Tijdbalk ckv

 • 24,000 BCE

  Beeld met de idealisering van de vrouwelijkheid

  Beeld met de idealisering van de vrouwelijkheid
  Het beeld is maar 11,1 cm groot en is gedateerd tussen 24.000 en 22.000 v.Chr. Het is gemaakt in het Laat-paleolithicum en is uit oölitisch kalksteen gesneden. Er is weinig informatie over hoe het is genaakt en over te betekenis ervan.
  Alle vrouwelijke geslachtskenmerken zijn als vruchtbaarheidssymbolen overdreven neergezet. Volle borsten, dikke buik, venusheuvel, dijen en billen zijn goed te zien (overdreven afgebeeld).
 • 3000 BCE

  Jagers en boeren

  3000 v.Chr
 • 2680 BCE

  Grote sfinx bij Gizeh

  Grote sfinx bij Gizeh
  BEEDLHOUWKUNST
  De Sfinx van Gizeh is het grootste en bekendste beeld van een sfinx ter wereld. Het staat bij de drie grote piramiden in Gizeh met de rug naar de piramide van Chefren. Het beeld heeft het lichaam van een leeuw en het hoofd van een mens. Het personifieert de goddelijkheid van de farao in Egypte.
 • 1352 BCE

  Nefertiti

  Nefertiti
  Ook wel genoemd Nefertete of Nofretete. Ze was een koningin van de 18e Dynastie van Egypte en ze heerste als Grote koninklijke vrouwe aan de zijde van Achnaton, de farao die over Egypte regeerde aant begin van t Nieuwe Rijk van 1352 v.Chr tot 1338 v.Chr (tijdens de Amarna-periode). Nefertiti betekent De mooie is gekomen.
 • 700 BCE

  Dionysosfestivals

  Dionysosfestivals
  Zevende eeuw v.Chr (toneel)
  In de Griekse amfitheaters worden grote festivals gehouden ter ere van de god Dionysos. Hieruit ontwikkelt zich het Griekse theater, dat de bakermat is van het West-Europees theater.
 • 300 BCE

  Grieken en Romeinen

  300 v.chr
 • 190 BCE

  Nike van Samothrace

  Nike van Samothrace
  Het beeld Nike van Samothrace stelt de godin van de overwinning voor. Dit is het hoogtepunt van de hellenistische beelhouwkunst. Ze geeft haar vleugels en naam aan het sportmerk Nike.
 • 130 BCE

  Venus van Milo

  Venus van Milo
  Het beeld werd waarschijnlijk gemaakt rond 130 v.Chr. De Venus Milo wordt beschouwd als een symbool van eeuwige schoonheid. Het beeld werd gemaakt tijdens de Hellenistische periode (van 323 v.Chr. Tot 30. v.Chr. De kunstenaars wouden "echte' mensen weergeven en ze wouden een bepaald gevoel (pathos) weergeven.
 • 500

  Monniken en ridders

  500-1000
 • 600

  Gregoriaanse kerkmuziek

  Gregoriaanse kerkmuziek
  De paus Gregorius heeft gekeken naar alle officiële kerkmuziek en gezegd dat dit het moest zijn. Hier moet de muziek in de katholieke kerk aan voldoen en hij vertelt op welke wijze dit moet worden uitgevoerd.
 • 1000

  Steden en staten

  1000-1500
 • 1060

  San Marco Basiliek

  San Marco Basiliek
  De Patriarchale Kathedrale Basiliek van San Marco is de kathedraal en de grootste kerk van Venetië. Zij ligt aan het San Marcoplein, naast het Dogepaleis (Palazzo Ducale). Zij is gebouwd in 1060. De stijlperiode is gotiek
 • 1083

  Tapijt van Bayeux (design)

  Tapijt van Bayeux (design)
  Het Tapijt van Bayeux is een geborduurd wandtapijt. Het is ongeveer 70 meter lang. Op het wandtapijt is de bezetting van Engeland door Frankrijk uitgebeeld door Willem de Veroveraar.
 • 1321

  La Divina Comedia (literatuur)

  La Divina Comedia (literatuur)
  De La Divina Comedia van Dante is een beschrijving van een toch door de hemel, hel en vagevuur. Dit is voor veel kunstenaars een bron van inspiratie.
 • 1483

  De geboorte van Venus

  De geboorte van Venus
  De Geboorte van Venus is een schilderij van de Italiaanse kunstschilder Sandro Botticelli. Het hangt in de Uffizi-galerij in de Italiaanse stad Florence. Het is gemaakt in het jaar 1483
 • 1483

