Images

Els invents

 • Dec 5, 1322

  El rellotge

  El rellotge
  Un rellotges s'usen des de l'antiguitat, encara que el grau de precisió de les seues mesures ha augmentat espectacularment en l'últim segle.
  El rellotge és un dels invents més antics de la humanitat: va sorgir davant la necessitat de mesurar intervals de temps més curts que les unitats naturals, és a dir, el dia, el mes lunar i l'any. A mesura que ha anat evolucionant la ciència i la tecnologia
 • El telescopi

  El telescopi
  Un estudi de l'historiador Nick Pelling, publicat per la revista anglesa History Today, afirma que l'inventor del telescopi va ser un fabricant de lents de Sils anomenat Joan Roget.
 • La bicicleta

  La bicicleta
  La primera il•lustració coneguda de locomoció sobre dues rodes es troba en una vidriera de l’església d’Stoke Poges, a Buckinghamshire, Anglaterra. La vidrera, que data de 1642, mostra una persona sobre una primitiva bicicleta donant-se impuls amb els seus peus contra el terra. No s’ha trobat cap rastre d’aquesta primitiva màquina, i fins la dècada del 1790 no apareixen al mercat les primeres bicicletes.
 • El baròmetre

  El baròmetre
  El primer baròmetre en esfera fou creat el 1663 per l'astrònom anglès Robert Hooke. Un flotador que reposa en el mercuri segueix les variacions del nivell i acciona una agulla que indica la pressió sobre una esfera. La lectura és més fàcil i més precisa que amb baròmetre de Torricelli però, segons Privat-Deschanel i Focillon, « el baròmetre en esfera és sempre un aparell bastant groller».
 • L'automòbil

  L'automòbil
  El 1769, l'escriptor i inventor francès Nicolas Joseph Cugnot va presentar el que es considera el primer vehicle propulsat per vapor. Aquest consistia en un tricicle d'unes 4,5 tones amb rodes de fusta i llandes de ferro. El motor estava muntat sobre els cigonyals de les rodes i la velocitat màxima a què arribava el giny era de 4 km/h, més o menys la velocitat a la qual caminem. El vehicle, a més, havia de parar cada 15 minuts per recarregar la màquina de vapor.
 • El submarí

  El submarí
  Cap a l'any 1775 aproximadament, l'enginyer nord-americà, de Connecticut, David Bushnell va construir un submergible que tenia forma de dos closques de tortuga marina enganxades per la part de baix i que es va batejar amb el nom de "Turtle" (Tortuga). Aquest submergible estava fet de fusta de roure i dissenyat amb la finalitat de passar per sota dels vaixells britànics amarats al llarg de les costes americanes per col·locar en els seus bucs una mines amb espoletes.
 • La locomotora

  La locomotora
  Va ser inventada per Richard Trevithick el 1804, no era destinada per desplaçar-se per sobre la carretera, sinó sobre un carril. Més endavant es va intentar incorporar al mar.
 • La càmara de fotos

  La càmara de fotos
  El primer fotògraf va ser Joseph Nicéphore Niépce al 1826, utilitzant una càmara feta de fusta fabricada per Charles i Vincent Chevalier a Paris. Tot i així, es considera oficialment que aquest va ser el naixement de la fotografía, la invenció de la càmara obscura és anterior. Però no va ser fins a la invenció de la fotografia que es van poder fixar permanentement les imàtges, mentrestant s'havien de dibuixar les imatges manualment.
 • Agulla d'estendre

  Agulla d'estendre
  Avui en dia, d'agulles d'estendre roba se'n fabriquen de molt econòmiques, fetes de dues peces de plàstic o de fusta interconnectades, entre les quals sovint es col·loca un petit ressort prop de la part central. Aquest model va ser inventat el 1853 per David M. Smith a Springfield
 • El telèfon

  El telèfon
  Cap el 1876, Alexander Graham va construir i patentar el primer telèfon capaç de transmetre i rebre veu humana amb tota la seva qualitat i timbre.
 • La bombeta

  La bombeta
  La bombeta està formada per una ampolla de vidre, a l'interior del qual hi ha un filament metàl·lic, generalment de tungstè, que produeix llum per incandescència en circular-hi corrent elèctric. El 1878 va ser patentada per Joseph Wilson Swan qui, després d'experimentar amb més de mil materials diferents, aconseguí industrialitzar-la a
 • La televisió

  La televisió
  Els primers intents de transmetre imatges a distància es realitzaren mitjançant l'electricitat i sistemes mecànics. L'electricitat exercia com a mitjà d'unió entre els punts i servia per a realitzar la captació i recepció de la imatge, els mitjans mecànics efectuaven les tasques de moviments per a realitzar els escombrats i descomposició seqüencial de la imatge a transmetre. Pel 1884 van aparèixer els primers sistemes de transmissió de dibuixos, mapes escrits i fotografies anomenats telefotos.
 • El bolígraf

  El bolígraf
  El bolígraf és l’instrument d’escriptura més utilitzat del món. La boleta que conté a la punta, que en contacte amb el paper va dosificant la tinta a mesura que se la fa rodar, és la clau del seu funcionament.
  Aquest petit invent que va revolucionar el món fou creació d’un periodista hongarès que, empipat pels problemes que li ocasionava la seva ploma quan s’encallava o escopia massa tinta enmig d’una entrevista, va pensar en buscar-hi una solució.
 • L'ordinador

  L'ordinador
  Els primers aparells que més s'assemblen als ordinadors actuals són de meitat del segle XX tot i que el concepte de computador ja existia prèviament (vegeu àbac i altres calculadores mecàniques). És una màquina electrònica que rep i processa dades per a convertir-los en informació útil.
 • El velcro

  El velcro
  El 1941, després de venir d'un passeig pel camp amb el seu gos, laray anto, l'enginyer suís George de Mestral va descobrir que era molt complicat desenganxar els fruits d'alguns cards del seu gos. A partir d'aleshores va inventar un mètode de tancament de dues cintes: el velcro.
 • La grabadora

  La grabadora
  Amb molt d'enginy van aconseguir fabricar la primera grabadora i la primera cinta de gravació japonesa al 1950. Quatre anys després va ser possible la invenció del transistor japonès i la primera ràdio de transistors del Japó.
 • El pal de fregar

  El pal de fregar
  Entre 1900 i 1950 es van registrar nombroses patents que descrivien, amb diferents formes, mànecs i sistemes d'escórrer, una idea per fregar amb fibres enganxades a un pal, que s'escorren dins d'una galleda. Fins arribar als models patentats entre 1957 i 1964 per l'enginyer riojà Manuel Jalón Corominas.
 • Period: to

  olejdkljdaskdjas