Acceleració tecnològica

 • 100,000 BCE

  Descobriment del foc

  Descobriment del foc
  Fa uns 200 000 anys, o potser molt abans. Saber fer foc de manera artificial ens permet escalfar-nos i viure en zones més fredes. Descobrim que els animals salvatges el temen, així que ens ajuda a defensar-nos d'ells. Podem cuinar el nostre menjar, per fer-lo més fàcil de mastegar i digerir. A la nit ens ajuntem al voltant del foc i ens expliquem històries, la qual cosa afavoreix l'aparició de la cultura.
 • 100,000 BCE

  Homo habilis,el primer enginyer

  Homo habilis,el primer enginyer
  Fa uns 2 milions d'anys va viure a l’Àfrica l'Homo habilis, considerat com el primer representant del nostre gènere que va desenvolupar eines (pedres esmolades). Aquelles primeres eines de pedra són les precursores de les nostres eines modernes.
 • Period: 100,000 BCE to 8000 BCE

  Paleolític

 • 10,000 BCE

  Primers assentaments humans

  Primers assentaments humans
  Els humans descobrim l'agricultura i la ramaderia fa uns 10.000 anys. Observant la natura vam aprendre com podíem conrear plantes i criar animals per al nostre profit. No tenia sentit llavors ser nòmades, seguint les rutes migratòries dels animals que caçaven, com ho havíem fet el 99 % del temps des que vam aparèixer al planeta. Comencem a construir poblats, comença la civilització. Les ciutats actuals són l'evolució d'aquells primers assentaments.
 • Period: 8000 BCE to 4000 BCE

  Neolític

 • 5500 BCE

  La roda

  La roda
  Fa 5500 anys. Apareix a les primeres civilitzacions mesopotàmiques. Al principi és un disc de fusta massissa que es fa servir per construir carros rudimentaris. La roda ens va permetre transportar amb més facilitat els aliments que es produïen al camp cap a les primeres ciutats. Més tard es va perfeccionar fent-la més lleugera amb la introducció de radis.
 • 5500 BCE

  L'escriptura

  L'escriptura
  Fa uns 5500 anys s'inventa l'escriptura a Mesopotàmia i Egipte. L'escriptura és una tecnologia que ens permet emmagatzemar els nostres pensaments. La seva utilitat aviat es posa de manifest en nombrosos camps. Apareixen els primers codis de lleis, registres de béns, textos científics i tècnics. És una eina fonamental perquè les primeres civilitzacions organitzin la seva estructura social. El suport utilitzat per escriure eren tauletes d'argila. El paper, un altre dels grans invents.
 • 4500 BCE

  Metal·lúrgia del ferro

  Metal·lúrgia del ferro
  Fa uns 4500 anys. Ja se sabia com obtenir i treballar altres metalls, com l'or, l'argent, el coure i el bronze. Però el ferro tenia quelcom especial: era un metall molt resistent, que podia fer-se servir per construir armes i eines agrícoles de gran qualitat. A més a més era molt més abundant que els anteriors, però més difícil d'obtenir. Els primers pobles que van dominar la metal·lúrgia del ferro, com els Hittites (a l'actual Turquia), van obtenir un avantatge.
 • Period: 4000 BCE to 476

  Edat antiga

 • 2500 BCE

  Molins de vent

  Molins de vent
  Els primers molins de vent apareixen a Pèrsia (l'actual Iran) fa uns 2500 anys. Es feien servir per moldre cereals i obtenir farina o per extreure aigua dels pous. Per primera vegada disposàvem d'una energia que ens permetia realitzar treball més enllà de la força muscular de persones i animals.
 • Period: 476 to 1492

  Edat mitjana

 • 1450

  Impremta

  Impremta
  1. L'alemany Johannes Gutenberg desenvolupa la impremta moderna. Cada lletra era un motlle de metall que podia fer-se servir moltes vegades, la qual cosa feia la impressió de llibres molt més ràpida i barata. Fins llavors els llibres es copiaven a mà. La impremta va permetre que els llibres arribessin a les capes mitges de la societat i, d'aquesta manera, que la ciència i la cultura estenguessin.
 • Period: 1492 to

  Edat moderna

 • Microscopi i telescopi

  Microscopi i telescopi
  Cap a 1590 s'inventen els primers microscopis. Galileu Galilei construeix el primer telescopi pràctic i el fa servir per estudiar els astres. Amb aquestes eines comencem a estudiar el molt petit i el molt gran. La nostra comprensió de la natura i de la nostra situació en el cosmos augmenta.
 • Mecanització

  Mecanització
  El 1701 l'agrònom anglès Jethro Tull inicia la mecanització a l'agricultura amb la introducció de la sembradora mecánica. A poc a poc la mecanització s'aplica en altres camps, especialment a la indústria tèxtil. Amb la utilització de màquines, sobra treball al camp i es creen nous treballs a les indústries de les ciutats. Cap a mitjans del segle XVIII s'inicia la Primera Revolució Industrial a la Gran Bretanya i al nord d'Europa.
 • Avenços en navegació

