Primera guerra mundial

Segle XX

  • EL SUFRAGISME

    EL SUFRAGISME
    Va ser un moviment feminista que reclamava el dret de les dones a votar. Tot i que aquest moviment reformista social ja existia a Gran Bretanya desde l'any 1866, a partir del 1905 aprox., les oposicions i manifestacions començaven a tenir èxit en molts països. El 1903, Emmeline Pankhurts, la figura sufragista més important, va fundar la "Women Social and Political Union". Van ser uns anys molt durs per la dona ja que no tenien quasi cap paper en la societat que estava "creada per l'home".
  • NEIX FRIDA KAHLO

    NEIX FRIDA KAHLO
    Neix l'artista revolucionaria més reconeguda de Mèxic i moltes partes del món.
  • REVOLUCIÓ MEXICANA

    REVOLUCIÓ MEXICANA
    Va ser un moviment revolucionari contra la política en la que es trobava el país. Molts obrers i pagesos lluitaren per l'igualtat i pels seus drets de posseïr terres que fins aquell moment la llei "Lerdo" els hi va treure.
  • COMENÇAMENT DE LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL

    COMENÇAMENT DE LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL
    L'assasinat de Francesc Ferran d'Àustria, hereu al tron de l'imperi Austrohongarès, fou el detonant de guerra. Amb ajut d'Alemanya, va declarar la guerra a Sèrbia, i Rússia es va mobilitzar a favor d'aquesta darrera. Poc a poc el conflicte es va anar estenent a diferents estats europeus creant dos bàndols. Les potències centrals (Àustria-Hongria i Alemanya) i els aliats (Sèrbia,Rússia, França i Regne Unit.
  • ELS EUA ENTREN EN ACCIÓ (Primera Guerra Mundial)

    ELS EUA ENTREN EN ACCIÓ (Primera Guerra Mundial)
    Els Estats Units d'Amèrica van entrar en guerra per ajudar al bàndol aliat. Rússia, exhausta i en plena revolució comunista, es va retirar del conflicte a finals d'aquest any.
  • COMENÇAMENT DE LA REVOLUCIÓ RUSSA

    COMENÇAMENT DE LA REVOLUCIÓ RUSSA
    La revolució va representar la fi del règim tsarista (la monarquia russa) i va donar pas a un nou poder, els soviets. Els soviets eren consells d'obrers dirigits pels bolxevics (sota la direcció de Lenin i Trotski), van ser els grans agiadors de la revolució i van arribar al poder.
  • SPRING OFFENSIVE (Primera Guerra Mundial)

    SPRING OFFENSIVE (Primera Guerra Mundial)
    Alemanya va llançar una gran ofensiva final contra el bàndol aliat, però la superioritat d'aquests va acabar esgotant els alemanys,que es van haver de rendir l'11 de novembre del 1918.
  • PERÍODE D'ENTREGUERRES

    PERÍODE D'ENTREGUERRES
    Va ser una de les èpoques més inestables econòmicament i políticament, ja que va ser marcada per tres fets molt importants i decisius: la Revolució Russa, el crac del 29 i l'ascens dels règims totalitàris com el feixisme, nazisme i comunisme. Aquest període va tenir gran importància sobretot a Europa i a la cultura occidental. És quan Hitler va començar a interessar-se per la política i va voler arreglar la situació en la que es trobava el seu país després de la guerra, creant el tercer Reich.
  • FI DE LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL

    FI DE LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL
    La Gran Guerra, es va acabar amb la signatura del tracat de Versalles, que va establir nous estats i fronteres a causa de la desaparició de l'extens Imperi Aurstohongarès. Alemanya va haver de pagar reparacions de guerra al bàndol aliat i reduir els seus exèrcits. Les seves colònies van ser repartides entre el Regne Unit, França, Bèlgica i el Japó.
  • FI DE LA REVOLUCIÓ RUSSA

    FI DE LA REVOLUCIÓ RUSSA
    El nou poder bolxevic, després de negociar la pau amb Alemanya el 1918, va formar el primer govern soviètic guiat pel Parit Comunista. La propietat privada es va abolir i els mitjans de producció van passar a ser propietat de l'estat. Els bolxevics van trobar fortes oposicions dins i fora del país i això va provocar una guerra civil que va durar del 1918 al 1922. La Rússia comunista va acabar dominant tot el territori i el 1922 es va crear la URSS o Unió Soviètica.
  • LA DESCOLONITZACIÓ

