1914-1939

Timeline created by abrilyelsa
In History
 • Triple aliança

  La Triple Aliança fou una coalició inicialment integrada per l'imperi Alemany i l'imperi Austrohongarès per iniciativa d'Otto von Bismarck per evitar un conflicte entre l'imperi Rus i l'imperi Austrohongarès.
 • Triple entesa

  La Triple Aliança fou una coalició inicialment integrada per l'imperi Alemany i l'imperi Austrohongarès per iniciativa d'Otto von Bismarck per evitar un conflicte entre l'imperi Rus i l'imperi Austrohongarès.
 • ESCISSIÓ ENTRE BOLXEVICS I MENXEVICS

  Entre els obrers s’havia difós la ideologia marxista i el 1898 es va fundar el Partit Socialdemocràcia Rus, que el 1912 es va dividir en menxevics i bolxevics. Els menxevics eren més moderats que el bolxevics. Els bolxevics, liderats pel Lenin, van impulsar a Rússia una revolució social, que va acabar triomfant.
 • Assassinat de l'arxiduc

  El 28 de juny de 1914 va ser assassinat a Sarajevo (Bòsnia) l'arxiduc Francesc Ferran, l'hereu presumpte a la corona d'Àustria.
 • Francesc Ferran

  L’esdeveniment detonant del conflicte va ser l’assassinat de l’arxiduc Francesc Ferran, hereu del tron d’Àustria-Hongria, i la seva esposa, a Sarajevo, capital de Bòsnia (ocupada pels austríacs), el 14 de juny de 1914.
 • ÀUSTRIA DECLARA LA GUERRA A SÈRBIA

  Àustria va declarar la guerra a Sèrbia, convençuda que acabaria amb aquest territori i podria estendre el seu domini als Balcans.
 • Intervenció dels EUA

  Un submarí alemany ja havia enfonsar el transatlàntic Lusitània, on van morir més de 125 ciutadans americans (1915). EUA, finalment, va decidir entrar a la guerra.
 • Batalla de Verdun

  Alemanya van intentar atacar de nou al front occidental. A la batalla de Verdun (1916, França), els francesos van resistir mesos, sense que Alemanya pogués vèncer.
 • Russia surt de la guerra

  Rússia havia entrat a participar a la Primera Guerra Mundial amb una economia desestructura i una societat en crisi. ... La població, durant la Primera Guerra Mundial patia molta fam, pobresa i misèria. La insatisfacció augmentaria fins al punt de brollar la Revolució russa.
 • ESCLAT DE LA REVOLUCIÓ BOLXEVIC

  Durant la Primera Guerra Mundial, el 1917, va esclatar la revolució bolxevic a Rússia, que va enderrocar el tsar Nicolau II i hi va instaurar el primer Estat comunista del món.
 • Inici de la guerra civil russa

  El nou govern soviètic va haver de fer front a una guerra civil que va durar tres anys (1918-1921). Una fracció de l’exèrcit tsarista, integrada per membres de les antigues classes privilegiades i per pagesos benestants, va organitzar l’anomenat Exèrcit Blanc, que es va alçar en armes
 • Crisi de sobreproducció

  La prosperitat no va beneficiar tothom per igual i un seguit d’elements van preludiar la crisi que s’apropava. Els pagesos en van ser els primers perjudicats, perquè durant la guerra s’havien endeutat per comprar noves terres i màquines i augmentar amb això la producció, que venien als països bel·ligerants.