  De geboorte van Venus

  De geboorte van Venus
  De Geboorte van Venus is een schilderij van de Italiaanse kunstschilder Sandro Botticelli. De herkomst van Afrodite/Venus wordt volgens sommige mensen uitgedrukt in het verhaal over haar geboorte:uit het schuim van de zee. Ze zou zijn verschenen in de buurt van Kythera,toen door de wind geblazen&in een schelp naar Cyprus zijn gegaan.
 • 1483

  Geboorte van Venus

  Daar kwam ze voor het eerst op land aan, naakt natuurlijk. Ze werd daar door godinnen opgevangen en aangekleed en meegenomen naar Olympos, waar alle goden met haar wilde trouwen. En sindsdien is Cyprus het eiland van Afrodite.
  In de klassieke oudheid was een schelp een metafoor voor een vagina. En ze komt uit een schelp maar het kan ook gewoon betekenen dat ze uit een vrouw komt i.p.v. de zee.
 • 1500

  Ontdekkers en hervormers

  1500-1600
 • 1506

  Sint-Pietersbasiliek

  Sint-Pietersbasiliek
  De Sint-Pietersbasiliek (Italiaans: Basilica di San Pietro) is een katholieke kerk en basilica major aan het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. De kerk werd tussen 1506 en 1626 gebouwd in late-renaissance-barokarchitectuur op de plaats van het vroegere Circus van Nero in Rome, waar volgens de overlevering de apostel en eerste paus, Petrus, gekruisigd en begraven werd. Het is een belangrijk bedevaartsoord voor katholieken en geldt als de eerste van de zeven pelgrimskerken van Rome.
 • 1508

  Kaartspelers (Figuratief)

  Kaartspelers (Figuratief)
  Figuratieve kunst is het soort kunstwerken waarin herkenbare onderwerpen zijn afgebeeld. Voorbeelden van figuratieve werken zijn landschappen, portretten of stillevens. De tegenpool van figuratieve kunst wordt meestal abstracte kunst maar soms ook non-figuratieve kunst genoemd. Een voorbeeld van figuratieve kunst: Kaartspelers (ca. 1508) door Lucas van Leyden
 • 1517

  Mona Lisa

  Mona Lisa
  De Mona Lisa hangt in het het Musée du Louvre in Parijs. Het is gemaakt door Leonardo Da Vinci. Waarschijnlijk in het jaar 1517. Het is een olieverfschilderij en hier zie je ook weer de clair-obscur in. (Licht donker effect)
 • Regenten en vorsten

  1600-1700
 • Hamlet (toneel)

  Hamlet (toneel)
  Hamlet is een toneelvoorstelling geschreven door Shakespeare. Hij schreef talloze toneelstukken in allerlei soorten genres. Zijn werk had grote invloed op de ontwikkeling van het theater. Hij is nog steeds de meest gespeelde toneelschrijver.
 • De Nachtwacht

  De Nachtwacht
  De nachtwacht hangt in het Rijksmuseum. Het is gemaakt in het jaar 1642 door Rembrandt. Het is een olieverfschilderij. Het schilderij is dramatisch en dat komt door de compositie (de ordening van de personen) en de clair-obscur (licht/donker effect).
 • Meisje met de parel

  Meisje met de parel
  Meisje met de parel is een schilderij uit circa 1665-1667 van de Hollandse meester Johannes Vermeer. Het Meisje met de parel kwam in 1902 in het Mauritshuis in Den Haag.
 • Pruiken en revoluties

  1700-1800
 • Burgers en stoommachines

  1800-1900
 • Eiffeltoren

  Eiffeltoren
  De Eiffeltoren (in het Frans: la tour Eiffel) is een monument in Parijs en een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Frankrijk. De constructie was in 1887-1889 en de opening op 6 mei 1889.
 • Caféterras bij nacht

  Caféterras bij nacht
  Caféterras bij nacht( Terrasse du café le soir, Place du forum, Arles) is een schilderij van de Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh. Hij maakte dit schilderij in september 1888 in de Franse stad Arles maakte. Het schilderij hangt in het Kröller-Müller Museum.
 • De sterrennacht

  De sterrennacht
  De sterrennacht is een schilderij van de Nederlands schilder Vincent van Gogh. Het is gemaakt in het jaar 1889. Het hangt in de museum of modern art. dit schilderij wordt gezien als een van de grote meesterwerken van deze schilder. Het is een olieverfschilderij.
  Het schilderij is een nachttafereel met gele sterren boven een kleine stad met heuvels.
 • Art nouveau

