CKV tijdlijn

 • Period: 10,000 BCE to 3000 BCE

  Tijd van Jagers en boeren

 • 3000 BCE

  Hunebed d45

  Hunebed d45
  Hunebed in emmen.
  gemaakt door de jagers en boeren
 • Period: 3000 BCE to 500

  Tijd van grieken en romeinen

 • 80

  Colloseum

  Colloseum
  Het Colosseum werd gebouwd door de zogenaamde Flavische keizers en staat in Rome. Het is gebouwd van beton,turfsteen en baksteen. Het is gemaakt om te functioneren als amfitheater. Romaanse architectuurstijl.
 • Period: 500 to 1000

  Tijd van monikken en ridders

 • Period: 1000 to 1500

  Tijd van steden en staten

 • 1355

  Kasteel Vianden

  Kasteel Vianden
  Het Kasteel Vianden in de Luxemburgse stad Vianden is gebouwd tussen de 11e en 14e eeuw op de funderingen van een Karolingische en Romeinse vesting (castellum). Het is een van de grootste en mooiste adellijke residenties van de romaanse en gotische perioden in Europa.
 • 1483

  De geboorte van venus

  De geboorte van venus
  Geboorte van Venus is in 1483 geschilderd door de Italiaanse kunstschilder Sandro Botticelli. Het schilderij is gemaakt met tempera op canvas. Tempera is een verfsoort bestaande uit een emulsie met kleurpigment. Eenmaal gedroogd is de verf zeer duurzaam.
 • Period: 1500 to

  Tijd van ontdekkers en hervormers

 • 1555

  basiliuskathedraal

  basiliuskathedraal
  De kathedraal is gebouwd in 1555 en ontworpen door de architect Postnik Jakolev. De fundering is gemaakt van witte steen en voor de rest is rode baksteen gebruikt. De kathedraal is een blikvanger, vooral vanwege de vorm en het kleurgebruik.
 • Period: to

  Tijd van regenten en vorsten

 • Vermeer

  Johannes Vermeer is een van de beroemdste Nederlandse kunstschilders en leefde in de Gouden Eeuw. Vermeer had een voorkeur voor tijdloze, ingetogen momenten. Hij blijft raadselachtig vanwege de onnavolgbare kleurstelling en het verbijsterende lichtgehalte.
 • Nachtwacht

  Nachtwacht
  Rembrandt van Rijn,
  Hij stond vooral bekend om zijn clair-obscur ( van licht naar donker schilderen ). Je kunt hier ook goed het kernmerk compositie in herkennen, hij creeert orde in de chaos van mensen. Dit is een figuratief kunstwerk omdat je werkelijk de nachtwacht ziet op het schilderij.
 • Pronkstilleven

  Pronkstilleven
  Dit schilderij is gemaakt door Adriaen van Utrecht en is gemaakt in 1644. Adriaen van Utrecht schilderde dit stilleven vol met luxe eten en exotische dieren. De voorwerpen zien er levensecht uit. Het is een olieverfschilderij op doek. Het is een figuratief schilderij want je kan meteen zien wat het is. Het is met de hand geschilderd dit maakt het ambachtelijke kunst. Het is een niet dynamisch schilderij want er is geen beweging daarom heet het ook Pronkstilleven
 • Melkmeisje

  Melkmeisje
  Het melkmeisje is een schilderij gemaakt door Johannes Vermeer. Het is gemaakt mat olieverf, geschilderd of canvas. Het schilderij hangt in het Rijksmuseum, Amsterdam.
 • Paleis op de Dam

  Paleis op de Dam
  Het paleis is een monumentaal gebouw, sober van versiering, maar helder van opzet, in de stijl van het Hollands classicisme. De architect is Jacob van Campen
 • Het meisje met de parel

  Het meisje met de parel
  Meisje met de parel is een schilderij uit circa 1665-1667 van de Hollandse meester Johannes Vermeer.Het schilderij is een zogenaamde tronie, een studie van een opvallend gezicht, een gelaatsuitdrukking of karakter. Het is figuratiefe en ambachtelijke kunst. Je kan meteen zien wat het is en het is met de hand gemaakt. Ik geloof dat dit een centraal compositie is. Maar ik vind het een beetje vaag want een portret is frontaal geschilderd en dat is dit niet, dit is meer van de zijkant geschilderd.
 • Period: to

