Eix Cronologic Edat Contemporanya

 • REVOLUCIÓ FRANCESA

  REVOLUCIÓ FRANCESA
  Procés entre 1789 i 1799 influenciat per la il.lustració, pel qual la burgesia va prendre el poder a França i va acabar amb l´estructura de l´Antic Règim en aquest país.
 • SOCIALISME

  SOCIALISME
  El socialisme és el control per part de la societat organitzada com un sencer sobre tots els seus elements integrants, tant els mitjans de producció com les diferents forces de treball aplicades a aquestes. El socialisme va sorgir després de la revolució francesa, i va ser ideat per Karl Marx i Friedrich Engels.
 • ANARQUISME

  ANARQUISME
  El terme anarquisme significa “sense autoritat ni poder”. Aquesta ideologia, juntament amb el marxisme, constitueix un dels corrents del “socialisme”. Crida l'oposició i l'abolició de l'Estat entès com a govern, i per extensió, de tota autoritat, jerarquia o control social que s'imposi a l'individu, per considerar-les indesitjables, innecessàries i nocives.
 • REVOLUCIÓ DEL TRANSPORT

  REVOLUCIÓ DEL TRANSPORT
  Els invents que el revolucionen són l'automòbil, el vaixell de vapor i el desenvolupament de l'aviació. Al començament del segle XIX s'inventa la primera locomotora de vapor, que marca l'inici de la revolució industrial.
 • EUROPA NAPOLEONICA

  EUROPA NAPOLEONICA
  Es coneix com a Europa Napoleònica o Primer Imperi Francès el procés de dominació de França sobre tota Europa Occidental, sota el govern de Napoleó. Volia transformar la República a l'Imperi Romà, mitjançant un règim autoritari i expansionista.
 • INDEPENDÈNCIA LLATINOAMERICANA

  INDEPENDÈNCIA LLATINOAMERICANA
  La Independència Llatinoamericana va ser el resultat de les Guerres d'Independència Llatinoamericanes, que es van disputar entre l'Imperi Espanyol i els Patriotes.
 • LA RESTAURACIÓ

  LA RESTAURACIÓ
  La Restauració Europea va ser un període, entre el 1814 i el 1848, on es van restaurar totes les monarquies absolutes després de les guerres napoleòniques, especialment a França i Espanya.
 • Revolució 1820

  Revolució 1820
  S’encaminaven a lluitar directament contra el que ha imposat el Congrés de Viena (1814-1815), però seran sufocades en la majoria dels casos per la Santa Aliança (1823).
 • COMUNISME

  COMUNISME
  El comunisme, entès com a moviment sociopolític, és un conjunt de corrents i agrupacions el principal objectiu històric dels quals és -particularment des de l'adopció de la doctrina marxista- la supressió revolucionària de la societat capitalista en tant última forma de societat amb classes, i el establiment duna societat socialista com a pas previ a la construcció gradual duna organització social comunista. Es considera el fundador del comunisme Karl Marx.
 • EL MOVIMENT OBRER

  EL MOVIMENT OBRER
  El moviment obrer va ser un moviment social que va sorgir a la recerca d'un benestar més gran per als treballadors. Va ser el conjunt de manifestacions i intervencions socials dels treballadors. Consolidava la burgesia com a grup social hegemònic, alhora que es produïa una expansió dels sectors mitjans. Va donar origen al sindicalisme, ja que està molt relacionat amb el moviment sindical, i és representat mitjançant sindicats i partits polítics.
 • Revolucions Liberals a Europa(1830)

  Revolucions Liberals a Europa(1830)
  La Revolució de 1830 va ser un procés revolucionari que va començar a París, França , amb la denominada Revolució de Juliol o les Tres Glorioses (Trois Glorieuses) jornades revolucionàries de París que van portar al tron ​​a Luis Felipe I de França i van obrir el període conegut com a Monarquia de juliol.
 • GUERRA DEL OPIO

  GUERRA DEL OPIO
  Les Guerres de l'Opi, també conegudes com a Guerres anglo-xineses, foren un conflicte armat entre la Gran Bretanya i la Xina a mitjans del segle xix.
 • REVOLUCIÓ 1848

  REVOLUCIÓ 1848
  L'onada revolucionària del 1848 es va iniciar -igual que la del 1830- a França i es va estendre a continuació per gran part d'Europa. És coneguda amb el nom de "primavera dels pobles".
 • SEGONA REVOLUCIÓ

