Acceleració tecnològica

By barruts
 • 100

  El paper Asiatic

  El paper Asiatic
  Hi ha una història tradicional xinesa que explica que el paper hauria aparegut al segle II dC sota el regnat de Qin Shi Huangdi, fundador de la dinastia Qin, quan algunes persones van intentar reproduir els dipòsits d'escuma blanca que quedaven sobre les roques després de les crescudes.
 • Period: 100 to 476

  Edat antiga

  Comença amb l'invenció de l'escriptura i acaba amb la caiguda de l'imperi romà.
 • 350

  L'estrep

  L'estrep
  Els primers estreps consistien en una corda que unia la sella i el dit gros del peu del genet. D'allí van passar a la Xina cap a l'any 300, on, per raó del clima més fred de la zona, van començar a lligar-se al voltant del peu calçat, i no només sobre el dit. Poc després, la corda original fou reemplaçada pel ferro.
 • 400

  Collera del cavall

  Collera del cavall
  L'aparició del collar sembla haver anat canviant progressivament del nord-oest de l'Imperi Romà a partir del tercer i quart segle després de Crist.
 • Period: 476 to May 26, 1453

  Edat Mitjana

  Comença per la caiguda de l'imperi romà, i acaba amb la caiguda de constantinopla.
 • 550

  Arada de la llauradora

  Arada de la llauradora
  L'arada romana era composta per una part davantera que era la que estirava l'animal, anomenada timó, peça que estava enllaçada amb la cameta, i aquesta s'unia amb la base de l'arada (la rella) mitjançant una telera per aproximadament la meitat de la cameta i per la punta amb el dental. La rella era la part que servia per llaurar, enfonsant-se a dintre la terra, tot i que no seria de ferro fins al segle IX, que ho faria amb difusió per tota Europa Occidental, i a partir d'aleshores en milloraria
 • May 26, 730

  La impremta a Xina!

  La impremta a Xina!
  Les primeres reproduccions d'escriptura i signes, amb ús de segells i cilindres d'estampació damunt d'argila, es donaren al país de Sumer. La idea de fer caràcters individuals i col·locar-los un al costat de l'altre per formar un text es va produir al voltant del segle X, per part del xinés Pi Shen, mitjançant lletres de fang cuit.
 • May 26, 850

  La bruixola

  La bruixola
  Es creu que va ser inventada a Xina, aproximadament al segle IX, i inicialment consistia en una agulla imantada surant en un atuell ple d'aigua.
 • May 26, 1040

  Polvora

  Polvora
  Tot i que l'origen de la pólvora és incert, hi ha consens entre el principals experts en considerar que va ser inventada a la Xina a mitjans del segle XI i des d'aquí es va estendre vers l'Orient Mitjà i més tard cap a Europa.
 • May 26, 1280

  Les ulleres

  Les ulleres
  Van ser inventades a Italia cap al segle XIII, originalment les carcasses eren fabricades de ferro o acer, posteriorment van començar a utilitzar resines per reduir el pes de les carcasses, però resultaven massa rígides i tendien a trencar-se amb els impactes i sota torsió.
 • May 28, 1330

  El rellotge mecanic

  El rellotge mecanic
  El rellotge mecànic va aparèixer a Europa a principis del segle XIV es basava en una font d'energia, habitualment un pes que proporcionava una força constant que es transmetia al mecanisme del rellotge amb una cadència determinada per un escapament o fre d'inèrcia.
 • May 26, 1450

  Arribada de l'imprenta a Europa

  Arribada de l'imprenta a Europa
  (A Europa), Al segle XIV sorgí la idea de reproduir imatges en paper, primer mitjançant la fusta i després perfeccionats amb coure, Cosa que va aconseguir Johannes Gutenberg. Així s'elaboraven naips, estampes religioses, llibrets de devoció, etc.
 • Period: May 26, 1453 to

  Edat Moderna

  Comença per la caiguda de constantinopla, i acaba amb la revolució francesa.
 • May 28, 1492

  Colom arriba a Amèrica

  Colom arriba a Amèrica
  Quan Cristòfor Colom travessa l'Atlàntic i arriba a les Antilles el 1492, obre la via a l'exploració i a la colonització europea d'Amèrica. Tanmateix, malgrat els quatre viatges que va fer Colom a Amèrica mai va pensar que havia arribat a un nou continent, sempre va pensar que havia arribat a l'Àsia.
 • May 28, 1498