  Art nouveau
  De jugendstil of art nouveau is een kunststroming die tussen 1890 en 1914 op verschillende plaatsen in Europa populair was, voornamelijk als reactie op het vormvervagende impressionisme. De jugendstil manifesteerde zich vooral in gebruiksvoorwerpen, de architectuur en de schilderkunst.
  Walter Crane
 • Wereldoorlogen

  1900-1950
 • Dadaïsme

  Dadaïsme
  Dadaïsme, ook wel dada was een culturele beweging. Het begon in de Eerste Wereldoorlog in Zürich in het neutrale Zwisterland. Dadïsme was tussen 1916 en 1920 op zijn hoogtepunt. De kunstenaars zoals Jean ARP, Rrose Sélavy, Max Ernst, Salvador Dalí etc. (Dit schilderij is van Max Ernst en bevat ORGANISCHE VORMEN en is AUTONOME KUNST)
 • Rietveldstoel (rood-blauw stoel)

  Rietveldstoel (rood-blauw stoel)
  De rood-blauw stoel (rietsveldstoel) is ontworpen door Gerrit Rietveld in het jaar 1918-1923. Het lijkt wel een beetje op de Piet Mondriaan stijl met primaire kleuren en blokjes.
 • Bauhaus tafellamp (design)

  Bauhaus tafellamp (design)
  De Bauhaustafellamp is gemaakt door Wagenfeld en Jucker en is gemaakt van glas en metaal. Het functionele model is karakteristiek voor BAUHAUS.
  5 kenmerken van Bauhaus kunst, architectuur en design: 1)Vorm volgt functie 2. Pure materialen 3. Minimalistische stijl 4. Gesamtkunstwerk 5. Vereniging van kunst en technologie
 • Victory Boogie Woogie

  Victory Boogie Woogie
  De victory Boogie Woogie is een onvoltooid schilderij van Piet Mondriaan en is gemaakt in 1942-1944. Het is een olieverf, tape, papier, houtskool en potlood op doek. Dit schilderij is vooral geschilderd in de drie primaire kleuren (blauw,geel en rood) met wit,grijs en zwart, dansend door elkaar heen en dit in vakken/blokjes.
 • Televisie en computer

  1950-nu
 • Women, children, animals

  Women, children, animals
  Gemaakt door Karel Appel. Dit is ook een van de kunstwerken uit de collectie van Chadha die worden getoond. Cobra was een protest tegen schilderkunst, waarin teveel de nadruk wordt gelegd op het intellectuele(verstandige). Het was in die zin mede een antireactie op. Tegen de tweede wereldoorlog.
 • Popart

  Popart
  Roy Lichtenstein was een Amerikaans popartkunstenaar. Zijn werken zijn vooral bekend vanwege de aan cartoons herinnerende afbeeldingen met felle, veelal primaire kleuren omlijnd door vette zwarte contouren.Popart is een kunststroming uit de jaren 50 & 60 van de twintigste eeuw. Die kunst wordt gekenmerkt door de gewone, alledaagse, voor iedereen bekende voorwerpen in vooral felle kleuren.
 • Raamschildering

  Gemaakt door Paul Panhuysen in 1964. Maakt deel uit van een reeks monumentale kunstwerken die zich bevinden in een kantoorgebouw aan het Zaailand.
 • Queen

  Queen
  Queen is een Engelse Rockgroep. De band is opgericht in 1970 in Londen door de gitarist Brian May.Queen is anders dan andere bands, ze zijn rebels en doen wat ze zelf leuk vinden. De zanger van de band is homo en is daar heel open voor, dit was bijzonder, vooral in die tijd. De band Queen heeft een indrukwekkende houding, in vergelijking met de Rolling stones. Queen heeft een hele aparte stijl.
 • Child in Berlin

  Child in Berlin
  Gemaakt door David Bowie in 1977
 • GelreDome

  GelreDome
  Het GelreDome is een voetbalstadion en evenementencomplex in Arnhem. Het is gebouwd tussen 1996 en 1998. De architecten zijn Alynia Architecten. Het stadion is vernoemd naar het vroegere hertogdom Gelre. De capaciteit voor voetbalwedstrijden is 21.248 en voor concerten is de capaciteit 41.000.
 • GelreDome (architectuur)

