Avanços tecnològics

 • 200,000 BCE

  Descobriment del foc

  Descobriment del foc
  Fa uns 200 000 anys,saber fer foc de manera artificial ens permet escalfar-nos i viure en zones més fredes. Descobrim que els animals salvatges el temen, així que ens ajuda a defensar-nos d'ells. Podem cuinar el nostre menjar, per fer-lo més fàcil de mastegar i digerir. A la nit ens ajuntem al voltant del foc i ens expliquem històries, la qual cosa afavoreix l'aparició de la cultura.
 • 100,000 BCE

  Homo habilis Primer enginyer

  Homo habilis Primer enginyer
  Fa uns 2 milions d'anys va viure a l’Àfrica l'Homo habilis, considerat com el primer representant del nostre gènere que va desenvolupar eines (pedres esmolades). Aquelles primeres eines de pedra són les precursores de les nostres eines modernes.
 • Period: 100,000 BCE to 8000 BCE

  Paleolític

 • 8000 BCE

  Primers assentaments humans

  Primers assentaments humans
  Els humans descobrim l'agricultura i la ramaderia fa uns 10 000 anys. Observant la natura vam aprendre com podíem conrear plantes i criar animals per al nostre profit. No tenia sentit llavors ser nòmades, seguint les rutes migratòries dels animals que caçàvem, com ho havíem fet el 99 % del temps des que vam aparèixer al planeta. Comencem a construir poblats, comença la civilització. Les ciutats actuals són l'evolució d'aquells primers assentaments
 • Period: 8000 BCE to 4000 BCE

  Neolític

 • Period: 4000 BCE to 476

  Edat antiga

 • 3500 BCE

  L’escriptura

  L’escriptura
  Fa uns 5500 anys s'inventa l'escriptura a Mesopotàmia i Egipte. L'escriptura és una tecnologia que ens permet emmagatzemar els nostres pensaments. La seva utilitat aviat es posa de manifest en nombrosos camps. Apareixen els primers codis de lleis, registres de béns, textos científics i tècnics. És una eina fonamental perquè les primeres civilitzacions organitzin la seva estructura social.
 • 3500 BCE

  La roda

  La roda
  Al principi és un disc de fusta massissa que es fa servir per construir carros rudimentaris. La roda ens va permetre transportar amb més facilitat els aliments que es produïen al camp cap a les primeres ciutats
 • 2500 BCE

  Metal·lúrgia del ferro

  Metal·lúrgia del ferro
  Ja se sabia com obtenir i treballar altres metalls, com l'or, l'argent, el coure i el bronze. Però el ferro tenia quelcom especial: era un metall molt resistent, que podia fer-se servir per construir armes i eines agrícoles de gran qualitat. A més a més era molt més abundant que els anteriors, però més difícil d'obtenir.
 • 500 BCE

  Molins de vent

  Molins de vent
  Els primers molins de vent apareixen a Pèrsia (l'actual Iran) fa uns 2500 anys. Es feien servir per moldre cereals i obtenir farina o per extreure aigua dels pous. Per primera vegada disposàvem d'una energia que ens permetia realitzar treball més enllà de la força muscular de persones i animals.
 • Period: 476 to 1492

  Edat mitjana

 • 1450

  La impremta

  La impremta
  Cada lletra era un motlle de metall que podia fer-se servir moltes vegades, la qual cosa feia la impressió de llibres molt més ràpida i barata. Fins llavors els llibres es copiaven a mà. La impremta va permetre que els llibres arribessin a les capes mitges de la societat i, d'aquesta manera, que la ciència i la cultura s'estenguessin
 • Period: 1492 to

  Edat moderna

 • Microscopi i telescopi

  Microscopi i telescopi
  Cap a 1590 s'inventen els primers microscopis. Galileu Galilei construeix el primer telescopi pràctic i el fa servir per estudiar els astres. Amb aquestes eines comencem a estudiar el molt petit i el molt gran. La nostra comprensió de la natura i de la nostra situació en el cosmos augmenta.
 • La mecanització

  La mecanització
  Jethro Tull inicia la mecanització a l'agricultura amb la introducció de la sembradora mecànica. A poc a poc la mecanització s'aplicarà en altres camps, especialment a la indústria tèxtil.
 • Avenços en navegació