  SEGONA REVOLUCIÓ
  La Segona Revolució Industrial va ser quan el capitalisme va madurar definitivament com a sistema econòmic i va establir les seves “pilars fonamentals”. Va tenir una sèrie d'innovacions tecnològiques com la locomotora de vapor, científiques, socials i econòmiques. el qual es comença a observar el sorgiment de noves i millorades tècniques de producció, i una nova classe d'indústries, com ara la indústria química, elèctrica o l'automobilística.
 • Primera Internacional

  Primera Internacional
  L'Associació Internacional dels Treballadors o Primera Internacional, fou la primera gran organització que va tractar d'unir els treballadors dels diferents països; es fundà el 1864 i es dissolgué el 1881
 • Unificació Italia

  Unificació Italia
  La Unificació italiana va ser el procés històric que, al llarg del segle XIX, va portar a la unió dels diversos Estats en què la península itàlica estava dividida, majoritàriament vinculats a dinasties considerades «no italianes», com els Habsburg o els Borbons.
 • Unificació Alemanya

  Unificació Alemanya
  La unificació alemanya fou un procés polític endegat al segle xix que va portar a l'agrupació en un únic estat dels diversos estats alemanys, esdevenint l'Imperi alemany. Abans de la formació d'un Estat nacional unificat, el territori d'Alemanya es trobava dividit en un mosaic polític de 39 Estats.
 • La Comuna de Paris

  La Comuna de Paris
  El terme Comuna de París es referia originàriament al govern de París durant la Revolució Francesa. No obstant això, en l'actualitat, el terme es refereix al govern socialista que va exercir el poder breument a la ciutat de París des del 18 de març del 1871 fins al 28 de maig del mateix any.
 • SEGONA INTERNACIONAL

  SEGONA INTERNACIONAL
  La Segona Internacional va ser una organització formada el 1889 pels partits socialistes i laboristes que volien coordinar l'activitat com la Internacional Social Demòcrata. Es va declarar l'1 de maig com a Dia del Treballador.
 • La Primera Guerra sino-japonesa

  La Primera Guerra sino-japonesa
  La Primera Guerra sino-japonesa va enfrontar el Japó de l'Era Meiji i la Xina de la dinastia Qing pel control de Corea. En xinès, per a distingir-la de la Segona Guerra sino-japonesa, se la coneix com a Guerra Jiawu, ja que va ocórrer l'any xinès que porta aquest nom.
 • L´EXPANSIÓ IMPERIALISTA

  L´EXPANSIÓ IMPERIALISTA
  L'expansionisme és la doctrina que propugna l'expansió de la base territorial o la influència econòmica d'un país, sovint per mitjà de l'agressió militar.
 • La Pau Armada

  La Pau Armada
  La Pau armada va ser un període de la història política d'Europa que s'estén des de la fi de la guerra francoprusiana fins a l'inici de la Primera Guerra Mundial i que es caracteritza pel fort desenvolupament de la indústria bèl·lica de les potències i per la tensió creixent en les relacions internacionals.
 • La Primera Guerra Mundial

  La Primera Guerra Mundial
  La Primera Guerra mundial o la Gran Guerra fou un conflicte bèl·lic que va tenir lloc a Europa i al Pròxim Orient entre 1914 i 1918. La política exterior cada vegada més agressiva d'Àustria-Hongria, Rússia i especialment Alemanya va originar el conflicte.
 • Genocidio Armenio

  Genocidio Armenio
  El genocidi armeni, també nomenat holocaust armeni, o Gran Crim, va ser un conjunt de matances i deportacions massives de població armènia de l'actual territori de Turquia efectuades per l'Imperi Otomà.
 • La Revolució Rusa

  La Revolució Rusa
  La Revolució Russa de 1917 fou un procés polític que culminà el mateix any amb l'establiment d'una república que substituí el sistema tsarista anterior i que portà a l'establiment de la Unió Soviètica.
 • Es firma el Tractat de Versalles

  Es firma el Tractat de Versalles
  El Tractat de Versalles de 1919 va ser un intent de reconstrucció d'Europa després de la Primera Guerra Mundial.
 • La Societat de les Nacions

  La Societat de les Nacions
  La Societat de Nacions o la Lliga de les Nacions va ser un organisme internacional creat pel Tractat de Versalles el 28 de juny de 1919. Es proposà establir les bases per a la pau i la reorganització de les relacions internacionals un cop finalitzada la Primera Guerra Mundial.
 • Els Feliços Anys 20