  Bij het bouwen van het GelreDome zijn er nieuwe technieken gebruikt zoals het schuifdak, het verschuifbare veld en de mogelijkheid om de gehele locatie te verwarmen. Het dak bestaat uit twee enorme lichtdichte koepels (dome is het Engelse woord voor koepeldak), die kunnen geopend of gesloten worden.
  Een ander kenmerk is het verschuifbare veld. Het grasveld kan onder de zuidtribune geschoven worden.
 • Wet van derden

  Wet van derden
  De regel van derden is een compositieregel in de fotografie die kan bijdragen tot een interessantere foto. Fotografen en kunstschilders wenden dergelijke regels aan als vuistregel.
  Je verdeelt een afbeelding in negen gelijke vlakken met twee horizontale en twee verticale lijnen. Iets in t midden is niet spannend maar wanneer deze op of rond een van de vier kruispunten van deze lijnen valt, ook wel een sterke plaats genoemd, wordt een foto vaak sterker en dynamischer.
 • The Wild Hunt

  The Wild Hunt
  Gemaakt door Rita Ackermannis, een van de werken uit de collectie van Chadha. Het is een rebelse kunstwerk.
 • Teenage kicks

  Teenage kicks
  Gemaakt door de rebelse kunstenaar Marc Bijl, hij was vroegers een erge vandaal maar dat vandalisme was zijn kunst, vroeger deed hij het illegaal nu gelukkig legaal.
 • Dansvoorstelling KEIHARD

  Dansvoorstelling KEIHARD
  De voorstelling keihard is van SALLY de Dansgezelschap uit Maastricht. De Dansgezelschap is in 2006 opgericht door Stefan Ernst en Ronald Wintjens. In 2013 vestigde ze zich met steun van het Fonds Podiumkunsten, de Provincie Limburg en de Gemeente Maastricht in Maastricht. Sally zorgt ervoor dat de gewone hedendaagse dans met de maatschappelijke thema’s samenkomen in een hartverwarmende poëtische danstaal. Met heel weinig middelen weten ze een visuele stijl te realiseren.
 • A brief look: The Rebel Art of Boneface

  A brief look: The Rebel Art of Boneface
  Gemaakt door Chris Jalufka
  Mijn INTERPREATIE is dat ik binnen het kader aan de linkerkant een raar "mens" zie.
 • Gouden schildpadden van Klibansky

  Gouden schildpadden van Klibansky
  De kunstenaar Joseph Klibansky maakt kunstwerken die heel veel waard zijn. Hij noemt zijn nieuwe winkel "brand store" maar dat laat hij zich niet vertalen als merkenwinkel.
 • Coloured sculpture

  Coloured sculpture
  Gemaakt door Jordan Wolfson in 2016. Het is te zien in het Stedelijke museum. Het is een meesterwerk, een klassieker, zo spectaculair, meedogenloos en krachtig. Zo zie je een kunstwerk niet vaak. Het is een jongen die aan een zwarte ketting hangt, hij wordt omhoog getrokken, daarna naar achter en vervolgens op de grond gegooid. Soms probeert hij ook oogcontact te maken met de mensen. Hij gebruikt de hele ruimte en heeft een onvoorspelbaar en geweldig karakter.
 • Female figure

  Female figure
  Dit kunstwerk is ook gemaakt door Jordan Wolfson. Het staat ook in het stedelijke museum. Deze blonde vrouwenfiguur is gekleed als een popster uit een videoclip: doorschijnend rokje, hooggehakte lieslaarzen, lange handschoenen. Haar gezicht is bedekt met een vogelachtig masker, van waaruit haar ogen viagezichtsherkenningssoftware de blik van de toeschouwer vangen. Ze spreekt de bezoeker aan en ondertussen doet ze aan dans.
 • Rebelse collage Lotte

  Rebelse collage Lotte
  Dit is mijn rebelse collage. Dit is een collage art. Een collage is een kunstvorm waarbij er verschillende (stukjes) schilderijen bij elkaar worden gevoegd en zo een nieuw kunstwerk vormt. (James Dawe). De COMPOSITIE is hierbij belangrijk.
 • Helene Fischer

  Helene Fischer
  Ik heb een concert van Helene Fischer bezocht. Ik heb me hierdoor verdiept in dans, muziek en film. Ik heb mijn REFERENTIEKADER verbreedt. Dit is een amusement, het is puur om ons te vermaken en niet om ons aan te sporen voor een actie wat met de maatschappij heeft te maken zoals een ENGAGEMENT.