  Avenços en navegació
  El 1769 l'escocès James Watt construeix la primera màquina de vapor pràctica. Per primera vegada disposem d'un motor fiable i potent. S'aplicarà a impulsar les màquines de les indústries i en el transport ferroviari i marítim. És una màquina clau en el gdesenvolupament de la Primera Revolució IndustArial.
 • La màquina de vapor

  La màquina de vapor
  El 1769 l'escocès James Watt construeix la primera màquina de vapor pràctica. Per primera vegada disposem d'un motor fiable i potent. S'aplicarà a impulsar les màquines de les indústries i en el transport ferroviari i marítim. És una màquina clau en el gdesenvolupament de la Primera Revolució IndustRival.
 • Utilització d’Acer a la construcció

  Utilització d’Acer a la construcció
  John Campbell inventa el sextant i John Harrison el primer
  cronòmetre marí eficaç. A partir de llavors els mariners sabran determinar la seva latitud i la seva longitud amb precisió, és a dir, el lloc on es troben a la immensitat de l'oceà. Aquests avenços possibilitaran l'exploració completa del nostre planeta. Amb la informació aportada pels mariners, els cartògrafs elaboraran mapes exactes dels cinc continents.
 • Period: to

  Edat Contemporanea

 • Pila elèctrica

  Pila elèctrica
  Per primera vegada disposem d'una manera de produir corrent elèctric. Serà un pas molt important per al desenvolupament de l'electricitat, tan important a la civilització moderna. Les piles que fem servir actualment són descendents de la pila de Volta.
 • Locomotora de vapor

  Locomotora de vapor
  El 1814 l'enginyer George Stephenson presenta la primera locomotora de vapor comercial. L'aparició del ferrocarril va suposar una revolució en el transport de persones i mercaderies. Va permetre que les persones viatgessin ràpidament entre dues ciutats de manera segura i còmoda. El transport de primeres matèries i productes elaborats a grans distàncies va dinamitzar el comerç i l'economia.
 • La fotografia

  La fotografia
  La fotografia més antiga que es conserva data de l'any 1826, creada pel científic francès Joseph Nicéphore Niépce. La fotografia permet representar un instant de la realitat i transmetre-la a altres persones. En pocs anys es converteix en un invent molt útil, per exemple a la premsa, on, gràcies a la fotografia, es poden mostrar gràficament successos o personatges llunyans.
 • Motors i generadors

  Motors i generadors
  Es va descobrir la inducció electromagnètica i construeix els primers generadors i motors elèctrics de laboratori. Poc després es desenvolupen models pràctics que permeten generar corrent elèctric en grans quantitats i fer-lo servir per moure màquines.
 • Pasteurització

  Pasteurització
  Durant la dècada de 1850 el químic francès Louis Pasteur inventa un mètode per conservar alguns aliments sotmetent-los a una temperatura elevada durant un període de temps controlat. Avui anomenem pasteurització a aquest procés. Aquest invent, junt amb altres avenços a l'indústria alimentària, ens ha permès disposar de més aliments, més variats i a menor preu.
 • Metal·lúrgia industrial de l’acer

  Metal·lúrgia industrial de l’acer
  Henry Bessemer idea un mètode per produir acer de manera econòmica i en grans quantitats. El mètode Bessemer impulsarà l'ús de l'acer a gran escala a la fabricació de ferrocarrils, vaixells, ponts i edificis.
 • Motor de combustió interna

  Motor de combustió interna
  L'any 1855 l'anglès Henry Bessemer idea un mètode per produir acer de manera econòmica i en grans quantitats. El mètode Bessemer impulsarà l'ús de l'acer a gran escala a la fabricació de ferrocarrils, vaixells, ponts i edificis.
 • Bombeta elèctrica

  Bombeta elèctrica
  El 1880 Thomas Alva Edison patenta la làmpada d'incandescència, o bombeta elèctrica, com l'acostumem a anomenar en els nostres dies. La bombeta va suposar un gran canvi en l'estil de vida de les persones. Ja no estàvem limitats per la llum natural per treballar o per gaudir d'unes hores d'oci al final de la jornada.
 • Corrent altern

