EIX CRONOLÒGIC 1914-1939 EDU KATIA I JUDITH

By JEK2
 • La Triple Aliança

  La Triple Aliança
  Formada per Alemanya, Austria-Hongria i Itàlia, encara que aquest últim canviarà de bàndol a meitat de la guerra.
 • La Triple Entesa

  La Triple Entesa
  Formada per França, Rússia i Gran Bretanya.
 • Escició entre bolxevics i menxevics

  Escició entre bolxevics i menxevics
  El Partit Socialdemicràcia Rus es divideix en1912 entre bolxevics i menxevics. Els menxevics eren més moderats que els bolxivics.
 • L'assassinat de l'arxiduc Francesc Ferran

  L'assassinat de l'arxiduc Francesc Ferran
  L'assassinat de l'arxiduc, que era l'hereu al tron de l'Imperi Autrohongarès, va ser l'esdeveniment detonant de la guerra.
 • Àustria declara la guerra a Sèrbia

  Àustria declara la guerra a Sèrbia
  Després de l'assassinat de l'arxiduc, Àustria declara la guerra a Sèrbia (ja que el que havia disparat a l'hereu del tron autrohongarès era serbi).
 • Batalla de Verdun

  Batalla de Verdun
  Batalla on els francesos resisteixen els atacs alemanys al front occidental.
 • Intervenció de EUA

  Intervenció de EUA
  Quan al 1915, un vaixell on viatjaven 125 americans va ser enfonasat per un submarí alemany. En aquell moment, els EUA decideix entrar a la guerra.
 • Rússia surt de la guerra

  Rússia surt de la guerra
  Quan al 1917 triomfa a Rússia la revolució bolxevic, Rússia signa la pau amb Alemanya i surt de la guerra.
 • Esclat de la Revolució de Bolxevic

  Esclat de la Revolució de Bolxevic
  El 1917 va esclatar la revolució de Bolxevic a Rússia quan encara estaba la Primera Guerra Mundial i va isntaurar el primer estat comunitsa.
 • Alemanya es rendeix

  Alemanya es rendeix
  Els alemanys van ser derrotats al front occidental i va haver-hi revoltes i manifesstacions contra el seu govern. El kaiser marxarà del país i s'hi proclama la Republica.
 • Inici Guerra Civil Russa

  Inici Guerra Civil Russa
  La Guerra Civil Russa va durar 3 anys. Una fracció de l'exèrcit tsarista va crear l'Exèrcit Blanc, que s'enfrontava amb l'Exèrcit Roig, creat pels bloxevics. La guerra deixa el país en la misèria i van morir 5 milions de persones per la fam.
 • República de Weimar

  República de Weimar
  A prop del fi de la Primera Guerra Muncial, Guillem II va renunciar al seu càrrec i es va proclamar la República, tenint com a capital a Weimar. Molts alemanys consideraven el Tractat de Versalles una humilicació perquè van ser considerats causants de la guerra. La postguerra van ser anys de crisi econòmica a causa dels deutes de guerra que van provocar una gran inflació. La República de Weimar va haver d'arreglar això amb la presió de revolucionaris d'esquerra i cops d'Estat d'extrema dreta.
 • Tractat de Versalles

  Tractat de Versalles
  A París es va inaugurar una conferència per establir les condicions de pau. Hi han assistir 32 països però només els països guanyadors de la guerra van prendre decisions.
 • Creació de la SDN

  Creació de la SDN
  En el 1919 es crea un organisme internacional dit Societat de les Nacions que servia per resoldre les disputes entre països per així evitar més guerres. Però la EUA no es va integrar i Italia i Alemanya es van retirar un temps després.
 • Creació dels Fasci Di Combatimento

  Creació dels Fasci Di Combatimento
  Benito Mussolini va crear el fasci de combat o "camises negres". Eren uns paramilitars que pretenien parar els moviments obrer via la violència.
  En el 1921 es va convertir en el Partit Nacionalista Feixista que garantia propietat privada i una política exterior.
 • Fundació NSDAP

  Fundació NSDAP
  El Partit Nacionalsocialista dels Treballadors d'Alemanya (NSDAP) va ser fundat el 1920 per Adolt Hitler, un soldat de la Primera Guerra Mundial que no havia acceptat la derrota d'Alemanya. El símbol del partit va ser la bandera bandera vermella amb la creu gammada (esvàstica).
 • Creació de la URSS

