Edat Mitjana

 • 476

  Fi de l’Imperi Romà d’Occident

  Fi de l’Imperi Romà d’Occident
  Juli Nepot va enviar un exèrcit con tra elsvisigots sota ladirecció d'Orestes. Aquest en lloc d'usar les tropesper combatreals visigots, esva rebel·lar i va marxarcontra Ravennaon estavaNepot amb la intenció de destronar-lo i proclamar-se en el seu lloc Nepot,que no tenia forces militars, vafugir a Dalmàcia (on es va sostenir fins al seu assassinat el 480) i orestes va antrar a Ravenna i va proclamar Emperador al seu prpi fill Ròmul August, menor d'edat .
 • Jan 1, 622

  APARICIÓ DE L'ISLAM

  APARICIÓ DE L'ISLAM
  La zona oest del continent asiàtic i el terç nord del continent africà configuren la zona islàmica. En realitat, i per dir-ho amb més exactitud, hauríem de parlar del món àrab. Aquesta àrea té una llengua i una cultura comunes, i l’element fonamental de cohesió és la religió islàmica o musulmana. La història de l’islam, o dit més correctament, del món islàmic, explica la influència de l’islam en la creació i expansió d’un moviment no només religiós, sinó també polític i social.
 • Jan 1, 711

  ARRIBADA DELS MUSSULMANS A LA PENINSUNA IBÈRICA.

  ARRIBADA DELS MUSSULMANS A LA PENINSUNA IBÈRICA.
  Les tropes d'Uqba ibn Nafi van entrar a Ifriqiya, nom donat a aquesta antiga província romana, però es va topar amb la resistència de Kusaila. El 683, en el moment d'una batalla terrible, Uqba va morir així com la immensa majoria dels seus homes. Kusaila va marxar llavors a Kairuan, regnant allà prop de cinc anys, però reforços vinguts de Síria van destituir al rei.
 • May 15, 732

  DERROTA DELS MUSULMANS A POITIERS

  DERROTA DELS MUSULMANS A POITIERS
 • Jan 1, 785

  Comencen les conquestes cristianes. Conquesta de Girona.

  Comencen les conquestes cristianes. Conquesta de Girona.
  El 785 les mateixes elits locals que havien capitulat als musulmans, lliuraren la ciutat de Djarunda, que estava governada pel valí de Madinat Barshiluna, Matruh ibn Sulayman, a les tropes de Carlemany, que no va intervenir en la campanya.
 • Jan 1, 801

  Conquesta de Barcelona

  Conquesta de Barcelona
  Barcelona fue conquistada por el visir al-Hurr dando origen a un período de casi un siglo de dominación musulmana, que concluyó en el año 801 al ser tomada la ciudad por Ludovico Pío al mando de un ejército franco a las órdenes de Carlomagno, que la estableció como gran plaza fuerte del flanco sur del imperio carolingio, la Marca Hispánica (frontera de Hispania).
 • Jan 1, 1117

  Conquesta de Tarragona

  Conquesta de Tarragona
  La crisis del siglo III que afectó al Imperio romano y que originaría su decadencia afectó gravemente al actual territorio catalán, donde se han detectado importantes niveles de destrucción y procesos de abandono de villas romanas. También de este siglo son las primeras noticias documentales de la presencia del cristianismo en Cataluña.
 • Jan 1, 1148

  Conquesta de Tortosa

  Conquesta de Tortosa
  La conquesta de la ciutat de Turtuixa era una vella aspiració dels cristians. En produir-se, a les darreries del segle VIII i les primeres del IX, la conquesta carolíngia de Catalunya, hom intentà d'atènyer l'Ebre; i així en els anys 804, 808 i 809 veiem repetits atacs contra Turtuixa, el darrer dels quals fou dirigit per Lluís I el Pietós, però d'aquell esforç no se'n va treure altre resultat que el fer Turtuixa tributària dels francs, nominalment i precàriament.
 • Jan 1, 1149

