Ckv tijdbalk

By Quirijn
 • Period: 4000 BCE to 3000 BCE

  Jagers en boeren

  De tijd van Jagers en Boeren wordt ook vaak de prehistorie genoemd. In de prehistorie werd er nog niet geschreven en is alles wat we vinden dus vooral beeldende kunst en geen geschreven kunst. Alle informatie die we krijgen over de tijd van jagers en boeren krijgen we door de vondsten van archeologen
 • 3000 BCE

  Hunebedden

  Hunebedden
  Hunebedden zijn grote keien die met behulp van ossen tegen elkaar werden gezet, met bovenop ook nog een kei. Ongeveer vijfduizend jaar geleden begonnen de boeren deze hunebedden te maken. Het schijnt dat het gebruikt werd voor grafkamers. De hunbedden zijn vooral te vinden in Drenthe.
 • Period: 3000 BCE to 300

  Grieken en romeinen

  In de tijd van de Grieken en Romeinen begonnen mensen voor het eerst te schrijven. Uit deze periode zijn wel een aantal geschriften gevonden maar niet extreem veel. De kunst uit de tijd van Grieken en Romeinen bestond vooral uit aardewerk, muziek, beeldhouwkunst en literatuur.
 • Period: 500 BCE to 1000

  Monnikken en ridders

  In de tijd van Monnikken en Ridders was er vooral kunst om van te leren en om te vereren. Veel kunst was te vinden in kerken etc. De kunst in de kerk waren vooral afbeeldingen van Bijbelse heiligen om te vereren. Maar er was ook kunst om mensen iets van te leren, nouja om hun gedrag te beinvloeden. Zo waren er bijvoorbeeld afbeeldingen van de Duivel die angst en soortgelijke gevoelens opriepen en zo lieten zien dat je daar niet mee in aanraking moet komen.
 • 447 BCE

  Het Parthenon

  Het Parthenon
  Het Parthenon was de tempel voor Athena Parthenos (de Maagd), die de beschermgodin was van de stad Athene, op de Akropolis van Athene. Op de plek was al eens eerder een tempel gebouwd, maar verwoest door de Perzen. De herbouw begon in 447 v.C. Het bouwkundig ontwerp was van de architecten Ictinus en Kallikrates, de algehele supervisie en het ontwerp van de sculptuur was van beeldhouwer Phidias
 • Period: 1000 to 1500

  Steden en staten

  In de tijd van Steden en Staten kwamen er vele innovaties. In deze tijd werd de boekdrukkunst onder andere uitgevonden. In de tijd van Steden en Staten, zoals de naam al zegt, werden er vele steden opgericht en kwamen er stadsrechten.
 • 1100

  Saint-Denis Bastiliek

  Saint-Denis Bastiliek
  De gotische architectuur ontstond misschien, zoals dikwijls gesteld wordt, door de 'drang naar verticaliteit' en naar 'licht', maar ze werd mogelijk gemaakt door de ontwikkeling van het kruisribgewelf.
 • 1163

  Notre Dame

  Notre Dame
  De Notre Dame is in de vroeggotische stijl gebouwd. de bouw duurde vele jaren en begon in 1163 tot 1345
 • 1173

  De toren van Pisa

  De toren van Pisa
  De Toren van Pisa is een vrijstaande klokkentoren bij de kathedraal van Pisa. De ontwerpers van het bouwwerk waren Guglielmo en Bonanno Pisano. De toren is bijna 56 meter hoog en staat bekend om de scheefstand. Na het begin van het bouwen in 1173 begon de toren al over te hellen. Doordat ze loodrecht doorbouwden, is de toren niet alleen scheef maar ook krom. Na de restauratie is de overhang teruggebracht van 4,5m naar 3,9m.
 • 1248

  La Sainte-Chapelle

  La Sainte-Chapelle
  De kerk La Sainte-Chapelle is speciaal voor Lodewijk IX en zijn familie gebouwd in de gotische stijl: hoge glas-in-loodramen waarop verhalen uit het Oude Testament zijn afgebeeld en een kruisribgewelf van het plafond.
 • 1313

