Edat mitjana

 • 476

  Caiguda de l'Imperi Romà d'Occident

  Caiguda de l'Imperi Romà d'Occident
  Els pobles bàrbars junt amb els visigots i els vàndals van aprofitar que Roma era una ciutat destruïda moral, social, econòmica i políticament per a conquistar l'imperi, d'aquesta manera l'Imperi Romà d'Occident va acabar.
 • Period: 476 to Oct 3, 1100

  Alta Edat mitjana

 • 529

  Fundació de l'orde monacal

  Fundació de l'orde monacal
  La primera orde monacal de la història, va ser creada per Sant Benet de Nursia en el segle VI. En el 529 funda un monestir en Montecassino on redacta les seues Regles. Seguint el lema 'ora et labora', els monjos benedictins vivien en monestirs on tenien una intensa vida espiritual i una gran producció d'aliments i ferramentes de treball
 • Oct 3, 711

  Invasió musulmana

  Invasió musulmana
  Es coneix com a etapa musulmana de la península ibèrica o conquista árabe/musulmana d'Hispània al complex procés polític i militar que al llarg del segle VIII explica la formació i consolidació d'al-Ándalus musulmà, així com la gènesi dels principals regnes cristians medievals peninsulars. La conquista musulmana del regne visigot per dirigents àrabs va ser un procés que va transcórrer del 711 al 726, en el que es va arribar a ocupar tot el territori d'Espanya i Portugal i part del sud de França.
 • Oct 3, 929

  Califat de Còrdova

  Califat de Còrdova
  El Califat de Còrdova va ser un estat musulmà andalusí proclamat per Abderrahman III en 929. El Califat va posar fi a l'emirat independent instaurat per Abderrahman I en 756 i va perdurar oficialment fins l'any 1031, en que va ser abolit donant lloc a la fragmentació de l'Estat omeia en multitud de regnes coneguts com a taifes. D'altra banda, la del Califat de Còrdova va ser l'època de la màxima esplendor política, cultural i comercial d'al-Ándalus.
 • Oct 3, 1000

  Art Romànic

  Art Romànic
  Desenvolupat en els segles XI i XII. Les seues característiques és solidesa de la construcció, gran amplària de murs per a poder resistir les força de l'estructura, ús de l'arc de mig punt i volta de mig canó, escassetat de buit. El més atraient d'este art és sens dubte la combinació de formes arquitectòniques d'un gran equilibri i elegància, donada la seua senzillesa, sentit de la simetria i l'orde i la utilització d'escultura d'una estranya bellesa, molt allunyada dels cànons clàssics.
 • Oct 3, 1000

  Glosas emilianenses

  Glosas emilianenses
  Les Glosses Emilianenses són unes anotacions fetes al marge en el còdex llatí Aemilianensis 60 del Monestir de Sant Millán de la Cogolla (La Rioja) , que comenten les parts més difícils d'entendre i que tradicionalment es consideren les primeres paraules en llengua castellana.
 • Period: Oct 3, 1100 to Oct 3, 1492

  Baixa Edat Mitjana

 • Oct 3, 1113

  Forum Iudicum

  Forum Iudicum
  El primer text que s’ha trobat, escrit en català, és un fragment d’una versió del Forum Iudicum. El Forum Iudicum era un codi de lleis visigòtic que fou traduït al català a mitjan segle XII.
 • Oct 4, 1213

  Batalla de Muret

  Batalla de Muret
  El papa Innocenci III es posa de part de Simón de Montfort, arribant-se així a una situació de confrontació armada, resolta en la batalla de Muret el 12 de setembre de 1213, en la que el rei aragonés, defensor de Raimundo VI i dels poders occitans, és vençut i assassinat. Tot seguit, Simón de Montfort entra a Tolosa acompanyat del nou llegat papal, Pedro de Benevent, i de Luis, fill de Felip II August de França.
 • Oct 3, 1238

  Conquesta de València

  Conquesta de València
  València va ser conquistada per Jaume I.Jaime I va obtindre un gran triomf sobre la nobleza aragonessa al convertir les tierres conquistades a València en un regne diferenciat, unit a la Corona d'Aragó (1239) , respectant els seus usos i costums i establint els Furs de València.
 • Oct 4, 1250

  Art Gòtic

  Art Gòtic
  L'art gòtic és un estil que es va desenrvolupar a Europa occidental des de mitjans del segle XII fins a la implantació del Renaixement (XV). L'art gòtic és tot al contrari a l'art romànic, en aquest art veiem que es construïxen catedrals on li donen molta importància a la llum, es creguen buits en compte de murs i massissos, tenen grans vidrieres per on passa la llum i per últim senten admiració cap a allò que s'ha elevat, és a dir, l'espiritualitat.
 • Oct 4, 1452

  Caiguda de l'Imperi Romà d'Orient

  Caiguda de l'Imperi Romà d'Orient
  En 1453, l'objectiu de Mohamed II va ser aconseguir una nova capital. Per a això, es van dirigir a Constantinopla i la van conquistar. Mohamed II va convertir a la ciutat en nova seu de la seua residència i la va cridar Estambul. D'esta manera va desaparéixer l'Imperi Romà d'Orient.
 • Oct 4, 1452

  L'invenció de l'imprenta

  L'invenció de l'imprenta
 • Oct 4, 1492

  Descobriment d'Amèrica

  Descobriment d'Amèrica
  El descobriment d'Amèrica en 1492 per Cristóbal Colom va ser un dels fets més importants de la història europea i va condicionar l'evolució política, social i econòmica dels segles següents.