Sociales 30 events Guerra

 • La triple aliança

  És la coalició formada per Itàlia (al principi perquè després es canvia de bàndol), Alemanya i Austria-Hongria en la Primera Guerra Mundial
 • La triple entesa

  És la unió de França Russia i Gran Bretanya. França temia el poder alemany i per això es va aliar amb Russia i Gran Bretanya
 • Divisió dels bolxevics i menxevics

  El partit socialdemòcrata rus, es va dividir entre menxevics i bolxevics. Els menxevics van ser més moderats que els bolxevics, els quals els va direrar Lenin.
 • L' assassinat de l' arxiduc Francesc Ferran

  El va assassinar un estudiant del grup nacionalista-terrorista per la llibertat de Bòsnia respecte d' Àustria.
 • Àustria declara la guerra a Sèrbia

  Àustria li declara la guerra a Sèrbia per tal de estendre el seu domini fins els Balcans.
 • La batalla de Verdun

  Alemanya va intentar atacar de nou al front occidental i els francesos van resistir mesos sense que Alemanya pogués vèncer.
 • Intervenció dels EUA

  Alemanya va enfonsar el transatlàntic Lusitània, deixant 125 americans morts. És per això que EstatsUnits es va enfadar, i també van entrar a la guerra, la qual cosa va ser clau per a la victòria de la Triple Entesa.
 • Rússia surt de la guerra

  Va sortir de la guerra quan al país va triomfar la revolució bolxevic i van signar la pau amb Alemanya (Pau de Brest-Litovsk).
 • Esclat de la revolució bolxevic

  Els soviets, impulsatspels bolxevics, es van sublevar i es van
  fer amb el poder i van destituir al govern provisional. Lenin va formar un govern obrer.
 • Alemanya es rendeix

  Els alemanys van ser derrotats al front occidental. Tement una revolució al país alemany, a causa de les revoltes al seu excèrcit i manifestacions obreres en contra del govern, signa la rendició.
 • Period: to

  Inici guerra civil russa

  La guerra civil russa va estar protagonitzada per una fracció de l’exèrcit tsarista, integrada per membres de les antigues classes privilegiades i per pagesos benestants, va organitzar l’anomenat
  Exèrcit Blanc i per l'Exèrcit Roig creat pels bolxevics. Els bolxevics, sota la direcció de Lev Trotski, van aconseguir imposar-se.
 • Tractat de Versalles

  França, Rússia i EUA van signar la pau amb Alemanya, i la van declarar culpable de la guerra, impossant-li un deute gegant i prohibint-li armaments i la formació d' un excèrcit.
 • Creació de la SDN

  És un organisme internacional per discutir i resoldre les disputes entre països i no recórrer a la guerra.
 • Creació dels fasci di combatimento

  Els fasci de combat eren uns grups paramilitars creats per Benito Mussolini amb els quals es pretenia frenar la puixança del moviment obrer a base d’atacar de manera violenta els sindicats obrers i els seus líders.
  El 1921, els fasci es van transformar en el Partit Nacional Feixista, que es presentava com el recurs més eficaç per frenar els moviments revolucionaris a Itàlia.
 • República de Weimar

  Va ser un régim polític que va sorgir de la derrota d' Alemanya a la Primera Guerra Mundial.
 • Fundación NSDAP

  Col·loquialment anomenat el partit nazi, és un partit nacionalsocialista obrer alemany que es basa en la ideologia del nazisme.
 • Creació de la URSS

  La URSS era un estat federal que reunia totes les nacionalitats del vell Imperi dels tsars (armenis, ucraïnesos, georgians....). L’URSS es governava amb un Parlament (Soviet Suprem), i un sol partit, i es tractava de uns sistema totalitari. El nou sistema polític es justificava per mitja de la dictadura del proletariat: el poder era exercit pel Partit Comunista que representava el proletariat, és a dir, la majoria de la població.
 • Marxa sobre Roma