  Codex Manesse f249f, ca. 1305-1313, Konrad von Altstetten

  Codex Manesse f249f, ca. 1305-1313, Konrad von Altstetten
  Codex Manesse is een voorbeeld van Gorische Kunst. De gotische kunst is een verzamelnaam voor de kunstuitingen in de beeldende kunsten in de periode tussen de romaanse kunst en de renaissance, ruwweg van het midden van de twaalfde eeuw tot de eerste helft van de zestiende eeuw.
 • 1390

  De Dam

  De Dam
  Dit oude plein van Amsterdam wat midden in Amsterdam ligt zijn we geweest met de excursie Amsterdam
 • Period: 1500 to

  Ontdekkers en hervormers

  De tijd van de Ontdekkers en Hervormers wordt ook wel de Nieuwe Tijd genoemd. In de tijd van Ontdekkers en Hervormers was er veel schilder- en beeldhouwkunst.
 • Period: to

  Regenten en vorsten

  In Nederland noemen we deze tijd ook vaak de Gouden Eeuw. In deze periode ging het zeer goed met onder andere de handel in Nederland. In deze tijd ontstonden er vele schildersgildes en begonnen de hedendaags wereldberoemde (Nederlandse) schilders met schilderen.
 • Zelfportret Rembrandt van Rijn

  Zelfportret Rembrandt van Rijn
  Dit kunstwerk is in 1628 gemaakt door Rembrandt van Rijn en is een zelfportret. De lichtinval is bijzonder aangezien er bij een zelfportret vaak het gezicht duidelijk in beeld komt maar dat heeft Rembrandt niet gedaan en heeft zijn gezicht duister gelaten.
 • De Taj Mahal

  De Taj Mahal
  De Taj Mahal is een marmeren grafmonument in Agra, India. Shah Jahan, de vijfde heerser van het Mogolrijk, liet het bouwen tussen 1632 en 1648 als laatste rustplaats voor zijn echtgenote Mumtaz Mahal, die in 1631 in het kraambed was overleden. In 2007 werd de Taj Mahal verkozen tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen. Het gebouw wordt jaarlijks door miljoenen bezoekers bezocht. Velen vinden het monument vooral een romantische ode aan de liefde.
 • Het Melkmeisje

  Het Melkmeisje
  Het Melkmeisje is een kunstwerk van Johannes Vermeer. DE blauwe en de gele kleur spatten bijzonder goed van het canvas af door de duistere achtergrond en het mooie gebruik van licht
 • Period: to

  Pruiken en revoluties

  Schilderkunst, bouwkunst en beeldhouwkunst stonden in deze periode centraal
 • Rijksmuseum

  Rijksmuseum
  Met de excursie Amsterdam ben ik bij het Rijksmuseum geweest we hebben daar een aantal kunstwerken bezocht zoals de Nachtwacht en het gebouw zelf natuurlijk. Het Rijksmuseum is opgericht in 1800 en is bedoeld om Nederlandse kunst op te slaan en te laten zien aan de mensen
 • Period: to

  Burgers en stoommachines

  In deze periode ontstond echt de dieper uitgewerkte technische kant van kunst. Niet zo zeer technische kant van techniek om een kunstwerk te maken maar de technische kant van bijvoorbeeld mechanica.
 • Antoni Gaudí

  Antoni Gaudí
  Gaudi was innovatief omdat hij de organische architectuur tot leven bracht. Gaudi was rebels voor zijn tijd en wereldberoemd in onze tijd. Gaudi is geboren op 25 juni 1852 en overleden op 10 juni 1926.
 • Centraal station Amsterdam

  Centraal station Amsterdam
  Tijdens de excursie Amsterdam zijn we hier geweest. Het station is gebouwd in 1881
 • De Sagrada Familia

  De Sagrada Familia
  De Sagrada Familia is een basiliek in Barcelona, Spanje. Het ontwerp is gevormd door Antoni Gaudí, de kerk wordt ook gezien als zíjn meesterwerk. In 1882 is de eerste steen gelegd; nu wordt erg steeds aan het gebouw gewerkt. Het oorspronkelijke idee om een kerk neer te zetten kwam vanuit Josep María Bocabella. Hij gaf de opdracht aan Del Villar, maar daar kreeg hij ruzie mee, waardoor Gaudí de opdracht ontving. Gaudí hechtte veel waarde aan de kerk, hij woonde zelfs tijdelijk op de bouwplaats.
 • Zelfportret, Vincent van Gogh, 1887