  Corrent altern
  Mentre Edison treballa en la seva central elèctrica, que funcionava amb corrent continu, Nikola Tesla comença a interessar-se per un altre tipus de corrent, el corrent altern. Al 1882 Tesla construeix el primer motor d'inducció de corrent altern.
  Aquest tipus de corrent és el que subministra la xarxa elèctrica a l'actualitat el que ens proporciona un endoll de qualsevol habitatge. El seu major avantatge és que permet transportar l'electricitat a grans distàncies amb un rendiment elevat.
 • Central elèctrica

  Central elèctrica
  Després de la invenció de la bombeta, el següent propòsit de Thomas Edison va ser fer-la servir per il·luminar les llars. El 1882, a la ciutat de Nova York, va construir la primera central elèctrica. Era una petita central que utilitzava una màquina de vapor i que era capaç de proporcionar electricitat als habitatges del barri. La nostra xarxa elèctrica actual té com a origen la central d'Edison.
 • Automòbil de gasolina

  Automòbil de gasolina
  El 1885 l'alemany Karl Benz instal·la un motor de gasolina a un vehicle de tres rodes, creant el primer automòbil pràctic. A partir de la Segona Guerra Mundial l'automòbil es popularitza i influeix enormement en la manera com vivim, ens desplacem i treballem a l'actualitat.
 • El fonògraf

  El fonògraf
  El 1877 Thomas Alva Edison presenta un sistema capaç d'emmagatzemar i reproduir àudio, el fonògraf. Estava format per un cilindre giratori recobert de cera. El so s'enregistrava fent solcs a la cera mitjançant una agulla metàl·lica. El fonògraf és l'inici de l'actual indústria audiovisual. El tocadiscos és l'evolució del fonògraf d'Edison, que va ser molt popular fins a la dècada de 1980.
 • Aparell de rajos x

  Aparell de rajos x
  El 1895 el físic alemany Wilhelm Conrad Röntgen, descobreix un tipus de radiació capaç de travessar els cossos opacs. Com que no sabia encara l'origen de la radiació, l'anomena "rajos X". Va comprovar que, col·locant una pel·lícula fotogràfica darrere una mà irradiada amb rajos X, podia obtenir una fotografia dels ossos. Gràcies a Röntgen, avui tenim radiografies i tomografies, eines imprescindibles per al diagnòstic de malalties i per a la investigació mèdica.
 • Comunicació mitjançant ones de ràdio

  Comunicació mitjançant ones de ràdio
  L'any 1901 l'italià Gugliermo Marconi aconsegueix transmetre el primer missatge sense fil de llarga distància entre Europa i Amèrica. La comunicació mitjançant ones de ràdio (un tipus d'ones electromagnètiques) és la base d'invents com la ràdio, la televisió, el telèfon mòbil o les connexions WiFi.
 • Avio

  Avio
  El 1903 els germans Wright aconsegueixen volar amb un avió per primera vegada. Des de llavors la indústria de l'aviació no ha deixat de créixer. Avui és possible volar d'una punta a una altra del planeta en només unes hores i a un preu no gaire elevat.
 • Plàstics

  Plàstics
  El 1907 Leo Baekeland crea el primer plàstic utilitzat a l'indústria, la baquelita. Tenia un gran avantatge: es podia modelar molt fàcilment en ser fos per primera vegada, però un cop es refredava es convertia en un material dur i resistent a les altes temperatures. Després de la baquelita van aparèixer molts altres plàstics, de diferents propietats i característiques. Els plàstics ens permeten construir objectes de formes complexes d'una manera senzilla i econòmica, d'aquí el seu èxit.
 • Fabricació de cadena.

  Fabricació de cadena.
  L'origen de la fabricació en cadena o fordisme data de 1908, any en què l'empresari Henry Ford treu al mercat l'automòbil Ford model T. Aquest automòbil estava fabricat de manera que cada obrer s'especialitzava en instal·lar una peça o component del vehicle. L'automòbil anava avançant a través d'uns carrils entre els diferents llocs de treball. Aquest mètode de fabricació fa que els productes siguin més barats, ja que redueix els costos laborals i s'agilita la fabricació.
 • Electrodomèstics

  Electrodomèstics
  L'enginyer Alva Fisher desenvolupa una de les primeres rentadores pràctiques. La idea era molt innovadora: fer servir les noves tecnologies de l'època per facilitar el treball de casa. Apareix el concepte d'electrodomèstic. La popularització de la rentadora i dels altres electrodomèstics no es produirà fins a la dècada de 1950.
 • Televisió

