Kiev wallpaper

Η δημιουργία και ιστορία του κράτους των Ρώς η αλλιώς του Κράτους του Κιέβου.

  • 882

    Δημιουργία του κράτους υπό τον πρίγκιπα Ολέγκ.

    Δημιουργία του κράτους υπό τον πρίγκιπα Ολέγκ.
    Το Κράτος των Ρως αρχίζει με τη βασιλεία (882–912) του Πρίγκηπα Ολέγκ (μετά το θάνατο του Ρούρικ), που επεξέτεινε τον έλεγχό του από το Νόβγκοροντ νότια κατά μήκος της κοιλάδας του ποταμού Δνείπερου για να προστατεύσει το εμπόριο από τις εξ ανατολών επιδρομές των Χαζάρων, και μετέφερε την πρωτεύουσα στο στρατηγικότερο Κίεβο. Το κράτος των Ρώς αποτελούταν από Σλάβους, Σκανδιναβικής κυρίως προέλευσης, Βάραγγους και άλλες ονομασίες όπως Νορμάνοι (άνθρωποι του βορρά).
  • Period: 882 to 1240

    Διάρκεια ύπαρξης του κράτους.

  • 911

    Εμπορική συνθήκη μετά την μάχη στην Κωνσταντινούπολη το 907.

    To έτος 911 υπογράφεται μια συνθήκη μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία ρυθμίζει τις εμπορικές τους συναλλαγές, με όρους ιδιαίτερα ευνοϊκούς για τη ρωσική πλευρά. Η συνθήκη περιέχει εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους για τους Ρως, γεγονός που προφανώς οφείλεται στην πολεμική πίεση που άσκησε ο Όλεγκ στους Βυζαντινούς το 907.
  • 912

    Διαδοχή του Όλεγκ από τον Ίγκορ (912-945)

    Διαδοχή του Όλεγκ από τον Ίγκορ (912-945)
    Πιθανότατα επειδή οι Βυζαντινοί σταμάτησαν την πληρωμή χρηματικών παροχών (την οποία προέβλεπε η συμφωνία του 911), ο Ίγκορ εκστράτευσε εκ νέου εναντίον της Κωνσταντινούπολης το 944. Ο ρωσικός στόλος λεηλάτησε τόσο τα παράλια του Βοσπόρου όσο και αυτά της Βιθυνίας, ωστόσο, καθώς αποσυρόταν, δέχτηκε επίθεση από το βυζαντινό ναυτικό και καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Οι τρομακτικές αναμνήσεις του υγρού πυρός, το οποίο χρησιμοποίησαν οι Βυζαντινοί, καταδίωξε για καιρό τους επιζήσαντες.
  • 944

    Βυζαντινορωσική εμπορική συνθήκη.

    Το 944 η δύναμη των Ρως προέλασε πάλι κατά των Βυζαντινών, από ξηρά και θάλασσα, και ανταπάντησε μια βυζαντινή δύναμη από τη Χερσώνα. Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας έστειλε δώρα και πρόσφερε φόρο αντί πολέμου και οι Ρως δέχθηκαν. Το 945 συναντήθηκαν απεσταλμένοι Ρως, Βυζαντινών και Βουλγάρων και έγινε μια συνθήκη ειρήνης. Η συμφωνία εστίαζε πάλι στο εμπόριο, αλλά αυτή τη φορά με όρους λιγότερο ευνοϊκούς για τους Ρως. Οι ισορροπίες στις 2 φυλές άλλαξαν λιγο.
  • 945

    Όλγα στον θρόνο

    Η διακυβέρνηση του Ίγκορ διακόπηκε το 945 όταν δολοφονήθηκε από τη σλαβική φυλή των Δερεβλιάνων στην προσπάθειά του να εισπράξει μεγαλύτερο φόρο από τον συνηθισμένο. Μετά τη δολοφονία του Ίγκορ στο θρόνο ανήλθε η χήρα του Όλγα (945-961) ως επίτροπος του ανήλικου γιου της Σβιατοσλάβου.Το πρώτο σημαντικό βήμα για την επέκταση της επιρροής του Βυζαντίου στη Ρωσία έγινε με την βάπτιση της Όλγας στην Κωνσταντινούπολη. Μετά τη βάπτισή της, ήθελε να ανακηρύξει τον Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία.
  • 962

    Η πρώτη μεγάλη εδαφική επέκταση υπό τον Σβιατοσλάβ.

    Η πρώτη μεγάλη εδαφική επέκταση υπό τον Σβιατοσλάβ.
    Ο Σβιατοσλάβ A΄ (πέθανε το 972) πέτυχε την πρώτη μεγάλη επέκταση του εδαφικού ελέγχου των Ρως, διεξάγοντας έναν πόλεμο άλωσης της Αυτοκρατορίας των Χαζάρων. 962-972. Το 962 ο Σβιατοσλάβ A' αναλαμβάνει την πλήρη ηγεσία και σε μία δεκαετία υπερδιπλασιάζει την έκταση του κράτους του, συμμαχώντας με τους Πετσενέγους και υποτάσσει όλους τους γειτονικούς λαούς: τους Βουλγάρους του Βόλγα και τους Μορδβίνους (φιννικό φύλο) στην ανατολή, τους Χαζάρους στο νότο και Βουλγάρους του Δούναβη στα Βαλκάνια.
  • 988

    Θρησκεία στο κράτος.

    Θρησκεία στο κράτος.
    Το 988 η χριστιανική Εκκλησία των Ρως περιήλθε εδαφικά υπό τη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, αφού είχε υιοθετηθεί ως επίσημη θρησκεία του κράτους. Σύμφωνα με αρκετά χρονικά μετά από αυτό η επικρατούσα λατρεία του σλαβικού παγανισμού τέθηκε υπό διωγμό. Ο Βλαδίμηρος ο Μέγας (980–1015) εισήγαγε το Χριστιανισμό, βαπτιζόμενος ο ίδιος, και με το βάπτισμα, με διάταγμα, των κατοίκων του Κιέβου και πέραν αυτού.
  • Period: 1054 to 1240

    Παρακμή-διάλυση του κράτους

    Η παρακμή του κράτους ξεκινά γύρω στον 11ο αι. μετά το θάνατο του Γιαροσλάβ. Τα συμφέροντα κυριαρχούν στην εξουσία και δημιουργούνται διάφορες αντίπαλες περιφερειακές δυνάμεις. Εξασθένησε ακόμη περισσότερο από οικονομικούς παράγοντες, όπως η κατάρρευση των εμπορικών δεσμών με το Βυζάντιο λόγω της παρακμής της Κωνσταντινούπολης και της συνακόλουθης υποβάθμισης των εμπορικών δρόμων μέσω της επικράτειάς του. Το κράτος τελικά υπέκυψε στη μογγολική εισβολή της δεκαετίας του 1240.