Cultura i tecnologia

CULTURA I TECNOLOGIA

 • 288 BCE

  Arquimedes

  Arquimedes
  Arquimedes va ser un matemàtic, enginyer... És considerat un dels científics més importants de l'antiguitat clàssica. És reconegut per haver dissenyat innovadores màquines. Experiments moderns han provat afirmacions que va dissenyar màquines capaces de treure vaixells enemics de l'aigua i calar foc utilitzant una sèrie de miralls. Els pocs treballs escrits d'Arquimedes que van sobreviure en l'edat mitjana van ser una important font d'idees durant el Renaixement. Va morir el 212 aC.
 • 1398

  Johannes Gutenberg

  Johannes Gutenberg
  Johannes Gutenberg va ser un orfebre i inventor alemany, famós la invenció de la impremta de tipus mòbil. El seu invent va fer possible la publicació de llibres en grans quantitats i va ser un dels factors més decisius per a la difusió de les idees del Renaixement. El sistema tecnològic d'impressió de Gutenberg es va propagar ràpidament arreu d'Europa i es considera un factor clau en l'evolució de la cultura universal. Va morir el 3 de febrer del 1468.
 • Apr 15, 1452

  Leonardo da Vinci

  Leonardo da Vinci
  Leonardo da Vinci va ser un artista i també inventor, pintor, escultor, arquitecte... Els seus primers treballs van ser realitzats a Milà. Posteriorment va treballa a Roma, Bolonya i Venècia. Ell va ser mes conegut com a pintor, una de les seves obres es La Gioconda. Només n'han sobreviscut fins a l'actualitat una quinzena d'obres. Com a enginyer i inventor, va tenir idees molt avançades per a l'època que vivia des de l'helicòpter, al carro de combat o un l'automòbil. Va morir el 2 de maig 1519.
 • Isaac Newton

  Isaac Newton
  Isaac Newton va ser un físic, matemàtic i filòsof. És l'autor del llibre Philosophiae Naturalis Principia Mathematica on escribia sobre física i calculs matemàtics. Newton va ser el primer que va demostrà que les lleis naturals governen els moviments de la Terra. En òptica, va construir el primer telescopi reflector i va desenvolupar una teoria sobre el color. En matemàtiques comparteix amb Gottfried Leibniz el mèrit de la invenció del càlcul infinitesimal. Va morir el 20 de març del 1727.
 • James Watt

  James Watt
  James Watt va ser un matemàtic, inventor i enginyer escocès, que va viure i treballar a Birmingham. Amb motiu de la reparació d'una màquina de vapor de Newcomen, té la idea de aprofitar més bé el vapor mitjançant un condensador separat; poc després patentà el seu invent. Va idear diversos sistemes per a la conversió del moviment alternatiu en rotatiu també l'èmbol de doble efecte i el famós regulador de boles que porta el seu nom. Va morir el 25 d'agost el 1819.
 • Karl Benz

  Karl Benz
  Carl Benz ha estat considerat com un dels inventors de l'automòbil. Al 1886 obté la patent DRP 37435. L'any 1893 es va fabricar el primer vehicle Benz de 4 rodes, la Benz Victoria, i l'any següent la Benz Velo. El 1896 la primera Benz Kontra-Motor. El 1899, la producció era de 572 vehicles. El 1910 Benz adquireix la Süddeutsche Automobil-Fabrik de Gaggenau. El 1924, Benz i Daimler comencen el procés per fusionar-se,quan es forma la companyia Daimler-Benz. Va morir el 4 d'abril de 1929
 • Thomas Alva Edison

  Thomas Alva Edison
  Thomas Alva Edison va ser un inventor, un home de negocis dels Estats Units que va crear molts aparells importants. Edison va aconseguir 1.093 patents. La majoria d'aquests invents no eren completament originals eren fets pels seus nombrosos empleats. Va ser criticat per no compartir els mèrits. Va inventar el fonògraf i va perfeccionar la bombeta després d'experimentar amb molts materials diferents i aconseguir industrialitzar-la amb filament de bambú carbonitzat. Va morir el 18 octubre 1931.
 • Níkola Tesla

