1500-1776

  • Period: Sep 23, 1409 to

    Renässansen

    I denna tidsålder så får kyrkan mindre makt med hjälp av Martin Luther som protestrar mot hur kyrkan styr folket. Upptäckningsresande åker runt världen för att se vad som finns. Uppfinnare hittar på nya uppfinningar som kommer hjälpa hela historien. Kultur blir allt mer viktigt för folket.
  • Apr 15, 1452

    Leonardo Da Vinci

    Leonardo da Vinci var en forskare,konstnär och uppfinnare från den lilla staden Vinci i Italien. Han var tidigt intreserad av kultur och det visade sig att han hade otrolig taleng för det han gjorde. T.e.x. han hade prototyper och ritningar av saker som helikoptrar, stridsvagnar och bilar som inte skulle bli uppfunna förns flera hundra år senare. Han var en av de personer som visade att man kunde måla personer som de ser ut på riktigt. I tidigare målningar så har personer haft fel propotioner.
  • Sep 17, 1455

    Gutenbergs tryckta bibel.

    1455 tryckte Johaan Gutenberg sin bibel utgåva tryckt med lösa typer d.v.s. bokstäver urtäljda på trä block som doppades i färg och sedan sattes upp i rader och sedan trycktes mot papper eller pergament så man såg skriften på pappret och kunde massproducera böcker. Detta ledde till att Gustav Vasa och inte minst kyrkor kunde få sina biblar snabbare än någonsin. Det hjälpte också till med den vetenskapliga och tekniska utvecklingen när vetenskapsmän som t.e.x. Isaac Newtons bok blev såld
  • Sep 15, 1492

    Columbus hittar Amerika

    Christoffer Columbus hittar Amerika på en resa till Indien den långa vägen (västerut) så stötte han på Amerika. Han trodde då att det var Indien så han kalla de invånarna Indianer. Han ut forskade också norra Sydamerika, Karibien och Mexico.
  • Sep 15, 1499

    Vasco Da Gama

    Vasco Da Gama åker till Indien via Afrikas kust vilket visa att man kan åka runt Afrika för Europa. Anledningen till detta är för att den snabbaste vägen mellan Egypten och Israel började med tull i sundet. Så Vasco Da Gama ville se om man kunde komma till Indien på något annat sätt och han klarade sig.
  • Period: Jan 1, 1500 to

    Upplysningens tid

  • Sep 14, 1517

    Martin Luther

    Martin Luther spikade upp de 95 teser som skulle starta protestantismen. Dessa teser spreds eftersom både Luther och hans läreljungar skrev böcker om teserna och budskapet som sedan massprouducerades och såldes över hela den västra världen. Gustav Vasa skulle använda protestantismen för att kunna få pengar från kyrkan till staten och kungahuset.
  • Sep 14, 1520

    Feodalsamhället går över till Centraliseringen

    Centrlisering är när kungen får mer makt genom att kungen och politiker samarbetar som en enhet. Så landet blir mer centraliserat
  • Jun 6, 1521

    Gustav Vasa

    Gustav Vasa hjälper resten av Svergie att bryta ut från kalmarunionen och bli ett eget land. Han reformera också Svergie till protestantismen mest för att då kan han få makt över svenska kyrkan istället för dens tidigare ledare poven i Rom. Vilket också gör att han får tillgång till kyrkans rikedomar. Han beställde också tryckta biblar på svensk folkmun i samma teknik som gutenberg använde på 1400-talet (han beställer också den första svenska versionen av nya testmentet).
  • Sep 14, 1525

    Mer skatt.

    Efter som att kungen, adeln och t.o.m. betjänter hade mer att säga till om så blir skatten för bönder och borgare (och till och med präster när kykan får mindre makt) blir mycket dyrare.
  • Sep 16, 1530

    Kolonisering börjar.

    Kolnisering av Amerika börjar med portugiser och spanjorer som koloniserar där Columbus har utforskat d.v.s. delar av nutida Mexiko, norra Sydamerika och Karibien/Västindien. Senare kom England och ville ha sin bit av kakan. Dem fokuserade på det vi idag kallar norra USA och södra Kanada (dem koloniserade också Indien, Hong Kong och stora delar av Afrika).
  • Slavhandel

    Slavhandel
    Eftersom att kolonisatörerna som har stannat kvar där de har erövrat inte vill jobba utan vill slapna av så vill de ha slavar. Afrikas kust har redan blivigt en nogurlunda stor handelsplats efter Vasco Da Gama upptäkte kusten så importerar man slavar från Afrika i det vi idag kallar triangelhandeln. Det innebar att Brittiska skep seglade ner till västra Afrika och hämtade eller handlade slavar. Sen seglade britterna till norra Sydamerika och östra Nordamerika och byte slavar mot råvaror.
  • Period: to

    Svenska Stormaktstiden

    Det var här Sverige var störst av nordens länder. Vi ägde det vi idag kallar Finland, Estland, Lettland och bitar av Norge och norra Tyskland.
  • Trettioåriga kriget

    Det trettioåriga kriget började med att den katolska Österrikiska härskaren ville ha mer land i det nu tida Tyskland. Detta gillade inte de protestaniska Nordtyska herrarna. Så det blev ett krig som nästan hela Europa var med i. Gustav II Adolf blev också inblandad och det gick väldigt bra så trotts att Gustav II Adolf dog på slagfältet så fick Svergie mest vinst på kriget genom att svenska grevar plundrade alla palats och stott som dem hittade.
  • Louis XIV

    Louis XIV
    Han var en av de största symbolerna av centralisering i Europa. Han var hela Frankrikes envåldshärskare . Han hade tjänare till allting. Han byggde ett slott åt sig själv två mil utanför Paris bara till sig själv och sin fru. Han frossade i alllt det dyraste siden, perfym, smink, mat och höll ofta fester på sitt slott.
  • Isaac Newton och tyngdkraften

    Tyngdkraften är att lagen att matriella kroppar (fast materia) dras mot varandra. Det vill säga att det är därför t.e.x. Månen snurrar runt Jorden p.g.a. att jorden är stor och har stor nog dragningskraft att sätt Månen i omloppsbana runt Jorden. Dettta har redan bivigt menat på av tidigare forskare som Kepler och Corpernicus redan har menat på men Newtons bok på ämnet som kom ut 1687 var första gången det blev på riktigt accepterat av t.o.m. kyrkan. Detta är nog på grund av reformationen.