  Vasco de Gamma circumcida l'Africa

 • May 28, 1519

  Volta al mon de Magalhaes

  Volta al mon de Magalhaes
 • Invenció del microscopi

  Invenció del microscopi
  amb posterioritat, alguns autors (Pierre Borel 1620 - 1671 o 1628 - 1689 i Willem Boreel 1591 - 1668) reivindiquen que en aquest any els fabricants holandesos de lents, Hans Janssen i el seu fill Zacharias Janssen van inventar un microscopi compost, però aquest fet no ha pogut ser verificat.
 • El telescopi

  El telescopi
  Els primers telescopi s coneguts van aparèixer a 1608 i són acreditats a Hans Lippershey. Entre les moltes persones que van reclamar el descobriment es troben: Zacharias Janssen, home d'espectacles de Middelburg, i Jacob Metius de Alkmaar. El disseny d'aquests telescopis refractors inicials consistia d'un lent objectiu convex i un ocular còncau.
 • Maquina de vapor Watt

  Maquina de vapor Watt
  El desenvolupament de la màquina de vapor fou impulsat per la seva aplicació en els camps fonamentals de la industrialització: els transports (ferrocarrils, vaixells) i l'energia de tracció de les indústries. Les primeres màquines de vapor descrites no aconseguiren aplicacions pràctiques. El 1705, Thomas Newcomen, seguint el projecte de Denis Papin, construí una màquina de vapor. Cap a mitjans del segle XVIII, James Watt, intentant reduir la perdua d'energia va presentar un model millor.
 • Teler mecànic de cartwright

  Teler mecànic de cartwright
  Cartwright s'interesà pel problema dels telers mecànics quan ja s'havia avançat en les tècniques del filat mecànic amb el sistema de l'spinning jenny de James Hargreaves i del treball en cadena sense els quals no podria haver tingut èxit el seu sistema. Va dissenyar el primer teler mecànic el 1784 i el va patentar el 1785, però el disseny era inservible. No obstant això, un any més tard va patentar altra teixidora que ha servit com a model a inventors posteriors.
 • Period: to

  Edat Contemporanea

  Comença amb la revolució francesa, i no hi ha final per ara.
 • Primer ferrocarril

  Primer ferrocarril
  La primera locomotora de vapor va circular el 21 de febrer de 1804, a prop de Merthyr Tydfil, al País de Gal·les. Fou construïda a Anglaterra per Richard Trevithick. Tot i així, un gravat de l'any 1550 mostra unes vagonetes circulant sobre rails a les mines de Leberthal, a Alsàcia. L'home creu que els romans ja utilitzaven una mena de sistema de vies fèrries. Algunes rutes tenien dues roderes amb una separació fixa, molt semblant a la de les nostres vies actuals.
 • Telègraf

  Telègraf
  El telègraf elèctric que coneixem avui va ser presentat per Samuel Morse el 6 de febrer de 1833.
 • Càmera fotogràfica de Daguerre

  Càmera fotogràfica de Daguerre
  El 1839 Louis Daguerre va fer públic el seu procés per a l'obtenció de fotografies basat en la plata denominat daguerreotip, que resolia alguns problemes tècnics del procediment inicial de Niepce (procés anterior) i reduïa els temps necessaris d'exposició.
 • Dinamo de Siemens

  Dinamo de Siemens
 • Telefon de Bell

  Telefon de Bell
  Alexander Graham Bell, físic i inventor nord-americà d'origen escocès, mentre treballava en la transmissió de sons per sords, va descobrir que modificant un corrent elèctric continu, es podien imitar les vibracions que produeix la veu humana.
 • Làmpada incandescent d'Edison

  Làmpada incandescent d'Edison
  L'inventor nord-americà Thomas Alva Edison (1847-1931) a qui se li atribueix la invenció de la làmpada incandescent, tot i que la seva intervenció és més aviat el perfeccionament de models anteriors. Una bombeta d'incandescènciaprodueix un llum format per una ampolla de vidre a l'interior del qual hi ha un filament metàl·lic, generalment de tungstè, que produeix llum per incandescència en circular-hi corrent elèctric.
 • Automòbil de Dalmler i Benz

  Automòbil de Dalmler i Benz
  Daimler va estar tres anys més de treball en aquest projecte per idear un mitjà de transport de només 41 Kg. Aquest cotxe va ser el precursor dels motors d'explosió que es farien després.Carl Friederich Benz (1844-1929) va ser un enginyer mecànic que va crear el primer vehicle utilitzable que funcionava amb un motor de combustió interna. Va començar a funcionar l'any 1885 i un any més tard, en el 1886 va ser patentat el 26 de gener d'aquest any.
 • Aeroplà dels germans wright