  Zelfportret, Vincent van Gogh, 1887
  Tijdens mijn excursie naar Amsterdam ben ik ook bij het rijksmuseum geweest waar ik dit kunstwerk tegenkwam. Dit is het bekende zelfportret van Vincent van Gogh.
 • Wassily Kandinsky

  Wassily Kandinsky
  Wassily Kandinsky was een Russisch-Franse kunstschilder en graficus. Zijn schilderstijl behoorde aanvankelijk tot het expressionisme, soms ook wel gerekend tot het symbolisme. Kandinsky was een van de schilders die vorm en filosofische ondergrond gaf aan de abstracte kunst in het eerste kwart van de twintigste eeuw.
 • Period: to

  Wereldoorlogen

  Qua naam van deze periode klinkt het niet echt alsof je uit deze periode kunst kan halen want wereldoorlogen zijn nou niet echt bepaald kunst. Maar naast deze tragische gebeurtenissen is de ontwikkeling van kunst nooit opgehouden en ontstond er steeds meer kunst.
 • Rietveld Schröderhuis

  Rietveld Schröderhuis
  Een huis met waarbij veel slimme technieken zijn gebruikt in de manier van het huis in de vorm van kunst en ruimte creëren. Het huis is in 1923 tot stand gekomen naar het overleden van de man van mevrouw Schröder. Het huis is strak en sober, een aaneenschakeling van horizontale en verticale vlakken.
 • Karel Appel

  Karel Appel
  Karel Appel was een Nederlands schilder en beeldhouwer in de moderne kunst uit de tweede helft van de twintigste eeuw, die tot de expressionisten kan worden gerekend. Hij brak door met zijn lidmaatschap van de Cobra-groep. Hij deed veel gevleugelde uitspraken, die bij het brave publiek in de jaren na de Tweede Wereldoorlog de nodige weerstand opriep.
 • Period: to

  Televisie en computer

  De techniek is in de laatste paar jaren zo ontzettend veel gegroeit en ontwikkeld. We gaan nu steeds meer over naar digitale vormen van kunst.
 • David bowie

  David bowie
  David Bowie was een Brits zanger, songwriter, muziekproducent en acteur. Hij wordt beschouwd als een van de invloedrijkste rockmuzikanten vanaf de jaren zestig tot heden. Hij was een rebelse muziek doordat hij in zn nummers allemaal maatschappelijke boodschappen heeft zitten.
 • Wim t Schippers

  Wim t Schippers
  Wim T Schippers is een Nederlands programmamaker, acteur, stemacteur, schrijver, presentator en beeldend kunstenaar. Zijn beeldende kunst heeft verwantschap met Fluxus, popart en conceptuele kunst. Als theatermaker maakt hij gebruik van humor en absurditeit. Als schrijver creëert hij vaak nieuwe woorden. Een bekend werk van hem is een pindakaasvloer.
 • Janis Joplin

  Janis Joplin
  Janis Joplin was een Amerikaanse zangeres. Janis Joplin wordt beschouwd als een van de invloedrijkste blueszangeressen van de jaren zestig. Joplins teksten weerspiegelen een gevoel van pijn en eenzaamheid van een vrouw die een laag zelfbeeld had en gekweld werd door een gebrek aan zelfvertrouwen.
 • Jimi hendrix

  Jimi hendrix
  Jimi Hendrix was een Amerikaanse gitarist en singer-songwriter. Hij werd bekend door zijn gitaarspel. Hij bracht een revolutie in het gitaarspelen door het gebruik van nieuwe akkoorden, feedback en vernieuwende opnametechnieken. In augustus 1969, op het beroemde Woodstock-festival, verraste Hendrix iedereen door een beroemde controversiële versie van het Amerikaanse volkslied te zingen. Veel mensen dachten dat dit een protestlied was tegen de Amerikaanse regering. Daarom was hij rebels.
 • Queen

  Queen
  Queen is een Engelse rockgroep. De band is opgericht in 1970 in Londen door gitarist Brian May, zanger Freddie Mercury en drummer Roger Taylor, aangevuld met bassist John Deacon in 1971. Met tientallen hits in de jaren zeventig, tachtig en negentig, is Queen een van de succesvolste rockbands in de geschiedenis. In de nummers van queen kwamen vaak belangrijke maatschappelijke vragen voor.
 • Rem koolhaas