  Creació de la URSS
  La Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques era un estat que agrupaba a les nacionalitats de l'Imperi tsars. Es gobernava amb un parlament amb un únic partit (PCUS).
  Era de sistema totalitari que cotrolava la creació de institucions, i es justificava el sistema polític mitjançant la dictadura del proletari.
 • Marxa sobre Roma

  Marxa sobre Roma
  Benito Mussolini exigeix al rei que li deixés governar i va fer una exibició de força, amb la Marxa sobre Roma dels camises negres. El monarca, pressionat pels conservadors, es veu obligat a cedir el govern.
 • Mort de Lenin

  Mort de Lenin
  Lenin, líder de la Revolució Russa, va morir el 1924 en un moment en què es debatia allò que s'havia de fer a la revolució i al país.
 • Il Duce arriba al poder

  Il Duce arriba al poder
  Mussolini es va atribuir plens poders i es va fer anomenar el
  Duce quan el partit feixista italià van quedar totalment identificats.
 • Crisi de Sobreproducció

  Crisi de Sobreproducció
  Després de la guerra els pagesos van ser els que primer van soritr perjudicats perquè durant la guerra havien acumulat deutes al comprar terres i màquines noves per augmentar la producció. Com que venien el productes al exterior i les exportacions van disminuir,el mercat intern no podia consumir tota la producció i els preus van baixar molt. Per això, els pagesos no van poder tornar els deutes i es van arruinar.
  Com els pagesos es van quedar sense terres es van anar a buscar treball a la ciutat.
 • Dijous negre

  Dijous negre
  El 1929, una onada venedora va afectar la Borsa de Nova York ja que la desconfiança es va estendre entre els inversors.
 • 13 milions d'aturats als EUA

  13 milions d'aturats als EUA
  El 1932, el nombre d'aturats va augmentar cosnsiderablement fins a 13 milions d'aturats, provocant que moltes famílies caiguessin en la misèria i que haguessin de viure de la caritat pública. Això va ser degut al tancament de moltes fàbriques que no podien vendre la seva producció.
 • Arriba al poder Franklin D. Roosevelt

  Arriba al poder Franklin D. Roosevelt
  El demòcrata Franklin D. Roosevelt va guanyar les eleccions a l'any 1932, un dels pitjors anys de la Gran Depressió amb un programa per afavorir la recuperació econòmica i treure el país de la crisi.
 • New Deal

  New Deal
  El Nou Repartiment era un programa creat en el pitjor any de la Gran Depresió que era per treure al país de la crisi i defensava que l'Estat havia d'intervenir en la economia.
  Sugeria: mesures econòmiques com la creació d'empreses públiques; reformes socials que servia en contra de l'atur.
 • Reducció de la jornada laboral a 40 hores setmanals

  Reducció de la jornada laboral a 40 hores setmanals
  La jornada laboral va ser reduida a 40 hores setmanals per augmentar la capacitat adquisitiva dels treballadors . Això va afavorir una política de suport als preus agrícoles i l'augment dels salaris.
 • El Partit Nazi aconsegueix 13 milions de vots

  El Partit Nazi aconsegueix 13 milions de vots
  El Partit Nazi aconsegueix 13 milions de vots a les eleccions de 1932. Al 1933, el partit va aconseguir que el president Hindenburg nomenés Hitler com canceller.
 • Creació de camps de concentració i holocaust

  Creació de camps de concentració i holocaust
  A partir del 1933, es van crear els camps de concentració per recloure els que s'oposaven al III Reich i als seus enemics. Molts jueus hi van ser tancats, obligats a fer treballs forçats i exterminats.
 • Hitler es proclama Führer

  Hitler es proclama Führer
  Al 1933, els esquadrons nazis van provocar un incendi al Reichstag (Parlament alemany) i acusen els comunistes. Això va servir de pretext a Hitler per autoproclamar-se Führer i Canceller del III Reich.
 • Lleis de Nuremberg

  Lleis de Nuremberg
  Les Lleis de Nuremberg van ser creades el 1935 i impedien que els matrimonis mixtes (entre jueus i població alemanya). La llei també prohibia la relació extramarital entre aquests.