  Níkola Tesla
  Nikola Tesla va ser un enginyer. Va estudiar a Graz, on va fer enginyeria elèctrica. Al 1881 es traslladà a Budapest per treballar en una companyia de telègrafs. A París va treballar en una de les companyies d'Edison. La fama li va arribar després de registrar entre 800 patents. Així doncs, finalment va ser reconegut com un dels inventors més prolífics del segle XIX-XX, el 1915 el seu esforç es va veure recompensat amb el premi Nobel de Física. Va morir el 7 de gener del 1943.
 • Marie Curie

  Marie Curie
  Marie Curie va ser una física i química polonesa, pionera en l'estudi de les radiacions. Va rebre el Premi Nobel de Física el 1903, juntament amb el seu marit. L'any 1911 va rebre el Premi Nobel de Química per l'aïllament del radi pur. Va ser la primera a emprar el terme radioactivitat. El primer element químic que va descobrir, al 1898, l'anomenà poloni com a homenatge al seu país d'origen. Va morir el 4 de juliol de 1934.
 • Guglielmo Marconi

  Guglielmo Marconi
  Guglielmo Marconi, va ser un enginyer elèctric italià. Premiat amb el Premi Nobel de Física l'any 1909 i conegut pel desenvolupament d'un sistema telegràfic. Marconi va estudiar a les universitats de Bolonya i Florència, on es va interessar per la física i on va fer els primers experiments sobre l'ús d'ones electromagnètiques per a la comunicació telegràfica sense fils, com la radio. Va morir el 20 de juliol de 1937.
 • John Logie Baird

  John Logie Baird
  John Logie Baird va ser un enginyer. Va ser el primer a aconseguir imatges televisives en moviment. Va estudiar a la Universitat de Glasgow. Va inventar un dels primers televisors electromecànics. Va crear una companyia dedicada a la difusió de senyals de telecomunicacions. En 1928 fa les primeres proves de televisió en color. El 26 de gener del 1926 un noi va aconseguir emetre les primeres imatges sortides d'un aparell de televisió. Va morir el 14 de juny del 1946.
 • Alan Turing

  Alan Turing
  Alan Turing va ser un científic, matemàtic, criptoanalista... I el primer en usar computadores científiques. És considerat el pare de la informàtica moderna. Va treballar a Bletchley Park, on va dirigir durant un temps el Hut 8. Amb diferents tècniques va desxifrar els codis alemanys, crucials per la Batalla de l'Atlàntic. Va ser perseguit a causa de la seva homosexualitat i per no anar a la presó, es sotmetre a un tractament d'hormones. Turing va acabar suïcidant-se el 7 juny 1954.
 • Steve Jobs

  Steve Jobs
  Steven Jobs va ser cofundador i president executiu d'Apple i màxim accionista The Walt Disney. Va fundar Apple al 1976 amb Steve Wozniak. A principis de 1984 la seva companyia llançava el Macintosh 128K. Jobs va ser acomiadat d'Apple al 1985. I va tornà al 1997, on va ocupar el càrrec de director executiu. Als anys noranta va crear Pixar, companyia que va revolucionar la indústria d'animació. Quan Pixar es va unir amb Disney va passar a ser el major accionista de Disney. Va morir 5 octubre 2011.
 • Tim Berners-Lee

  Tim Berners-Lee
  Tim Berners-Lee és un enginyer informàtic britànic i professor del Massachusetts Institute of Technology. A partir de 1989 coordinà un grup d'investigadors de l'Organització Europea per a la Recerca Nuclear. El 25 de desembre de 1990, amb Robert Cailliau va fer la primera comunicació entre un client i un servidor http a través d'Internet. És el director de la WWW, que fundà al 1994. L'abril de 2009, va ser elegit com a membre de l'Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units.