Eix Tema 3

 • Triple Aliança

  Triple Aliança
  La Triple Aliança va ser una coalició inicialment integrada per l'imperi Alemany i l'imperi Austrohongarès per iniciativa d'Otto von Bismarck per evitar un conflicte entre l'imperi Rus i l'imperi Austrohongarès.
 • Triple Entesa

  Triple Entesa
  França, Rússia i Gran Bretanya. França temia el poder d’Alemanya i per això es va aliar amb Rússia i va millorar les relacions amb Gran Bretanya.
 • Escissió entre Bolxevics i Menxevics

  Escissió entre Bolxevics i Menxevics
  Entre els obrers s’havia difós la ideologia marxista i el 1898 es va fundar el Partit Socialdemocràcia Rus, que el 1912 es va dividir en menxevics i bolxevics. Els menxevics eren més moderats que el bolxevics. Els bolxevics, liderats pel Lenin, van impulsar a Rússia una revolució social, que va acabar triomfant.
 • Assassinat de l'arxiduc Francesc Ferran

  Assassinat de l'arxiduc Francesc Ferran
  L’esdeveniment detonant del conflicte va ser l’assassinat de l’arxiduc Francesc Ferran, hereu del tron d’Àustria-Hongria, i la seva esposa, a Sarajevo, capital de Bòsnia.
  L’autor va ser un estudiant bosni integrant d’un grup nacionalista-terrorista, que demanava l’alliberament de Bòsnia respecte a Àustria; alhora que Sèrbia semblava estar al darrere de l’organització de l’atemptat.
 • Àustria declara la guerra a Sèrbia

  Àustria declara la guerra a Sèrbia
  Àustria va declarar la guerra a Sèrbia, convençuda que acabaria amb aquest territori i podria estendre el seu domini als Balcans.
  Llavors Rússia hi va intervenir per defensar Sèrbia, i Alemanya, aliada de d’Àustria, va declarar la guerra a Rússia i a França.
  Al seu torn, Gran Bretanya, va entrar en guerra quan Alemanya va envair Bèlgica.
 • Batalla de Verdun

  Batalla de Verdun
  Alemanya van intentar atacar de nou al front occidental. A la batalla de Verdun (1916, França), els francesos van resistir mesos, sense que Alemanya pogués vèncer.
 • Intervenció dels EUA

  Intervenció dels EUA
  Un submarí alemany ja havia enfonsar el transatlàntic Lusitània, on van morir més de 125 ciutadans americans (1915). EUA, finalment, va decidir entrar a la guerra. La intervenció dels americans va ser decisiva pel triomf de l’Entesa (aportà molts soldats, subministraments..).
 • Rússia surt de la Guerra

  Rússia surt de la Guerra
  Rússia havia entrat a participar a la Primera Guerra Mundial amb una economia desestructura i una societat en crisi. ... La població, durant la Primera Guerra Mundial patia molta fam, pobresa i misèria.
 • Esclat de la revolució Bolxevic

  Esclat de la revolució Bolxevic
  Durant la Primera Guerra Mundial, el 1917, va esclatar la revolució bolxevic a Rússia, que va enderrocar el tsar Nicolau II i hi va instaurar el primer Estat comunista del món.
 • Inici guerra civil Russa

  Inici guerra civil Russa
  Rússia va participar a la Primera Guerra Mundial i aquest context va acabar creant les condicions per a un esclat revolucionari: Rússia no estava preparada per a una guerra tan llarga, dura i costosa.
 • Alemanya es rendeix

  Alemanya es rendeix
  Alemanya, derrotada i tement l’esclat d’una revolució al seu país, signarà l’armistici l’11 de novembre de 1918. L’emperador alemany (el kàiser), Guillem II marxarà del país i s’hi proclama la República.
 • República de Weimar

  República de Weimar
  Els anys de postguerra van ser per Alemanya anys de ​crisi econòmica, ​de ​misèriai d’​atur​ . Els deutes de guerra i les reparacions van provocar una gran inflació, que va anar acompanyada d’una gran depreciació del marc. La República de Weimar va haver de fer front a aquesta dura situació econòmica i al descontentament d’amplis sectors de la població.
 • Tractat de Versalles

  Tractat de Versalles
  El tractat més important va ser el Tractat de Versalles, en el qual es va signar la pau amb Alemanya i les potències vencedores imposen les condicions de pau:
  - Es declarava Alemanya culpable del conflicte, que havia de pagar fortes reparacions de guerra, tan en diners com en productes.
  - Reducció del seu exèrcit i la prohibició de rearmament.
  - Reducció del seu territori europeu
  - Pèrdua de les seves colònies, que es van repartir entre Gran Bretanya i França.
 • Creació de la SDN

  Creació de la SDN
  Es crea la Societat de les Nacions (1919), un organisme internacional per discutir i resoldre les disputes entre països i no recórrer a la guerra. El nou panorama de postguerra va dificultar la seva tasca; a més, EUA no s’hi va integrar. Alemanya i Itàlia es van retirar posteriorment.
 • Creació dels fasci di combatimento

  Creació dels fasci di combatimento
  En aquesta situació de crisi, va sorgir la figura de ​Benito Mussolini​ , que, el 1919, va crear els ​ fasci de combat​ , els anomenats camises negres. Eren uns grups paramilitars amb els quals es pretenia frenar la puixança del moviment obrer a base d’atacar de manera violenta els sindicats obrers i els seus líders.
 • Fundació NSDAP

