EIX CRONOLÒGIC 1890-1920

Timeline created by Laia Esteve Coral
In History
 • Period: to

  Pau armada

  La Pau armada (1870-1914) va ser un període de la història política d'Europa que s'estén des de la fi de la Guerra Franco-Prusiana fins a l'inici de la Primera Guerra Mundial i que es caracteritza pel fort desenvolupament de la indústria bèl·lica de les potències i per la creixent tensió en les relacions internacionals.
 • Primera crisi marroquina

  Primera crisi marroquina
  La crisi es va produir el 1905, ja que Alemanya, insatisfeta per no tenir prou colònies a Àfrica, va decidir provocar un conflicte al nord d'Àfrica. Aprofitant que Marroc no era propietat de cap imperi, sinó que tenia només influències d'Espanya i França, va aprofitar per a fer costat al sultà marroquí en una lluita per la seva independència. Un any després, en la conferència d'Algesires, es va acordar un protectorat d'Espanya i França al Marroc.
 • Inici de les guerres balcàniques

  Inici de les guerres balcàniques
  Les guerres balcàniques van ser tres conflictes armats esdevinguts el sud-est d'Europa entre 1908 i 1913. L'origen va ser que Àustria-Hongria i s'esforçava a restablir la seva influència sobre de Sèrbia i Bulgària. En canvi, Rússia, donava suport als estats eslaus. Finalment, l'imperi turc va perdre territoris, Àustria i Alemanya van reduir el seu poder de la zona, Rússia va augmentar la seva influència i Sèrbia va ampliar fronteres
 • Segona crisi marroquina

  Segona crisi marroquina
  Alemanya va acusar a França de no complir els acords d'Algesires i va aconseguir obrir forçadament una nova negociació. Finalment es va acordar que Alemanya reconegués el protectorat francoespanyol al Marroc a canvi que França entregués a Alemanya una part important de la seva colònia al Congo.
 • Atemptat de Sarajevo

  Atemptat de Sarajevo
  El 28 de juny de 1914 va ser assassinat a Sarajevo (Bòsnia) l'arxiduc Francesc Ferran, l'hereu presumpte a la corona d'Àustria. L'autor de l'atemptat va ser Gavrilo Princip, un nacionalista serbobosnià, membre del grup nacionalista serbi Jove Bòsnia, una organització que defensava l'ús de la violència amb l'objectiu que l'imperi austrohongarès abandonés Bòsnia per unificar-se amb Sèrbia.
 • Inici de la Primera Guerra Mundial

  Inici de la Primera Guerra Mundial
  El 23 de juliol de 1914 el govern austrohongarès planteja un ultimàtum a Sèrbia amenaçant-la amb gerra, però al tenir el suport de Rússia va decidir no acceptar-lo. El 28 de juliol, Àustria va declarar la guerra a Sèrbia
 • Period: to

  I Guerra Mundial

  La Primera Guerra Mundial (1914-1918) va ser el primer gran conflicte bèl·lic que va implicar a potències de tot el món. Els combats van tenir lloc sobretot a Europa, però van participar països dels cinc continents com els Estats Units, Austràlia, Brasil i Xina.
 • Declaració de guerra dels EUA a Alemanya

  Declaració de guerra dels EUA a Alemanya
  Els Estats Units s'havien declarat neutrals, però venien subministraments als aliats i els finançaven. Els alemanys, amb l'acció dels submarins van intentar evitar-ho. Després de l'enfonsament d'alguns dels grans vaixells americans, els EUA van entrar en guerra i van aportar més d'un milió de soldats i la seva potent indústria al bloc aliat.
 • Inici Revolució Russa

  Inici Revolució Russa
  Va ser una revolució que va destronar el tsar i va imposar un govern comunista. Va haver-hi dues revolucions, al febrer i l'octubre de 1917. El desembre de 1917 els russos van signar l'armistici de Brest-Litrovsk i el març de 1918 el tractat de pau del mateix nom, on Rússia va abandonar la guerra i va cedir territori a Alemnya
 • Fi Primera Guerra Mundial

  Fi Primera Guerra Mundial
  La retirada russa va permetre organitzar una gran ofensiva alemanya a l'oest, però l'arribada dels nord-americans va respondre amb una contraofensiva. Els imperis centrals no van resistir i es van rendir: primer Turquia, després Àustria i finalment Alemanya, on el seu emperador Guillem II va abdicar i es va proclamar la República. El novembre de 1918 la guerra es va acabar.
 • Pau de París

  Pau de París
  Conjunt de tractats firmats pels països vençuts: eren els tractats de Versalles (firmat amb Alemanya), Saint Germain (amb Àustria), Trianon (amb Hongria), Sèvres (amb Turquia) i Neuilly (amb Bulgària).
 • Period: to

  Postguerra

  La postguerra de la Primera Guerra Mundial va veure un canvi polític, cultural, econòmic i social dràstic a Europa, Àsia, Àfrica i fins i tot en àrees fora de les que estaven directament involucrades. 4 imperis es van esfondrar a causa de la guerra, es van abolir països antics, es van formar nous, es van tornar a traçar els límits, es van establir organitzacions internacionals i moltes ideologies noves i antigues es van refermar en les ments de les persones.
 • Creació de la Societat de Nacions

  Creació de la Societat de Nacions
  El 1920, amb seu a Ginebra, es va impulsar la creació de la Societat de Nacions. Aquesta organització tenia la voluntat de reunir els principals perquè resolguessin els problemes internacionals de manera pacífica i negociada. No va aconseguir resoldre els principals problemes en els anys 1920 i 1930, tot i això, és important perquè va ser l'organització antecendent de l'ONU.