Faadc2f4 f0cd 4676 97e0 01a89f3a34bd.jpg.pagespeed.ce.olljnqflks

Eix Cronològic II GM

 • Tratado de Versalles

  Tratado de Versalles
  Als afores de París, dignataris europeus es van congregar al Palau de Versalles per signar el Tractat de Versalles, el qual posava fi a un dels conflictes més cruents de la història, la Primera Guerra Mundial. Alemanya va sortir molt afectat per la pèrdua de territori i sent-li imposades desproporcionades compensacions que tenia que pagar per als vencedors. (https://encyclopedia.ushmm.org/content/es/map/german-territorial-losses-treaty-of-versailles-1919)
 • Adolf al poder

  Adolf al poder
  Els Alemanys necessitaven d'un líder que controles el poble després de les dures conseqüències del Tractat de Versalles. Els partits conservadors no aconsegueixen suficient suport de la població i pressionen el President Paul von Hindenburg perquè nomeni canceller a Hitler. (https://www.youtube.com/watch?v=qttRJzUBgPc)
 • Alemania invaeix Polonia

  Alemania invaeix Polonia
  Adolf Hitler va anunciar la invasió de Polònia després que soldats regulars d'aquest país haguessin, presumptament, atacat territori alemany. De fet, tot va ser un muntatge nazi per justificar la invasió del país veí.
 • Anglaterra i França declaren la guerra a Alemania

  Anglaterra i França declaren la guerra a Alemania
  Alemanya envaeix Polònia, amb més de 2.000 tancs i armament. En conseqüència, França i la Gran Bretanya intervenen amb les seves tropes el 3 de setembre de 1939. (https://www.politizados.com/declaracion-de-guerra-de-francia-y-gran-bretana-a-alemania/)
 • Invasió de Noruega i Dinamarca

  Invasió de Noruega i Dinamarca
  Sota el nom en codi d' ''Operació Weserübung' Alemanya nazi envaeix Dinamarca i Noruega. El mateix dia, Dinamarca es rendeix i passa a estar ocupada. Això permet a Alemanya tenir una bona base per a la lluita contra Noruega. Els noruecs resisteixen dos mesos, però es rendeixen el 9 de juny de 1940. França i la Gran Bretanya ajuden Noruega, però s'han de retirar quan ells mateixos són atacats.
 • Alemanya envaeix Bèlgica, Holanda i Luxemburg.

  Alemanya envaeix Bèlgica, Holanda i Luxemburg.
  La batalla dels Països Baixos va formar part de les batalles lliurades durant la batalla de França als inicis de la Segona Guerra Mundial. La batalla va començar el 10 de maig del 1940 i va acabar una setmana després, amb la rendició del govern neerlandès davant l'Alemanya Nazi. Gran part de l'exèrcit neerlandès estava intacte al moment de la rendició.
 • Alemanya pren França

  Alemanya pren França
  Les tropes franceses van fracassar en un últim intent de contenir els alemanys a la línia Somme-Aisne. El dia 9 de juny el govern francès va abandonar París, la declarava "ciutat oberta" per evitar la seva destrucció, i es traslladava a Bordeus.
 • Alemanya envaeix Iugoslàvia i Grècia

  Alemanya envaeix Iugoslàvia i Grècia
  Alemanya juntament amb els seus aliats: Itàlia, Bulgària i Hongria irrompen el 6 d'abril del 1941 a Grècia i el Regne de Iugoslàvia. Hitler buscava consolidar la presència de l'eix als Balcans, a Iugoslàvia la població no donava suport al pacte amb els alemanys i es va produir un cop d'estat recolzat per la majoria de les organitzacions socials i l'exèrcit. Durant tres dies, la força aèria alemanya, Luftwaffe bombardeja Belgrad, la capital de Iugoslàvia. El 17 de maig, Iugoslàvia es rendeix.
 • Alemanya envaeix Unió Soviètica.

  Alemanya envaeix Unió Soviètica.
  "Operació Barbarroja" l'operació militar alemanya més gran de la Segona Guerra Mundial. Tres milions de soldats alemanys creuen la frontera. Això posa fi al tractat de no agressió entre els dos països, que havien realitzat, abans de la invasió de Polònia el 1939. Hi ha tres fronts: Un centrat en els Estats del Bàltic al nord, un segon en direcció a Moscou i un tercer que ataca Ucraïna i el sud de Rússia.
 • Japón bombardeja la base Pearl Harbor (Hawaii) de Estats Units (EE.UU.)

  Japón bombardeja la base Pearl Harbor (Hawaii) de Estats Units (EE.UU.)
  Japó ataca per sorpresa la base naval nord-americana de Pearl Harbor, a l'arxipèlag de Hawaii. La sorprenent maniobra japonesa va causar consternació als Estats Units i va propiciar l'entrada d'aquest país al conflicte bèl·lic com a part del bàndol aliat.
 • EUA derrota el Japó a la batalla de Midway.

