Eix tema 3

 • Triple Aliança

  Triple Aliança
  Aliança signada a Viena per Alemanya,Àustria-Hongria i Itàlia
 • Triple Entesa

  França, Rússia i Gran Bretanya. França temia el poder d’Alemanya i per això es va aliar amb Rússia i va millorar les relacions amb Gran Bretanya.
 • Ecsissió entre Bolxevics i Menxevics

  El Partit Socialdemocràcia Rus es va dividir en menxevics i bolxevics. Els bolxevics estaven liderats per Lenin, que van impulsar a Rússia a una revolució social, que va acabar triunfant. En canvi, els menxevics eres més moderats.
 • Assassinat de l'arxiduc Francesc Ferran

  Assassinat de l'arxiduc Francesc Ferran
  El detonant de la Primera Guerra Mundial va ser l'assessinat de l'arxiduc Francesc Ferran, hereu del tron d'Àustria-Hongria. L'autor del crim demanava l'alliberament de Bòsnia respecte a Àustria; alhora que Sèrbia semblava estar al darrere de l’organització de l’atemptat.
 • Àustria declara la guerra a Sèrbia

  Àustria declara la guerra a Sèrbia desprès de l'assassinat, convençuda que acabaria amb aquest territori i podria estendre el seu domini als Balcans.
 • Batalla de Verdun

  Batalla de Verdun
  Batalla entre Alemanya i França on Alemanya va intentar atacar de nou al front occidental. França va resistir mesos sense que els alemanys poguéssin vèncer.
 • Esclat de la revolució Bolxevics

  Rússia va participar a la primera guerra mundial on va utilitzar tots els seus recursos. Va enviar als pagesos i obrers al front de la guerra i això va comportar el descens de la producció agrícola, la fam a les ciutats i el malestar entre els pagesos i els obrers, que es van revelar.
 • Intervenció dels EUA

  Un submarí alemany va enfonsar el transatlàntic Lusitània, on van morir més de 125 ciutadans americans (1915). EUA, finalment, va decidir entrar a la guerra. La intervenció dels americans va ser decisiva pel triomf de l’Entesa ja que va aportar molts soldats, subministraments...
 • Inici Guerra Civil Russa

  Es van enfrontar l'Exèrcit Blanc, format per les antigues classes privilegiades i els pagesos benestants, contra l'Exèrcit Roig, format pels bolxevics. Aquesta guerra va deixar al país en la misèria, la producció es va enfonsar i la fam va ocasionar cinc mil milions de morts.
 • República de Weimar

  El kàiser Guillem II, a punt de finalitzar la primera guerra mundial, es va abdicar del seu càrrec i va proclamar la República a Lal capital a Weimar.
 • Rússia surt de la guerra

  Rússia surt de la guerra
  Rússia va signar la pau amb Alemanya (Pau de Brest-Litovsk) perquè estava preocupada pels seus problemes interns.
 • Alemanya es rendeix

  Desprès de que Alemanya fos derrotada al front occidental, van haver revoltes al seu exèrcit i manifestacions obreres en contra del seu govern. Alemanya finalment va signar l’armistici, per por d'una revolució al seu país.
 • Tractat de versalles

  Tractat de versalles
  En el tractat de Versalles es va signar la pau amb Alemanya i les potències vencedores van imposar les condicions de pau, ja que les potències europees esperaven rebre fortes compensacions dels alemanys per les destruccions de la guerra.
 • Creació dels fasci di combatimento

  Creació dels fasci di combatimento
  Eren uns grups paramilitars amb els quals es pretenia frenar la puixança del moviment obrer a base d’atacar de manera violenta els sindicats obrers i els seus líders. Va ser creat per Benito Mussolini.
 • Creació de la SDN

  Organisme internacional per discutir i resoldre les disputes entre països i no recórrer a la guerra. Però EUA no s’hi va integrar i Alemanya i Itàlia es van retirar posteriorment.
 • Fundació NSDAP

