Cronologia de Charles Darwin

 • L'època de Darwin (la societat del segle xix).

  L'època de Darwin (la societat del segle xix).
  (Segle XIX) Darwin és un típic exemple de ciutadà anglès a l'època en què l'Imperi Britànic (1081-1900) aconsegueix la seva màxima esplendor. El mateix Darwin neix en el si d'una família acomodada, relacionada amb la puixant indústria ceràmica del sud d'Anglaterra. Fill i nét de metges, no va estar capaç, no obstant això, de continuar la tradició, i també va fracassar a seguir un camí habitual dels joves de la seva condició: la carrera eclesiàstica.
 • Naixement de Charles Robert Darwin.

  Naixement de Charles Robert Darwin.
  Charles Robert Darwin va néixer a Sherewsbury el 12 de febrer de 1809 al Regne Unit de Gran Bretanya, llavors era britànic. Va ser el segon fill home de Robert Waring Darwin. Va estudiar medicina per decisió del seu pare amb 16 anys a l'Universitat d'Edimburg. El 1827 va ingressar a Cambridge i va cursar estudis de sacerdoci, encara que tampoc aquesta era la seva vocació. Però allà va tenir l'oportunitat d'acudir a interessants dissertacions científiques que realment li van motivar.
 • Finalització dels estudis.

  Finalització dels estudis.
  Va acabar els seus estudis en 1831 als 22 anys i va obtenir per mediació de Henslow el lloc de naturalista sense sou en el vaixell de reconeixement HMS Beagle , que iniciava una expedició científica al voltant de el món.
 • Inici del viatge Beagle.

  Inici del viatge Beagle.
  El 29 d’agost de 1831, una carta de Henslow li informava que el tinent de navili de la Royal Navy, Robert, buscava un naturalista pel seu viatge cap a Sud-amèrica i el Pacífic, a bord del bergantí Beagle.
  La perspectiva entusiasmà el jove Darwin, però va trobar l’oposició del seu pare.
  Immediatament, Charles es posà en contacte amb el seu oncle, l’industrial ceramista Josiah Wedwood II. Gràcies a la intervenció d’aquest va poder fer el viatge.
 • Obra més comú de Charles Darwin.

  Obra més comú de Charles Darwin.
  El viatge de l'Beagle és el títol més comú de el diari de viatge que Charles Darwin va publicar en 1839, titulat originalment Diari i Observacions . El nom amb que va ser publicat fa referència a la segona expedició de l' HMS Beagle.
  El llibre ha estat conegut com Diari d'Investigacions , reuneix les seves memòries de viatge, així com anotacions d'índole científica relatives a la biologia, la geologia i la antropologia que proven l'extraordinària capacitat d'observació del seu autor.
 • Matrimoni de Charles Darwin

  Matrimoni de Charles Darwin
  Darwin havia contret matrimoni el 29 de gener de 1839 amb la seva cosina Emma Wedgwood. Van residir a Londres fins a setembre de 1842.
  El 27 de desembre de 1839 va néixer el primer fill de el matrimoni, i Darwin va iniciar amb ell una sèrie d'observacions, que es van perllongar al llarg dels anys, sobre l'expressió de les emocions en l'home i en els animals. Va tenir deu fills, sis homes i quatre dones, nascuts entre 1839 i 1856.
 • Teoria de l'origen de les espècies..

  Teoria de l'origen de les espècies..
  Els descobriments el van ajudar a comprendre la diversitat d'espècies i l'evolució i després de la seva tornada a Anglaterra en 1836 i va començar a investigar la possibilitat que unes espècies es transformessin en unes altres, com a mitjà per explicar com es distribuïen geogràficament diferents espècies similars.
  En 1854 ja havia assegurat que les diferències entre espècies es devien a la seva adaptació a diferents entorns naturals en funció de les seves necessitats de supervivència.
 • Obra L'origen de les espècies.

  Obra L'origen de les espècies.
  En 1859 publicava L'origen de les espècies, mitjançant la selecció natural o la conservació de les races afavorides en la lluita per la vida. L'obra va ser molt popular i avui dia, igual que el mateix Darwin, continua sent una obra de referència.
 • Obra La fecundació de les orquídies.

  Obra La fecundació de les orquídies.
  En aquest llibre Darwin va descriure les seves observacions i experiments sobre les variades maneres en què les orquídies són pol·linitzades per insectes i va avançar diverses hipòtesis sobre la manera en què poden haver evolucionat aquestes complexes interaccions. Va ser la primera demostració detallada del poder de la selecció natural per a modelar interrelacions ecològiques complexes utilitzant, per a això, la coevolució entre les orquídies i els seus insectes pol·linitzadors.
 • Les idees de Darwin són admeses.

  Les idees de Darwin són admeses.
  Durant les últimes dècades del segle XIX i primeres del XX, el darwinisme va travessar el seu anomenat "eclipsi". Darwin va aconseguir fer plausible el fet de l'evolució, però no així convèncer sobre els aspectes particulars de les seves propostes. Va arribar un moment, no obstant això, que les seves idees van acabar per ser àmpliament admeses.
 • Obra L'origen de l'home

  Obra L'origen de l'home
  En L'origen de l'home, Darwin aplica la teoria de l'evolució de la selecció natural a l'evolució humana posant l'accent principalment en la importància de la selecció sexual. A més el llibre aborda molts altres aspectes sobre psicologia evolutiva, ètica evolutiva, diferències entre les diferents races d'éssers humans així com el paper dominant de la dona en l'elecció de companys d'aparellament.
 • Obra L'expressió de les emocions en l'home i en els animals.

  Obra L'expressió de les emocions en l'home i en els animals.
  L'expressió de les emocions en l'home i en els animals és un llibre publicat en 1872 i tracta sobre la manera en què els humans i els animals principalment ocells i mamífers expressen les seves emocions. Representa, al costat de l'origen de l'home i de la selecció en relació al sexe, i la intenció de Darwin d'enfocar qüestions relatives a l'evolució de l'home i la seva psicologia utilitzant la perspectiva de la seva teoria de la selecció natural.
 • Teoria de la selecció natural de les espècies.

  Teoria de la selecció natural de les espècies.
  Durant el seu viatge, Darwin va trobar que les illes properes a les Galápagos tenien espècies similars, però no idèntiques, de pinsans. Va notar que cada espècie de pinsà era adequada al seu entorn i la seva funció. Per exemple, les espècies que menjaven llavors grans tenien becs grans i durs, i les que consumien insectes presentaven pics prims i punxeguts.
 • Defunció de Charles Robert Darwin.

  Defunció de Charles Robert Darwin.
  Darwin va morir d'una malaltia cardíaca en 1882, a Down House, Downe, Regne Unit, deixant després de si les bases que ens permeten a dia d'avui entendre la vida i l'evolució. (segons la ciència)
  19 d’abril de 1882, Down House, Downe, Regne Unit
 • Remuntada del Neodarwinisme o síntesi evolutiva. (recuperació de les idees)

  Remuntada del Neodarwinisme o síntesi evolutiva. (recuperació de les idees)
  Juntament amb George John Romanes, van presentar la idea de les mutacions com a origen de la diversitat genètica i dels canvis evolutius, defensant que aquests canvis són sempre graduals dins d'una població i que és la selecció natural la que decideix quins canvis evolutius romanen o no, atès que fa desaparèixer els individus que presenten característiques que no els afavoreixen a l'hora d'adaptar-se el mitjà a què es vinculen. (Entre finals del segle XIX i primera meitat del segle XX)