  Avenços en navegació
  1730-1770. John Campbell inventa el sextant i John Harrison el primer cronòmetre marí eficaç. A partir de llavors els mariners sabran determinar la seva latitud i la seva longitud amb precisió, és a dir, el lloc on es troben a la immensitat de l'oceà. Aquests avenços possibilitaran l'exploració completa del nostre planeta. Amb la informació aportada pels mariners, els cartògrafs elaboraran mapes exactes dels cinc continents.
 • La maquina de vapor

  La maquina de vapor
  El 1769 l'escocès James Watt construeix la primera màquina de vapor pràctica. Per primera vegada disposem d'un motor fiable i potent. S'aplicarà a impulsar les màquines de les indústries i en el transport ferroviari i marítim. És una màquina clau en el desenvolupament de la Primera Revolució Industrial.
 • Utilització d'acer a la construcció

  Utilització d'acer a la construcció
  A la dècada de 1770 es construeix el primer pont de ferro colat, a Coalbrookdale (Regne Unit). Poc després, el ferro es substitueix per l'acer, un aliatge de ferro i carboni, que aporta més resistència. Avui l'acer es fa servir en tot tipus de construccions, com ara ponts, gratacels, estacions de tren, instal·lacions esportives
  , etc.
 • Period: to

  Edat contemporània

 • Pila eléctrica

  Pila eléctrica
  El 1800 el físic italià Alessandro Volta inventa la pila elèctrica. Per primera vegada disposem d'una manera de produir corrent elèctric. Serà un pas molt important per al desenvolupament de l'electricitat, tan important a la civilització moderna. Les piles que fem servir actualment són descendents de la pila de Volta.
 • Locomotora de vapor

  Locomotora de vapor
  El 1814 l'enginyer George Stephenson presenta la primera locomotora de vapor comercial. L'aparició del ferrocarril va suposar una revolució en el transport de persones i mercaderies. Va permetre que les persones viatgessin ràpidament entre dues ciutats de manera segura i còmoda. El transport de primeres matèries i productes elaborats a grans distàncies va dinamitzar el comerç i l'economia.
 • Fotografía

  Fotografía
  La fotografia més antiga que es conserva data de l'any 1826, creada pel científic francès Joseph Nicéphore Niépce. La fotografia permet representar un instant de la realitat i transmetre-la a altres persones. En pocs anys es converteix en un invent molt útil, per exemple a la premsa, on, gràcies a la fotografia, es poden mostrar gràficament successos o personatges llunyans.
 • Motor i generador elèctrics

  Motor i generador elèctrics
  El 1831 el físic Michael Faraday descobreix la inducció electromagnètica i construeix els primers generadors i motors elèctrics de laboratori. Poc després es desenvolupen models pràctics que permeten generar corrent elèctric en grans quantitats (generador) i fer-lo servir per moure màquines (motors elèctrics).
 • Telègraf

  Telègraf
  El 1835 Samuel Morse inventa el telègraf elèctric. Per primera vegada disposem d'un sistema que ens permet comunicar-nos d'una forma instantània, a llarga distància i a baix preu. Amb el telègraf comença l'era de les telecomunicacions globals.
 • Pasteurizació

  Pasteurizació
  Durant la dècada de 1850 el químic francès Louis Pasteur inventa un mètode per conservar alguns aliments sotmetent-los a una temperatura elevada durant un període de temps controlat. Avui anomenem pasteurització a aquest procés. Aquest invent, junt amb altres avenços a la indústria alimentària, ens ha permès disposar de més aliments, més variats a menor preu.
 • Metal·lúrgia industrial de l'acer

  Metal·lúrgia industrial de l'acer
  L'any 1855 l'anglès Henry Bessemer idea un mètode per produir acer de manera econòmica i en grans quantitats. El mètode Bessemer impulsar l'ús de l'acer a gran escala a la fabricació de ferrocarrils, vaixells, ponts i edificis.
 • Plastics

  Plastics
  El 1907 Leo Baekeland crea el primer plàstic utilitzat massivament a la indústria, la baquelita. Tenia un gran avantatge: es podia modelar molt fàcilment en ser fos per primera vegada, però un cop es refreda es convertia en un material dur i resistent a les altes temperatures. Després de la baquelita van aparèixer molts altres plàstics, de diferents propietats i característiques. Els plàstics ens permeten construir objectes de formes complexes d'una manera senzilla i econòmica.
 • Fabricacio en cadena