  Tijd van pruiken en revoluties

 • Spaanse Trappen

  Spaanse Trappen
  De Spaanse Trappen zijn te vinden op het plein Piazza di Spagna in Rome. De Trappen horen bij de kerk Trinita dei Monti die in opdracht van Lodewijk XII is gebouwd. Ze zijn gebouwd tussen 1723 en 1725, met het geld van Franse ambassadeur Étienne Gueffier. De stijl van de Trappen wordt als een van de mooiste voorbeelden van de vroege Rococo in Rome gezien.
 • Brandenburger Tor

  Brandenburger Tor
  De Brandenburger Tor is ontworpen door de architect: Carl Gotthard Langhans in 1788. Het is een monumentale poort, bovenop staat de Quadriga waar de bronzen vierspan gemend word door een vredesgodin. De poort staat ook bekend als symbool van vrede. De poort beschikt over 12 Dorische zuilen, vroeger moest men tol betalen om door de 'poort' te lopen de Brandenburger Tor staat namelijk op de grens van het stadsdeel Mitte.
 • Rijksmuseum

  Rijksmuseum
  Het Rijksmuseum is een van de bekendste museums van Nederland en staat vooral bekend om het Werk “De Nachtwacht” van Rembrandt van Rijn. Het museum staat in Amsterdam en is opgericht in 1800. Het museum is niet alleen prachtig van binnen maar is ook super mooi van buiten. De persoon die dit gebouw heeft ontworpen (de architect) heet: P.J.H Cuypers.
 • Period: to

  Tijd van burgers en stoommachines

 • Wassilly Kadinsky

  Wassilly Kadinsky
  Wassily Kandinskywas een Russisch-Franse kunstschilder en graficus. Zijn schilderstijl behoorde aanvankelijk tot het expressionisme, soms ook wel gerekend tot het symbolisme. Kandinsky was een van de schilders die vorm en filosofische ondergrond gaf aan de abstracte kunst in het eerste kwart van de twintigste eeuw.
  Filosoof en psychiater Viktor Kandinski was een oom van Kandinsky
 • St.Stephanuskerk

  St.Stephanuskerk
  De Sint-Stephanuskerk is gebouwd in het jaar 1868. De kerk is ontworpen door de architecten: Alexander Kropholler en Gerard te Riele. Het materiaal dat gebruikt is voor het dak is natuursteen en voor de muren is baksteen gebruikt. De kerk staat in mijn woonplaats, namelijk Bornerbroek. De kerk staat in het midden van ons dorp.
 • Centraal station Amsterdam

  Centraal station Amsterdam
  ontwerp van P.J.H. Cuypers, A.L. van Gendt (stationsgebouw) en L.J. Eijmer (stationskap). Als je kijkt naar het gebouw en je neemt de ingang als middelpunt dan kun je zien dat het gebouw er hetzelfde uit ziet aan de ene kant als aan de andere kant; symmetrisch dus.
 • De denker

  De denker
  De Denker is een bronzen beeldhouwwerk van de Franse beeldhouwer Auguste Rodin. Rodin maakte deze befaamde creatie in 1881. Het was in dat jaar dat Rodin zijn eerste officiële Parijse bestelling kreeg: een monumentale bronzen poort voor een toekomstig museum voor Decoratieve Kunsten. Dit is een realistisch kunstwerk omdat in dit kunstwerk gestreefd wordt naar de werkelijkheid.
 • Sagrada Família

  Sagrada Família
  De Sagrada Família staat in Barcelona. Deze kerk is ontworpen door Antoni Gaudi. Het bijzondere aan deze kerk is dat hij nog steeds niet “af” is, er wordt nog steeds aan gebouwd. Compositie
 • Eiffeltoren

  Eiffeltoren
  Eiffeltoren staat in Parijs. Het is ontworpen door de architect Stephen Sauvestre. De toren is 324 meter hoog. De toren is vooral gemaakt van de materialen smeedijzer en staal. De constructie is bijzonder, alleen maar driehoeken dat is vooral heel erg stevig.
 • Sterrennacht

  Sterrennacht
  Het schilderij is een nachttafereel met gele sterren boven een kleine stad met heuvels. Het is een uitzicht vanuit een denkbeeldig punt over een dorp met kerktoren en links een vlammende cipres en rechts olijfbomen tegen de heuvels op.
  Door Vincent van Gogh
 • De schreeuw