    LA DESCOLONITZACIÓ
    És el procés que va permetre als pobles colonitzats deslliurar-se de la dominació estrangera i obtenir la independència política. Les primeres descolonitzacions es van fer a partir dels anys vint al si dels imperis britànic i francès.El 1922, Londres ca declarar l'independència d'Egipte i França de Síria i Líban. La gran onada descolonitzadora es va iniciar amb la independència, per via pacífica, de l'Índia el 1947.
  • L'ACCIDENT DE FRIDA

    L'ACCIDENT DE FRIDA
    L'artista pateix un tràgic accident d'autobus en el que viatjava. El vehícle va chocar de manera molt violenta contra un tramvia. Frida va tenir múltiples ferides greus i va passar per 3 operacions en menys d'un any.
  • CRAC DEL 29

    CRAC DEL 29
    A partir del 1924, es va viure un moment de creixement econòmic sobretot als EUA, que va acabar a causa de l'especulació i la superproducció, en una crisi econòmica mundial ja que va començar als Estats Units i es va estendre a Europa i fins i tot Autràlia. Aquesta crisi tenia nom de "la Gran Depresseió del 1929". La crisi va provocar molta desconfiança i va afavorir el suport a solucions totalitàries.
  • COMENÇAMENT DE LA SEGONA GUERRA MUNDIAL

    COMENÇAMENT DE LA SEGONA GUERRA MUNDIAL
    La causa principal de la guerra va ser el digust del poble alemany amb la situació que es trobava el seu país després de la Gran Guerra i això va fer que Adolf Hitler guanyés les eleccions l'any 1933 amb la seva solució totalitària que era formar un imperi (tercer Reich) basat en el nazisme. Això va ser la fi de la democràcia i l'inici d'una dictadura basada en la supremacia de la raça ària. Això suposaria l'extermini de les persones que no eren d'aquesta raça com són per exemple els jueus.
  • INICI DEL CONFLICTE

    INICI DEL CONFLICTE
    Tot va començar quan els nazis van ocupar Polònia, llavors es va declarar la guerra a Alemanya. Durant el 1940, els alemanys es van apoderar de gran part d'Europa (Dinamarca, Noruega,Holanda, Bèlgica, Iugoslàvia, Grècia i part de França). Mentrestant, Itàlia havia entrat en guerra al seu costat. El 1941, els nazis van atacar la Unió Soviètica.
  • Mort de Lev Trotski

    Mort de Lev Trotski
    El revolucionari marxista soviètic mor a Mèxic sent perseguit pel dictador soviètic Iosif Stalin. Va ser una mort inesperada a mans del català Ramón Mercader.
  • A L'EXTREM ORIENT

    A L'EXTREM ORIENT
    Mentre Europa estava en estat de guerra, els japonesos van atacar i enfonsar la flota nord-americana ancorada al Pacífic el 1941, cosa que va provocar l'entrada dels Estats Units en la guerra. L'ofensiva nord-americana va culminar amb el llançament de dues bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki el 1945, fet que va comportar la rendició incondicional del Japó. Les bombes van causar en primer moment 112.000 morts i centenars de milers de victimes més uns anys després degut a la radiació.
  • FI DE LA SEGONA GUERRA MUNDIAL

    FI DE LA SEGONA GUERRA MUNDIAL
    Després de tenir quasi tot Europa sota el seu poder, a l'estiu del 1943, les forces aliades van aconseguir la rendició d'Itàlia i el 7 de maig del 1945, Alemanya es va rendir incondicionalment davant el setge dels exèrcits aliats.Els països guanyadors van ocupar el territori de l'enemic que fou dividit en dos estats.
  • LA GUERRA FREDA

    LA GUERRA FREDA
    Després de la Segona Guerra Mundial, va començar un període de tenses relacions entre els EUA i la URSS. Com a conseqüència de la influència que tenien aquests dos grans països es van crear dos blocs de països segons els seus sistemes polítics i econòmics: un al voltant dels EUA format per democràcies occidentals capitalistes i l'altre a l'entorn de la Unió Soviètica, format per països comunistes d'Europa.
  • MORT DE FRIDA KAHLO

    MORT DE FRIDA KAHLO
    Amb nomès 47 anys, l'artista mor a causa d'una embolia pulmonar.