  Aeroplà dels germans wright
  Es considera com el primer avió de la història, el Flyer, dissenyat, construït i pilotat pels germans nord-americans Wright. Wilbur Wright (1867-1912) i Orville Wright (1871-1948) que van treballar junts en el desenvolupament de l'Aeronàutica.
 • Cadena de muntatge a la fabrica Ford

  Cadena de muntatge a la fabrica Ford
  La seva idea teòrica neix amb el taylorisme i la tecnologia de les parts intercanviables, però madura en el segle XX amb Henry Ford[1] i l'episodi revolucionari d'El Cas Ford, on la producció en cadena es va convertir en el centre gravitacional d'un episodi clau de la història de l'automobilisme i la indústria entre altres àmbits.
 • Televisió

  Televisió
  El 1937 van començar les transmissions regulars de TV electrònica a França i al Regne Unit. Això va portar a un ràpid desenvolupament de la indústria televisiva i per tant a un ràpid augment dels teleespectadors encara que els televisors eren de pantalla petita i molt cars. Aquestes emissions van ser possibles per al desenvolupament dels següents elements en cada extrem de la cadena.
 • Ordinador electrònic

  Ordinador electrònic
  Els primers ordinadors electrònics i programables van ser dissenyats per l'alemany Konrad Zuse: el Z1 (1938) i el Z3 (1941). Durant la II Guerra Mundial, un equip de científics i matemàtics que treballaven a Bletchley Park, al nord de Londres (Anglaterra), van crear el que es va considerar el primer ordinador digital totalment electrònic: el COLOSSUS. Cap al 1943, COLOSSUS ja era totalment operatiu i va ser utilitzat per aquest equip de científics que dirigia el matemàtic britànic Alan Mathiso
 • Reacció nuclear controlada

  Reacció nuclear controlada
  Enrico Fermi va crear el primer reactor nuclear en cadena autosostenible, anomenat Chicago Pile-1 (CP-1), en una pista de tennis sota de les grades del Stagger Field a la Universitat de Chicago el 2 de desembre de 1942.
 • Transistor

  Transistor
  El transistor va sortir de Silicon Valley, i va ser inventat el 23 de desembre de 1947 pels estatunidencs John Bardeen, William Shockley i Walter Houser Brattain, investigadors de la companyia telefònica Bell, que van observar que quan els contactes elèctrics s'apliquen a un cristall de germani, la potència de sortida és més gran que la d'entrada.El terme va ser encunyat per John R. Pierce. [1] Va ser votat per un comitè directiu de 26 persones dels Bell Labs el 28 de maig de 1948.
 • Primer satel·lit artificial (URSS)

  Primer satel·lit artificial (URSS)
  Un satèl·lit artificial és un objecte fabricat per l'home i llançat a l'espai que, gràcies a la seva velocitat, és capaç de mantenir-se en una òrbita estable al voltant de la terra o un altre cos celeste sense precipitar-se contra la superfície d'aquest. El primer satèl·lit artificial va ser l'Spútnik 1 llençat l'any 1957 per la URSS
 • Primer home en arribar a la Lluna

  Primer home en arribar a la Lluna
  El programa Lunar Orbiter va posar naus no tripulades en òrbita lunar per a cartografiar la lluna i ajudar el programa Apollo a posar un home a la Lluna amb l'Apollo 11, el 21 de juliol de 1969.
 • Creació d'internet

  Creació d'internet
  1989-1990. Amb la integració dels protocols OSI (Open System Interconnection o Interconnexió de Sistemes Oberts) en l'arquitectura d'Internet, es va iniciar la tendència actual de permetre no només la interconnexió de xarxes d'estructures diferents, sinó també la de facilitar l'ús de diferents protocols de comunicacions. Al CERN de Ginebra, un grup de físics encapçalat per Tim Berners-Lee va crear el llenguatge HTML, basat en el SGML (Standard Generalized Markup Language). El 1990 el mateix equi
 • Exploració de Mart

  Exploració de Mart
  El 1997 arriba a Mart la Mars Pathfinder que baixa a Aris Valley portant el vehicle d'exploració autopropulsat Sojourner , principalment és un vehicle per a proves de tecnologies noves. La seva exploració de la superfície dura 2 mesos i en el procés és televisat a milions de persones. El lloc d'aterratge del Mars Pathfinder es va batejar Sagan Memorial Station, en honor a Carl Sagan. Aquest mateix any també arriba a Mart la Mars Global Surveyor, sonda que orbita Mart.