  Televisió
  La televisió es comença a desenvolupar a les primeres dècades del segle XX gràcies al treball de John L. Baird, Charles F. Jenkins i Vladimir Zworykin, entre altres. Les primeres emissions públiques comencen a la dècada de 1930, encara que es popularitza a partir de 1950. Per primera vegada un mitjà de comunicació era capaç de transmetre imatges en moviment de forma instantània.
 • Reactor nuclear de fissió

  Reactor nuclear de fissió
  Enrico Fermi aconsegueix desenvolupar el primer reactor nuclear a la ciutat de Chicago. Pocs anys més tard, els reactors nuclears s'utilitzaran per produir energia elèctrica a gran escala. L'enorme desenvolupament de la física nuclear al segle XX fa possible que comencem a fer servir l'energia "amagada" a la matèria.
 • Microelectrònica

  Microelectrònica
  Amb el transistor, inventat el 1947 per John Bardeen, Walter Brattain i William Shockley, i el circuit integrat o xip, desenvolupat per Jack Kilby el 1958, s'inicia l'era de la microelectrònica.
 • Avenços de medicina

  Avenços de medicina
  Avenços en medicina El 1952 s'implanta el primer marcapassos. El 1963 es fa servir per primera vegada el làser en cirurgia ocular. El 1967 es realitza el primer trasplantament de cor. El 1969 es desenvolupa la ressonància magnètica. La medicina avança ràpidament gràcies als avenços tecnològics.
 • Fibra òptica

  Fibra òptica
  L'indi Narinder Singh Kapany inventa l'any 1952 un sistema de transmissió d'informació format per fibres transparents per les quals circulen impulsos de llum. La fibra òptica, el nom que rep aquest invent, es fa servir actualment de manera massiva per construir cables submarins i xarxes informàtiques i de telefonia.
 • Satèl·lit artificial

  Satèl·lit artificial
  Al 1957 l'equip dirigit per Serguei Korolev posa en òrbita l'Sputnik 1, el primer satèl·lit artificial. Poc temps més tard vindrien molts més satèl·lits: de comunicacions, militars, científics, sistemes de geolocalització, etc. L'espai esdevé un lloc útil.
 • Internet

  Internet
  Es crea a les dècades de 1960 i 1970 com un projecte de l'exèrcit dels EUA per millorar les comunicacions en cas de guerra. Poc després surt de l'àmbit militar i es converteix en una xarxa a la qual qualsevol ordinador del món pot connectar-se i intercanviar informació. A la dècada de 1990 es popularitza en aparèixer serveis interessants per a gran part de la població: pàgines web, correu electrònic, fòrums, xats, cercadors, etc. Ha esdevingut el sistema de comunicació global més important.
 • Arribada a lluna

  Arribada a lluna
  Al 1969 la tripulació de l'Apollo 11, formada per Neil Armstrong, Buzz Aldrin i Michael Collins, aconsegueix arribar a la Lluna. Per primera vegada els éssers humans surten del seu bressol i exploren un altre món.
 • Telefónica cel·lular

  Telefónica cel·lular
  El 1973 l'enginyer Martin Cooper crea el primer sistema de telefonia mòbil. La popularització del telèfon mòbil comença a la dècada de 1990 i l'any 2008 ja hi ha més de quatre mil milions de telèfons
  mòbils al món. Es considera que és la tecnologia amb la difusió més ràpida de la història.
 • Ordinador personal

  Ordinador personal
  A la dècada de 1980 apareixen els primers ordinadors personals. Al principi eren cars i molt limitats, però gràcies al progrés de la indústria microelectrònica en pocs anys les seves prestacions augmenten de manera espectacular i el seu preu es redueix
 • Digitalització

  Digitalització
  Gran part dels sistemes de transmissió d'informació tradicionals, com els discos de música, les cintes de vídeo o les enciclopèdies en paper s'han substituït per arxius informàtics que contenen la informació en forma de zeros i uns, és a dir, s'han digitalitzat. La digitalització facilita la reproducció, distribució, recerca i emmagatzematge de la informació. De la mateixa manera que la impremta de Gutenberg, la digitalització fa més senzilla la transmissió de coneixement.