  Rem koolhaas
  Deze architect ben ik tegen gekomen in de keuzemodule. Rem Koolhaas is een Nederlandse architect. Hij heeft bijvoorbeeld de Rotterdam ontworpen. Rem Koolhaas gebruikt veel glas in zijn ontwerpen
 • Toyo ito

  Toyo ito
  Deze architect ben ik tegen gekomen in de keuzemodule.Toyo Ito werd geboren in 1941 in Seoel, de hoofdstad van Zuid-Korea. De stijl die toyo ito handteert is modern met golfachtige bewegingen erin en veel glas
 • Daan rozengaard

  Daan rozengaard
  Het kunstwerk waar Daan Rozengaard op dit moment mee bezig is op de foto is "Dune" en is een interactief landschap dat hij heeft gemaakt en dat reageert op mensenlijk gedrag.
 • Banksy

  Banksy
  Banksy is het pseudoniem van een Britse kunstenaar. Er is weinig zekerheid over de ware identiteit van Banksy. Zijn kunstwerken zijn vaak politiek en humoristisch van aard. In zijn straatkunst combineert hij graffiti met een hem kenmerkende techniek. In oktober 2018 werd het schilderij ‘Girl With Balloon’ geveild. Direct na de veiling werd de onderste helft van het kunstwerk in verticale repen gesneden door een papiervernietiger die de kunstenaar in de lijst verborgen had. Daarom is hij rebels
 • Joseph Klibansky

  Joseph Klibansky
  Joseph Klibansky is een Nederlandse kunstenaar. Zijn werken zijn vooral gemaakt met goud. Het zijn hele rare werken en hij probeert er maatschappelijke boodschappen aan te geven.
 • Zoutmus- kuikens van beton (cap 2)

  Zoutmus- kuikens van beton (cap 2)
  Ik ben naar een voorstelling geweest voor cap 2, het was een voorstelling die ging over verschillende scenes. De voorstelling was erg muzikaal en heel erg kaberet achtig
 • Castel Beranger

  Castel Beranger
  Dit is Kasteel Beranger in Parijs. Dit gebouw ben ik tegengekomen tijdens mijn onderzoek in de dicipline Architectuur. Kasteel Beranger is een goed voorbeeld van de kunststroming Art Nouveau.
 • Beeld van Jean Arp

  Beeld van Jean Arp
  Dit beeld is een mooi voorbeeld va Surrealisme.
 • Gala asomada a la ventana van Salvador Dalí

  Gala asomada a la ventana van Salvador Dalí
  Oook dit kunstwerk is net als het beeld van Jean Arp een goed voorbeeld voor de kunststroming Surrealisme door de moderne kijk op vorm
 • La Fin du travail

  La Fin du travail
  La Fin du travail is een kunstwerk van Jules Breton en is een prachtig voorbeeld van het naturalisme
 • De kaartspelers van Cézanne

  De kaartspelers van Cézanne
  De kaartspelers van Cézanne is een voorbeeld van de kunst in de vorm van impressionisme
 • Les Demoiselles d'Avignon

  Les Demoiselles d'Avignon
  Les Demoiselles d'Avignon is geschilderd door Picasso en de techniek die is toegepast is olieverf op doek. Het is een geabstraheerd schilderij, want er zijn aparte vormen gebruikt maar je kan alsnog iets herkennen
 • Smog Free Ring

  Smog Free Ring
  Dit is weer een ontwerp van Daan Roosegaarde waarin ik me had verdiept. De ring zuigt vervuilde lucht op en stoot schone lucht uit
 • This Is America

  This Is America
  This is America is een muziekfilmpje van Childish Gambino. In dit filmpje liet hij de harde waarheid zien van wat er in Amerika afspeelt
 • Marcel Duchamp

  Marcel Duchamp
  Deze wc pot is gemaakt door Marcel Duchamp. Hij heeft hier op een wc pot getekend en heeft gezegd dat dit kunst is. Persoonlijk vind ik het geen kunst omdat hij er nauwelijks moeite in heeft gestoken dus snap ik de kritiek hierop wel.
 • Mamma Mia

  Mamma Mia
  Ik ben op 31 maart samen met mijn familie en Dinja naar de musical Mamma Mia geweest in het Beatrix Theater in Utrecht. Dit was ook mijn CAP 3