Letöltés

A kommunikációs eszközök fejlődése

 • 1440

  Könyvnyomtatás

  Könyvnyomtatás
  Gutenberg német feltaláló az 1440-es években találta fel a könyvnyomtatást. A könyvek nyomtatásához fémből kiöntött betűket alkalmazott. Gutenberg találmányának lényege, hogy a fémből készült betűk sorozatgyártásával lehetővé vált a szövegek szedése és a szedett szöveg többszörös előállítása.
 • Fényképezés

  Fényképezés
  A fotográfia, azaz a fényképezés története a camera obscuraval kezdődött, amely egy sötét doboz volt. A sötétkamra oldalán egy lyuk volt, amelybe a későbbiekben üveglencsét tettek. Ezen a lencsén keresztül jelent meg a doboz belső falán a kinti tárgyak képe. A későbbiekben felmerült a képek rögzítésének a lehetősége, erre többféle megoldással álltak elő a különböző nemzetiségű kísérletezők re Daguerre megtalálta a képek rögzítésének sokáig használatos módját, amelyet dagerrotípiának neveztek el.
 • Telegráf

  Telegráf
  Samuel Morse amerikai feltaláló 1844-ben találta fel a telegráfot, azaz a távírót. A módszer alapelve az, hogy az adás helyén egy kapcsolóval rövid és hosszú jelek sorozatát állítják elő, majd a jeleket vezeték segítségével továbbítják. A vétel helyén a jelsorozatot vagy hangjelekké alakítják, vagy papírszalagon rögzítik. A kapott jelekből végül visszaalakítják, azaz dekódolják az eredeti üzenetet.
 • Telefon

  Telefon
  A telefont a skót származású Alexander Graham Bell (1847–1922) találta fel 1876-ban Amerikában. Telefonbeszélgetés során a beszélő hangját elektromos jellé alakítják, a vétel helyén pedig az elektromos jeleket visszaalakítják hanggá. Az elektromos jeleket ugyan azon a vezetéken továbbítják mindkét irányba. Puskás Tivadar (1844– 1893) magyar mérnök, szintén Amerikában dolgozta ki a telefon-központok elvét ban Bostonban, 1879-ben Párizsban.
 • Film

  Film
  A francia származású Lumière fivérek 1895-ben szabadalmaztatták azt az eszközt (cinématograph), amely film felvételére volt képes. Két év múlva megnyitották az első mozgókép színházakat.
  https://hu.wikipedia.org/wiki/1895_a_filmm%C5%B1v%C3%A9szetben
 • Rádió

  Rádió
  A rádiós műsorszolgáltatás hang útján valósul meg. A rádiós médiaszolgáltatás eléréséhez nem feltét lenül szükséges rádió-készülék. A műsorszórás megvalósulhat kábelen, műholdon vagy az interneten keresztül. Magyarországon december 1- jén indult meg a rádiós műsorsugárzás. Ugyanebben az évben kezdték meg az Orion márkájú rádiókészülékek gyártását is.
  https://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%A1di%C3%B3z%C3%A1s
 • Televízió

  Televízió
  A televízióadás képeknek és hangoknak rádióhullámokkal való továbbításán alapul. Hazánkban január 20-án indultak meg a televíziós próbaadások. Az első televíziókészülék Orion márkanéven került forgalomba 1956-ban. A Magyar Televízió hivatalosan május 1-jén kezdte meg működését. Az első színes adást április 5-én vetítették.
 • Műhold

  Műhold
  A műhold a bolygók körül keringő mesterséges égitest. Az első világűrbe indított műhold a Szputnyik–1 volt, amelyet a Szovjet unió indított október 4-én Bajkonurból. A Szovjetunió még ugyanabban az évben elindította a Szputnyik–2 műholdat is. Az Amerikai Egyesült Államok 1958-ban helyezte pályára az Explorer-1 műholdat. Az eddigi legnagyobb, Föld körül keringő műhold a Nemzetközi Űrállomás.
  https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C5%B1hold
 • Internet

  Internet
  Az internet olyan globális számítógépes hálózat, amelyen a számítógépek az internetprotokoll (IP) segítségével kommunikálnak. Felhasználók milliárdjait kapcsolja össze és lehetővé teszi olyan elosztott rendszerek működtetését, mint például a világháló (World Wide Web, WWW).
  https://hu.wikipedia.org/wiki/Internet