  • Conquesta de Lleida

  • Conquesta de Lleida
  Los romanos la denominaron Ilerda y en los tiempos del emperador Augusto recibió la condición de municipio. En 716-719 la ciudad fue invadida por los musulmanes y reconquistada en 1149 por las tropas de Ramón Berenguer IV y Ermengol VI. En 1150 recibió la Carta de Población.
 • Jan 1, 1162

  • Es forma la Corona d’Aragó

  • Es forma la Corona d’Aragó
  . Es el nombre que recibe la unión del Reino de Aragón y el Condado de Barcelona, unión que vino dada por el matrimonio de Petronila de Aragón (1135-1137-1162-1174) la única descendiente del rey Ramiro II “el Monje” (1075-1134-1137-1157), quien se hizo cargo del reinado a la muerte en 1134 de su hermano Alfonso el Batallador - y Ramón Berenguer IV (1113-1131-1162), conde de Barcelona. Su hijo Alfonso II (1152-1162-1196) será el primer monarca en heredar los títulos de rey de Aragón .
 • Jan 1, 1229

  • Any 1229: Conquesta de Mallorca

  •	Any 1229: Conquesta de Mallorca
  La Conquista para los reinos cristianos de la Isla de Mallorca fue lograda definitivamente por el rey Jaime I de Aragón entre 1229 y 1231. La ciudad de Madîna Mayûrqa (actual Palma de Mallorca) cayó en diciembre del primer año, pero la resistencia musulmana en las montañas duró tres años más.
 • Jan 1, 1230

  Es forma la Corona de Castella.

   Es forma la Corona de Castella.
  La Corona de Castilla, como entidad histórica, se suele considerar que comienza con la última y definitiva unión de los reinos de León y de Castilla en el año 1230, o bien con la unión de las Cortes, algunas décadas más tarde. En este año de 1230, Fernando III el Santo, rey de Castilla desde 1217 (incluyendo el reino de Toledo), anexionó el Reino de León (en el cual se incluía el de Galicia), estado de su padre Alfonso IX.
 • Jan 1, 1232

  Conquesta de València

  Conquesta de València
  Entre 1232 i 1245, tan sols setze anys, la Corona d'Aragó aconseguí la conquesta de gran part del que seria el Regne de València.
  Jaume I entra al Puig en una representació moderna del fet històric ocorregut el 1236 i que marcaria l'inici de la conquesta de la ciutat de València Davant l'èxit aconseguit per unes campanyes militars empreses a nivell particular per nobles aragonesos, que van comportar la presa de Morella per Blasco I d'Alagón el 1232,
 • Jan 1, 1348

  • Pesta Negra

  • Pesta Negra
  La peste negra o muerte negra se refiere a la pandemia que afectó a Europa en el siglo XIV y que alcanzó un punto máximo entre 1347 y 1353; se estima que la misma fue causa de muerte de 25 millones de personas (aproximadamente un tercio de la población del continente en aquel entonces)
 • Jan 1, 1453

  Conquesta de Constantinoble per part dels turcs

  Conquesta de Constantinoble per part dels turcs
  La caiguda de Constantinoble, o la conquesta de Bizanci, pels turcs otomans el 29 de maig de 1453 va ser un succés històric que, en la periodització clàssica, marca la fi de l'edat mitjana a Europa i la fi del darrer vestigi de l'Imperi Bizantí i de la cultura clàssica.
  Just abans de la conquesta turca, Constantinoble era una capital sense país: l'imperi bizantí, l'Imperi romà d'Orient, que antany s'estenia des de Pèrsia fins als Alps, i també pels deserts d'Ásia
 • Jan 1, 1492

  Cristòfor Colom arriba a Amèrica

  Cristòfor Colom arriba a Amèrica
  El 2 d'agost de 1492, Cristòfor Colom embarcà amb tota la seva tripulació,. El 6, ja han sobrepassat les 800 llegües i no hi ha indicis de terra, tot i que segons les seves estimacions haurien hagut de tocar terra després d'haver navegat 700 llegües. Durant la nit del 6 al 7 d'octubre, es produí el primer motí entre els mariners de la Santa María. El dia 10 van veure ocells, i finalment l'11 a la nit, el grum Rodrigo de Triana cridà des de La Pinta: "Terra a la vista".