1914-1939

  • Triple aliança

    Triple aliança
    La Triple Aliança fou una coalició inicialment integrada per l'imperi Alemany i l'imperi Austrohongarès per iniciativa d'Otto von Bismarck per evitar un conflicte entre l'imperi Rus i l'imperi Austrohongarès.
  • Triple entesa

    Triple entesa
    La Triple Aliança fou una coalició inicialment integrada per l'imperi Alemany i l'imperi Austrohongarès per iniciativa d'Otto von Bismarck per evitar un conflicte entre l'imperi Rus i l'imperi Austrohongarès.
  • ESCISSIÓ ENTRE BOLXEVICS I MENXEVICS

    ESCISSIÓ ENTRE BOLXEVICS I MENXEVICS
    Entre els obrers s’havia difós la ideologia marxista i el 1898 es va fundar el Partit Socialdemocràcia Rus, que el 1912 es va dividir en menxevics i bolxevics. Els menxevics eren més moderats que el bolxevics. Els bolxevics, liderats pel Lenin, van impulsar a Rússia una revolució social, que va acabar triomfant.
  • Assassinat de l'arxiduc

    Assassinat de l'arxiduc
    El 28 de juny de 1914 va ser assassinat a Sarajevo (Bòsnia) l'arxiduc Francesc Ferran, l'hereu presumpte a la corona d'Àustria.
  • Francesc Ferran

    Francesc Ferran
    L’esdeveniment detonant del conflicte va ser l’assassinat de l’arxiduc Francesc Ferran, hereu del tron d’Àustria-Hongria, i la seva esposa, a Sarajevo, capital de Bòsnia (ocupada pels austríacs), el 14 de juny de 1914.
  • ÀUSTRIA DECLARA LA GUERRA A SÈRBIA

    ÀUSTRIA DECLARA LA GUERRA A SÈRBIA
    Àustria va declarar la guerra a Sèrbia, convençuda que acabaria amb aquest territori i podria estendre el seu domini als Balcans.
  • Intervenció dels EUA

    Intervenció dels EUA
    Un submarí alemany ja havia enfonsar el transatlàntic Lusitània, on van morir més de 125 ciutadans americans (1915). EUA, finalment, va decidir entrar a la guerra.
  • Batalla de Verdun

    Batalla de Verdun
    Alemanya van intentar atacar de nou al front occidental. A la batalla de Verdun (1916, França), els francesos van resistir mesos, sense que Alemanya pogués vèncer.
  • Russia surt de la guerra

    Russia surt de la guerra
    Rússia havia entrat a participar a la Primera Guerra Mundial amb una economia desestructura i una societat en crisi. ... La població, durant la Primera Guerra Mundial patia molta fam, pobresa i misèria. La insatisfacció augmentaria fins al punt de brollar la Revolució russa.
  • ESCLAT DE LA REVOLUCIÓ BOLXEVIC

    ESCLAT DE LA REVOLUCIÓ BOLXEVIC
    Durant la Primera Guerra Mundial, el 1917, va esclatar la revolució bolxevic a Rússia, que va enderrocar el tsar Nicolau II i hi va instaurar el primer Estat comunista del món.
  • Inici de la guerra civil russa

    Inici de la guerra civil russa
    El nou govern soviètic va haver de fer front a una guerra civil que va durar tres anys (1918-1921). Una fracció de l’exèrcit tsarista, integrada per membres de les antigues classes privilegiades i per pagesos benestants, va organitzar l’anomenat Exèrcit Blanc, que es va alçar en armes
  • Crisi de sobreproducció

    Crisi de sobreproducció
    La prosperitat no va beneficiar tothom per igual i un seguit d’elements van preludiar la crisi que s’apropava. Els pagesos en van ser els primers perjudicats, perquè durant la guerra s’havien endeutat per comprar noves terres i màquines i augmentar amb això la producció, que venien als països bel·ligerants.