  EUA derrota el Japó a la batalla de Midway.
  Va ser un conflicte aeronaval. Les forces aeronavals nord-americanes van detenir l'intent japonès d'envair l'atol de Midway, on els primers tenien una base militar. Es va lliurar un mes després de la batalla del Mar de Corall, cinc mesos després de la conquesta japonesa de l'illa Wake i sis mesos després de l'atac a Pearl Harbor, que va suposar l'inici del conflicte a l'oceà Pacífic entre japonesos i nord-americans.
 • Anglaterra derrota Alemanya a la Segona Batalla de l'Alameín.

  Anglaterra derrota Alemanya a la Segona Batalla de l'Alameín.
  va ser el punt d'inflexió de la guerra al nord d'Àfrica durant la Segona Guerra Mundial. La batalla va ser la continuació de la Primera Batalla de l'Alamein, que havia aturat l'avenç de les forces de l'Afrika Korps. El General Bernard Montgomery havia pres el comandament del VIII Exèrcit Britànic, desplaçant Claude Auchinleck a l'agost de 1942.
 • inici la batalla de Stalingrad entre Alemanya i Unió Soviètica.

   inici la batalla de Stalingrad entre Alemanya i Unió Soviètica.
  Durant el setge alemany a la ciutat de Stalingrad, els russos aconsegueixen vèncer l'exèrcit alemany, capturant el general que els dirigia. Aquesta derrota va marcar el principi del final de l'apogeu alemany a la guerra.
 • Itàlia es rendeix als aliats.

  Itàlia es rendeix als aliats.
  Finalitzada la Campanya del nord d'Àfrica, els Aliats decideixen que el pas següent ha de ser la invasió d'Itàlia, començant per Sicília, les tropes britàniques i nord-americanes desembarquen al sud-est de l'illa i l'ocupen . El nou govern italià iniciarà de seguida converses per a una pau amb els Aliats que culminaran al setembre quan se signi l'Armistici entre Itàlia i les forces armades aliades.
 • Desembarcament a Normandia

  Desembarcament a Normandia
  Els aliats aconsegueixen desembarcar a les costes franceses de Normandia. Així comença el setge a l'Alemanya nazi, per l'oest a Normandia, pel sud a Itàlia i per l'est a l'URSS.
 • Alemanya es rendeix als aliats.

  Alemanya es rendeix als aliats.
  Alemanya és envaïda pels aliats i Hitler decreta la guerra i la destrucció total.
  Els aliats es reuneixen a la Conferència de Ialta per establir les àrees d'influència dels països vencedors i comença la idea de crear una Organització de les Nacions Unides.
 • Conferència dels aliats (Anglaterra, EUA, Unió Soviètica) a Ialta (Crimea, Ucraïna).

  Conferència dels aliats (Anglaterra, EUA, Unió Soviètica) a Ialta (Crimea, Ucraïna).
  la reunió que van mantenir durant la Segona Guerra Mundial Iósif Stalin, Winston Churchill i Franklin D. Roosevelt, com a caps de govern de l'URSS, del Regne Unit i dels Estats Units, respectivament. Se sol considerar com el començament de la Guerra Freda.
  Va ser la continuació de la sèrie de trobades que van començar amb la conferència de Casablanca de gener de 1943, i va tenir lloc a l'antic palau imperial, Palau de Livadia, a Yalta
 • Adolf Hitler se suïcida a Berlín

  Adolf Hitler se suïcida a Berlín
  Hitler es va suïcidar per mitjà d'un tret al cap al costat de la seva dona. Un dia abans, va dictar el testament a la secretària. Hi reconeix la lluita del poble nazi alemany i afirma que els jueus són els culpables de la guerra. Tria la mort abans de caure en mans de l'enemic. (https://youtu.be/xS4bL_WjMyg)
 • Rendició de Japó

  Rendició de Japó
  es va produir el 15 d'agost de 1945 i es va signar el 2 de setembre de 1945. L'Imperi del Japó va acceptar la Declaració de Potsdam signada pels Estats Units, el Regne Unit, la República de Xina i la Unió Soviètica.
 • EUA llança una bomba nuclear

  EUA llança una bomba nuclear
  Els bombardejos atòmics sobre Hiroshima i Nagasaki van ser atacs nuclears ordenats per Harry S. Truman. Els atacs es van efectuar el 6 i el 9 d'agost de 1945 respectivament, fet que va forçar la rendició del Japó i la fi de la Segona Guerra Mundial. (https://www.youtube.com/watch?v=tZIZwM16v_c)