  Fabricacio en cadena
  L'origen de la fabricació en cadena o fordisme data de 1908, any en què l'empresari Henry Ford treu al mercat l'automòbil Ford model T. Aquest automòbil estava fabricat de manera que cada obrer s'especialitzava en instal·lar una peça o component del vehicle. L'automòbil anava avançant a través d'uns carrils entre els diferents llocs de treball. Aquest mètode de fabricació fa que els productes siguin més barats, ja que redueix els costos laborals i agilita la fabricació.
 • electrodomestics

  electrodomestics
  El 1910 l'enginyer Alva Fisher desenvolupa una de les primeres rentadores pràctiques. La idea era molt innovadora: fer servir les noves tecnologies de l'època per facilitar el treball de casa. Apareix el concepte electrodomèstic. La popularització de la rentadora i dels altres electrodomèstics no es produirà fins a la dècada de 1950.
 • televisio

  televisio
  La televisió es comença a desenvolupar a les primeres dècades del segle XX gràcies al treball de John L. Baird, Charles F. Jenkins i Vladimir Zworykin, entre altres. Les primeres emissions públiques comencen a la dècada de 1930, encara que es popularitza a partir de 1950. Per primera vegada un mitjà de comunicació era capaç de transmetre imatges en moviment de forma instantània.
 • Digitalització

  Gran part dels sistemes de transmissió d'informació tradicionals, com els discos de música, les cintes de vídeo o les enciclopèdies en paper s'han substituït per arxius informàtics que contenen la informació en forma de zeros i uns, és a dir, s'han digitalitzat. La digitalització facilita la reproducció, distribució, recerca i emmagatzematge de la informació. De la mateixa manera que la impremta de Gutenberg, la digitalització fa més senzilla la transmissió de coneixement.
 • reactor nuclear de fissio

  reactor nuclear de fissio
  1. Enrico Fermi aconsegueix desenvolupar el primer reactor nuclear a la ciutat de Chicago. Pocs anys més tard, els reactors nuclears s'utilitzaran per produir energia elèctrica a gran escala. L'enorme desenvolupament de la física nuclear al segle XX fa possible que comencem a fer servir l'energia "amagada" a la matèria.
 • fibra optica

  fibra optica
  Amb el transistor, inventat el 1947 per John Bardeen, Walter Brattain i William Shockley, i el circuit integrat o xip, desenvolupat per Jack Kilby el 1958, s'inicia l'era de la microelectrònica.
 • avanços en medicina

  avanços en medicina
  El 1952 s’implanta el primer marcapasos. El 1963 es fa servir per primera vegada el làser en cirurgia ocular. El 1967 es realitza el primer trasplantament de cor. El 1969 es desenvolupa la ressonància magnètica. La medicina avança ràpidament gràcies als avenços tecnològics.
 • satel-lit artificial

  satel-lit artificial
  El 1957 l'equip dirigit per Sergei Korolev posa en òrbita l'Sputnik 1, el primer satèl·lit artificial. Poc temps més tard vindran molts més satèl·lits: de comunicacions, militars, científics, sistemes de geolocalització, etc. L'espai esdevé un lloc útil.
 • internet

  internet
  Es crea a les dècades de 1960 i 1970 com un projecte de l'exèrcit dels EUA per millorar les comunicacions en cas de guerra. Poc després surt de l'àmbit militar i es converteix en una xarxa a la qual qualsevol ordinador del món pot connectar-se i intercanviar informació. A la dècada de 1990 es popularitza en aparèixer serveis interessants per a gran part de la població: pàgines web, correu electrònic, fòrums, xats, cercadors, etc. Ha esdevingut el sistema de comunicació global més important.
 • arribada a la lluna

  arribada a la lluna
  El 1969 la tripulació de l'Apollo 11, formada per Neil Armstrong, Buzz Aldrin i Michael Collins, aconsegueix arribar a la Lluna. Per primera vegada els éssers humans surten del seu bressol i exploren un altre món.
 • telefonia cel-lular

  telefonia cel-lular
  El 1973 l'enginyer Martin Cooper crea el primer sistema de telefonia mòbil. La popularització del telèfon mòbil comença a la dècada de 1990 i l'any 2008 ja hi ha més de quatre mil milions de telèfons mòbils al món. Es considera que és la tecnologia amb la difusió més ràpida de la història.
 • ordinador personal

  ordinador personal
  A la dècada de 1980 apareixen els primers ordinadors personals. Al principi eren cars i molt limitats, però gràcies al progrés de la indústria microelectrònica en pocs anys les seves prestacions augmenten de manera espectacular i el seu preu es redueix a una fracció del que tenien els primers models.
 • linux

  linux
  Al any 1991, Linus Torvalds va crear i dissenyar Linux a mode de passatemps mentre estudiava en la universitat, el seu objectiu era crear una alternativa gratuita i lliure del sistema operatiu MINIX que a la vegada és basaba en els principis i bases de Unix. Gràcies al seu passatemps, Linux es va convertir en el SO mes utilitzat en servidors d’internet i l'únic utilitzat en les 500 superordinadors més ràpids del mon.
 • Primera Criptomoneda

  Primera Criptomoneda
  Bitcoin, la primera criptomoneda va ser presentada de forma anònima sota el nom de Satoshi Nakamoto el 31 d’Octubre del any 2008. Bitcoin es va presentar com una forma lliure, anònima i descentralitzada als diners normals.El dia 3 de Gener és crea el primer bloc de la blockchain i entra en funcionament.