  Fundació NSDAP
  Adolf Hitler era un soldat de la Primera Guerra Mundial, que no havia acceptat la derrota alemanya i que el 1920 va fundar el ​Partit Nacionalsocialista dels Treballadors d’Alemanya ​(NSDAP) i se’n va erigir líder indiscutible. El partit va elegir com a emblema la bandera vermella amb la creu gammada i es va proveir d’una organització paramilitar, les ​seccions d’assalt​ (SA).
 • Creació de la URSS

  Creació de la URSS
  L’URSS (Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques), un Estat federal que reunia totes les nacionalitats del vell Imperi dels tsars (armenis, ucraïnesos, georgians....). L’URSS es governava amb un Parlament (Soviet Suprem), i un sol partit, el PCUS, controlava la vida política.
  Es tractava d’un sistema totalitari, en el qual l’Estat i el partit quedaven identificats totalment i en el qual les institucions no eren elegides democràticament.
 • Marxa sobre Roma

  Marxa sobre Roma
  El 1922 Mussolini va exigir al rei que li lliurés el govern i va fer una exhibició de força, amb la ​Marxa sobre Roma dels camises negres. Finalment, el monarca, pressionat pels conservadors, el va anomenar cap del govern. 
 • Mort de Lenin

  Mort de Lenin
  Lenin, el líder indiscutible de la Revolució, va morir el 1924 en un moment en què es debatia quin era el millor camí per consolidar-la.
 • IL Duce arriba al poder

  IL Duce arriba al poder
  Després de 1924 l’Estat i el partit feixista van quedar totalment identificats enun règim en el qual Mussolini es va atribuir plens poders i es va fer anomenar el Duce .
 • Crisi de sobreproducció

  Crisi de sobreproducció
  La prosperitat no va beneficiar tothom per igual i un seguit d’elements van preludiar la crisi que s’apropava. Els ​pagesos en van ser els primers perjudicats, perquè durant la guerra s’havien endeutat per comprar noves terres i màquines i augmentar amb això la producció, que venien als països bel·ligerants.
 • Dijous negre

  Dijous negre
  La desconfiança es va estendre entre els inversors i el 24 d’octubre del 1929 (​ dijous negre​) una onada venedora va afectar la ​Borsa de Nova York​ .  
 • 13 milions d'aturats als EUA

  13 milions d'aturats als EUA
  Per lluitar contra l’atur, l’Estat va impulsar la realització d’un pla d’obres públiques de gran abast (carreteres, embassaments, ponts...). A més, per augmentar la capacitat adquisitiva dels treballadors, va afavorir una política de suport als preus agrícoles i l’augment dels salaris, alhora que reduïa la jornada laboral a 40 hores setmanals. Totes aquestes mesures van provocar un ​rellançament de l’economia nordamericana i un descens important dels aturats.
 • Arriba al poder Franklin D. Roosevelt

  Arriba al poder Franklin D. Roosevelt
  El 1932, un dels pitjors anys de la Gran Depressió, va guanyar les eleccions un demòcrata. ​Franklin D. Roosevelt​ , que proposava un nou programa per afavorir la recuperació econòmica i treure el país de la crisi.
 • New Deal

  New Deal
  ​Franklin D. Roosevelt​ proposava un nou programa per afavorir la    recuperació econòmica i treure el país de la crisi. Fou l’anomenat ​New Deal (Nou Repartiment), que defensava la ​intervenció de l’Estat​ per reactivar l’economia. 
 • Reducció jornada laboral a 40 setmanals

  Reducció jornada laboral a 40 setmanals
  Per lluitar contra l’atur, l’Estat va impulsar la realització d’un pla d’obres públiques de gran abast (carreteres, embassaments, ponts...). A més, per augmentar la capacitat adquisitiva dels treballadors, va afavorir una política de suport als preus agrícoles i l’augment dels salaris, alhora que reduïa la jornada laboral a 40 hores setmanals.
 • El partit nazi aconsegueix 13 milions de vots

  El partit nazi aconsegueix 13 milions de vots
  En les ​eleccions del 1932​ , el partit nazi ha va aconseguir 13 milions de vots i, el gener del 1933, va aconseguir que el president Hindenburg nomenés ​Hitler canceller​ . Al cap de pocs dies, els esquadrons nazis van provocar un incendi al Reichstag (Parlament) i en van acusar els comunistes. 
 • Creació camps de concentració i holocaust

  Creació camps de concentració i holocaust
  A partir del 1933, es van crear els ​camps de concentració per recloure els opositors i els enemics del ​ Reich. Molts jueus hi van ser tancats, obligats a fer treballs forçats, i, en part, van ser exterminats. 
  L'Holocaust fou el genocidi dut a terme pel règim nacionalsocialista del Tercer Reich sobre els jueus i altres pobles entre els anys 1933 i 1945.
 • Hitler es proclama führer

  Hitler es proclama führer
  el partit nazi ha va aconseguir que el president Hindenburg nomenés ​Hitler canceller​ . Al cap de pocs dies, els esquadrons nazis van provocar un incendi al Reichstag (Parlament) i en van acusar els comunistes. Aquest incident va servir de pretext a Hitler per eliminar els seus adversaris i exigir plens poders. El 1934, Hitler es va proclamar ​Führer i ​Canceller del III Reich​ (Imperi). 
 • Lleis de Nuremberg

  Lleis de Nuremberg
  El 1935 es van dictar les lleis de Nuremberg, que impedien els matrimonis mixtos i excloïen els jueus de la ciutadania alemanya.