Acontecimientos importantes de la IIGM

 • Atac a Polònia

  Atac a Polònia
  L'1 de Setembre de 1939.
  La Wehrmacht ataca Polònia. Hitler ja havia annexat Àustria al març de 1938, després reivindicat els Sudets txecoslovacs, obtinguts amb l'acord de França i Anglaterra en la conferència de Munic. L'exèrcit alemany va envair Txecoslovàquia al març de 1939. El 3 de setembre, França i Gran Bretanya declaren la guerra a Alemanya.
  Hitler i Stalin es reparteixen Polònia.
 • La batalla de França

  La batalla de França
  Després d'haver envaït Dinamarca i Noruega, Hitler llança al maig de 1940 la seva gran ofensiva contra Bèlgica, Holanda, Luxemburg i França. El 17, l'endemà de la capitulació de París, el mariscal Pétain crida a cessar els combats. El 18, el general De Gaulle insta des de Londres a la resistència. L'armistici se signa el 22. La meitat nord de França és ocupada, el govern Pétain s'instal·la a Vichy.
 • La batalla d'Anglaterra

  La batalla d'Anglaterra
  El 13 d'agost de 1940, Alemanya inicia la batalla d'Anglaterra, marcada pels bombardejos a Londres i Coventry fins a maig de 1941. Enfront de la resistència anglesa, Hitler abandona el seu projecte d'invasió i posa en marxa el bloqueig de les illes britàniques.
 • Operació Barba-rossa

  Operació Barba-rossa
  En la transició de 1940 i 1941, la guerra es trasllada als Balcans i al Mediterrani, on Hitler brinda suport essencial a les ambicions italianes. El 22 de juny de 1941, Alemanya obre un nou front en l'Est i ataca a l'URSS (operació barbarroja). La Wehrmacht és detinguda al desembre a les portes de Moscou per la contraofensiva soviètica. El lloc de Stalingrad durarà prop de 900 dies.
 • Pearl Harbor

  Pearl Harbor
  En guerra amb la Xina després d'haver envaït el sud d'Indonèsia, el Japó ataca per sorpresa la base militar dels Estats Units de Pearl Harbor a Hawaii el 7 de desembre de 1941, destruint la major part de la seva flota en el Pacífic. Els Estats Units entra en el conflicte que pren la seva dimensió mundial.
 • L'Àfrika Korps

  L'Àfrika Korps
  En la tardor boreal de 1942, les tropes del mariscal Rommel retrocedeixen en El Alaméin, a Egipte, davant els britànics. La retirada del Afrika Korps cap a l'oest acaba al maig de 1943 amb la capitulació a Tunísia. Després del desembarcament anglo-estatunidenc dut a terme pel general Eisenhower a Àfrica del Nord el 8 de novembre de 1942, l'exèrcit alemany envaeix la zona lliure de França.
 • Exytermini dels jueus

  Exytermini dels jueus
  El 20 de gener de 1942, la conferència de Wannsee, prop de Berlín, decideix la "Solució final" i programa l'eliminació sistemàtica dels jueus en camps d'extermini. En total, uns sis milions de jueus són assassinats. Homosexuals, gitanos i presoners polítics també moren en aquests camps.
 • Esfondrament de l'III Reich

   Esfondrament de l'III Reich
  L'exèrcit vermell, que inicia al juliol de 1943 una llarga marxa cap a l'Oest, arriba a Berlín a l'abril de 1945. L'Alemanya nazi capitula el 8 de maig, dies després del suïcidi de Führer i la presa de Berlín.
 • Capitulació de les tropes de l'Eix en el nord d'Àfrica.

  Capitulació de les tropes de l'Eix en el nord d'Àfrica.
  Els aliats desembarquen a Sicília, des d'on inicien la conquesta. Mussolini cau del poder i és substituït per Badoglio, qui dissol el Partit feixista i signatura un armistici amb els aliats. En resposta, els alemanys ocupen el nord i centre d'Itàlia, i organitzen la resistència a l'avanç anglo-americà. Conferència de Teheran; els aliats acorden un desembarcament a Normandia per a obrir un front occidental a Europa.
 • Batalla de Stalingrad

  Batalla de Stalingrad
  A Rússia, on barallen la major part de les seves tropes, Hitler sofreix la seva derrota més dolorosa. El 2 de febrer de 1943, els alemanys, envoltats a Stalingrad per l'exèrcit vermell des de novembre, es rendeixen al final d'una batalla que va costar a l'Eix mig milió d'homes.
 • Capitulació de les forces alemanyes a Itàlia.

  Capitulació de les forces alemanyes a Itàlia.
  L'exèrcit soviètic llança una nova ofensiva, fins als afores de Varsòvia i trenca el front alemany als Balcans. Desembarcament de Normandia: després de 2 mesos de lluita a Normandia, els aliats consoliden les seves posicions i avancen cap a l'interior, reconquerint París, el nord de França, Bèlgica i Holanda.
 • Operació Overlord

  Operació Overlord
  El 6 de juny de 1944, més de 156.000 soldats, en la seva majoria estatunidenques, britànics i canadencs, desembarquen a les platges de Normandia. Sense esperar l'arribada dels Aliats, París s'aixeca i és alliberada en 25 d'agost.
 • Capitulació del Japó

  Capitulació del Japó
  El 2 de setembre de 1945, menys d'un mes després dels bombardejos atòmics d'Hiroshima el 6 d'agost i Nagasaki el 9, el Japó es rendeix, posant fi a la Segona Guerra Mundial.