdicar del seu càrrec i es va proclamar la República, que va establir la Lal capital a Weimar i que es va fonamentar sobre una constitució democràtica.
 • Rússia surt de la guerra

  Rússia surt de la guerra
  Va ser un tractat de pau signat el 3 de març de 1918 a la ciutat bielorussa de Brest-Litovsk entre l'Imperi alemany, Bulgària, l'Imperi austrohongarès, l'Imperi otomà i la Rússia soviètica.
 • TRACTAT DE VERSALLES

   TRACTAT DE VERSALLES
  El tractat més important va ser el Tractat de Versalles, en el qual es va signar la pau amb Alemanya i les potències vencedores imposen les condicions de pau.
 • Creació de la SDN

  Creació de la SDN
  un organisme internacional per discutir i resoldre les disputes entre països i no recórrer a la guerra.
 • CREACIÓ DELS FASCI DI COMBATIMENTO

  CREACIÓ DELS FASCI DI COMBATIMENTO
  En aquesta situació de crisi, va sorgir la figura de Benito Mussolini, que, el 1919, va crear els fasci de combat, els anomenats camises negres
 • FUNDACIÓ NSDAP

  FUNDACIÓ NSDAP
  El Partit Nacionalsocialista Obrer Alemany, conegut col·loquialment com Partit Nazi, va ser un partit polític actiu a Alemanya entre 1920 i 1945 la ideologia del qual se sustentava en el nazisme.
 • Creació de la Urss

  Creació de la Urss
  Estat federal que reunia totes les nacionalitats del vell Imperi dels tsars
  (armenis, ucraïnesos, georgians....). L’URSS es governava amb un Parlament
  (Soviet Suprem), i un sol partit, el PCUS, controlava la vida política.
 • MARXA SOBRE ROMA

  MARXA SOBRE ROMA
  La marxa sobre Roma va ser una marxa amb destinació a Roma organitzada per Benito Mussolini, llavors dirigent del Partit Nacional Feixista, entre el 27 i el 29 d'octubre de 1922, que ho va portar al poder italià. La marxa va marcar el final del sistema parlamentari i el principi del règim feixista.
 • IL DUCE ARRIBA AL PODER

  IL DUCE ARRIBA AL PODER
  El Líder del Partit Nacional Feixista, Benito Amilcare Andrea Mussolini, assumia el càrrec de primer ministre d'Itàlia un dia com avui, l'any 1922, càrrec en el qual es va mantenir per més de vint anys.
 • MARXA SOBRE ROMA

   MARXA SOBRE ROMA
  La Marxa sobre Roma va ser el nom donat a l'acte pel qual Benito Mussolini i el Partit Nacional Feixista van arribar a prendre el poder a Itàlia l'octubre de 1922
 • 13 MILIONS D’ATURATS ALS EUA

  13 MILIONS D’ATURATS ALS EUA
  Davant del convenciment que s'apropaven temps difícils, el consum va minvar i moltes fabriques van haver de tancar perquè no van poder vendre la seva producció. El nombre d'aturats va augmentar als 13 milions al 1923 i moltes families van caure en la misèria i van haver de viure de la caritat pública.
 • MORT DE LENIN

   MORT DE LENIN
  Lenin, el líder indiscutible de la Revolució, va morir el 1924 en un moment en què es debatia quin era el millor camí per consolidar-la.
 • Crisi de Sobreproducció

  Crisi de Sobreproducció
  La producció va créixer més de pressa que el mercat i les fàbrique produïen més del que podien vendre.
 • DIJOUS NEGRE

  DIJOUS NEGRE
  Molts accionistes eren conscients que la cotització de les accions era molt
  superior al valor real i que no continuarien pujant de manera indefinida. La
  desconfiança es va estendre entre els inversors i el 24 d’octubre del 1929
  (dijous negre) una onada venedora va afectar la Borsa de Nova York
 • ARRIBA AL PODER FRANKLIN D. ROOSEVELT

   ARRIBA AL PODER FRANKLIN D. ROOSEVELT
  El 1932, un dels pitjors anys de la Gran Depressió, va guanyar les eleccions un
  demòcrata. Franklin D. Roosevelt, que proposava un nou programa per afavorir la
  recuperació econòmica i treure el país de la crisi. Fou l’anomenat New Deal (Nou
  Repartiment), que defensava la intervenció de l’Estat per reactivar l’economia
 • REDUCCIÓ JORNADA LABORAL A 40 SETMANALS

  REDUCCIÓ JORNADA LABORAL A 40 SETMANALS
  Per lluitar contra l’atur, l’Estat va impulsar la realització d’un pla d’obres públiques de gran abast A més, per augmentar la capacitat adquisitiva dels treballadors, va afavorir una política de suport als preus agrícoles i l’augment dels salaris, alhora que reduïa la jornada laboral a 40 hores setmanals.
 • EL PARTIT NAZI ACONSEGUEIX 13 MILIONS DE VOTS

   EL PARTIT NAZI ACONSEGUEIX 13 MILIONS DE VOTS
  En les eleccions del 1932, el partit nazi ha va aconseguir 13 milions de vots i, el gener del 1933, va aconseguir que el president Hindenburg nomenés Hitler canceller. Al cap de pocs dies, els esquadrons nazis van provocar un incendi al Reichstag (Parlament) i en van acusar els comunistes.
 • CREACIÓ CAMPS DE CONCENTRACIÓ I HOLOCAUST

  CREACIÓ CAMPS DE CONCENTRACIÓ I HOLOCAUST
  A partir del 1933, es van crear els camps de concentració per recloure els opositors i els enemics del Reich. Molts jueus hi van ser tancats, obligats a fer treballs forçats, i , en part, van ser exterminats.
 • HITLER ES PROCLAMA FÜHRER

   HITLER ES PROCLAMA FÜHRER
  El 1934, Hitler es va proclamar Führer i Canceller del III Reich (Imperi).
 • LLEIS DE NUREMBERG

  LLEIS DE NUREMBERG
  El 1933 es va promulgar el boicot als negocis jueus, el 1935 es van dictar les Lleis de Nuremberg, que impedien els matrimonis mixtos i excloÏen els jueus de la ciutadania alemanya, i el 1938 van ser obligats a dur un distintiu.
 • NEW DEAL

  NEW DEAL
  Fou l’anomenat New Deal (Nou
  Repartiment), que defensava la intervenció de l’Estat per reactivar l’economia