  El 1922 Mussolini va exigir al rei que li lliurés el govern i va fer una exhibició de força, amb la Marxa sobre Roma dels fasci de combat (anomenats camises negres). Finalment, el monarca, pressionat pels conservadors, el va anomenar cap del govern.
 • Period: to

  Crisi de sobreproducció

  El que va a passar a la crisi de sobreproducció tant en l'agricultura com en la indústria va ser que la producció va créixer més depressa que el mercat i llavors tant els agricultors com les fàbriques produïen més del que podien vendre. L'acumulació de productes va fer abaixar els preus, i per aquest motiu els agricultors no van poder tornar els préstecs que havien demanat per a comprar noves terres i màquines i moltes empreses van fer fallida i van tancar portes.
 • Mort de Lenin

  Quan Lenin va morir la lluita pel poder va enfrontar els dirigents del partit de l'URSS, sobretot a Trotski i Stalin, que proposaven coses diferents. Trotski mantenia que calia exportar la revolució i provocar-la en uns altres països i Stalin proposava la “construcció del socialisme en un únic país”; al final, Stanin es va fer l'amo de la situació al 1927.
 • IL Dulce arriba al poder

  Entre el 1922 i el 1925 Mussolini va dur a terme un procés de restricció de les llibertats i de persecució dels seus adversaris. Amb aquest procés va aconseguir que després de 1924 l'Estat i el partit feixista quedèssin identificats en un règim en el qual Mussolini es va atribuir el poder i es va fer anomenar el Duce.
 • Dijous negre

  S'anomena dijous negre el dia que a la borsa de Nova York tothom que tenia accions les va volia vendre i no comprar-ne més, és per això que la gran oferta d'accions va fer que el seu valor baixés molt i va desencadenar el crac borsari de 1929.
 • 13 milions d'aturats als EUA

  La crisi borsària es va propagar a gran part de la indústria, la agricultura i el comerç, i moltes fàbriques amb el convenciment de que s'apropaven temps difícils van tancar perquè no podien vendre la seva producció, això va fer que al 1932 el nombre d'aturats augmentés a 13 milions de persones.
 • Arriba al poder Franklin D. Roosvelt

  Al 1932 en un dels pitjors anys de la Gran Depressió, Franklin D. Roosvelt va guanyar les eleccions. Proposava un nou programa per afavorir la recuperació econòmica i treure el país de la crisi. Aquest nous programa va ser l’anomenat New Deal (Nou Repartiment), que defensava la intervenció de l’Estat per reactivar l’economia.
 • New Deal

  El New Deal era la intervenció de l'Estat per reactivar l'economia, i va proposar un seguit d'ajudes econòmiques com ajudes a les empreses en dificultats, creació d’empreses públiques en els sectors on no hi havia inversió privada i destrucció dels estocs agrícoles acumulats. A més a més l'Estat també va establir un control sobre els bancs i va acompanyar aquestes reformes econòmiques d'un conjunt de reformes socials.
 • Reducció jornada laboral a 40 setmanes

  L'Estat, per augmentar la capacitat de recursos que tenien els treballadors per a satisfer les seves necessitats materials va afavorir una política de suport als preus agrícoles i l’augment dels salaris, alhora que reduïa la jornada laboral a 40 hores setmanals.
 • El partit nazi aconsegueix 13 milions de vots

  En la segona volta de les eleccions, el partit nazi puja de vots fins al 13'4 milions de vots quedant el segon partit més votat. Amb la mort del president del primer partit, Hindelburg, Hitler va quedar primer.
 • Hitler es proclama Führer

  Amb la mort del president de la república alemanya, Paul von Hindelburg, Hitler es va declarar president de la república, canciller i Führer, guia del poble alemany.
 • Lleis de Nuremberg

  Van ser una sèrie de lleis racistes i antisistema que les van fundar el partit nazi.
 • creació dels camps de concentració i l'Holocaust

  Els camps de concentració i treball van ser creats pel fi de mantenir presos i exterminar jueus.
  L' Holocaust va ser el període on els nazis mataven els jueus.