  Fundació NSDAP
  La NSDAP (Partit Nacionalista Dels Treballadors d'Alemanya), va ser una fundació fundada per Adolf Hitler, ja que aquest no acceptava la derrota d'alemanya. Van elegir com emblema la bandera vermella amb la creu gammada i es va proveir d'una orgnaització paramilitar, SA.La seva ideologia va ser recollida en el llibre "La meva lluita"
 • Creació de la URSS

  Creació de la URSS
  L'URSS, Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques, era un estat federal que reunía totes les nacionalitats del vell imperi tsar. Governava amb un parlament i un sol partit, el PCUS.
 • Marxa sobre Roma

  Marxa sobre Roma
  Mussolini va exigir al rei que li lliurés el govern i va fer una exhibició de força, amb la Marxa sobre Roma dels camises negres. Finalment, el monarca, pressionat pels conservadors, el va anomenar cap del govern.
 • Mort de Lenin

  Mort de Lenin
  Lenin era el líder de la revolució, el qual va morir en un moment en el que es debatia quin era el millor camí per consolidar la revolució, on s’enfrontaven diversos dirigents de partits, però sobretot Trotski i Stalin.
 • Il Duce arriba al poder

  Mussolini,que es va fer anomenar el Duce, va dur a terme un procés de restricció de les llibertats i de persecució dels seus adversaris. Finalement, al 1924, l’Estat i el partit feixista van quedar totalment identificats en un règim en el qual Mussolini es va atribuir plens poders.
 • Crisi de Sobreproducció

  Acabada la Primera Guerra Mundial la producció va crèixer més de pressa que el mercat i a les fàbriques i al camp es produïa més del que es podia vendre, això va causar una baixada de preus. Els pagesos van acabar emigrant a la ciutat en busca de feina i moltes fàbriques van fer fallida i van tancar les portes.
 • Dijous negre

  Dijous negre
  El dijous 28 d'octubre de 1929 ona onada venedora va afectar la Borsa de Nova York. Tothom volia vendre les seves accions i això va causar que el valor de les accions s'esfondrés.
 • Arriba al poder Franklin D.Roosvelt

  Arriba al poder Franklin D.Roosvelt
  El demòcrata Franklin D. Roosevelt va arribar al poder en un dels pitjors anys de la Gran Depressió. Va proposar un nou programa per afavorir la recuperació econòmica i treure el país de la crisi. Va ser l’anomenat New Deal, que defensava la intervenció de l’Estat per reactivar l’economia.
 • New Deal

  New Deal
  Programa proposat per Franklin D. Roosevelt que defensava la intervenció de l'Estat per a reactivar l'economia.
 • El partit Nazi aconsegueix 13 milions de vots.

  El partit nazi va aconseguir 1 ilions de vots i un any més tard el partit va aconseguir que el president d'Hindenburg nomenés a Hitler canceller. Pocs dies després els esquadrons nazis van rpovocar un incendi al Reichstag i van acusar als comunistes.
 • Creació camps de concentració i holocaust

  Creació camps de concentració i holocaust
  A partir del 1933, es van crear els camps de concentració per recloure els opositors i els enemics del Reich. Molts jueus hi van ser tancats, obligats a fer treballs forçats, i , en part, van ser exterminats.
 • Reducció jornada laboral a 40 setmanals

  Reforma social que, junt amb altres, va provocar un rellançament de l'economia nordamericana i un descens important dels aturats.
 • Hitler es proclama Führer

  Hitler es proclama Führer
  Els esquadrons nazis van provocar un incendi al
  Reichstag (Parlament) i en van acusar els comunistes. Aquest incident va servir de pretext a Hitler per eliminar els seus adversaris i exigir plens poders. El 1934, Hitler es va proclamar Führer
 • Leis de Nuremberg

  Les lleis de Nuremberg impedien els matrimonis mixtos i exloïen als jueus de la ciutadania almenya.
 • 13 milions d'aturats als EUA

  A causa de la crisi de sobreproducció, moltes fàbriques van tancar perquè no podien vendre la seva producció i el nombre d'aturats va augmentar a 13 milions als EUA.