34 main new.1497597606 2

Події в Україні 2014 року

  • Революція Гідності

    Революція Гідності
    Революція Гідності (також Київський Майдан, Майдан у Києві, Євромайдан та Єврореволюція) — політичні та суспільні зміни в Україні з 21 листопада 2013 до лютого 2014 року, викликані спротивом проти відходу політичного керівництва країни від законодавчо закріпленого курсу на Європейську інтеграцію та подальшою відмовою від цього курсу. Однією з головних причин протестів стали надмірна концентрація влади в руках Віктора Януковича та його «сім'ї».
  • Розстріл Небесної Сотні

    Розстріл Небесної Сотні
    Найтрагічніший епізод Революції Гідності - масовий розстріл неозброєних протестувальників.
  • Анексія Криму Росією

    Анексія Криму Росією
    збройна агресія Росії, спрямована на насильницьке протиправне відторгнення Кримської автономії та Севастополя від України та їх приєднання до Російської Федерації на правах суб'єктів Російської Федерації, що було здійснено протягом березня 2014 року.
  • Початок війни на сході України

    Початок війни на сході України
    Війна на Донбасі — військовий конфлікт, розпочатий російськими загонами вторгнення у квітні 2014 року на території українського Донбасу після захоплення Росією Криму, серії проросійських виступів в Україні і проголошення «державного суверенітету» ДНР. Конфлікт має характер міжнародного і став продовженням російської збройної агресії проти України. За географічним масштабом є локальним і охоплює частини Донецької і Луганської областей України.
  • Президентські вибори

    Президентські вибори
    позачергові вибори Президента України, що відбулися 25 травня 2014 року. Спочатку були заплановані як чергові на 2015 рік, але призначені на ранішній термін у зв'язку з усуненням Верховною Радою Віктора Януковича з поста президента 22 лютого 2014 року.
  • Збиття літака Boeing 777 біля Тореза Донецької області

    Збиття літака Boeing 777 біля Тореза Донецької області
    авіаційна катастрофа рейсового пасажирського літака компанії Malaysia Airlines, унаслідок якої загинули всі пасажири та екіпаж (загалом 298 осіб). Літак було збито 17 липня 2014 року зенітним ракетним комплексом «Бук» російського виробництва[4].
    За кількістю жертв катастрофа Boeing 777 стала найбільшою в історії України і загалом у XXI ст., якщо не враховувати терактів 11 вересня 2001 року; найсмертоноснішим збиттям пасажирського літака.