EIX JAWAD I LAIA

Timeline created by laiaandres
In History
 • Assassinat de l'Arxiduc

  Assassinat de l'Arxiduc
  És el terme amb el qual es coneix una sèrie d'atacs que van incloure l'assassinat, el 28 de juny de 1914, de l'hereu de la corona de l'Imperi austrohongarès, l'arxiduc Francesc Ferran d'Àustria, i de la seva esposa, la duquessa Sofía Chotek, a Sarajevo.
 • Triple Aliança

  Triple Aliança
  Va ser el nom que va rebre la coalició inicialment integrada per l'Imperi alemany i l'Imperi austro hongarès per iniciativa del Canceller Otto von Bismarck, a la qual posteriorment s'uniria Itàlia.
 • Reducció jornada laboral a 40 setmanals

  Reducció jornada laboral a 40 setmanals
  Fa referència al nombre d'hores que el treballador treballa efectivament en una jornada o dia. Pot referir-se també al còmput setmanal, mensual o anual de temps treballat.
 • Triple Entesa

  Triple Entesa
  Va ser un pacte signat en 1907, conformat per l'aliança franc-russa, l'Entesa Cordiale francobritànica de 1904 i l'acord rus-britànic de 1907
 • Escissió entre Bolxevixs i Menxevics

  Escissió entre Bolxevixs i Menxevics
  Els menxevics defensaven un partit de masses, amb diverses tendències, segons el model socialdemòcrata europeu. Estaven encapçalats per Julius Martov.
  Els bolxevics concebien el partit com una organització de combat, dotada d'una gran disciplina i capaç d'enfrontar-se al tsarisme. Van mantenir la seva estratègia radical per l'establiment d'una dictadura d'obrers i llauradors.
 • Francesc Ferran

  Francesc Ferran
  Va ser arxiduc d'Àustria, príncep imperial d'Àustria, príncep real d'Hongria i Bohèmia i, des de 1896 fins a la seva mort, l'hereu al tron austrohongarès.
 • Àustria declara la guerra a Sèrbia

  Àustria declara la guerra a Sèrbia
  Va ser una crisi diplomàtica que va tenir lloc entre el 28 de juny i el 6 d'agost de 1914 amb l'atemptat de Sarajevo en què van ser assassinats l'arxiduc Francesc Fernando, hereu al tron d'Àustria-Hongria, i la seva esposa. Al no poder resoldre's pacíficament, va portar a la Primera Guerra Mundial.
 • Batalla de Verdún

  Batalla de Verdún
  Va ser la major i més llarga batalla de la Primera Guerra Mundial en el front occidental entre els exèrcits alemany i francès. La batalla va tenir lloc en els pujols al nord de Verdun-sud, en el nord-est de França.
 • Esclat de la revolució Bolxevic

  Esclat de la revolució Bolxevic
  Fou un procés polític que culminà el mateix any amb l'establiment d'una república que substituí el sistema tsarista anterior i que porta a l'establiment de la Unió Soviètica. La revolució es dividí en dues fases.
 • Revolució bolxevic

  Revolució bolxevic
  La Revolució d'Octubre, també coneguda com a Revolució bolxevic i com a Gran Revolució Socialista d'Octubre segons tant la historiografia oficial de l'antiga Unió Soviètica com d'acord amb alguns grups comunistes, va ser la segona fase de la Revolució russa de 1917
 • Rússia surt de la guerra

  Rússia surt de la guerra
  El nou govern soviètic va signar el març de 1918 el Tractat de Brets-Litovsk amb els imperis centrals per sortir de la guerra. Segons aquest tractat Rússia havia d’abandonar Ucraïna, Polònia, els països bàltics i alguns dels caucàsics i cedia territoris a Romania i a l’Imperi Turc. Rússia surt de la guerra.
 • República de Weimar

  República de Weimar
  La República de Weimar va ser el règim polític i, per extensió, el període de la història d'Alemanya comprès entre 1918 i 1933, després de la derrota del país en la Primera Guerra Mundial.
 • Tractat de Versalles

  Tractat de Versalles
  Va ser un tractat de pau que es va signar en aquesta ciutat al final de la Primera Guerra Mundial per més de cinquanta països.​ Aquest tractat va acabar oficialment amb l'estat de guerra entre l'Alemanya del segon Reich i els Aliats de la Primera Guerra Mundial.
 • Creació de la SDN

  Creació de la SDN
  La Societat de Nacions (SDN) va ser un organisme internacional creat pel Tractat de Versalles, el 28 de juny de 1919, amb la finalitat d'establir les bases per a la pau i la reorganització de les relacions internacionals una vegada finalitzada la Primera Guerra Mundial.
 • Fundació NSDAP

  Fundació NSDAP
  Programa del Partit nazi alemany. A Munic, el 24 de febrer de 1920, Hitler va anunciar públicament el Programa dels 25 punts del NSDAP (Partit Nacionalsocialista Obrer Alemany), quan els nazis encara romanien amb el nom de DAP (Partit Obrer Alemany).
 • Creació dels fasci di combatimiento

  Creació dels fasci di combatimiento
  Van ser una organització política feixista italiana creada per Benito Mussolini a Milà el 23 de març de 1919. Aquesta organització seria el nucli del futur Partit Nacional Feixista de Mussolini.
 • Marxa sobre Roma