  De schreeuw
  De Schreeuw is een psychisch zelfportret van Edvard Munch. Het is een schilderij gebaseerd op een eigen traumatische ervaring. Op een avond was Edvard naar het kijken naar een landschap vanaf een brug en opeens hoorde hij iets rondom hem schreeuwen hierdoor krijg hij een depressief gevoel. Het is niet meteen figuratief maar je ziet wel dat het een persoon die geschrokken is. Het is ambachtelijke kunst en driedimensionaal.
 • Period: to

  Tijd van wereldoorlogen

 • Les Demoiselles d'Avignon

  Les Demoiselles d'Avignon
  Les Demoiselles d'Avignon is een van de bekendste werken van Pablo Picasso (1881-1973). Het is geschilderd in Parijs, in een periode van negen maanden gedurende 1906 en 1907. Toen hij het zijn avant-gardevrienden liet zien, vielen ze stil. Alleen Matisse brak in lachen uit. In 1916 werd het in een privésalon getoond. Dit is een geabstraheerd kunstwerk omdat deze een andere vorm en kleur heeft als de werkelijkheid
 • Het Rietveld Schröderhuis

  Het Rietveld Schröderhuis
  Het Rietveld Schröderhuis staat in de Prins Hendriklaan 50, Utrecht. Het is gebouwd om zijn functionalisme, de woonkamer kan deels worden omgezet tot slaapkamer door wanden die je uit de muur trekt, zo is de ruimte zeer effectief benut. Vanaf de buitenkant is het duidelijk, het gebouw heeft geometischre vormen. Gerrit Rietveld is de architect van dit huis. Sinds 2000 staat dit huis ook op de Werelderfgoedlijst cultuur van UNESCO.
 • Kröller-Müller Museum

  Kröller-Müller Museum
  Het Kröller-Müller Museum is een museum vol morderne kunst. De architect van het gebouw is Henry Van de Velde. Er hangen werken van onder andere Pablo Picasso en Vincent van Gogh. Het gebouw staat in Otterlo.
 • Charlie Chaplin

  Charlie Chaplin
  Charlie chaplin was de eerste persoon die voorkwam in een stomme (stille) film. In die tijd konden mensen geen geluidseffect zetten op filmen dus deden ze het met een muziekje bijvoorbeeld op de achtergrond om het alsnog aantrekkelijk te maken voor de mensen.
 • Period: to

  Tijd van televisie en computer

 • Camp Nou

  Camp Nou
  Camp Nou is ontworpen door de architecten Francesc Mitjans Miró, Lorenzo García Barbón en Josep Soteras Mauri.
 • Theo Maassen

  Theo Maassen
  Theodorus Wilhelmus (Theo) Maassen is een Nederlands cabaretier en acteur. Kenmerkend voor zijn werk zijn de harde humor, hoge grapdichtheid en maatschappijkritiek, met als terugkerende thema's: hypocrisie, commercialisering en conformisme.
 • Kubuswoningen

  Kubuswoningen
  De kubuswoningen in Rotterdam zijn gebouwd in 1984 en ontworpen door de architect Piet Blom. De woningen zijn speciaal vanwege de vorm en de scheve stand van de woningen. ze zijn grofweg gemaakt van de materialen, hout, staal en glas.
 • The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living

  The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living
  The Phisical Impossibillity of Death in the Mind of Someone Living is gemaakt door kunstenaar Damian Hirst. Het kunstwerk is een vitrine gevuld met formaldehyde met een haai er in. Doordat de haai blijft zweven in de formaldehyde lijkt het alsof de haai leeft.
 • Victory Boogie Woogie

  Victory Boogie Woogie
  Dit schilderij is gemaakt door Piet Mondriaan, ook een bekende Nederlandse kunstenaar. Het is niet gelukt om dit schilderij helemaal af te krijgen, maar het is toch een heel bekend kunstwerk. De naam is niet bedacht door Piet maar door kenners van het werk. Het is abstracte kunst. Het is gemaakt tussen 1942 en 1944. Het is gemaakt met olieverf, tape, papier, houtskool en potlood op doek.
 • Knotted Chair

  Knotted Chair
  Gemaakt door Marcel Wanders: dutch design is minimalistisch, experimenteel, innovatief, onconventioneel en met een gevoel voor humor.
 • In His Inifinite Wisdom

  In His Inifinite Wisdom
  Damien Hirst - In His Infinite Wisdom, 2003. Dit werk uit de serie 'Natural History' van Hirst bestaat uit een kalf geboren met de misvormde pootjes en vervolgens bewaard in een stalen en glazen tank. Ik vind dit best een rebels kunstwerk want het is niet zomaar iets dat een echt kalfje in een glazen bak zit. Het kalfje had misvormde pootjes.
 • Burj Khalifa