  Els Feliços Anys 20
  Els feliços anys vint fou el període de creixement econòmic i de no preocupació dels Estats Units dels anys 1920. El fenomen va estendre's per l'Europa capitalista de manera que l'expressió també canvia segons el país.
 • Creació de la URSS

  Creació de la URSS
  Mitjançant l'ús del terror, Lenin va consolidar el domini del Partit Comunista en tota la Rússia tsarista i va poder fundar oficialment, el 30 de desembre de 1922 , la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS).
 • El Govern de Benito Mussolini

  El Govern de Benito Mussolini
  El govern de Mussolini va ser el primer règim de tipus feixista a Europa , i va influir en altres experiències de govern d'extrema dreta (genèricament agrupades sota el terme “feixistes”), com la dictadura nazi a Alemanya.
 • Stalin es fa al poder a l'URSS en morir Lenin

  Stalin es fa al poder a l'URSS en morir Lenin
  Després de la seva mort, el poder va caure en mans de Joseph Stalin, que s'havia disputat el lideratge de l'URSS amb León Trotski [7]. El segle XX no pot entendre sense totes les repercussions de la Revolució del 1917.
 • La Gran Depressió

  La Gran Depressió
  La Gran Depressió va iniciar-se l'any 1929 amb la major recessió econòmica mundial de la història moderna, tant en profunditat com en duració.
 • Adolf Hitler arriva al poder

  Adolf Hitler arriva al poder
  El 30 de gener de 1933, el president Paul von Hindenburg va nomenar Adolf Hitler canceller d'Alemanya. Deu anys enrere Hitler havia intentat accedir al govern a través d'un cop d'Estat. No obstant, el cop va fracassar i Hitler va ser enviat a la presó.30 de gen. 2020
 • Guerra Civil Española

  Guerra Civil Española
  La Guerra Civil espanyola va ser un conflicte bèl·lic que va enfrontar el govern de la Segona República Espanyola, que tenia el suport de les organitzacions d'esquerres, contra una part de l'exèrcit i de les organitzacions de dretes.
 • Segona Guerra Mundial

  Segona Guerra Mundial
  La Segona Guerra Mundial va ser el conflicte bèl·lic més important del segle XX . Entre el 1939 i el 1945, Europa va viure l'enfrontament de dues grans aliances: les potències de l'Eix, amb Alemanya, Itàlia i el Japó com a principals protagonistes, i els Aliats, amb els Estats Units, el Regne Unit, França i Rússia, entre d'altres.
 • El Gueto de Varsovia

  El Gueto de Varsovia
  El 1939, els nazis van reimplantar a Europa una forma de control social que s'havia abolit al segle XIX: el gueto. Encara que el terme generalment es fa servir per descriure una zona urbana empobrida i segregada, el seu significat original es referia a les zones emmurallades de les ciutats europees, on els jueus es trobaven legalment confinats.
 • Atac japonès al Pearl Harbor

  Atac japonès al Pearl Harbor
  El matí del 7 de desembre de 1941 arriba una flota japonesa de vaixells de guerra a la base naval nord-americana de Pearl Harbor a Hawaii. Amb bombes i torpedes disparen els japonesos contra els nord-americans. Quan culmina l' atac , hi ha un saldo de més de 3.500 nord-americans morts i ferits.
 • Creació ONU.

  Creació ONU.
  El 24 d'octubre de 1945. La Organización de las Naciones Unidas (ONU), també coneguda simplement com Naciones Unides (NN. UU.), és la major organización internacional existent. Es va crear per mantenir la pau i la seguretat internacionals, fomentar relacions d'amistad entre les nacions, aconseguir la cooperació internacional per solucionar problemes globals i servir del centre que harmonitzi les accions de les nacions.
 • Rendició incondicional d'Alemanya

  Rendició incondicional d'Alemanya
  Les actes de capitulació alemanyes van donar fi a la Segona Guerra Mundial a Europa . El text va ser signat el 7 de maig de 1945 a Karlshorst , Berlín
 • Bomba Atomica en Hiroshima

  Bomba Atomica en Hiroshima
  El 6 d'agost de 1945, per primera vegada en la història, un bombarder nord-americà llança una bomba atòmica . L'objectiu és la ciutat japonesa d'Hiroshima. La bomba destrueix la ciutat i mata desenes de milers de civils, produint un gran incendi que ocasiona més destrucció a la ciutat.
 • Final de la Segona Guerra Mundial

  Final de la Segona Guerra Mundial
  Les actes de capitulació alemanyes van donar fi a la Segona Guerra Mundial a Europa . El text va ser signat el 7 de maig de 1945 a Karlshorst , Berlín