ELS MUSICALS

 • Els origens

  Els origens
  El teatre musical i el cinema sempre han anat molt units. Al llarg de la història ens trobarem amb musicals de Broadway que han estat representades en teatres musicals.
 • Els musicals

  Els musicals
  El musical consisteix en una obra de teatre o pel-lícula en què es combina el diàleg i l'acció amb cançons i balls. L'èmfasi d'aquesta música està en les melodies enganxoses amb balls, cors, melodrames i molt de sentimentalisme.
 • Anys 30

  Anys 30
  Els anys 30 es van veure afectats econòmicament per la Gran Depressió Porgy and Bess (1935) va ser una de les obres més destacades
  d'aquesta dècada; fou composta per els germans Gershwin i barreja òpera, flok i jazz.
 • Anys 40

  Anys 40
  En aquesta dècada el music cinematogràfic té una gran evolució i colorit. Amb El màgic d' Oz s'obre aquest nou estil. Irving Berlin va compondre cançons memorables per a aquest film i Jonh Alton va crear una coreografia brillant. Com a actors principals té la parella de moda del moment: Judy Garland i Fred Astaire.
 • Anys 50

  Anys 50
  Ha estat una de les millors èpoques d'aquest gènere, ja que sorgiren alguns dels millors musicals, Destaquen Un americà a París (1951) o Brigadoon (1954).
  També destaca en aquesta època Stanley Donen, amb musicals com Cantant sota la pluja (1952) o Set núvies per a set germans (1954).
 • Anys 60

  Anys 60
  Fins a aquesta dècada els musicals ja no tenien un caràcter còmic i desenfadat, i afronten temes més complexos i dramàtics. El musical que obre aquest camí és West Side Story (1961) de L. Bernstein basat en Romeu i Julieta. Es tracta d'un exemple d'un musical viu i dramàtic, obert a la realitat i al carrer, modern en els seus plantejaments coreogràfics i musicals.
  A la fi dels 60, el musical Hair, un expectacle estrenat a Broadway, va comportar, amb la seua estrena el 1967.
 • Anys 70

  Anys 70
  Andrew Lloyd Weber és un dels compositors més destacats no sols d'aquesta dècada, sinó també de les posteriors. És un autor que aporta un element fonamental per a l' èxit d' aquest gènere:
  l'espectacularitat, tant en les coreografies com en l'escenografia. Entre les seues composicions destaca Evita (1976), Cats (1981), El fantasma de l'òpera (1986) o Sunset Bulevard (1993).
 • Anys 80

  Anys 80
  Els macro-festivals i les òperes rock van ser la gran influència dels musicals dels 80. La petja del pop i del rock, ja que es va fer notar amb èxit en alguns musicals de la dècada anterior, serà la gran influència d'aquesta dècada, moment en què es recorrerà a grans nòmines d'actors i efectes especials sumptuosos, tot això acompanyant de grans pressupostos.
  El musical Els Miserables és un dels grans musicals de tota la història d'aquest gènere.
 • Anys 90

  Anys 90
  En els 90 sorgeix The Walt Disney Company, que va realitzar musicals importants en pel·lícules animades: La Bella i la Bèstia, El rei lleó o Aïda, uns espectacles que van aconseguir grans èxits.
  Una altra pel·lícula a destacar, en la que s'interpreten cançons originals que s'han convertit en grans clàssics, ha estat El llibre de la selva, en la qual el tema El més fonamental ha superat les fronteres del temps.
 • El Nou Mil·lenni

  El Nou Mil·lenni
  Una de les últimes tendències en musicals és la de crear un argument per incomporar cançons d' un grup de pop/rock amb èxit. A través d'un guió, es van interpretant els temes més coneguts. Entre els més destacats hi ha Mamma mia, amb cançons d'Abba, We will rock you, del grup Quen, i a Espanya Hoy no me puedo levantar, amb cançons del grup Mecano.