  Burj Khalifa
  De Burj Khalifa is een wolkenkrabber in Dubai. Ze is ontworpen door de architecten: Skidmore, Merrill en Owings. De bouw is gestart in 2004 en het gebouw is geopend in 2010. Het gebouw zit vol met wereld records zoals: Het gebouw met de meeste verdiepingen, de snelste lift en het hoogste gebouw ter wereld. Het gebouw is gemaakt van de materialen: Beton, roestvrij staal en dubbelglas
 • For the Love of God

  For the Love of God
  For the Love of God is een kunstwerk uit 2007 van de hand van de Britse kunstenaar Damien Hirst. Het werk bestaat uit een platina schedel die bedekt is met 8.601 diamanten met op het voorhoofd een grote roze peervormige diamant: de Skull Star Diamond van 52,4 karaat. De diamanten schedel is een platina afgietsel van een echte schedel van een onbekende man van ca. 35 jaar die leefde rond 1800. De schedel staat symbool voor de hoeveelheid geld die de mensheid uitgeeft om de dood uit te stellen.
 • Rainbow Station

  Rainbow Station
  Op Amsterdam Centraal is iedere dag - binnen een uur na zonsondergang - een prachtig schouwspel te zien: de Rainbow op de oostkant van het station. Een lichtkunstwerk van Daan Roosegaarde dat het historische stationsgebouw verbindt met vernieuwing en innovatie van vandaag.
 • Van Gogh-Roosegaarde fietspad

  Van Gogh-Roosegaarde fietspad
  Het Van Gogh-Roosegaarde fietspad ligt in Eindhoven, net buiten Nuenen, in een gebied dat door Van Gogh in zijn werk is vastgelegd. Het fietspad is geïnspireerd op het wereldberoemde werk De sterrennacht van Vincent van Gogh en wordt verlicht door duizenden fonkelende steentjes.
 • Daan Roosegaarde

  Daan Roosegaarde
  Speciale software en tracking technologie detecteert de windmolenwieken die met 280 kilometer per uur draaien. Groene lijnen van licht worden gekoppeld aan deze wieken, hierdoor ontstaat een spel van licht dat altijd anders is.
 • Fenomeen

  Fenomeen
  Rayan Panday zijn voorstelling in Hof 88 te Almelo
 • Kunst torentje in Almelo

  Kunst torentje in Almelo
  De fabriek werd gesloopt en sinds 1995 worden er installaties gerealiseerd door kunstenaars. Het Kunst-Torentje is een ‘monument’ uit het verleden en draagt een geschiedenis met zich mee.
  Daarnaast is het een bijzondere ruimte, een tentoonstellingsruimte in de openbare ruimte. Het voornaamste publiek zijn de mensen die Het Kunst-Torentje passeren op weg naar hun werk, de stad of het station.
 • Voorstelling “Fenomeen”

  Voorstelling “Fenomeen”
  De voorstelling “Fenomeen” was te zien in Theater Hof88. De presentator van de voorstelling was Rayen Panday, een caberatier. Geboren te Zaandam.
 • Banksy

  Banksy
  ‘To be aan artist is to be aan rebel’ heet dit kunstwerk. Ik vind banksy’s best wel rebelse kunst, omdat Banksy het onmogelijke laat zien. Hij pakt namelijk een ring uit een tekening.
 • Begrippen

  Figuratief: een figuratief kunstwerk toont hetzelfde als de naam van het kunstwerk zoals de nachtwacht omdat daar ook de nachtwacht ziet. Geabstraheerd: een geabstraheerd kunstwerk heeft een andere vorm of kleur dan de personen of dingen die ontworpen zijn. Toegepaste kunst: is kunst dat nuttig gebruikt kan worden door de mens en daarnaast ook nog mooi is. Engagement: belang gehecht aan een maatschappelijke kwestie. Realistisch: werkelijkheid Kader: de begrenzing van het beeldvlak.
 • Begrippen

  Wet van derden: men verdeeld een afbeelding in 9 gelijke vlakken met 2 verticale lijnen. licht inval: de richting waaruit het licht op een afgebeeld tafereel valt. abstract: non figuratief Compositie: ordening relevant: kunst dat van belang is kunststroming: een soort kunst bijvoorbeeld abstracte kunst avant garde: met nieuwe vormen experimenteren.