  Marxa sobre Roma
  Va ser una marxa amb destinació a Roma organitzada per Benito Mussolini, llavors dirigent del Partit Nacional Feixista, entre el 27 i el 29 d'octubre de 1922, que ho va portar al poder italià.
 • Creació de la URSS

  Creació de la URSS
  La Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS) va néixer el 30 de desembre de 1922, formades després de la Revolució d'Octubre de 1917. La seva creació va portar amb si una època de prosperitat econòmica i un nou model de societat.
 • Guerra civil Russa

  Guerra civil Russa
  La guerra civil russa va ser un conflicte armat múltiple que va tenir lloc entre 1917 i 1923 en el territori del dissolt Imperi rus, entre el nou govern bolxevic i el seu Exèrcit Roig.
 • Crisis de la sobreproducció

  Crisis de la sobreproducció
  La sobreproducció és l'acumulació d'inventaris invendibles en mans de les empreses. La sobreproducció és una mesura relativa, referint-se a l'excés de producció sobre el consum. ... La crisi econòmica de 1929 va ser el resultat d'una crisi de sobreproducció que va començar cap a 1924.
 • Mort de Lenin

  Mort de Lenin
  Vladímir Ilych Uliánov (Lenin), líder comunista i fundador de la Unió Soviètica, va morir el 21 de gener de 1924, a Moscou, a l'edat de 53 anys. El seu funeral, desenvolupat al gener de 1924, va ser seguit per un festeig fúnebre que va recórrer Moscou i en el qual van participar milions de persones.
 • 13 millons d'aturats als EUA

  13 millons d'aturats als EUA
  La depressió va tenir efectes devastadors en gairebé tots els països, rics i pobres, on la inseguretat i la misèria es van transmetre com una epidèmia, de manera que van caure: la renda nacional, els ingressos fiscals, els beneficis empresarials i els preus. El comerç internacional va descendir entre un 50% i un 66%.
 • Dijous Negre

  Dijous Negre
  El Dijous Negre va tenir lloc el 24 d'octubre de 1929, dia en què va donar principi la caiguda en la Borsa de Nova York i amb ella el Crack del 29 i la Gran Depressió. L'enfonsament de la Borsa de Nova York o el Dijous Negre va produir una situació de veritable pànic que va provocar la posterior crisi bancària als Estats Units.
 • El partit Nazi aconsegueix 13 millons de vots

  El partit Nazi aconsegueix 13 millons de vots
  Les vuitenes eleccions parlamentàries de la República de Weimar van tenir lloc el 6 de novembre de 1932, amb el propòsit de triar als membres del Reichstag. Aquestes eleccions van ser avançades després que el canceller Franz von Papin dissolgués el Parlament per segona vegada.
 • Hitler es converteix en Führer

  Hitler es converteix en Führer
  Hitler es converteix en Führer. Tal dia com avui de 1934 moria el president de la República alemanya, Paul von Hindenburg. ... La mort de Hindenburg va ser aprofitada per Hitler per a declarar vacant la presidència de la república i assumir-la junta a la cancelleria en el nou càrrec de Führer, el “guia” del poble alemany.
 • Lleis de Nuremberg

  Lleis de Nuremberg
  Van ser una sèrie de lleis de caràcter racista i antisemita a l'Alemanya nazi adoptades per unanimitat el 15 de setembre de 1935 durant el setè congrés anual del NSDAP.
 • New Deal

  New Deal
  És el nom donat pel president dels Estats Units Franklin Sr. Roosevelt a la seva política intervencionista posada en marxa per a lluitar contra els efectes de la Gran Depressió als Estats Units.
 • Creació camps de concentració

  Creació camps de concentració
  A mesura que Alemanya anava avançant en la conquesta d'Europa entre els anys 1939 i 1941, les SS van crear diversos camps de concentració nous en els quals tancava al creixent nombre de presoners polítics, grups de resistència i grups considerats com a races inferiors, com els jueus i els romanís (gitanos).
 • Alemanya es rendeix

  Alemanya es rendeix
  Alemanya es rendeix davant els Estats Units i la Unió Soviètica posant fi a la Primera Guerra Mundial a Europa. Alemanya va signar la capitulació sense condicions davant la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS) i els Estats Units d'Amèrica (els EUA).
 • Il Duce arriba al poder

  Il Duce arriba al poder
  El Líder del Partit Nacional Feixista, Benito Amilcare Andrea Mussolini, assumia el càrrec de primer ministre d'Itàlia un dia com avui, l'any 1922, càrrec en el qual es va mantenir per més de vint anys. ... Després de la derrota alemanya, Mussolini va intentar escapar a Suïssa però va ser capturat i afusellat el 28 d'abril de 1945.
 • Franklin D. Roosevelt

  Franklin D. Roosevelt
  Va ser un polític i advocat estatunidenc que va aconseguir exercir com el trenta-dosè president dels Estats Units des de 1933 fins a la seva mort en 1945 i ha estat l'únic a guanyar quatre eleccions presidencials en aquesta nació
 • Intervenció dels EUA

   Intervenció dels EUA
  És refereix al conflicte bèl·lic que va enfrontar els règims del nord (la República Popular Democràtica de Corea) i el sud (la República de Corea) de Corea entre 1950 i 1953, en els quals va intervenir els Estats Units.